Shrek 2

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

Shrek2. Co Ty na to?

I'm a believer / I'm on my way
20
71%
Meditation
5
18%
Stay home
3
11%

Liczba głosów: 28

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 10 lip (sob) 2004, 09:23:43

niestety humor typu "szklanką po łapkach" etc. nie przemawia do mnie, wolę takie dziwolągi jak "sens życia", "hotel zacisze" itp.
zresztą pewnie będzie okazja do tego, aby zrobic analizę scenariusza cz.1. i 2. - wtedy się okaże, jak miałka jest ta druga - mam nadzieję :)
poza tym nie mówię, że mi sie kategorycznie nie podobała - tylko jak słyszysz wspaniałą uwerturę spodziewasz się, że symfonia cię zachwyci - a tak się nie stało...
gdyby to była nowa produkcja, niezależna pewnie bym uznał, że to bardzo fajne, cool i wogóle - ale teraz od twórców shreka wymagam o wiele więcej
nie chodzi mi o to, że cos zostało wyeksploatowane do cna, tylko o to że pomysł na dobry gag nie został rozwinięty a jeśli to powierzchownie; powtórzenia w doborze środków to zawsze będzie kicz ekranowy, dlatego wszelkie schematy typu:
- w 1 cz, był willchelm tell to w 2. będzie wiedźmin
- w 1 i 2 cz. kulminacyjny moment i kierunek podróży to zamek
- i wreszcie rola irytującego zwierzaka to osioł itd itd
zawsze wywołuja co najwyżej uśmiech a nie salwę śmiechu.
Nowe patenty zaledwie muśnięto - np. konflikt pomiędzy nowym przyjacielem kotem a osłem - brak błyskotliwych np. scen dialogowych pomiędzy tymi gentelmenami
- brak sceny walki z prawdziwego zdarzenia np. pomiędzy kotem a gwardią przyboczną itd.
To wyglądało troche tak jaby ten film realizowały dwie ekipy lub frakcje, jedna chciała zachować stare chwyty bo to wydawało się gwarancja sukcesu, druga miała niby pomysł ale bała się go przeforsować i zgodziła się na kompromis.
Reasumując - uważam że dwójka to echo jedynki z elementami zapowiedzi trójki i jeden kot jaskółki tam nie czyni. Ckliwa opowieść o zakochanym shreku, który chce zrobić swojej partnerce dobrze już do mnie nie przemawia a i reakcja mojej 11o letniej córki była dla mnie potwierdzeniem tych słów. Zawsze z dwóch rzeczy jedna jest lepsza od drugiej - wolę jednak jeśli gospodarz najlepsze wino zachowuje na koniec imprezy.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 11 lip (ndz) 2004, 07:16:33

Tylko bez spoilerow prosze. Sa osoby ktore filmu jeszcze nie widzialy i nie wiadomo czy np. dzis zobacza. Skompletowalem wczoraj zwarta grupa WSR w sile 3 osob. Kto wie moze cos z tego dzis wyjdzie.

Na razie problemy na horyzoncie. Warunek powodzenia akcji - moje kochane kuzynki (ktorych 5 lat nie widzialem) ze swoimi cudownymi facetami dadza mi zyc, zdac egzamin itd. I szczesliwie pojada na Mazury

Uff czterdzieche to trzeba chyba bedzie miesiac swietowac.

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 11 lip (ndz) 2004, 18:40:23

Aw apropo twojej 11 letniej cory uwazam ze Shrek jako film czy bajka powinien miec przedzial wiekowy i wydaje mi sie, ze tak od przynajmniej 15 lat w gore....

Sam widzialem jak dzieci bedace na nim raczej siedzialy gdzie dorosli sie smiali, aczkolwiek, ktore dziecko zrozumie: Latac kazdy moze troche lepiej lub troche gorzej ....

Wydaje mi sie ze to raczej nie w tym kierunku uderzyli autorzy...

...jakos zgubilem sens....ehkmm nie wiem czemu :roll:

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 12 lip (pn) 2004, 00:12:51

coz, pierwsza czesc byla uniwersalna i oto wlasnie chodzi - o ta szczypte geniuszu, która czyni rzeczy lepszymi i rozciaga produkt na kilka segmentów
PS
po cóż wiec go dubbingowali, czyzby Polacy po 15 nie umieli juz czytac?

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 12 lip (pn) 2004, 09:57:20

No tak po co gdyz jak ogladalem z lyterami to raczej nei bylo sie z czego smiac tak przy pierwszej ajk i drugiej czesci.....

