WE BE BURNIN/ LEGALIZE IT <= prosba o przelumaczenie!!

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
anaya
Nowy(a)

WE BE BURNIN/ LEGALIZE IT <= prosba o przelumaczenie!!

Post autor: anaya » 31 lip (ndz) 2005, 22:15:31

jak w temacie.. bardzo potrzebuje tlumaczenie kawalka Seana Paula WE BE BURNIN/LEGALIZE IT !!! tekst zamieshczam ponizej.. bardzo mi na tym zalezy.. TLUMACZENIE PROSHE WYSLAC NA EMAILA: anaya@***SPAM***.pl Z gory wielkie thx:*:*:*

[Intro]
Just gimme di trees and mek we smoke it yo (smoke it yo)
It a mek we please so don&#8217;t provoke it yo (voke it yo)
We nuh need nah speed so we nah go coke it yo (coke it yo)
Set ya mind at ease we gotta take it slow
So when yuh see di S.P. floatin', don&#8217;t provoke it
Cau di weed weh we smokin' need fi soakin'
Best ting fi di meditation, and di best hygrade a Jamaican
It fi a weed we supportin' not promotin'
Lau di crack and di cokin hear me shouting
Herb a di healin' of di nation
Legalize it right now we wan blaze one
[chorus]
Everyday, we be burnin' not concernin' what nobody wanna say
We be earnin' dollars turning cau we mind deh pon we pay
Some got gold and oil and diamonds all we got is Mary J
Legalize it, time you recognize it
Dis purple haze it mek mi crazy
Mek mi write nuff tune and dat&#8217;s what pays me
But i'm not di only occupation
Goin' to get some I give yuh medication
When a farmer grows it he knows to close it
Economical benefit help wit dose who have fi deh yah pon di hard jugglin
Cau di system only keep man struggling
Studyin people a use it don&#8217;t abuse it
Cau di concentration well reputed
Dat&#8217;s why herb man dem a di wise one
And it found on di grave of King Solomon
And weed good fi di eye sight and di chest sight
And it give nuff insight just gimme di light
And, mek we blaze it he should a neva waste it
[chorus]
Again, we be burnin not concernin what nobody wanna say
We be earnin dollars turning cau we mind deh pon we pay
Legalize it, time you recognize it
Just gimme di trees and mek we smoke it yo (Smoke it yo!)
It a mek we pleasse so don&#8217;t provoke it yo (Voke it yo!)
We nuh need nah speed so we nah go coke it yo (Coke it yo!)
Set yuh mind at ease we gotta take it slow

dis
Bywalec
Bywalec

Post autor: dis » 10 wrz (sob) 2005, 09:07:51

a co powiecie o wersji ocenzurowanej, której można posłuchać na esce?
kiedy zamiast burnin jest clubbin, zamiast mary j jest girls... czy nadal zachowuje swój urok?

anaya
Nowy(a)

Post autor: anaya » 11 wrz (ndz) 2005, 12:02:04

EJ NO MASAKRA! RADIO WERSION JEST DO DUPY!! CALY SENS TEGO KAWALKA SIE ZMINIL:/ MASAKRA JEDNYM SLOWEM! :| ALBUM WERSION RULES!!:)
Legalize it, time you recognize it!!!!!!!!!!!!!!
AvE:*

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 11 wrz (ndz) 2005, 15:18:38

A ja bowiem zrzedliwie od siebie ze jak widze ledwo co odroslych nieco od ziemi ludkow ktorzy nie tak dawno dopiero nuczyli sie mowic cos wiecej niz 'ma-ma', ktorzy dra sie jak dla mnie bezmyslnie 'LEGALIZE IT !!!' to jak dla mnie zmiana wersji radiowej nie razi zwlaszcza ze i tak tego nie slucham.

anaya
Nowy(a)

