wybory prezydenckie

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
andy
Ekspert
Ekspert

wybory prezydenckie

Post autor: andy » 08 paź (sob) 2005, 11:25:01

Onet.pl zamieścił dzisiaj skrót tekstu z Rzepy:

"Rzeczpospolita" zbadała dlaczego tylu Polaków nie głosuje w wyborach. Pytani najczęściej odpowiadają, że nie mają na kogo głosować albo że nie interesuje ich polityka.
Dziennik przypomina, że w przedwyborczych sondażach udział w głosowaniu zapowiada zazwyczaj 60-70 procent Polaków. W rzeczywistości jest jednak znacznie gorzej: w niedawnych wyborach parlamentarnych frekwencja ledwie przekroczyła 40 procent. "Tak źle jeszcze nie było" - pisze gazeta.

Tydzień po wyborach "Rzeczpospolita" spytała Polaków na temat przyczyn ich absencji wyborczej. Znalazła się spora grupa osób, które zapewniały, że głosowały chociaż w rzeczywistości wcale nie poszły do urn. Okazało się bowiem, że do udziału w ostatnich wyborach parlamentarnych przyznało się 54 procent badanych czyli o 14 procent więcej niż w rzeczywistości.

Z tych co przyznali się, że nie poszli głosować najwięcej - 14 procent - tłumaczy, że nie miało na kogo zagłosować. 13 procent twierdzi, że nie interesuje się polityką. W grupie niegłosujących jest wielu - 11 procent - którzy nie znaleźli czasu na głosowanie.

Znaczącą grupę - 10 procent - stanowią pesymiści, którzy uważają, że ich głos i tak nie ma żadnego znaczenie.

Polacy są mistrzami w narzekaniu, gęganiu o złodziejach i korycie (politycznym). Ale zamiast wykorzystać władzę, jak każdy z nas ma, czyli kartę wyborczą statystycznie idziemy na piwo, wykopki, na działkę. Itp.

Moim zdaniem to jest m. in. powód tak fatalnej kondycji polskiej demokracji. To my wybieramy polityków, my decydujemy komu powierzamy losy kraju itp.

Sądzę, że w Polsce, jak w niektórych krajach UE, powinien zostać wprowadzony PRZYMUS UDZIAŁU W WYBORACH, za zignorowanie nałożone kary.
Tak było w Grecji, tak jest w Belgii i pewnie jeszcze gdzieś. Mamy taki parlament, taką demokrację i taki kraj na jaki zasługujemy. Skoro Polacy wybrali 4 lata temu towarzyszy i Kwacha to nie powinni narzekać i pomstować na bezrobocie, chaos, korupcje itp. Jeżeli teraz PiS i PO nie będą miały większości, zakładając, że zamierzają naprawić i zreformować RP, to także nasza wina.

Frekwencja wyborcza 40%? I w dodatku znów SLD w polskim Sejmie? Czy to politycy są chorzy psychicznie, jak to się czytuje w forach internetowych, albo słyszy biadolenie w metrze itp., czy z nami cóś panie nie tak? :!:

andy
Ekspert
Ekspert

marketing polityczny

Post autor: andy » 08 paź (sob) 2005, 11:58:05

Od 1989 roku aż do "afery Rywina" należałem do tzw. elektoratu Unii Wolności, byłem wiernym czytelnikiem Gazety Wyborczej.

Od kilku lat nie bardzo wiem która opcja polityczna jest mi jakoś specjalnie bliska, poza tym, że GW zamieniłem na Rzeczpospolitą. Duży udział, oprócz dreszczowca na żywo - przesłuchania przed komisją badającą sprawę Rywiną, ma mój przyjaciel, który od dobrych dwóch lata zasypuje mnie rozmaitymi informacjami pokazującymi, że prawdopodobnie pomysł grubej kreski, polityka UW i ideologia GW miały swoje wady. A może były nawet grubym nieporozumieniem.

Dzisiaj dostałem maila z kolejną garścią info.

Od czasow przemian utrojowych w Polsce tj. roku 1989 srodowiska zwiazane z dzisiejsza PO, PD, Gazeta Wyborcza dyskredytuja swoich adwersarzy nazywajac ich socjalistami.
Oto garsc faktow kotre odklamuja prawde, kto naprawde jest socjalista

1) Prosze zauwazyc iz nawieksza podwyzke 'realna' podatkow zanotowano za czasow rzadow Pani Hanny Suchockiej, ktorego to rzadu filarami byli rowniez Pan Rokita i Tusk. Otoz antypodatkowy libaralny rzad Pani Suchockiej z Ministrem Finansow z UD (partii liberalnej i antypodatkowej) zamrozil progi podatkowe przy inflacji 40%. De facto podwyzszajac je o 40%. NIgdy pozniej ani wczesniej w podatkach dochodowych nie nastapila tak ogromna podwyzka. Nawet za rzadow najwiekszych socjalistow. Co wiecej gdy po Suchockiej przyli do wladzy SLD + PSL progi podatkowe podniesione o ile sie nie myle o 50% de facto obnizajac podatki podwyzszone przez Suchocka i jej kolegow Tuska i Rokite

2) UW szla jak obecnie PO do wladzy z haslem obnizenia podatkow, ukrucenia glupich przepisow etc. Dlacze wiec Pan Balcerowicz i jego partyjni koledzy nie wprowadzili tak zdrowego podatku liniowego, a uczynil to prezentowany jako glupek i socjalista Kolodko??? Przeciez w roznych rzadach to oni dzierzyli funkcje Ministra Finansow i mogli to spokojnie zrobic!

