metafora w reklamie

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
emilka

metafora w reklamie

Post autor: emilka » 26 kwie (śr) 2006, 21:36:12

Hej :D

Moja prezentacja maturalna skupia sie na jezyku i funkcjach reklamy. Mam juz opisane słownictwo i gramatyke reklamy, jednak mam mały problem z poetyckimi srodkami stylistycznymi uzywanymi w reklamie, a najbardziej z metafora... Jaka funkcje pełni metafora w reklamie??

Prosze o pomoc. Z gory dziekuje:)

Glanc

Post autor: Glanc » 30 kwie (ndz) 2006, 21:53:43

ja mam temat "sposoby wykorzystania jezyka w reklamie" i skupilem sie tylko na srodkach stylistycznych, gramatyke, czesci mowy i inne popierduty ominalem :)

pytasz jakie funkcje w reklamie pelni metafora. wg mnie wszystko sprowadza sie do jednej funkcji, czyli perswazji. przenosnia pomaga tez w utworzeniu swiata ukazywanego w reklamach (slowa kluczowe: symplifikacja, baśniowość, idealizm).

pamietaj, ze jest pare rodzajow metafor:

* hiperbola (wyolbrzymienie) - zamierzona przesada

* metonimia (zamiennia, skrot myslowy) - używana wówczas, gdy między właściwym a przenośnym znaczeniem wyrazu występuje jakaś zależność
np. "cała Polska czyta dzieciom" (w znaczeniu mieszkańcy Polski)

* personifikacja (uosobienie), a zatem nadawanie zwierzętom, zjawiskom, pojęciom abstrakcyjnym, zjawiskom przyrody cech ludzkich.
np. zwierzeta nawijaja w reklamie karmy dla psow

* animizacja (ozywienie)

* eufemizm (wyrazenie przyzwoite zamiast dosadnego)

* oksymoron (antylogia)

* alegoria

* symbol

* reminescencja (wierne zacytowanie tekstu lekko przeksztalconego)

ODPOWIEDZ