Post autor: anaya » 12 wrz (pn) 2005, 15:01:43

dla mnie moja przedmowczyni nie jest smieshna (mimo wshystko) tylko nieduczona (nieuswiadomiona) wiesh czemu ludzie krzycza "legalize it" jak to sama napisalas? nie z tego wzgledu ze sami beda jarac (przynajmnoiej nie wshyscy)! jak bedzie ustawa o legalizacji nie bedzie dilerki.. (mafi tez!) teraz nikt nie zapyta 10latka czy ma 18latek..! a wtedy i owshem.. nie bedzie chemicznych "dopalaczy" bo uprawy i plantacje beda sprawdzane przez sanepid i inne tego typu dzialalnosci.. panstwo zalata dziure budrzetowa.. i wiele innych na prawde dobrych zeczy.. to nei o to chodzi ze chce legalizacji bo chce legalnie jarac! bo tak czy tak podobnie jak shlugi czy %%% mery jane byla by dostepna od lat 18.. wiec co mnie to.. ale serio.. nie chce po raz enty ogladac zacpanych 10latkow! a legalizacja nie oznacza tego ze beda miec wshyscy do tego dostep! wrecz przeciwnie.. ehh.. ale jak widze nie wshyscy to rozumieja.. niestety..:/ przykre ale prawdziwe.. tyle na temat!

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 12 wrz (pn) 2005, 15:41:19

anaya pisze:dla mnie moja przedmowczyni nie jest smieshna (mimo wshystko) tylko nieduczona (nieuswiadomiona) wiesh czemu ludzie krzycza "legalize it" jak to sama napisalas?
Hmm czyzby to bylo odnosnie tego co napisalem ? 8) Wybacz mi ale watpie by takie 10 czy 12 latek myslal o podatkach, akcyzie i wogole. Krzyczy bo jest cool ziom a haslo jest modne - ot i tyle dla mnie. A to ze nie wszyscy beda mieli dostep brzmi dla mnie szczerze mowiac szmiesznie [bynajmniej nie 'smieshnie' ale ja nie jestem widac cool] bo widac jak to jest w kwestii alkoholu - co swietnie widac na roznych imprezach gdzie taki 14-16 latek ledwo trzymajacy sie na nogach tylko taka impreze uwaza za udana jak polowy jej nie pamieta. A to juz nawet nie jest smutne tylko zalosne. To ze widzialem ludzi dla ktorych jeden maly blunt byl otwarciem drzwi do dalszej drogi juz ciezszej dodatkowo mnie nie przekonuje.

kamil_pld
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kamil_pld » 12 wrz (pn) 2005, 17:34:46

Damn, pisalem Wam posta 15 minut i padla mi przegladarka, nie mam szczescia co do tego, ale spoko, szacunek dla Was, napisze jeszcze raz ;)
Teraz juz bez takiego skladu.

Temat juz powinien zmienic nazwe na "legalize? dlaczego?"

Nie kazdy uzytkownik alkoholu jest alkoholikiem.
Nie kazdy palacz papierosow jest nalogowcem.
Nie kazdy palacz konopii jest cpunem.
Jesli jestem glodny nie znaczy ze jestem obzartusem, ale jestem glodny, nic wiecej.

To na wstep.

Strasznie przygnebiajace jest ogladac dzieciaki, ktore sa pijane, tak samo przygnebiajace jest ogladanie dzieciakow scpanych prochami, czy konopiami. I tak szukajac problemu, czy odpowiedzi:
Alkohol jest legalny, mlodzi ludzie maja do nich dostep i jesli widzisz dzieciaka ktory sie przewraca i bije mu z twarzy procentaim wiesz co sie stalo.. jakos dostal alkohol, napil sie. Stalo sie to w momencie kiedy alkohol jest tak zadomowiony w naszej kulturze, stalo sie nawet pomimo ze mamy tylu straznikow moralnosci ktorzy nie chca pozwolic mlodym ludziom na jego spozywanie.

Konopie nie sa legalne, a jakiekolwiek ich posiadanie jest karalne. Czasem kary sa delikatne, czasem nie, ale kara jest. Pomimo tego, ze sa kary sami wiemy jak wiele osob jest uzytkownikami standradowego stuffu. Jesli ktos powie ze nie widzial aby ktos ze znajomych mial jakas stycznosc, super, zyjesz w idealnym swiecie, gdzie nie ma miejsca na "zlo" ;)

Ciezsze dragi, chociaz sa nielegalne tak samo jak konopie, juz trudniej znalezc dzieciaka ktory jest nim odurzony. Lekki paradoks. Alkohol ktory ma tylu straznikow moralnosci trafia spokojnie do ludzi ktorzy nie powinni miec stycznosci, a tam gdzie znajduja sie sami najgorsi, nie wychodzi do tak bardzo. No ale ok, jest mniejsza dostepnosc, byc moze mlodzi ludzie sie bardziej boja ciezszych prochow. To dobrze, niech chociaz to zostanie w miejscu gdzie sie czegos jeszcze obawiaja.