3) UW szla jak obecnie PO do wladzy z haslem obnizenia podatkow, ukrucenia glupich przepisow etc. Dlacze wiec Pan Balcerowicz i jego partyjni koledzy nie wprowadzili rozliczenia kwartalnego VAT dla przedsiębiorcow, a uczynil to prezentowany jako glupek i socjalista Kolodko??? Przeciez w roznych rzadach to oni dzierzyli funkcje Ministra Finansow i mogli to spokojnie zrobic!

4) Na poczatkow rzadow AWS-UW cena benzyny w Polsce wynosila okolo 1,86 PLN. Po dwoch latach rzadow Leszka Balcerowicza jako Ministra Finansow oredownika obnizania podatkow skoczyla o prawie 100%. Dlaczego? Pomimo faktu iz nie podrozal dolar i nie bylo az tak znacznych podwyzek cen ropy jak teraz Pan Balcerowicz zafundowal 4 czy 5 razy podwyzke akcyzy na benzyne. Ten sam Balcerowicz, ktory brzydzil sie jak jego cala partia wlacznie z Tuskiem i Rokita podatkami.

5) W pierwszym pelnym roku dzilania Balcerowicza na stanowisku Ministra Finansow deficyt budzetowy zostal na caly rok osiagniety juz zostal w kwietniu. Rzeczpospolita pisala o tym maluskimi literkami, a TV milczalo. Ciekawe co by bylo jakby taki sam rezultat osiagnal ktorys z 'socjalistycznych' ministrow.

6) Walczacy z absurdalnymi przepisami Balcerowicz nie mogl zniesc przepisu o koniecznosci podpisywania kopii faktury VAT. Dopiero zrobila to za nas Unia.

7) ZADEN z 5 punktow planu Balcerowicza nie zostal spelniony. A juz nawiekszy ubaw to inflacja, ktora po pol roku tj. w roku 1990 miala wyniesc 0,5%. Przez nastepne kilka lat byla dwucyfrowa. Wiem co mowie, bo wykrzyczalem to w 199(...) przed siedziba UW i przy ich otwartych oknach i w przeciwnienstwie do (...) nie pociagneli mnie oni z paragrafu procesu wyborczego w przeciagu 48 godzin

8.) UW, UD, KLD oskarzali zawsze pozstalych prawicowcow o socjalizm. A czy to nie z ich kolezenka partyjna Pani Labuda, Piekarska, Pan Cylinski przeszli do SLD. Dlaczego nie zrobil tego zaden z prawicowych socjalistow??

Brzmi przekonywająco, a nawet bardzo, co smutkiem i goryczą jestestwo przepełnia. Okazuje się, że tzw. oszołomy, też tak o nich pod wpływem GW myślałem, mieli i mają rację. :D

Chyba, że się mylę? 8O

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 08 paź (sob) 2005, 12:12:19

Tez uwazam ze taki przymus wyborczy by sie przydal. Chodzi o to zeby w ludziach wyrobic pewien nawyk. Trzeba brac pewna odpowiedzialnosc za kraj ze tak gornolotnie to ujme. Bo pozniej zawsze winni sa ci "oni".

Roznie to bywalo raz wygrywali moi faworyci innym razem nie ale zawsze wiedzialem ze dolozylem ta cegielke i mialem wplyw na to jak wyglada Sejm. Byla i moja najwieksza wyborcza pomylka pani Piekarska z Uni Wolnosci ktora pozniej zrejterowala do SLD. Ale takie wyborcze "bledy" trzeba zaakceptowac bo pewnych rzeczy nie mozna przewidziec. Nie ma sie co zniechecac bo mozna to naprostowac w nastepnych wyborach.

Nieglosowanie jest bardzo wygodne. Nie ja za to odpowiadam. Nie jestem winny. A przeciez jak tu gdzie indziej napisalem zycie to sztuka wyboru. Nie mozna przejsc przez zycie i nie wybierac. Dlatego tez nie uznaje tez odpowiedzi ze zaden kandydat czy partia mi nie odpowiada. Trzeba poznac kandydata program. Poszukac poczytac. Posluchac rozumu albo serca. Nie znajdziemy moze kandydata idealnego (no chyba ze mozna by glosowac na siebie :lol: ) ale na pewno bedzie taki nam najblizszy.

Kazdy wybiera czy to w zyciu wybiera czy to jest komorka dziewczyna samochod szkola itd itp. Czy wtedy nie robimy rozeznania. Nie zapoznajemy sie z "programem". A moze stwierdzamy nie, p...dole nie wybieram.