Literki sa suche duzo daje sam nastroj i tonacja glosu(polski dub jest prawie podobny do angielskiego, Murphy ma podobny glos do Stuhra i odwrotnie:)) wiec chyba raczej wiele osob sie zgodzi ze mna, ze Zly Brat kopciuszka Mann mimo ze mial kkrotka role w filmie to pokazal swoja klase :) he he

zyrafa
Ekspert
Ekspert

Post autor: zyrafa » 04 sie (śr) 2004, 19:52:15

a ja chcę iść na Shreka 2, pomimo różnych na jego temat opini . Jeszcze nie byłam, gdyz wypad na "slodkiego" zielonego objecałam już komuś , a tego kogoś zobacze dopiero pod koniec sierpnia.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 04 sie (śr) 2004, 20:52:16

Fakt momenty byli. Killka niezlych gagow i nic wiecej. Sciezka dzwiekowa nieciekawa moze poza Funkytown. Polskie wersje piosenek kiepskie. Zawiodlem sie srodze.

Zyrafa idz nie sugeruj sie tym co napisalem. Mojemu bratu bardzo sie podobal film i piosenki. Twierdzi ze calosc jest lepsza od jedynki. To moze byc po prostu tzw roznica pokoleniowa :)

zyrafa
Ekspert
Ekspert

Post autor: zyrafa » 05 sie (czw) 2004, 00:11:27

Sinar pewnie i takj bym poszła, a co do tego, że nie każdemu mogl sie Shrek 2 podobać to rzecz jasna, gdyż są różne gusta i ... oczekiwania?
Jak narazie nie moge nic wiecej na temat tego filmu nappisać. Jedynie to do jedynki moge nawiązać, że mi się podobała, a moja siora ma go nawet na kasecie.
Przypomniało mi sie coś. ostatnio radia słuchałam i zapamiętałam jedną rzecz. Podobno polskie tlumaczenie Shreka 2 wyszło najzabawniejsze i najfajniejsze. to chyba jeden z ( niewielu ? ) powodów do dumy.

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 07 sie (sob) 2004, 23:38:17

Fkoncu Stuhra wzieli do Canne:)

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 08 sie (ndz) 2004, 13:31:43

No tak, my potrafimy sprawić, że nawet jak ktos nie ma co jeść lub jest pijany w belę i sie posika w gacie, to się ludziska śmieją - taki ludowy talent.
Co do jednego się jednak nie mogę zgodzić - są filmy lub ich części, które są kultowe i margines osób. które je krytykuja jest niezauważalny - w przypadku 2-i Shreka tak nie jest - to nie bedzie filmy, który za 10 lat bedziemy wspominac z rozpalonym licem - no moze poza miną kotka... :)

aeila
Bywalec
Bywalec

Post autor: aeila » 08 sie (ndz) 2004, 18:34:03

mnie to jeszcze powalila sytuacja ze zdjeciem Sir Justina na suficie ksiezniczki :D

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 08 sie (ndz) 2004, 19:14:24

Leon Zawodowiec to film ktory nadal sie oglada z nutka dekadencji:)

zyrafa
Ekspert
Ekspert

Post autor: zyrafa » 09 sie (pn) 2004, 00:31:41

No... Leon Zawodowiec to klasyka ... mozna go ogladac po pare razy i zawsze tak samo sie podoba. Zawsze ta scena gdy on ginie mnie do łezki doprowadza.

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 09 sie (pn) 2004, 08:33:24

Agreed :cry: :P

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 09 wrz (czw) 2004, 16:29:38

W oczekiwaniu na SHreka 3,4, 12... bedziemy go mogli ogladac w reklamie.

Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek!

Po naszych rodzimych gwiazdach przyszła kolej na zagraniczne. Nową postacią zachęcającą dzieci do picia mleka ma być sam Shrek.

Pod koniec września rusza druga edycja akcji "Pij mleko, będziesz wielki!". Wytwórnia filmowa DreamWorks zgodziła się nieodpłatne użyczyć do niej postaci zielonego ogra. Shrek pojawi się na billboardach, w reklamach telewizyjnych i prasowych. Twórcą akcji jest Międzynarodowe Stowarzyszenie Reklamy (IAA).

(gazeta.pl)

No calkiem niezly pomysl. Troche jak barter. Licencja za darmo hehe ale kto za kampanie zaplaci przeciez nie Dreamworks ani dystrybutor, aprzeciez to im bardzo na reke. Ciekawe kto zainspirowal ta kampanie ze Shrekiem swoja droga taki ogr to moze miec u dzieciakow lepsze przebicie niz Holowczyc czy Linda.

ODPOWIEDZ