Nowy slogan WSR

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Nowy slogan WSR

Post autor: s_wojtkowski » 08 sty (czw) 2009, 11:33:39

Szkoły i wyższe uczelnie nieczęsto używają sloganów reklamowych. Czy ktoś pamięta hasło reklamowe Uniwersytetu Warszawskiego czy Jagiellońskiego? A Politechniki Warszawskiej czy Akademii Sztuk Pięknych? A może chociaż swojego gimnazjum czy liceum?

No właśnie - to zapewne dlatego, że ich po prostu nie ma lub są słabo, jakby wstydliwie eksponowane. Prawdopodobnie zarządzający działaniami promocyjnymi w tych instytucjach uważają bowiem slogan za takie trochę niepoważne narzędzie, a używanie go za być może coś niegodnego poważnej, renomowanej instytucji edukacyjnej.

W Warszawskiej Szkole Reklamy myślimy inaczej. Jeśli największe i najbardziej prestiżowe (czy po prostu najdroższe) marki świata z powodzeniem wykorzystują slogan w swoich strategiach promocyjnych i doceniają jego rolę - nie ma powodu, żeby marka WSR, która do podobnych (tj. najwyższych pozycji) aspiruje, miała ze sloganu rezygnować. Pełni on bowiem jako tzw. promocyjny konstans wiele pożytecznych funkcji znanych każdemu, kto choć trochę interesuje się komunikacją marketingową.

Historia sloganów Warszawskiej Szkoły Reklamy nie jest zbyt bogata. W początkach działalności szkoła używała sloganu Głupoli nie przyjmujemy! Prezes do dziś twierdzi, że ten slogan się sprawdził i do szkoły przychodziło od samego początku wiele mądrych osób.

Później był slogan Nauczymy Cię trafiać do ludzi. Dwuznaczny, ambiwalentny. Jeden z plakatów, który wydrukowaliśmy z tym sloganem, prezentował śmiesznie umundurowanych żołnierzy w pozycji bojowej... Były społeczne protesty.

Jeszcze później, na szczęście tylko przez chwilę, gdzieś ktoś podobno wydrukował hasło Zawód gwarantowany. Dobrze, że Słuchacze szybko uświadomili kierownictwu, jak może być to interpretowane...

Ale ta "zawodowość", "profesja" musiała nam mocno chodzić po głowie, bo kolejny slogan brzmiał: Bądź specjalistą. Zdobądź pracę. Wcale niezła odezwa (i zarazem obietnica), jak na czasy sporego bezrobocia początku XXI wieku.

Ostatnio używany przez WSR baseline ma wersję skrótową Wyjątkowy bądź! oraz pełną Bądź wyjątkowy. Wyróżniaj się. Wydaje mi się jednak, że warto już puszukać nowego sloganu. Zmienił się świat, zmieniła się szkoła - warto również poprzez slogan odświeżyć jej wizerunek.

Niesiony tą myślą zaproponowałem dziś twórczość w tej BARDZO TRUDNEJ dziedzinie uczestnikom zajęć "Twórczość w reklamie" (byłem na nich w zastępstwie Izy Lebudy). Efekty ich szybkiej pracy - kilka teamów pracowało nad tym zadaniem kilkanaście minut - są takie oto:

1. Warszawska Szkoła Reklamy - bo przyszłość leży w mediach
2. Naucz się sprzedać siebie
3. WSR - poligon kreatywności
4. Z nami wyjdziesz na ludzi
5. WSR - szkoła dla ludzi z pasją
6. Pomożemy Ci zaplanować przyszłość
7. Dołącz do ludzi z pasją
8. Profesjonaliści są tylko jedni
9. Uwaga! Zarazimy Cię reklamą!
10. Tworzymy ludzi, którzy mogą stworzyć wszystko
11. BaW SReklamą
12. WSR - Wyższy Stopień Radości
13. Kopii jest wiele. Oryginał tylko jeden. WSR
14. Bądź wyjątkowy. Bądź WSR
15. WSR. Tu się rodzą pomysły
16. WSR - alternetywnie!
17. WSR - mam talent!
18. Wszyscy SReklamują
19. Fabryka myśli kreatywnych
20. Oddech inspiracji
21. Wiemy jak zaistnieć
22. WSR - nie dla idiotów!
23. Chcesz być kimś? Chcesz być w WSR!
24. WSR - wszystko, czego potrzebujesz
25. Wiedza Specjalizacja Rozwój

