funkcja impresywna reklamy

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
nosens@poczta.onet.pl

funkcja impresywna reklamy

Post autor: nosens@poczta.onet.pl » 14 mar (pn) 2005, 19:53:32

cze mam maly problem z moja praca maturalna no moze nie maly ale ogromnyy:( moj temat brzmi >FUNKCJA IMPRESYWNA REKLAMY< co to wogole znaczy:F pisze czytam glupie ksiazki i nie wiem co czyatm moze ktos zna jakies str o czyms podobnym bylbym wdzieczny 8O

Kaśka

to oczywiste

Post autor: Kaśka » 14 mar (pn) 2005, 20:23:13

Funkcja o której mówisz to funkcja perswazyjna...

Gość

Post autor: Gość » 14 mar (pn) 2005, 20:39:33

nio spoko do tego to i ja doszedlem 8) ale chcialbym cos wiecej jak to przedstawwic na przykladach bo w tym tkwi problem mam napisana 1str belkotu filozoficznego ale to nie to
wiec prosilbym o pomoc ludzie zlitujcie sie:)

nosens@poczta.onet.pl

Post autor: nosens@poczta.onet.pl » 14 mar (pn) 2005, 20:39:50

nio spoko do tego to i ja doszedlem 8) ale chcialbym cos wiecej jak to przedstawwic na przykladach bo w tym tkwi problem mam napisana 1str belkotu filozoficznego ale to nie to
wiec prosilbym o pomoc ludzie zlitujcie sie:)

Kaśka

Post autor: Kaśka » 14 mar (pn) 2005, 20:41:36

W zasadzie to chyba Ci źle podałam, to chyba funkcja ekspresywna. Sięgnij po ksiażke Bralczyka Jezyk na sprzedaż, po retorykę reklamy Lewińskiego lub poetyke reklamy Ewy szczęsnej pozdrawiam

znowu ja:/

Post autor: znowu ja:/ » 14 mar (pn) 2005, 20:53:26

wlasnie posiadam ten filozoficzny belkot co nazywasz ksiazka(retoryka reklamy) wg mnie znaczy nauczycielki funkcja impresywna to f. perswazyjna ale jak czytam ta ksiazke to nie wiem co czytam :) :?: moj nr gg jakby ktos chcial mi pomoc 4318575 dzieki za all;) reklamy by mi tez sie przydaly tyle ze niewiem jak je zanalizowac ale to juz moj kolejny problem:( niemowiac juz o bibliografi:D

Mateusz

Post autor: Mateusz » 14 mar (pn) 2005, 21:39:04

widze ze nie ma zainteresowania moja osoba i moim problemem :cry: no ale coz jak ktos madry powiedzial;) "proscie a bedzie wam dane" no to ja prosze na jakie przyklady reklam moge podac gdzie wystepuje funkcja impresywna czyli perswazyjna bo mam juzzz malooooooooo czasuuuuuuuuuu a nie wiele zrobilem:cry:

andy
Ekspert
Ekspert

funkcje języka

Post autor: andy » 15 mar (wt) 2005, 19:53:57

Bardzo dobrze funkcje języka Roman Jacobson, "W poszukiwaniu istoty języka".

Rzecz wygląda z grubsza tak oto.

1.Funkcja komunikatywna- jest zdolnością języka do przekazywania / wymiany informacji, między nadawcą a odbiorcą. Tzw. "akty mowy" [język w konkretnym użyciu] wg Romana Jacobsona:

rzeczywistość
komunikat
nadawca - odbiorca
kontakt
kod

Każdemu z elementów powyższego schematu odpowiada funkcja

informatywna
poetycka
ekspresywna - impresywna
fatyczna
metajęzykowa

a) funkcja ekspresywna(emotywna)- dominuje w tekstach nastawionych na wyrażanie uczuć nadawcy wypowiedzi np.: list, e-mail, sms, &#8222;U mienia wsio w pariadkie ;-)&#8221;. Traktowana jest także jako funkcja prezentacyjna, czyli informująca o płci, pochodzeniu, wieku nadawcy np.: slang młodzieżowy, regionalizmy itp.

