angielski w polskiej reklamie

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
marzenakonrad

Post autor: marzenakonrad » 30 sty (śr) 2008, 15:17:06

Witam, jestem absolwentka wsr, fotografia reklamowa 2002-04, akurat jestem na etapie pisania pracy licencjackiej z translatoryki na temat angielskich zwrotów w polskich reklamach. Szukam materiałów i głównie przykładów reklam. czy komuś coś wpadło może w oko???
:roll:
Pozdrawiam, marzena konrad

magdawwa
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: magdawwa » 30 sty (śr) 2008, 15:43:40

marzenakonrad

Post autor: marzenakonrad » 31 sty (czw) 2008, 08:56:58

dzieki za odpowiedz ale tą ksiazkę już posiadam i niestety nie ma w niej za wiele aktualnych informacji.... jest ona także poświęcona bardziej problemom czysto lingwistycznym i błędom wynikającym z nie najlepszego tłumaczenia angielskiego na polski....

ja natomiast szukam jakiś konkretów, przykładów, skuteczności i zasadności użycia angielskiego w polskich reklamach, jak np. McDonalds <I m lovin it> czy slogan okazał się skuteczny i dlaczego?

może ktoś wie gdzie tego szukać???????????

pozdrawiam....

kora

Post autor: kora » 11 mar (śr) 2009, 17:10:31

ja mam akurat na angielski taki projekt i tez nie moge znalezc chyba ze wejdziesz w google i napiszesz np. persil - bo jest gold + np.
powodzenia i nie martw sie ja tez szukam.... :? :P
papa :lol:

magdagra
Nowy(a)

Post autor: magdagra » 11 mar (śr) 2009, 18:24:07

z haseł reklamowych przychodzi mi do głowy "Lipton - tea can do that"

Jeśli chodzi o opracowania, to polecam poszperać w buwie + portale o reklamie + może prof. Bralczyk coś o tym pisał ?

I radziłabym sprawdzać w publikacjach na temat angielskiego w polszczyźnie. Przypuszczam, że doprowadzi Cię to do konkretniejszych wniosków na temat angielskiego w reklamie.

ODPOWIEDZ