Co o nich myślicie? Czy któryś się Wam podoba?
Ostatnio zmieniony 08 sty (czw) 2009, 23:17:13 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 11 razy.

a_anka
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: a_anka » 08 sty (czw) 2009, 12:38:13

"Głupoli nie przyjmujemy" - bajerancki...prosty, wymowny, mądrego nie obrazi a głupiego i tak nie chcemy :wink:
Co do drugiego hasła ("Nauczymy Cię trafiać do ludzi") to właśnie moje czasy i ja się na niego dałam złowić :wink: żartuję...dużo wcześniej wiedziałam gdzie pójdę. Aczkolwiek plakat, który dostałam razem z informatorem (ten z żołnierzami) mam do dziś i bardzo mi się podoba :)

Zgadzam się, że slogany są bardzo ważne i zastanowiłam się chwilę nad tym czy moje poprzednie szkoły (oprócz WSR) miały jakieś hasła i...cóż...Liceum miało na pewno, ale na stronie go nie ma. Chyba tylko w informatorach się pojawiało. Za to gimnazjum wypada nieźle. Slogan ma, ale również na stronie go nie ma. Za to posiada ciekawe logo, hymn i motto, które można znaleźć w informatorze i na stronie. To już coś. Jak na gimnazjum, które w takim mieście jak Starachowice wybiera się po prostu dlatego, że jest blisko trzeba przyznać, że myślą o promocji i nie olali jej tylko dlatego, że nieduże miasto, więc szkoda kasy, bo to nie prawda. I z tego co wiem pojawia się tam coraz więcej osób, które wcale blisko nie mają...

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Nauczymy Cię trafiać do kopert ;-)

Post autor: s_wojtkowski » 08 sty (czw) 2009, 13:04:19

a_anka pisze:Co do drugiego hasła ("Nauczymy Cię trafiać do ludzi") to właśnie moje czasy i ja się na niego dałam złowić :wink: żartuję...dużo wcześniej wiedziałam gdzie pójdę. Aczkolwiek plakat, który dostałam razem z informatorem (ten z żołnierzami) mam do dziś i bardzo mi się podoba :)
Nie, nie, "Nauczymy Cię trafiać do ludzi" to już nie Twoje czasy. Wówczas stosowaliśmy nowy slogan, a plakaty rozsyłaliśmy tylko tym, którzy zamawiali informatory pocztą - robiliśmy to trochę dla jaj, trochę "do wyczerpania zapasów", a trochę z powodu, żeby ich tak po prostu nie wyrzucać. I, jak czytam, to była dobra koncepcja.
a_anka pisze:zastanowiłam się chwilę nad tym czy moje poprzednie szkoły (oprócz WSR) miały jakieś hasła i...cóż...Liceum miało na pewno, ale na stronie go nie ma. Chyba tylko w informatorach się pojawiało. Za to gimnazjum wypada nieźle. Slogan ma, ale również na stronie go nie ma.
A pamiętasz może jak te slogany brzmią?

a_anka
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: a_anka » 08 sty (czw) 2009, 13:37:34

Właśnie nie pamiętam. Ale spróbuję się dowiedzieć...

budzik
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: budzik » 08 sty (czw) 2009, 15:22:38

e tam ostatni nasz slogan jest najlepszy :) nie jakiś przekombinowany, nie prosty, ale taki który trafia do serca potencjalnego kandydata do szkoły, któremu w duszy szumi słowo artysta. Który ma dosyć siedzedzenia przy komputerze i klikania mechanicznego w klawisze.

Wyróżniaj się. Wyjątkowy bądź.

Mnie skusił :) i całe mnóstwo innych zwariowanych (już absolwentów), którzy co, jak co, ale wyróżniać to potrafili się jak nikt inny. :)

Wadim
Nowy(a)

Moje propozycje

Post autor: Wadim » 08 sty (czw) 2009, 16:10:26

Ode mnie:

26. Twoje pokłady może charterować kreacja!

27. Dotknij świata dobrych reklam

28. Wstąp! Dopal swój potencjał.

29. WSR - Szkoła silna ofertą i zapleczem.

30. Pomożemy Ci urosnąć.

Popieram Panią Budzik, ale też i Sławka :-)

:D:D:D

Mateusz Ż. absolwent

bartek_f
Bywalec
Bywalec

Post autor: bartek_f » 08 sty (czw) 2009, 18:12:55

z tym "głupoli nie przyjmujemy" bym uważał, bo to nie do końca jest prawda ;)
mi się najbardziej podobają slogany 4, 7, 9, 10, 13. Najbardziej te wyboldowane. :)