.. teraz dalej.
Zyjemy w czasach gdzie kultury sie lacza. Ogladacie tv i widzicie jamajczyka ktory mowi o paleniu. Mamy dostep do Internetu i mamy swiadomosc ze jesli sie troche postaram to moge z tym jamajczykiem porozmawiam. Kultury sie zderzaja. Rozmawiasz z kims z daleka, jego kultura pozwala na "spozywanie" konopii, twoja kultura nie. Chociaz zewszad dopada Cie mysl: "Mozesz byc wszedzie, mozesz pojechac do kazdego kraju, mozesz rozmawiac z kazdym" czujesz sie dziwnie, bo jesli moge byc wszedzie i moge wszystko, to dlaczego wyznajac jedna ideologie jestem karany za cos, za co moj przyjaciel nie bylby posadzony. Wynika nierownosc. Jestesmy globalni czy nie? Laczymy sie z innymi, czy chcemy zachowac polskosc i pozostac przy wodce?

Inna sprawa..
coraz wiecej mozemy decydowac sami. Z roku na rok mozemy bardziej decydowac o wlasnym zyciu, o tym co dziac sie bedzie wokol. Wiec ludzie chca decydowac o sobie jeszcze bardziej. Zabranianie nie prowadzi do szczescia "o! kocham moj rzad, kocham ludzi ktorzy o mnie dbaja!" raczej wychodzi z tego: "cholera, dlaczego nie pozwalacie mi decydowac o sobie".

Przydlugawo wyszlo, jesli ktos bedzie chetny do rozmawiania to popiszemy wiecej, to temat rzeka. Z niektorymi rzeczami mozna sie zgadzac, a niektorymi nie. Duzo rzeczy nadal bierzemy za zlo, ktore ma zostac zlem do konca swiata.

pozdr
poldus

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 12 wrz (pn) 2005, 18:06:21

kamil_pld pisze:Nie kazdy uzytkownik alkoholu jest alkoholikiem.
Nie kazdy palacz papierosow jest nalogowcem.
Nie kazdy palacz konopii jest cpunem.
Jesli jestem glodny nie znaczy ze jestem obzartusem, ale jestem glodny, nic wiecej.
Skoro tak generalizujesz to i ja pozwole sobie w ten sposob : Nie kazdy xxx jest xxx ale jest na dobrej drodze by sie nimstac 8)
kamil_pld pisze: pomimo ze mamy tylu straznikow moralnosci ktorzy nie chca pozwolic mlodym ludziom na jego spozywanie.
Dlatego ze malo komu chce sie niejednokrotnie sprawdzac cze klient ma 18 lat lub tez co bardziej klasyczne grupa wysyla tego starzego na zakupy i jest spokoj; lub tez szuka sie osoby ktora takiego zakupu dokona - sam ignorowalem takich prozb juz wiele :twisted:
kamil_pld pisze: Ciezsze dragi, chociaz sa nielegalne tak samo jak konopie, juz trudniej znalezc dzieciaka ktory jest nim odurzony.
Hmm czy trudniej to juz nie wiem - dostepnosc mam wrazenie jest taka sama [moge sie mylic gdyz nieprobuje tegonawet sprawdzac] tylko chyba cena jest inna i popularnosc a w zasadzie renoma wsrod tych mlodych jest mniejsza tych innychsrodkow - bo dopiero z wiekiem albo przestaja wogole albo trymaja sie dalej lub tez ida o krok dalej...
kamil_pld pisze: Lekki paradoks. Alkohol ktory ma tylu straznikow moralnosci trafia spokojnie do ludzi ktorzy nie powinni miec stycznosci [...]
No wiec wlasnie wiec gdzie jest gwarancja ze warto dokladac do tej dostepnosci kolejna uzywke ? 8)
kamil_pld pisze:bo jesli moge byc wszedzie i moge wszystko, to dlaczego wyznajac jedna ideologie jestem karany za cos, za co moj przyjaciel nie bylby posadzony. Wynika nierownosc. Jestesmy globalni czy nie? Laczymy sie z innymi, czy chcemy zachowac polskosc i pozostac przy wodce?
A czy musiby globalizowac sie w kazdym elemencie i pozbyc siewszelkich rozic? Zabic wszelka odbiennosc, lokalna kulture itd ? Idac ta droga to niepelnoletni moze powiedziec : dlaczego skoro moj przyjaciel moze pic, palic etc to czemu nie ja - przeciez tez jestem czlowiekiem.
kamil_pld pisze: Duzo rzeczy nadal bierzemy za zlo, ktore ma zostac zlem do konca swiata.
Bo jednoznacznie pewnych rzeczy nie da sie okreslic mianem 'dobra' i 'zla'. Mnie popularyzacja konopii nie kreci, natomiast co przyznawalem od dawna nie widze sensu by np. z uwagi na postrzeganie nie sprawdzac jej w medycynie jako np. srodek przeciw bolowy etc. Zastosowanie wszystko moze miec rozne i tu czasem warto rozpoznac czy nie da sie czegos dobrego wyciagnac z czegos co widzi sie jako zlo - z tym sie zgodze. Jednak jak zycie pokazuje czesto gdy ludzie chca dobrze wychodzi im zle - tak jak to o ile mnie pamiec nie myli bylo z pracami nad aspiryna gdzie teraz efekt prac nad nia jest pozywka dla narkomanow.

