SOS

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
truetly
Nowy(a)

SOS

Post autor: truetly » 12 cze (sob) 2004, 00:53:17

Taa, a ja znow zakladam topyk. Mam nadzieje, ze jeszcze o tym nie bylo. O tym, to znaczy o spocie telewizyjnym (chyba tak to sie nazywa?) SOS Wioski Dzieciece w Polsce. Musze wyrazic moje zdumienie, ze ktos wpadl i co najwazniejsze cudnie wykonal taki pomysl. Na razie widzialem go bodaj dwa razy, musze przyznac, ze jeszcze sie nie spotkalem w naszej TV z czyms rownie zrecznie wykonanym.

Jest moze jakies miejsce w Internecie, gdzie mozna sie dowiedziec jaka firma zrobila dana reklame czy moze takie informacje sa zazwyczaj jakos zatajane?

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 12 cze (sob) 2004, 13:12:32

podstawową zasadą każdej agencji powinno być dbanie o interes klienta, nie eksponuje się więc przy pkazji kampanii marki agencji bo to nie ona ma odnieść korzyść a nawet może to zaszkodzić klientowi, wyjątkami są sytuacje, gdy nazwa agencji umieszczana obok nazwy klieneta, w różnych kontekstach (np. publicity), w trakcie trwania kampanii, może temu pierwszemu przynieść dodatkową korzyść;
są dwie metody na uzyskanie takich informacji:
1. najprościej zadzwonić do SOS-u i spytać
2. być w tzw. "środowisku" i wiedzieć co w trawie piszczy

powodzenia :)

truetly
Nowy(a)

Post autor: truetly » 12 cze (sob) 2004, 17:26:23

Oczywiste jest, ze w samej reklamie nie bedzie podana nazwa firmy, ktora ja stworzyla. Chodzi mi o jakies miejsce w sieci, gdzie moza o takich sprawach poczytac. Ech, zanim napisalem poprzednia wiadomosc, zapomnialem sprawdzic wirtualnemedia.pl, tam jest sporo nowinek na temat mediow.
Poza tym, na przyklad taki Platige Image ma na swojej stronie aktualne projekty, ktore mozna nawet sciagnac w .mpg. Pewnie i tak najpewniejszym zrodlem informacji jest towarzycho... moze kiedys sie wkrece :wink:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 12 cze (sob) 2004, 18:36:09

Ciekawostka. Jak chcecie sobie zobaczyc "podpisany" spot wlaczcie rosyjski kanal NTW Int. Na poczatku myslalem ze to jakies takies hebrajskie szlaczki zeby w Izraelu nie tylko Rosjanie ale i autochtony rozumieli. A tu zaraz widze McCann-Erickson, Leo Burnett,Saatchi&Saatchi. Nie byly to jakis program typu 'zakazane, najsmieszniejsze itd reklamy' tylko po prostu najzwyklejszy reklamnyj pauz. Pozniej konczyl sie blok reklam izraelskich ....i zaczynal lotewski i wszystko wracalo do normy. Napisow juz nie bylo. Czego to rosyjski czlowiek nie wymysli. Wot tiechnologija :D

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 12 cze (sob) 2004, 19:01:58

chodziło mi o wszelkie kojazenie agencji z marką klienta, poprzez udostepnianie szerokiej opinii info., ze to własnie ta konkretna ja zrealizowala - a nie o umieszczanie wew. spotu;
co by ludek powiedzial, gdyby sie dowiedzial, ze np. Monarowi, czy Ochojskiej, kampanie robila jakas sieciówka i to komercyjnie;
zdazaja sie tez przypadki, ze agencje rekoma i nogami bronia sie przed ujawnianiem swojego autorstwa, np. dlatego, ze równoczesnie pracuja dla konkurencji - znam taki przypadek; to oczywiscie jest łamanie kodeksu reklamy /z nieliczymi wyjątkami zgody obu klientów/ ale czy wszystkich to powstrzymuje?

truetly
Nowy(a)

Post autor: truetly » 12 cze (sob) 2004, 20:22:01

Fakt, nie pomyslalem o dzialaniu na dwa fronty. A Rosja to Rosja, niby blisko nas, a calkiem inny swiat.

senq
Ekspert
Ekspert

Post autor: senq » 04 lip (ndz) 2004, 21:32:23

....chce do Rosji! Serio serio.

ODPOWIEDZ