Co do SLD tez sie dziwie. Wyglada na to ze trzeba jeszcze troche poczekac az wymra niektore dinozaury ktore stanowia ich zelazny elektorat.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 paź (sob) 2005, 13:14:58

andy pisze:Polacy są mistrzami w narzekaniu, gęganiu o złodziejach i korycie (politycznym).
Zapomniales Andy dodac do tego wszystkiego jeszcze chyba przynajmniej : "komunistów", "masonów" i "Żydów" 8)
sinar pisze:Kazdy wybiera czy to w zyciu wybiera czy to jest komorka dziewczyna samochod szkola itd itp. Czy wtedy nie robimy rozeznania. Nie zapoznajemy sie z "programem". A moze stwierdzamy nie, p...dole nie wybieram.
Oj czasem bywa i tak ze rozeznamy sie lub tez nie i stwierdzamy 'fuck this' [ps: to tak zeby nie kropkowac] [psII: w znaczeniu olewczym a nie czynnosci manualno-ruchowej]. Jezeli natoiast chodzi o samochod to wiesz byc moze niektorzy wyborcy robia w tej kwesti jak ja: prawa jazdy nie mam i nie interesuje mnie ktory ma jakie osiagi i nalezalo by na niego zaglosowac w rankingu na najlepsze auto lub decydowac jakich powinno jezdzic najwiecej po ulicach. 8) Nota bene wyborw zadnych jeszcze nie olalem a wiele takich 'prostszych' rzeczy juz tak 8)

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 08 paź (sob) 2005, 13:57:00

Poniewaz jest cisza wyborcza to nie bede obszerniej polemizowal z tym co napisal Andy w 2. poscie. Powiem tylko ze niektorzy juz byli w kancelarii prezydenta i tez jakos wymiernie nic nie zdzialali. Byli tez w rzadach. Dlaczego jeszcze nie mamy raju na ziemi? Moze dlatego Andy ze dalismy szansy Twojemu imiennikowi z Samoobrony. Bo przeciez wszyscy sa umoczeni tylko nie Lepper ;) Mysle sobie ze zaden rzad zadna koalicja nie jest w stanie zrealizowac w 100% swoich obietnic wyborczy bo wlasnie sa to hasla wyborcze i chyba tutaj jak tu jestesmy wiemy co to jest reklama a do tego to sie sprowadza. Pilnie czekam na realizacje programu PiSu. Mam nadzieje ze zrealizuja choc polowe z tego. Zwlaszcza ze pod niektorymi z tych haslem tez moglbym sie podpisac. Tyle tylko ze chcialbym zeby pozniej zadna ze stron niezaleznie od tego kto bedzie prezydentem nie zrzucala winy na 2. partnera a raczej by wziely wlasnie pelna odpowiedzialnosc za to co robia i za Polske. Tak zeby daj Boze za te 4 lata wiecej bylo do chwalenia sie i zeby ludziom po prostu zylo sie lepiej zeby to poczuli. A wtedy mam nadzieje ze po raz pierwszy w naszej historii to slynne juz nawet na swiecie polskie wahadlo wyborcze nie przechyli sie w 2. strone.

PS. Pamietajmy o glosowaniu jutro i (pewnie) za 2. tygodnie. Maly spacerek do lokalu wyborczego dobrze zrobi przed posilkiem :D

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 09 paź (ndz) 2005, 09:35:56

ok wybory wystartowały z samego rana jestem ciekaw jak z frekwencja i kto bedzie rządził przez te 4 lata.

Luka
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Luka » 09 paź (ndz) 2005, 09:46:55

na pewno nie Tusk!!

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 09 paź (ndz) 2005, 10:35:58

PułTusk 8)

willy
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: willy » 09 paź (ndz) 2005, 16:29:52

http://wojdyna.com/art/wybory.jpg

Ciiiiiiiiii...sza przedwyborcza ;).

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 09 paź (ndz) 2005, 21:45:02

no i co dopiero za w tygodnie sie dowiemy czy zwycięży Donald czy Kaczor.
Bo reszta to może juz pakować waliki i jechać sprzątać swoje plakaty przed wyborcze. :mrgreen:

dis
Bywalec
Bywalec

Post autor: dis » 09 paź (ndz) 2005, 22:12:24

ale ile to sprzątanie zajmie czasu... nadal widuję plakaty do poprzednich wyborów - tzn parlamentarnych... podobają mi się komentarze polityków, którzy przegrali. Jan Pyszko: "to nie ja przegrałem, przegrał naród polski". Stanisław Tymiński: "wygrała kasa i prasa".
a w piątek w radiu pin Lech Kaczyński się przejęzyczył i już mówił "prezydent Tusk" :lol:

PanZer
Nowy(a)

Post autor: PanZer » 09 paź (ndz) 2005, 23:33:43

no i znowu będzie trzeba iść i stawiać krzyżyk na kartce ;)

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 09 paź (ndz) 2005, 23:37:16

o 23:37? :lol:

PanZer
Nowy(a)

Post autor: PanZer » 09 paź (ndz) 2005, 23:46:05

nie no, nie dziś znaczy się :wink:

chociaż poćwicze stawianie krzyżyków ;)

Havoc
Loża WSR