b) funkcja informatywna(poznawcza)- dominuje w tekstach nastawionych do przekazywania informacji o faktach i wydarzeniach, które wzbogacają naszą wiedzę czy utrwalają obraz otaczającego nas świata np. wywiad, artykuł publicystyczno-naukowy, komunikat urzędowy, podręcznik

c) funkcja poetycka(estetyczna)-dominuje w tekstach nastawionych na formę estetyczną przekazu, rolą tej funkcji jest przedstawienie tekstu w sposób oryginalny, unikatowy. Występuje głównie w utworach lirycznych, literaturze pięknej, aforyzmach, sentencjach. Wykorzystuje środki artystycznego przekazu, celową eliptyczność, metonimię itp.

d) funkcja fatyczna- dominuje w tekstach służących do nawiązania kontaktu, podtrzynamia go, czy też do zasygnalizowania jego zakończenia. Nadawca tekstu o niczym nie informuje, ani do niczego nie nakłania. Występuje w rozmowach potocznych lub rozmowach przez telefon. np. Trzymaj się ciepło

e) funkcja metajęzykowa- dominuje w tekstach służących do wyjaśnienia sensu kodu, którym jest nazwa przyporządkowana jakiejś rzeczy lub zjawisku. Występuje w tekstach lingwistycznych, pracach językoznawczych, w zdaniu np. &#8222;Dostałem bilet do kina&#8221;

f) funkcja impresywna- wyraża się świadomym dążeniem nadawcy do kształtowania określonych postaw i zachowań odbiorcy za pomocą m.in.: nakazów, zakazów komend, poleceń, próśb. Często tekst występuje w formie wołacza. Funkcja ta dominuje we wszelkiego rodzaju ustawach, zarządzeniach, regulaminach, reklamach, podaniach, zdaniach np. &#8222;Nie ruszaj się&#8221;, &#8222;Zaczekaj, proszę&#8221;

2. Funkcja stanowiąca- polega na zmianie czegoś w rzeczywistości pozajęzykowej, społecznej, prawnej, faktycznej. Dostrzec ją możemy w ustawach, aktach prawnych

3. Funkcja magiczna- magia słów, oddziałujących na rzeczywistość, w którą wierzy mówca lub odbiorca. Funkcję tę dostrzegamy w zaklęciach, przekleństwach, eufemizmach, różnego rodzaju czarach, modlitwach, w baśniach

Należy przyjąć, że właściwie nie ma tekstów, które pełniłyby tylko jedną funkcję.

Co do perswazji: to namawianie, przekonywanie, wzbudzanie zainteresowanie, działanie na podświadomości itd. itd. także rodza manipulacji zachowaniami, sposobem myślenia itp.

Sądzę, że funkcja perswazyjne - ale to moja opiniia, jeśli weźmiemy pod uwagę jej bardzo szeroki aspekt, sposób rozumienia (włącznie z kontekstem psychoanalitycznym itp.) jest pojęciem, które dalece wykracza poza podstawowe funkce języka.

(W razie czego proszę dać znać, postaram się szerzej i konkretniej o perswazji :-D

elBandito
Nowy(a)

Post autor: elBandito » 15 mar (wt) 2005, 20:40:40

ja mam podobnie o tej perswazjii wg lewinskiego czyli 1str belkotu:) ale to jakos zmienie na ludzki jezyk i bedzie gozej jest z dostaniem reklam

kitka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: kitka » 16 mar (śr) 2005, 01:36:44

impresja - czyli wrazenie
w moim rozumieniu to chodzi o to jakie wrazenie o produkcie staraja sie zbudowac tworcy reklam poprzez jezyk, tzn.
mowiac wyjatkowy, niebianski itp. to wyobrazamy sobie cos nie z tego swiata.
Jednoczesnie takie sformulowania maja funkcje persfazyjna ( czyli na jedno prawie wychodzi) bo poprzez nie chca naklonic nas ( klientow) do zakupow, nie mowiac wprost " kup"
To tyle co do mojego pojecia problemu. Oczywiscie to tylko naswietlenie, a reszte powinienes( powinnas) uzupelnic zapoznajac sie z literatura na ten temat.