Paziu
Ekspert
Ekspert

Post autor: Paziu » 08 sty (czw) 2009, 20:46:11

moim zdaniem

Wyróżniaj się. Wyjątkowy bądź.

i

WSR... dla ludzi z pasją
albo
WSR - dla ludzi z pasją

to jedyne, które nadają się do czegokolwiek ... :P

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Nowy slogan WSR

Post autor: seize » 08 sty (czw) 2009, 23:26:09

wojtkowski pisze:Później był slogan Nauczymy Cię trafiać do ludzi. Dwuznaczny, ambiwalentny. Jeden z plakatów, który wydrukowaliśmy z tym sloganem, prezentował śmiesznie umundurowanych żołnierzy w pozycji bojowej... Były społeczne protesty.
O! Toż to moje czasy* :D Takąż to ulotkę miałem ci ja sam w swoich łapkach - to znaczy była ona aktualna podczas "mojego" naboru [jak adekwatnie brzmi to słowo do ów zdjęcia ;) ] :)

* oj strzyka człeka już strzyka, więc to stare dzieje :wink:

Ag.Gniotek
Nowy(a)

Post autor: Ag.Gniotek » 09 sty (pt) 2009, 08:47:19

W czasach absolutnie prehistorycznych pamiętam taką reklamę - naklejkę WSR z tarczą telefonu tradycyjnego, numerem sekretariatu i hasłem "Wykręć ten numer innym". Prosta grafika, hasło bardzo trafne, działało jak wlepka, można było zobaczyć w wielu autobusach, na przystankach itp. Bardzo było to wtedy trafne.

Agfu
Bywalec
Bywalec

Post autor: Agfu » 10 sty (sob) 2009, 16:33:16

WSR - szkoła dla ludzi z pasją - to hasło pojawiło się już na jednym z banerów na warsztatach internetowych, więc jak widać pasja kojarzy się ze szkołą nieodłącznie;)

Kopii jest wiele. Oryginał tylko jeden. WSR
Chwytliwe rzekłabym:)

Bądź wyjątkowy. Wyróżniaj się. - uprościłabym to jakoś...do samego "wyróżnij się", bo to w sumie to samo, więc po co się powtarzać;)

Samson
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Samson » 12 sty (pn) 2009, 01:42:43

a może to

31. WSR - Odkryj swój potencjał

albo to

32. WSR - Obudź w sobie artystę

heh

myimmortal
Bywalec
Bywalec

Post autor: myimmortal » 14 sty (śr) 2009, 18:55:06

z wymienionych tu propozycji wydaje mi się, że najtrafniejsze są te dotyczące: a) pasji ludzi chodzących do szkoły, b) ich kreatywności, c)chęci wyróżnienia się... a najmniej trafne te dotyczące reklamy samej w sobie... dlaczego? bo reklama sama w sobie jest średnio dobrze w naszym społeczeństwie kojarzona, ludzie słysząc słowo reklama mają przed oczami swój ulubiony film przerwany w najciekawszym momencie tylko po to, żeby zobaczyć nudną reklamę proszku do prania... poza tym trzy z czterech naszych specjalizacji kładą nacisk na pracę bardziej twórczą niż strategiczną, dlatego też wydaje mi się, że dobrze by było to podkreślić...

co do obecnego sloganu jest bardzo fajny i podoba mi się, mam wrażenie że trafia do ludzi młodych idealnie, jednak trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że specyfika szkoły cały czas się zmienia i z roku na rok przychodzi do niej coraz więcej ludzi w związku z czym slogan może sprawiać wrażenie coraz mniej wiarygodnego, bo w końcu jak może być aż tyle wyjątkowych osób?

hitman1986
Nowy(a)

Post autor: hitman1986 » 18 sty (ndz) 2009, 22:17:42

mi się najbardziej podoba nr 20 - oddech inspiracji oraz 25 - wiedza, specjalizacja, rozwój

budzik
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: budzik » 02 lut (pn) 2009, 17:11:38

no, ale jeśli już miałabym wybierać to 10 i 13 jest ciekawa, ale chętnie wybrałabym z większej ilości kreatywnych (czytaj WSR-owych) propozycji więc może poczekam aż ktoś zaproponuje coś niezwykle chwytnego i identyfikującego szkołę. Czy komuś przychodzi coś do głowy?

ODPOWIEDZ