kamil_pld
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kamil_pld » 12 wrz (pn) 2005, 18:26:14

Skoro tak generalizujesz to i ja pozwole sobie w ten sposob : Nie kazdy xxx jest xxx ale jest na dobrej drodze by sie nimstac
Ma rowne szanse by byc jednym jak i drugim, to jak to widzisz zalezy od ciebie. Widocznie masz bardzo zle przezycia skoro widzisz bardziej negatyw niz pozytyw.
Dlatego ze malo komu chce sie niejednokrotnie sprawdzac cze klient ma 18 lat lub tez co bardziej klasyczne grupa wysyla tego starzego na zakupy i jest spokoj; lub tez szuka sie osoby ktora takiego zakupu dokona - sam ignorowalem takich prozb juz wiele Twisted Evil
Plus dla Ciebie, wiecej takich i system bylby czystszy
No wiec wlasnie wiec gdzie jest gwarancja ze warto dokladac do tej dostepnosci kolejna uzywke ? Cool
Jak powyzej, gwarancji nie ma. Wystarczy rzetelnie zbadac kraj. Ostatnim razem kiedy zmieniona miala byc ustawa, glos mieli Ci ktorzy nie maja zbyt wielkiego o tym pojecia. To tak jakby ktos bez sluchu mowil o jakosci muzyki.
A czy musiby globalizowac sie w kazdym elemencie i pozbyc siewszelkich rozic? Zabic wszelka odbiennosc, lokalna kulture itd ? Idac ta droga to niepelnoletni moze powiedziec : dlaczego skoro moj przyjaciel moze pic, palic etc to czemu nie ja - przeciez tez jestem czlowiekiem.
Nie musimy niczego globalizowac, jednak jesli sa glosy o zapotrzebowaniu na zmiany, dlaczego mamy ignorowac takie glosy?
Mnie popularyzacja konopii nie kreci, natomiast co przyznawalem od dawna nie widze sensu by np. z uwagi na postrzeganie nie sprawdzac jej w medycynie jako np. srodek przeciw bolowy etc. Zastosowanie wszystko moze miec rozne i tu czasem warto rozpoznac czy nie da sie czegos dobrego wyciagnac z czegos co widzi sie jako zlo - z tym sie zgodze. Jednak jak zycie pokazuje czesto gdy ludzie chca dobrze wychodzi im zle - tak jak to o ile mnie pamiec nie myli bylo z pracami nad aspiryna gdzie teraz efekt prac nad nia jest pozywka dla narkomanow.
Mnie popularyzacja sama w sobie nie kreci, jednak system kar jaki jest teraz przewidziany nie jest sprawiedliwy. Dlatego dobrze by go poprawic.

Ostatnio, albo moze u nas malo, a teraz wiecej.. mowi sie o problemie z metaamfetamina w stanach. W supermarketach mozna kupowac bez problemu srodki przeciwbolowe, chyba robione na efedrynie, z ktorej w prosty sposob wytworzyc mozna meth. Chcieli dobrze, wyszlo zle, bo kazdy moze nieograniczone ilosci surowca zakupic.

