Jesli jest 23.00 to juz jestesmy w Unii?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
sinar
Loża WSR
Loża WSR

Jesli jest 23.00 to juz jestesmy w Unii?

Post autor: sinar » 30 kwie (pt) 2004, 23:19:58

O której wejdziemy do UE?

O której godzinie jest północ? Prawnicy unijni mają nie lada łamigłówkę, by określić dokładnie, kiedy Unia Europejska rozszerzy się oficjalnie o 10 nowych członków.

O której rozpocznie się 1 maja?

Rozszerzona UE obejmie trzy strefy czasowe, w związku z czym do prawników należy ustalenie, kiedy zaczyna się 1 maja.

Tradycyjnie już dla UE, dwie różne służby prawne udzielają różnych odpowiedzi. Według służby prawnej Rady UE, rozszerzenie nastąpi z chwilą, gdy północ 1 maja wybije w Rzymie, ponieważ to stolica Włoch jest miejscem podpisania traktatu założycielskiego i tam złożone są oficjalnie dokumenty ratyfikacyjne akcesji.

Godzina zero w sobotę 1 maja w Rzymie (tak samo jak w Warszawie), to godz. 22 GMT w piątek, 30 kwietnia.

Służby prawne Komisji Europejskiej twierdzą, że rozszerzenie nastąpi, kiedy będzie północ w Luksemburgu (żeby było śmieszniej, jest tam ten sam czas, co w Rzymie), bowiem tam wydawany jest unijny Dziennik Oficjalny.

W rzeczywistości, uroczystości z okazji rozszerzenia UE rozpoczną się godzinę wcześniej - bo o tyle wcześniej wypada tam północ - w krajach bałtyckich - Litwie, Łotwie i Estonii oraz na śródziemnomorskim Cyprze.

Na ironię, jako ostatnia będzie święcić rozszerzenie Irlandia przewodnicząca obecnie UE, bowiem jej czas jest godzinę opóźniony w stosunku do czasu środkowoeuropejskiego. Podobnie o godzinę później powitają rozszerzenie Wielka Brytania i Portugalia.

Dzis prawie jak Sylwester wiec zycze Wam wszystkiego dobrego w Unii

aeila
Bywalec
Bywalec

Post autor: aeila » 01 maja (sob) 2004, 01:29:00

dziekuje!!!rowniez zycze wszystkiego najlepszego
Jeju to juz?
jestem europejka???? :)

senq
Ekspert
Ekspert

Post autor: senq » 04 maja (wt) 2004, 15:28:40

aeila pisze: jestem europejka???? :)
8) hiihhi ( Ty juz wiesz co ja bym tu napisał )

aeila
Bywalec
Bywalec

Post autor: aeila » 04 maja (wt) 2004, 16:06:38

.....tak,tak wiem
I POCHODZE Z PIASECZNA i sie tego nie wstydze
Jest mi z tym dobrze

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 04 maja (wt) 2004, 16:44:03

Ja też i wcale mi to nie przeszkadza :twisted: