Super grupa!

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Tomaszef
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Super grupa!

Post autor: Tomaszef » 02 gru (ndz) 2007, 14:03:50

Austria, Niemcy, Chorwacja - z tymi drużynami zmierzymy się na Mistrzostwach Europy 2008. Co sądzicie o takim losowaniu? Myślę, że jak zwykle mieliśmy dużo szczęścia przy wyciąganiu kuleczek:

- Austria to wogóle wymarzony rywal dla każdego. Zespół od kilku lat jest w kryzysie i nic nie wskazuje na to, że przez 6 miesięcy coś się zmieni. Zdecydowanie najsłabszy zespół na Euro

- Chorwacja, mimo, że wyeliminowała na Wembley Angoli, też jest do pchnięcia. Myśle, że potencjał chorwackich piłkarzy jest bardzo zbliżony do polskich, więc zadecyduje dyspozycja dnia.

- No i Niemcy, starzy znajomi. Wielu fachowców twierdzi, że są głównymi faworytami do tytułu, ale chyba się mylą. Niemcy powinni dojść nie wyżej niż do półfinału, no chyba że wogóle nie wyjdą z grupy co jest też prawdopodobne. Najważniejsze, że "szkopki" nie mają gwiazd światowego formatu a 38 letni bramkarz Lehmann za pół roku nie będzie młodszy.

Losowanie dobre (było by idealne gdybyśmy zamiast na Niemców trafili na Rumunów) ale i tak o wszystkim zadecyduje dyspozycja Polaków 8 czerwca. Na mistrzostwach świata w Korei czy w Niemczech też mieliśmy "łatwą grupę" a dostaliśmy bęcki. Jeżeli powtórzą się błędy przygotowawcze z poprzednich turniejów to o awansie nie ma co marzyć. Ale myślę, że coach LEO jest znacznie bardziej doświadczony niż Engel czy Janas i naszych grajków przygotuje optymalnie, a wtedy awansujemy do play offu.

A teraz lece na niemieckie forum powkurzać ludzi, bo tamtejsi kibole chyba nie zdają sobie sprawy z siły naszej drużyny:)

Artur0
Ekspert
Ekspert

Post autor: Artur0 » 02 gru (ndz) 2007, 14:26:07

Myslę, że udupimy. Jak zwykle.

Aaaa zresztą mam bardziej konstruktywne rzeczy do roboty niż siedzenie 90 minut przed tv... :roll: Może jestem dziwny, ale naprawdę nie rozumiem ekscytacji piłką kopaną. (chodzi mi o ogladanie tego, co innego zagrać samemu - sam byłem bramkarzem jakiś czas).

Ale tak, wręcz jestem z tym bysmy udupili. Wtedy nie będą mi ludzie zawracali głowy tym (o jakże ważnym!) wydarzeniem...

Tomaszef
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Tomaszef » 02 gru (ndz) 2007, 14:38:39

ale z ciebie ingorant Artur0. Ale myślę że jesteś w mniejszości;) Duży turniej to duża sprawa i jak dobrze zagramy to i ty siądziesz przed telewizorem.

Wiciu
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Wiciu » 02 gru (ndz) 2007, 15:51:15

bardzo dobra grupa z każdym zespołem możemy powalczyć!
mimo wszystko mam nadzieje że nasi się za bardzo nie podniecą i nie podejdą do sprawy tak jak ma to ostatnio miejsce na większych turniejach.

co do Austrii to mają takie same doświadczenie na mistrzostwach europy jak i my czyli żadne.
mimo iż ich gra nie zachwyca to na turnieju będą chcieli pokazać się z jak najlepszej strony, zwłaszcza że są współgospodarzami.
nasz bilans z nimi to 7 rozegranych meczów z czego 4 wygraliśmy, przegrywając 3 i strzelając zaledwie jedną bramkę więcej (17:16)
ich kadra nie wygląda zbyt imponująco. większość zawodników gra na krajowych boiskach..
myślę że przy odrobinie szacunku dla przeciwnika i skoncentrowaniu się na meczu, nie powinniśmy mieć większych problemów by z Austrią wygrać :wink:

jeśli chodzi o Chorwację to może być z nimi więcej problemów chociaż obecnie nie jest raczej jakoś znacząco lepsza od Polaków.
ich atutem jest doświadczenie na ME może i niewielkie bo grali 2 razy ale zawsze to coś.
w konfrontacjach polsko chorwackich też nie jesteśmy na plus (4 mecze z czego 2 przegrane, jeden remis i jedno zwycięstwo)
mimo iż czasy kiedy to Davor Suker nie raz zapewniał Chorwatom zwycięstwo, dawno minęły to jednak nadal mają w kadrze sporo dobrych zawodników, grających w markowych europejskich klubach: Robert Kovac (borussia), Dario Simic (AC Milan), Jerko Leko (AS Monaco) Marko Babic (Betis Sewilla) czy Ivan Klasnic (Werder Brema) są to doświadczeni zawodnicy i z pewnością wyciągneli wnioski z błędów popełnionych na poprzednich ME i łatwo skóry na tych mistrzostwach nie sprzedadzą :wink:

