3d
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Nowy(a)
3d
Chyba zainteresowanym nie trzeba tłumaczyć. To temat tylk dla takich, których to wciągnęło.
Myślę, że warto za jego pośrednictwem wymieniać się linkami, doświadczeniami i wiedzą.
A tak przy okazji... jeżeli ktoś poważnie podchodzi do grafiki komputerowej to bez 3d w dzisiejszych czasach ani rusz!!
Myślę, że warto za jego pośrednictwem wymieniać się linkami, doświadczeniami i wiedzą.
A tak przy okazji... jeżeli ktoś poważnie podchodzi do grafiki komputerowej to bez 3d w dzisiejszych czasach ani rusz!!
-
- Czasami coś napisze
Re: 3d
Bo ja wiem... najpierw napisałaś, że dla takich co ich wciągnęło, teraz, że 3D jest nieodzowne. Owszem przydaje się. Tylko w wielu przypadkach można się bez niego obejść, a w jeszcze większej ilości przypadków nadal adekwatniejsza będzie fotografia obrobiona cyfrowo. Zmierzam do tego, że 3D powinna zajmować się wyspecjalizowana "kasta" grafików, którzy tworzą zaawansowane projekty. Widziałem wiele reklam, w których 3D wyraźnie nie służyło, są też i takie, które opierają się o realistyczne trójwymiarowe modele i tam faktycznie to się sprawdza.Kejtrin pisze:A tak przy okazji... jeżeli ktoś poważnie podchodzi do grafiki komputerowej to bez 3d w dzisiejszych czasach ani rusz!!
Z jednej strony nie ma się co rozpraszać na różnorakie dziedziny graficzne, dla mnie bardziej przydatne w tej chwili wydaje się nauka actionscriptu niż 3dMaxa, z drugiej warto poznać dziedzinę, w której można odkryć swoje powołanie.
-
- Nowy(a)
W tej chwili nawet obróbka zdjęć, często wiąże się z 3d. I wcale nie musi to być 3ds max, jest wieleinnych programów. Często łatwiej wykonać jakiś obiekt 3d, nawet taki, który przedstawiamy na papierze. Obawiam się, że obecny postęp technologiczny i coraz to większe wymogi w końcu narzucą konieczność kozystania z 3d w większości projektów grafiki komputerowej.
Oczywiście myślę o tych właśnie dużych i zaawansowanych projektach. Jak ktoś chce być grafikiem komputerowym, to chyba właśnie po to, by wkońcu i takie projekty wykonywać.
No ale zgadzam się, że rolami można się podzielić... jak to bywa w większości cywilizowanych krajów, przy większych projektach pracują zespoły. Każdy ma tam wąską, ściśle ograniczoną dziedzinę którą się zajmuje.
Oczywiście myślę o tych właśnie dużych i zaawansowanych projektach. Jak ktoś chce być grafikiem komputerowym, to chyba właśnie po to, by wkońcu i takie projekty wykonywać.
No ale zgadzam się, że rolami można się podzielić... jak to bywa w większości cywilizowanych krajów, przy większych projektach pracują zespoły. Każdy ma tam wąską, ściśle ograniczoną dziedzinę którą się zajmuje.
-
- Nowy(a)