Co do przykladow reklam to jest ich tak duzo, ze problemu z wyborem nie powinno byc zadnego.
Wez sobie np. soki "siodme niebo"( producenta nie pamietam)
jakas paste do zebow z ta "unikalna formula mikrogranulkow , ktora "czysci zeby jak dentysta" i dzieki ktorej twoj usmiech bedzie zniewalajacy
:wink:
Albo super pas Sauna Solution, co to go naukowcy z USA wynalezli zeby pomoc leniuchom zrzucic zbedne kilogramy w dwa tygodnie :D
NAprawde jest w czym przebierac.

Zenden

Post autor: Zenden » 31 sty (wt) 2006, 11:19:49

Heja ludziska, mam ten sam temacior i potrzebuje pomocy. Jezeli jest ktoś, kto juz go napisal baaaaaaaaaardzo prosze, pomożcie
moje gg 1293906, mail zenonaleksa@wp.pl

Ziomus

Post autor: Ziomus » 12 mar (ndz) 2006, 15:17:54

Zenden pisze:Heja ludziska, mam ten sam temacior i potrzebuje pomocy. Jezeli jest ktoś, kto juz go napisal baaaaaaaaaardzo prosze, pomożcie
moje gg 1293906, mail zenonaleksa@wp.pl
:oops:
Myslisz ze ktos da ci gotowa prece .--.-.--.-

Gość

Post autor: Gość » 12 mar (ndz) 2006, 21:43:30

moj temat na maturze dotyczyl dokladnie tego o czym piszecie w temacie. DOSTALEM ZA PRACE 20 PKT !!

Super materialy, gotowa prca i inne pomoce naukowe, oraz pytania ktore zapewne uslyszycie od egzaminatorow. W pracy pomagala mi b.dobra polonistka.

Mysle ze cena 35zl za spokojna glowe i zdana mature to smieszna kasa. Ja dalem ponad 100. Obecnie sam studiuje i potrzebuje forsy ... tak jak azdy student.

w kazdym razie w mojej pracy jest WSZYSTKO CO BYC POWINNO o rekamie i PERSWAZJI. Praca ideał

yomas@op.pl PISZCIE !!

Gość

Post autor: Gość » 12 mar (ndz) 2006, 21:43:47

moj temat na maturze dotyczyl dokladnie tego o czym piszecie w temacie. DOSTALEM ZA PRACE 20 PKT !!

Super materialy, gotowa prca i inne pomoce naukowe, oraz pytania ktore zapewne uslyszycie od egzaminatorow. W pracy pomagala mi b.dobra polonistka.

Mysle ze cena 35zl za spokojna glowe i zdana mature to smieszna kasa. Ja dalem ponad 100. Obecnie sam studiuje i potrzebuje forsy ... tak jak azdy student.

w kazdym razie w mojej pracy jest WSZYSTKO CO BYC POWINNO o rekamie i PERSWAZJI. Praca ideał

yomas@op.pl PISZCIE !!

Gość

Post autor: Gość » 12 wrz (wt) 2006, 17:50:27

funkcja impresywna wyraza się świadomym dążeniem nadawcy do kształtowania określonych postaw i zachowań odbiorcy za pomocą m.in.: nakazów, zakazów, komend, poleceń, próśb, itp. Często tekst występuje w formie wołacza> Funkcja ta dominuje we wszelkiego rodzaju ustawach, zarządzeniach, regulaminach, reklamach, podaniach, a także w zdaniach np.: "Podejdź do tablicy.", "Stój!".
:twisted: miłego szukania :roll:

ODPOWIEDZ