Wiem, wiem, ze macie dosyc maturzystow, ale nie bede prosic o napisanie pracy czy podanie lektur. Ineresuje mnie za to jakas moze propozycja apokalipsy w filmie i muzyce. Moze ktos ma jakis pomysl?
Z pozdrowieniami,
N.
Apokalipsa
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Ekspert
matura, pomoc pisanie
Apokalipsa (gr. apokalipsis ) oznaczało objawienie.
W Biblii pojawia się jako zapowiedź końca świata / dziejów / czasu w naszym rozumieniu, zwycięstwa Dobra nad Złem, Sądu Ostatecznego.
Za najważniejszą w Biblii uważa się Apokalipsę wg św. Jana.
Jej motywy pojawiają się np. (chyba
) u Czesława Miłosza w "Piosence o końcu świata", w "Nie- boskiej komedii" Krasińskiego itd.
"Apokalipsa - w/g Św. Jana i A. Durera - muzyka K. Penderecki i H. M. Górecki (to arcydzieło współczesnej muzyki tzw. poważnej)
Samo słowo pojawia np. w filmie Coppoli Apocalypse Now (1979)
polski tytuł "Apokalipsa", scenariusz na motywach powieści Josepha Conrada "Heart Of Darkness" (Jądro ciemności"). W powieści Konwickiego "Mała Apokalipsa".
I kiedy potraktujesz znaczenie tego słowa nieco metaforycznie, to masz bezkresne przestrzenie niemal w literaturze i filmie, muzyce do eksploracji
W Biblii pojawia się jako zapowiedź końca świata / dziejów / czasu w naszym rozumieniu, zwycięstwa Dobra nad Złem, Sądu Ostatecznego.
Za najważniejszą w Biblii uważa się Apokalipsę wg św. Jana.
Jej motywy pojawiają się np. (chyba

"Apokalipsa - w/g Św. Jana i A. Durera - muzyka K. Penderecki i H. M. Górecki (to arcydzieło współczesnej muzyki tzw. poważnej)
Samo słowo pojawia np. w filmie Coppoli Apocalypse Now (1979)
polski tytuł "Apokalipsa", scenariusz na motywach powieści Josepha Conrada "Heart Of Darkness" (Jądro ciemności"). W powieści Konwickiego "Mała Apokalipsa".
I kiedy potraktujesz znaczenie tego słowa nieco metaforycznie, to masz bezkresne przestrzenie niemal w literaturze i filmie, muzyce do eksploracji