co do Niemców to za nimi nie przepadam i nawet nie chce mi się o nich rozpisywać.
wiadomo że mają lepszych zawodników niż my, lepszą ligę, więcej gwiazd itp..
z tego co pamiętam to jeszcze ani razu nie udało się nam z nimi wygrać, ale mam nadzieję że do tych mistrzostw!
cieszę się że na nich trafiliśmy bo lubię polsko niemieckie konfrontację i lubię patrzeć jak kopiemy im tyłki...obojętnie w jaką dyscyplinę sportu!
poza tym niemcy nie potrafią przegrywać i miło będzie popatrzyć jak schodzą z boiska rozzłoszczeni i zdołowani :twisted: mam nadzieję, że zwłaszcza "Pedalski i Klozet" a także każdy inny pseudo polak który zamiast grać dla swojej ojczyzny wybiera niemcy, za dużo sobie nie pograją i będą szczelnie przez naszych kryci :twisted:
Jestem pełen wiary że z nimi wygramy! i osobiście będzie to dla mnie najważniejszy mecz, może i na całych mistrzostwach :twisted:
może jestem jakiś anty, no ale cóż..mam poglądy jakie mam i tego nie zmienię.

a co do grup to grupa C wygląda świetnie :wink:

Tomaszef
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Tomaszef » 02 gru (ndz) 2007, 18:09:51

hehe, no za niemcami nikt nie przepada. Znoawu zatem jak na WC 2006 będzie okazja do zaśpiewania pieśni: Szwaine Deutchland, szwaine:)

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 02 gru (ndz) 2007, 18:10:52

Widzę, że nie którzy nie wiedzą o co chodzi w dopingowaniu drużyny narodowej. Tu chodzi przede wszystkim o patriotyzm i łączenie się we wspólnym dopingu całej Polski, bo tylko przy meczach reprezentacji to połączenie jest możliwe. Nie wiem jak inni ale ja czuję się Polakiem i utożsamiam się z drużynami narodowymi i cieszę się, a czasami złoszczę tak jakby to było moje zwycięstwo lub moja przegrana. A do tego dochodzi niejednokrotnie podziwianie bajecznych akcji.

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 02 gru (ndz) 2007, 22:15:32

to i ja swe trzy grosze dorzucę :)

jak dla mnie nie było już słabych rywali,
każda grupa byłaby trudna, i nie tylko dla nas ale dla wszystkich, każdy zespół to silny zespół i uważam, że nie było grupy marzeń, bo grupy marzeń są w eliminacjach, na Euro nie ma słabych drużyn, bo nie kwalifikuja sie do nich słabeusze raczej,
fakt, że nie ma Anglików, z którymi jakoś nie możemy wygrać i chyba tyle dobrego dla nas

ale przechodząc do naszych rywali

Austria, niby najsłabsza, ale gospodarz, a gospodarze raczej wychodza u siebie z grup jak slabi by nie byli, bo raz doping (choć ponoć tam niespecjalnie sie interesują piłką), dwa, że u siebie, więc jak to się mówi nawet ściany im będą pomagać, trzy że sędziowie tez pomagają zazwyczaj gospodarzom (no, bo przecież im dłużej gra gospodarz tym wieksze zainteresowanie imprezą :)), że niby z nimi wygrac powinniśmy i że niby słabi, to też jakoś źle może zadziałać,
z Koreą tez mielismy wygrać, a wyszło jak zwykle, więc nie lekceważyłbym Austrii,
choć fakt, że lepiej to niż Holandia na przykład

Chorwacja, oj, to chyba obecnie najlepsza drużyn w naszej grupie, bo Angoli odprawiła z kwitkiem, i w swojej grupie pewna awansu była dość wcześnie, a i pamiętać trzeba, że na wielkich imprezach często wygrywa z murowanymi faworytami (w jakim składzie by nie grała), wiec jak dla mnie chyba njbardziej niedoceniany zespół

Niemcy, kurde, nikt ich nie lubi, i zawsze jak grają to w roli faworytów, takich mocniejszych, albo takich cichych, może nadszedł czas, żeby w końcu ich ograć, ale to machina, która regularnie w sumie gra w finałach, pólfinałach itp wielkich imprez, nawet jak nikt im nie daje szans

więc może być truydno, ba, na pewno bedzie trudno, ale wierzę, że Beenhakker poukłada to wszystko, i poukłada pod konkretnych rywali i znów udowodni, nie tylko, że Polacy potrafią dobrze kopac piłkę, ale że on jest wielkim tranerem, i mam nadzieję, też, ze już patrzy na kogo możemy trafić jak wyjdziemy z grupy i na taką ewentualność i rywali będzie przygotowany
generalnie bardzo wierzę, ta wiara nie raz mnie zawiodła w kozi róg, ale mam nadzieję, że w końcu sie cos naszym chłopakom uda, choć wiem, że będzie pierońsko trudno :)

to mówiłem ja
empro :P

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 03 gru (pn) 2007, 10:54:11

Mowiac szczerze wolalbym zebysmy zagrali z 2-3 potegami. Nawet jakbysmy nie wyszli z grupy nikt by nie narzekal na takie mistrzostwa. Nie mowiac juz o tym ze nasi pilkarze mieliby niezle przetarcie. A z takiej super grupy to i tak mozemy nie wyjsc. No coz ale jesli taka supergrupa ma oznaczac dotarcie do polfinalu to ostatecznie nie mam nic przeciwko.

PS. A w sumie tak niewiele brakowalo a bysmy mieli 100% grupe marzen (z Rumunia) i bylaby prawdziwa grupa smierci Holandia, Francja, Wlochy, Niemcy. Troche szkoda...

ODPOWIEDZ