Jaką wybrać specjalizację?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
d_singe
Nowy(a)

Jaką wybrać specjalizację?

Post autor: d_singe » 28 lip (czw) 2011, 21:03:21

Hej,
Nie wiem czy ktoś tu od czasu do czasu zagląda, ale jestem zainteresowany WSR, ale nie wiem jaki wybrać kierunek...

Interesuje się fotografią i tym się kierowałem...
Przeglądając informator jest tam jeszcze kilka różnych kierunków...
Zainteresowało mnie strategia reklamy i pr... głownie moją uwagę zwróciło słowo "reklama" tak jak w fotografii.
Nie wiem który z tych dwóch wybrać... Który oferuje lepszą przyszłość? po którym można łatwiej znależć pracę (dobrze płatną)?
WSR jest szkoła policealną, co można robić po jej skończeniu? gdzie można się jeszcze kształcić? A może szkoła przekazuje widzę która wystarczy i nie trzeba uczyć się dalej?
Jaki status uzyskuje się po skończeniu fotografii reklamowej i po strategii reklamy i pr?
Czekam na odp.

patiskaf
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: patiskaf » 29 lip (pt) 2011, 10:19:29

Hej!
Ja dopiero co złożyłam papiery na WSR i zaczynam naukę od września. Zanim się zdecydowałam miałam podobne pytania i nie byłam do końca pewna na co chcę iść (wybrałam Strategię Reklamy i PR jako przedmiot wiodący i dodatkowo będę chciała wziąć kilka przedmiotów z fotografii|)

Moja skromna rada - pójdź na dzień otwarty do szkoły (następny jest 4 sierpnia) sama byłam na początku lipca na takim spotkaniu i dostałam naprawdę wyczerpujące odpowiedzi na każde nurtujące mnie pytanie :) pomogło mi to w dokonaniu ostatecznej decyzji co do kierunków ;P a przy okazji zobaczyłam jak wygląda szkoła od środka :)

DorotaS
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Re: Jaką wybrać specjalizację?

Post autor: DorotaS » 29 lip (pt) 2011, 12:58:19

d_singe pisze:Hej,
Nie wiem czy ktoś tu od czasu do czasu zagląda, ale jestem zainteresowany WSR, ale nie wiem jaki wybrać kierunek...

Interesuje się fotografią i tym się kierowałem...
Przeglądając informator jest tam jeszcze kilka różnych kierunków...
Zainteresowało mnie strategia reklamy i pr... głownie moją uwagę zwróciło słowo "reklama" tak jak w fotografii.
Nie wiem który z tych dwóch wybrać... Który oferuje lepszą przyszłość? po którym można łatwiej znależć pracę (dobrze płatną)?
WSR jest szkoła policealną, co można robić po jej skończeniu? gdzie można się jeszcze kształcić? A może szkoła przekazuje widzę która wystarczy i nie trzeba uczyć się dalej?
Jaki status uzyskuje się po skończeniu fotografii reklamowej i po strategii reklamy i pr?
Czekam na odp.

Witaj,

reklama i PR oraz fotografia (czyli kierunki, które Ciebie interesują) to współcześnie jedne z najszybciej rozwijających się dziedzinami, na które zapotrzebowanie nie powinno maleć.

Po który z nich można znaleźć szybko dobrze płatną i satysfakcjonującą pracę trudno obiektywnie stwierdzić. Składa się bowiem na to wiele czynników, często niezależnych od nas, jako szkoły. Nie prowadzimy danych statystycznych w tym kierunku, ale często dochodzą do nas informacje o tym, że nasi absolwenci znajdują pracę lub sami otwierają własną działalność. Co nas bardzo cieszy.

Jesteśmy szkoła, która duży nacisk kładzie na działania praktyczne, które najlepiej przygotowują do zawodu. Bo wiadomo teoria jest ważna, ale my również uczymy umiejętności przełożenia jej na praktykę. W naszej szkole wykładają teoretycy, jak również praktycy, czyli osoby, które posiadają bogate doświadczenie i z łatwością przekazują je naszym uczniom.
Na specjalizacji fotograficznej uczą takie osoby, jak: Leonard Karpiłowski, Karolina Breguła, Oiko Petersen, czyli znani w środowisku fotograficy. Natomiast na specjalizacji strategicznej: Marta Olbryś, Joanna Nycz-Kowalska, Waldemar Pławski, czyli dziennikarze, PR-owcy, właściciele agencji prasowych i wielu innych osób.

Specjalizacja strategia reklamy i PR jest przeznaczona dla osób, które w szerokim zakresie interesują się organizacją, tworzeniem, sprzedawaniem reklam, promocją, działaniami PR-owymi, marketingiem, chcieliby w przyszłości podjąć pracę w agencjach reklamowych i PR-owych.
Na specjalizacji fotografia reklamowa nasi uczniowie uczą się oczywiście podstaw fotografii, ale równe jej poszczególnych działów, czyli fotografii reklamowej, dziennikarskiej, reportażowej, prasowej itp.