Wszystko trzeba testowac, nie wszystko samemu bo uczyc sie mozna od innych. Nie zawsze da sie ustrzec od bledow, ale zawsze mozna probowac. Lepiej probowac niz zamykac sie na proby.

No, jest wzgledna jasnosc ;) Jakichs ogromnych roznic nie mamy, wiec zrec sie nie bedziemy, chyba ze w temat wpadnie ktos totalnie "legalize it motherfuckerz!" ;)

poldus.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 12 wrz (pn) 2005, 18:54:05

kamil_pld pisze:Plus dla Ciebie, wiecej takich i system bylby czystszy
System jak system - tu bardziej role graja normy spoleczne - niektorzy mowia ze zlosliwosc ze mi nikt piwanie kupowal jak nie mialem dowodu, w sumie racji w tym tyle ze faktycznie jakos sie nieprosilem.
kamil_pld pisze:Nie musimy niczego globalizowac, jednak jesli sa glosy o zapotrzebowaniu na zmiany, dlaczego mamy ignorowac takie glosy?
To ja postuluje by papierosy byly tansze dla tych ktorych staz palenia wynosi wiecej niz np. 10 lat 8) ;) ;)
kamil_pld pisze:Mnie popularyzacja sama w sobie nie kreci, jednak system kar jaki jest teraz przewidziany nie jest sprawiedliwy. Dlatego dobrze by go poprawic.
Tu sie zgodze bo dla mnie najwieksza bzdura bylo to ze jak ktos komus podrzucil skreta i zakapowal to ktosmogl miec wielkie problemy tylko z uwagi na czyjas zla wole.
kamil_pld pisze:Lepiej probowac niz zamykac sie na proby.
Lepiej selekcjonowac swoje proby i nie probowac dla samego probowania czy tez 'dolaczenia do grupy' lub tez w imie przychodzacej mody czy tez stanowisk grup spolecznych.
kamil_pld pisze:Jakichs ogromnych roznic nie mamy, wiec zrec sie nie bedziemy[...]
No ja przy roznych takich kwestiach staram sie poznac dwie stronymedalu by tez nie trzymac sie tylko slepo jednej drogi - jestem w stanie dostrzec jakies plusy tak samo jak minusy pomimo tego ze osobisie nie zaczytuje się w dziełach "Marii Konopnickiej". Tyle zeja zawsze jestem za stanowiskiem by w mysl demokracji, globalizacji, wolnosci nie rozpedzac sie niepotrzebnie 'wycierajac' sie tymi slowami przy pasujacej im okazji.

Tooommmyyy
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Tooommmyyy » 12 wrz (pn) 2005, 20:59:32

Mnie osobiście śmieszy fakt, że korzystanie z używki, która jest znacznie bezpieczniejsza i dająca dużo bogatsze tripy od alkoholu, jest zagrożone więzieniem. Ot co.
To, że ktoś nie lubi tego stanu (np woli piwo lub trzexwość) - jego sprawa. To że ktoś szanuje zdrowie tak mocno że nie może sobie pozwolić na kilka zaciągnięć się do płuc - jego sprawa. Ale nie powinien karać za to, że ktoś inny robi coś, czego on nie chce.
A to, że jak każda używka, marija ma swoje złe strony? Z dwojga złego wolałbym spacerować w nocy ulicą pomiędzy rzeszami najaranych jak świnia ludzi pogrążonych w swoim świecie niż spotykać grupki pijanych chuliganów, których alkohol popycha do wybijania szyb (łagodny wariant).
Może zamiast legalizacji choćby depenalizacja?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 12 wrz (pn) 2005, 21:26:17

Tooommmyyy pisze:Mnie osobiście śmieszy fakt, że korzystanie z używki, która jest znacznie bezpieczniejsza i dająca dużo bogatsze tripy od alkoholu, jest zagrożone więzieniem. Ot co.
Coz konopie to substancja psychoaktywna zawierajaca THC mogaca rowniez oprócz 'stanow "euforiii' 'oferowac' stany depresyjne; z racji iz jest przyjmowana w postaci dymu tak samo moze byc przyczyna nowotworów układu oddechowego; rowniez jak papierosow nie wolno jej przyjmowac w czasie ciąży; może zwiekszac ryzyko zachorowania na schizofrenię; z racji zaburzenia percepcji rowniez prowadzenie pojazdow pod jej wplywem jest niebezpieczne; wg. National Institut on Drug Abuse u palacych regularnie mezczyzn zwieksza sie ryzyko impotencji a u kobiet zmniejsza plodnosci zaburza cykl miesiaczkowy etc.

