Wszystko o przenośnym sprzęcie audio

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Bernardzik
Nowy(a)

Wszystko o przenośnym sprzęcie audio

Post autor: Bernardzik » 20 wrz (sob) 2008, 00:54:41

W tym topicu będzie można swobodnie pogadać o sprzęcie audio, z jakiego na co dzień korzystamy, czy to w drodze do WSR, domu czy pracy.

Zastanawiam się czy są w WSR jacyś maniacy high-endowego dźwieku oprócz mnie. Z chęcią powymieniał się z kimś opiniami/informacjami na temat słuchawek i odtwarzaczy mp3.
Ja na przykład jestem ogromnym fanem słuchawek Sennheiser.

Jeśli będą chętni to prawdopodobnie będę zamieszczał tutaj jakieś testy sprzętu audio.

bartek_f
Bywalec
Bywalec

Re: Wszystko o przenośnym sprzęcie audio

Post autor: bartek_f » 22 wrz (pn) 2008, 12:01:37

Bernardzik pisze:Zastanawiam się czy są w WSR jacyś maniacy high-endowego dźwieku oprócz mnie. Z chęcią powymieniał się z kimś opiniami/informacjami na temat słuchawek i odtwarzaczy mp3.
ja jestem fanem ale fundusze nie pozwalają mi na zakup "kozackiego" sprzętu. :?
za to kolekcjonuję płyty :D ostatnio chciałem nabyć coś Budgie i rozważałem zakup jakiegoś gramofonu, bo na ebay znajdowałem tylko winyle :? ale mi przeszło... winyle w Polsce są drogie :? pozostanę przy srebrnych krążkach.. na jakiś czas :twisted:

trocu
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Re: Wszystko o przenośnym sprzęcie audio

Post autor: trocu » 22 wrz (pn) 2008, 21:52:15

Bernardzik pisze:Ja na przykład jestem ogromnym fanem słuchawek Sennheiser.
Nie jest zły, ale gdyby udało Ci się dorwać i przetestować chociaż jedną z poniższych firm, to byłoby naprawdę COŚ: Aurvana, Shure, Ultimate Ears, Klipsch :)

Bernardzik
Nowy(a)

Post autor: Bernardzik » 22 wrz (pn) 2008, 22:52:23

Co do Aurvana to bym polemizował, bo chodzi ci chyba o Creative, które według mnie są śmiesznie słabe w porównaniu do innych firm, które wymieniłeś.
Ostatnio miałem okazje przetestować dwa najwyższe modele słuchawek Shure E-530 i Ultimate Ears Triple.Fi 10. Shure E-530 maja lepsza izolacje od Triple.Fi 10, które maja Foam Eartips. Za to Triple.Fi 10 maja niewielka przewagę jakości dźwięku nad E-530. Obydwie pary słuchawek są genialne, tylko kosztują ponad 1.500zl każda :-) , a po za tym trzeba mieć świetne źródło do odsłuchu.
Ja zamówiłem sobie teraz Sennheiser CX 400, bo wyłącznie na takie starczają mi aktualnie fundusze. A po za tym jest to jedne z najlepszych pchełek Sennheisera.
Aktualnie mam Sennheisery MX 90 VC Style, które idą na sprzedaż.

Artur0
Ekspert
Ekspert

Post autor: Artur0 » 22 wrz (pn) 2008, 22:53:25

Ja mam dwa zestawy muszli Sennheiser i nie narzekam. ^^ Co do reszty to 3 razy głośniki 5.1. Jedne Creative'a Cambridge SoundWorks, drugie Tracer'a modelu nie pamiętam, ale gabarytowo jak te Creative'a, a trzecie od Sony do kina. :twisted: Nie chwaląc się wcale... :roll: Mp3 przenośnie to akurat specjalnie made in china za grosze, ale pamięciowo jako tako obszerne (2GB), bo zawsze mam nieszczęście do tych zabawek - a jak się zepsuje, lub zgubi, to wielka szkoda się niestanie, jeno tylko słuchawki staram się mieć dobre. Osobiście polecam te wciskane w mózg z gumkami. Nie wypadają, tłumią wszystkie głosy i nie wkur**iasz ludzi z rana w autobusie swoimi ulubionymi dźwiękami. ;)

Bernardzik
Nowy(a)

Post autor: Bernardzik » 22 wrz (pn) 2008, 23:10:15

Właśnie te CX 400 to są dokanałówki, wiec dobrze wygłuszają. Też mnie wnerwiają tacy ludzie co na maksa rano muze puszczają w słuchawkach, a z tą osobą razem słucha pół tramwaju.
Dobre MP3 nie musi być drogie, jedne z najlepszych mp3 są to SANSA SanDiska. Mają one bardzo dobrą jakość dźwięku, za przystępną cenę. Np. Clip 2GB kosztuje 100zł, a Fuze - troszkę lepszy 2GB 200zł i ma dodatkowo slot na karty pamięci, czyli dokupujesz sobie SDHC 8GB za 70zł. :-) Tu mała recenzja SANSA Fuze, gorąco ja polecam dzięki niej zdecydowałem się na jej kupno. http://www.anythingbutipod.com/archives ... review.php
Zbiegając z tematu sprzętu przenośnego Artur0, to przy kompie mam zestaw 2.1 kultowej firmy Altec Leansing model FX4021. Porównywalne do BOSE Companion II, a przez niektórych uważane nawet za lepsze, w tym też przez mnie, miałem okazje testować te BOSE i zrobiłem sobie porównanie.

trocu
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: trocu » 22 wrz (pn) 2008, 23:55:21

Bernardzik pisze:Co do Aurvana to bym polemizowal, bo chodzi ci chyba o Creative, ktore wedlug mnie sa smiesznie slabe w porownaniu do innych firm, ktore wymieniles.
Nie sposób się nie zgodzić, że Zen'y są śmiesznie słabe w porównaniu do pozostałych, wymienionych przeze mnie firm - celowo wpisałem je na początek listy, jako budżetowa propozycja słuchawek aspirujących do miana studyjnych. Choć nie da się ukryć, że to takich nie należą to zdecydowanie w przedziale cenowym do 150 zeta plasują się na szczycie listy [choć nie twierdzę, że na samym czubku]. Jeśli zaś chodzi o propozycje polemiki to chętnie wysłucham, może dowiem się czegoś interesującego i zmienię swoje zdanie - bo właśnie przymierzam się do zakupu tychże.

Bernardzik
Nowy(a)

Post autor: Bernardzik » 23 wrz (wt) 2008, 11:24:48

Jeśli chodzi ci o Auruvana (muszle dj), to zamiast nich proponowałbym ci Sennheiser HD515, można o dziwo już dostać za 250zł, lepiej troszkę poczekać i odłożyć te 100zł dodatkowe, a jakość na pewno będzie lepsza. Sam chciałem je kupić, ale zdecydowałem się na pchełki.

trocu
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: trocu » 23 wrz (wt) 2008, 13:13:06

Bernardzik pisze:Sam chciałem je kupić, ale zdecydowałem się na pchełki.
Zen'y to również są pchełki.. czyli nadal brakuje sensownej alternatywy.

Bernardzik
Nowy(a)

Post autor: Bernardzik » 23 wrz (wt) 2008, 22:05:01

Czyli ty chcesz pchełki Auruvany. No to na przykład bardzo dobra alternatywą będą FATmany za 170zł lub Sennheiser CX 400 za 250zł ( ja kupiłem na promacji za 150zł). Fajne też są JBL 220 Reference za 220zł.

broda
Nowy(a)

Post autor: broda » 24 wrz (śr) 2008, 14:39:13

Miałem ZEN Aurvana, jednak użyłem ich może jakieś 5 razy, jakość dźwięku nie oszołomiła mnie, przez co sprzedałem. DJskie miałem taniochę czyli BEHRINGER, oraz lepsze czyli PIONEER, jednak nie bardzo miał bym jak podłączyć ich do iP :p
Jeśli miał by ktoś sensowną propozycję dobrych dokanałówek z mikrofonem to skorzystał bym z porady :D

trocu
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: trocu » 24 wrz (śr) 2008, 15:31:59

Bernardzik pisze:bardzo dobra alternatywą będą [...] Sennheiser CX 400
To były pierwsze słuchawki, które brałem pod uwagę - zanim dowiedziałem się o Aurvanie :) W sumie teraz nie potrafię uzasadnić zmiany mojej decyzji, więc może powinienem wrócić na pierwotny kurs - czyli na Sennheiser :D Powiedz mi, czy występuje w nich efekt mikrofonowy (kiedy kabel od słuchawek ociera się o ubranie, to słyszysz szum w słuchawkach)?

Bernardzik
Nowy(a)

Post autor: Bernardzik » 24 wrz (śr) 2008, 15:52:26

Jest taki motyw, że jak ociera to nic nie słuchać. Ale jak kabel się majta i uderza na boki to słychać w słuchawkach takie stukanie. Ale to nie jest problem, bo słuchawki maja przypinkę do ciuchów i się nie majta, a po drugie to gąbeczki piankowe FOAM EARTIPS, będę je niedługo sprowadzał z Kanady, bo tylko tam je robią.

Artur0
Ekspert
Ekspert

Post autor: Artur0 » 24 wrz (śr) 2008, 16:49:25

Ja mam Sennheisery HD 457 i HD 270, zauważyłem,że nie uwzględniłem tego w poprzednim poście. :P

Bernardzik
Nowy(a)

Post autor: Bernardzik » 24 wrz (śr) 2008, 21:14:30

Też fajne modele, tylko mnie osobiście denerwuje to, że wszystkie modele poniżej HD5xx nie przykrywają mi w całości uszu.

ODPOWIEDZ