Po ukończeniu WSR (tzn. po zadaniu egzaminu państwowego) otrzymasz tytuł zawodowy Technika organizacji reklamy, który uprawnia Ciebie do podjęcia pracy w między innymi w następujących zawodach: specjalista do spraw marketingu, PR, handlu (dział sprzedaży), reklamy.

Trudno mi powiedzieć, czy wiedza która wyniesiesz z WSR wystarczy w pełni do podjęcia aktywności zawodowej. To również kwestia indywidua. Współczesne realia bardzo się zmieniają i ustawiczne dokształcanie się jest bardzo wskazane. Zdając sobie sprawę z tego faktu w WSR prowadzimy Instytut Dziennikarstwa, na którym absolwenci WSR mogą uzyskać tytuł licencjata z dziennikarstwa i komunikacji medialnej w krótszym czasie, czyli 1,5 roku. Instytut funkcjonuje dzięki porozumieniu z Wyższą Szkołą Teologiczno-Humanistyczną w Podkowie Leśnej.

Zgadzam się również z uczennicą, która zamieściła odpowiedź na Twoje pytanie, że warto pojawić się na Dniach Otwartych. W trakcie spotkania otrzymasz odpowiedz na wszystkie nurtujące Ciebie pytania oraz wypełnisz test predyspozycji do określonego zawodu, który może pomóc Tobie podjąć ostateczną decyzję.

Pamiętaj też o tym, że specjalizację zawsze jeszcze w trakcie nauki możesz w WSR zmienić. Szczegółowych informacji na ten temat dowiesz się u nas.

Pozdrawiam
sekretariat WSR

d_singe
Nowy(a)

Post autor: d_singe » 29 lip (pt) 2011, 15:13:51

Ja się jednak zdecyduje na strategie reklamy, mam już plany, ba pomysł na własną firmę z zakresu reklamy, i sadzę, że wiedza bardzoo mi się przyda.... ale będę także chodzić na zajęcia z fotografii aby się pod szlifować ;)
Czy można chodzić na dwie specjalizacje bez dodatkowych kosztów? (płacąc za jeden kierunek) w trybie dziennym?

DorotaS
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: DorotaS » 29 lip (pt) 2011, 17:19:44

d_singe pisze:Ja się jednak zdecyduje na strategie reklamy, mam już plany, ba pomysł na własną firmę z zakresu reklamy, i sadzę, że wiedza bardzoo mi się przyda.... ale będę także chodzić na zajęcia z fotografii aby się pod szlifować ;)
Czy można chodzić na dwie specjalizacje bez dodatkowych kosztów? (płacąc za jeden kierunek) w trybie dziennym?

Witaj,

jest taka możliwość, ale... Jeśli wybierzesz sobie specjalizacje strategię reklamy i PR jako Twoją główną to możesz realizować przedmioty specjalizacji fotograficznej, ale będą one traktowane jako przedmioty dla Ciebie dodatkowe. Na świadectwie ukończenia WSR będziesz miał uwzględnione głownie przedmioty ze specjalizacji głównej.

Wa ramach opłaty czesnego możesz zapisać się na dowolną ilość przedmiotów dodatkowych, bez ponoszenia nadprogramowych kosztów.

d_singe
Nowy(a)

Post autor: d_singe » 29 lip (pt) 2011, 17:36:20

aha, miło to usłyszeć :)
Mam jeszcze dwa pytanka i nie będę już męczyć :)
W liceum przyznawano mi stypendium socjalne, czy w WSR także ono obowiązuje?
Czy WSR zapewnia akademiki dla swoich słuchaczy gdy wybierając się na dzienny tryb nauki? Może są dostępny jakieś namiary gdzie można się zatrzymać?
To tyle chciałem :)

DorotaS
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: DorotaS » 01 sie (pn) 2011, 10:47:13

d_singe pisze:aha, miło to usłyszeć :)
Mam jeszcze dwa pytanka i nie będę już męczyć :)
W liceum przyznawano mi stypendium socjalne, czy w WSR także ono obowiązuje?
Czy WSR zapewnia akademiki dla swoich słuchaczy gdy wybierając się na dzienny tryb nauki? Może są dostępny jakieś namiary gdzie można się zatrzymać?
To tyle chciałem :)
Witaj,

Niestety w WSR nasi uczniowie nie mają możliwości otrzymać stypendium socjalnego. Natomiast uczniowie, którzy osiągają dobre i bardzo dobre wyniki w nauce mogą starać się o przyznanie jednorazowego stypendium naukowego.

W związku z tym, że Warszawska Szkoła Reklamy jest szkoła policealną (nie ma statusu szkoły wyższej), nie wiem czy jesteś tego świadomy, nie prowadzi akademików dla swoich uczniów. Uczniowie dzienni mogą ewentualnie wynająć pokój w Warszawie na czas nauki lub zatrzymać się u członków swojej rodziny. Na naszym forum ogólnym jest topik, który dotyczy zakwaterowania w Warszawie, może tam znajdziesz pomoc. http://www.szkolareklamy.edu.pl/ftopict-6268.html

Pozdrawiamy
sekretariat WSR

ODPOWIEDZ