Zatem moze i jest mniej szkodliwa ale to i tak nie zmienia faktu ze jest - a skoro obecnie panuje niby tred/propagacja odchodzenia od nalogow - promowanie niepalenia ia bstynecji to po coz dokladac w zamian cos co rowniez nie jest niezbednym do zycia elementem a mogacym wplywac na nie negatywnie? Ja nie widze sensu. Kiedys bohaterowie filmow itd sprawili ze zwiekszyla sie moda na palenie i palacz kojarzyl sie ze swoistym np. outsiderem tak teraz gwiazdy hip-hopu promuja canabis - zatem skoro mowi sie ze spoleczenstwo popelnilo blad legalizujac papierosy i alkohol to moze zamiast dodawac nowe skupmy sie na problemach jakie juz sa. Takie jest moje zdanie.

Tooommmyyy
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Tooommmyyy » 12 wrz (pn) 2005, 21:48:46

Coz konopie to substancja psychoaktywna zawierajaca THC mogaca rowniez oprócz 'stanow "euforiii' 'oferowac' stany depresyjne;

Sprawia to, że wiele osób mających problemy ze sobą po prostu rezygnuje z konopii, bądź pracuje nad sobą za ich pomocą. Mało kto traktuje to jako niezawodną ucieczkę od rzeczywistości, czego nie można powiedziec o wypiciu flaszki.

z racji iz jest przyjmowana w postaci dymu tak samo moze byc przyczyna nowotworów układu oddechowego;

Wszystko przyjmowane w postaci dymu jest szkodliwe dla płuc, nawet majeranek. Poza tym palenie to najpopolarniejszy sposób, jednak konopie można również spożywać, a wtedy szkodliwość dla układu oddechowego znika.

rowniez jak papierosow nie wolno jej przyjmowac w czasie ciąży

w czasie ciąży nie można również kochać się w pozycji klasycznej, generalnie ciąża znacznie utrudnia życie:D

; może zwiekszac ryzyko zachorowania na schizofrenię;

racja, ale ryzyko zwiększają też samotne noce przed komputerem, oglądanie horrorów czy złe towarzystwo. Jeśli ktoś ma tendencje do schozofrenii to wszystko może być dla niego gwoździem do trumny.

z racji zaburzenia percepcji rowniez prowadzenie pojazdow pod jej wplywem jest niebezpieczne;

tak samo po lekach uspokajających, że o alkoholu nie wspomnę. Inna sprawa, że wielu kierówców stwierdza że lepiej im się prowadzi pod wpływem mj (oczywiscie nie w ogromnej ilości). Sa lepiej skoncentrowani, spokojniejsi, bardziej uważni - no ale ok, wiem, ze ktoś spalony może zawikłać się w swoich myślach a wtedy wszystko jest możliwe, więc umówmy się że nie powinno się palić za kierownicą.

wg. National Institut on Drug Abuse u palacych regularnie mezczyzn zwieksza sie ryzyko impotencji a u kobiet zmniejsza plodnosci zaburza cykl miesiaczkowy etc.

każda rzecz w nadmiarze jest zła.

po coz dokladac w zamian cos co rowniez nie jest niezbednym do zycia elementem a mogacym wplywac na nie negatywnie?

poza jedzeniem woda i powiertrzem nic nie jest niezbędne do życia, a wszystko moze wpływać na nie negatywnie. Taka prawda.

A skoro wolno komuś wziąć nóż i wbić go sobie w serce, zabijając się na miejscu, czemu nie może palić i zabijać się przez 50 lat? Zważywszy na to, że może to robić za pomocą nikotyny?

skoro mowi sie ze spoleczenstwo popelnilo blad legalizujac papierosy i alkohol to moze zamiast dodawac nowe skupmy sie na problemach jakie juz sa.

Ale problem mj już jest - według mnie znacznie wiekszym problemem jest to że obecnie nastolatek zamiast pójść do sklepu i kupić za czyjąć pomocą czystą roślinę (nie jestem naiwny, wiem że mu się to uda) zadaje się z podejrzanymi typami, mającymi styczność również z twardymi narkotykami (w Holandii rozdzielenie tego spowodowało drastyczny spadek używania twardych) i dających mu roślinę + nie wiadomo co, zasilając do tego kieszenie mafii zamiast budźet.
Poza tym możnaby nałożyć odpowiednią akcyzę, żeby byle gnój za kieszonkowe nie mógł codziennie chodzić spalony (to nie rozwiązuje problemu, ale troche go upraszcza). Prohibicja daje zawsze odwrotne efekty - vide USa w latch 20tych

Inna sprawa, że poprzez zakaz obecnie zamiast inteligentnych ludzi, którzy poprzez prace z tą rośliną mogliby się rozwinąć i skorzystać na tym, najwięcej osób obecnie pali wśród gówniarzy i debili, którzy chca pokazać jacy oni są fajni bo robią coś zakazanego.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 12 wrz (pn) 2005, 22:16:12

[] czego nie można powiedziec o wypiciu flaszki.

>> coz sa tacy co robia tak ale to tez nie wszyscy bo ci co tak robia to sa z tej samej grupy co ty podales : "osóby mające problemy ze sobą"

[]można również spożywać ..

>> ale smiem zakladac ze 90% ludzi przynajmniej w Polsce tego nie robila w inny sposob

[]w czasie ciąży nie można również kochać się w pozycji klasycznej, generalnie ciąża znacznie utrudnia życie:D

>> uprawiac stosunki roznego typu - to samo tyczy sie jezeli juz tak konkretnie to spozywania nasienia - mozna dopewnego miesiaca 8)

[] racja, ale ryzyko zwiększają też samotne noce przed komputerem, oglądanie horrorów czy złe towarzystwo.
Samotne noce - zalezy co podczas nich robisz, jezeli nie spales wczesniej odpowiednio duzo lub jest to powyzej 3 noc niespania to a i owszem. Horrory predzej budza stany lekowe u osob mlodych i 'wrazliwych wzrokowcow' a od zlego towarzystwa wiekszosc zdrowo myslacych osob trzyma sie z daleka :)

[]więc umówmy się że nie powinno się palić za kierownicą.
... i pic tez !!!

[]każda rzecz w nadmiarze jest zła.

>>tylko efekty 'przedawkowania' roznych rzeczy roznia sie od siebie negatywnymi powiklaniami

[]A skoro wolno komuś wziąć nóż i wbić go sobie w serce, zabijając się na miejscu, czemu nie może palić i zabijać się przez 50 lat? Zważywszy na to, że może to robić za pomocą nikotyny?

>> nie moze - samobojstwo jest karalne i czesto objete roznymi sankcjami w kwesti tradycji i kultury [tak to nazwijmy] :D
No takmamy juzjedno dotruciato doluzmyjeszcze 10 co by miec wybor ;) Tiahhh...

[]Poza tym możnaby nałożyć odpowiednią akcyzę, żeby byle gnój za kieszonkowe nie mógł codziennie chodzić spalony (to nie rozwiązuje problemu, ale troche go upraszcza).

>> "żeby byle gnój za kieszonkowe nie mógł codziennie chodzić spalony" - moze : żeby zaden gnój za kieszonkowe nie mógł chodzić spalony :twisted:

[]najwięcej osób obecnie pali wśród gówniarzy i debili, którzy chca pokazać jacy oni są fajni bo robią coś zakazanego.

>> a no wiec wlasnie ... a to napewno w nawet przy dobrych checiach nie jest w stanie sprzyjac procesowi legalizacji jakiejkolwiek 8)

anaya
Nowy(a)

Post autor: anaya » 14 wrz (śr) 2005, 20:26:50

Wiecie co wam powiem? alkohol jest niedozwolony dla usob ponizej 18roku zycia.. i co Ci ludzie robia SPOZYWAJA GO! papierosy sa nei dozwolone dla usob ponizej 18roku zycia.. i co Ci ludzie robia UZYWAJA ICH! w koncu konopie.. i inne o wiele ciezshe drugi.. NIEDOZWOLONE A SPOZYWANE! jest to udowodnione! "zakazany owoc smakuje najlepiej"! nie znacie tego?! chyba kazdy z nas o tym wie.. zwlashcza mlodzi..

ODPOWIEDZ