Co Ci się śniło?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

Natalunia
Ekspert
Ekspert

Post autor: Natalunia » 15 lis (sob) 2008, 14:52:58

Wiecie co? śnią mi się ostatnio rzeczy, ktore mi się wcześniej nei śniły. Np arabowie na pustyni... żeby się wydostać z jakiegoś domu, musiałam nożami zabić kilku zamaskowanych Arabów. A żeby było śmieszniej, rozmawiałam z Arabem po arabsku i rozumialam wszystko co do mnie mowi, a ja do niego mowilam po polsku... dziwne... Na dodatek to slowo ktore chodzilo mi po glowie znaczy "miłość"...

Albo czarny kot ktory się łasi, włazi na szyje, a ja go odpycham... I te jego żółte ślepia... (taki sam kolor oczu jak mój)

Faren
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Faren » 03 lut (wt) 2009, 05:29:24

Oj za dużo grania w Prince of Persia :lol: ja ostatnio mam sny o aniołach :o że ratują różnych ludzi przed nieszczęściami, walczą z bandytami itp. Ciekawe, bo mam kryzys wiary :P

Natalunia
Ekspert
Ekspert

Post autor: Natalunia » 03 lut (wt) 2009, 08:42:53

Faren pisze:Oj za dużo grania w Prince of Persia :lol: ja ostatnio mam sny o aniołach :o że ratują różnych ludzi przed nieszczęściami, walczą z bandytami itp. Ciekawe, bo mam kryzys wiary :P
Hmmm... nigdy w to nie grałam.... Nie mam czasu na takie przyjemne marnowanie czasu ;)

Śniła mi się owieczka, która miała coś z okiem i mierzyłam jej jakieś ciśnienie termometrem... Chciałam ja uratować...

hubertP
Nowy(a)

Post autor: hubertP » 03 lut (wt) 2009, 10:15:16

Teraz gry są takim samym medium idei jak film czy książka. Niektóre uczą, i to nie takie proste gry dla 5 latków, ale strzelanki typu Brothers in Arms, które zawierają mnóstwo materiałów źródłowych (foty, raporty, opisy). Strategie uczą logicznego myślenia i planowania, podobnie RPGi, dodatkowo, często są inspiracją ;p patrzmy na film Max Payne, Mortal Combat, teraz kręcony ma być GEARS of WAR itp ;p

Annka
Bywalec
Bywalec

Post autor: Annka » 03 lut (wt) 2009, 12:00:33

no... uczą zarąbiście - jak zabić, jak zrobić unik, rozpoznać broń przeciwnika, no i ćwiczą wytrzymałość - 3 dni i noce z rzędu grać nie każdy potrafi, przy okazji w ekstremalnych warunkach jeść i załatwiać inne naturalne potrzeby... normalnie szkoła życia. W szkole podstawowej powinni wprowadzić taki przedmiot - technologia gir komputerowych. Bo bez tego teraz normalny człowiek nie przeżyje...

Natalunia
Ekspert
Ekspert

Post autor: Natalunia » 03 lut (wt) 2009, 15:59:25

Zgadzam się. Owszem, niktóre uczą... Ale NIEKTÓRE. Ale większość wywołuje w dzieciach agresję. Przykład z podwórka: mój bratanek dorwał się do jakiejś gry (strzelanka, najprawdopodobniej Quake). Wziął w wakacje pistolet na kulki (dostał od ojca) i strzelał do przechodniów. Mało tego, ukrywał się, zmieniał broń (np na kamienie) jak w grze. Odbiło się też na mojej mamie, która dostała kulkę w brzuch i na sąsiedzie, który "napatoczył" się na kamień... Takie dzieci naprawdę są chłonne.

A co do snów to po grach, nawet u dorosłych śnią się niewiadomo jakie rzeczy. Przestałam grać w jakiekolwiek gierki, kiedy mój były facet pokazał mi jak to pięknie można całe życie zatruć innym osobom przez giercowanie non stop.

Annka
Bywalec
Bywalec

Post autor: Annka » 03 lut (wt) 2009, 16:29:14

nie, no gry są cool... takie puzzle, saper, czy też pasjans...

A szczerze - z umiarem i rozsądkiem.

Augustanna
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Augustanna » 03 lut (wt) 2009, 18:36:26

No jasne, wszystko wina złych gier komputerowych :| Bo to one są tylko po to, żeby mieszać w umysłach młodych. Tak specjalnie skonstruowane.
I nieeee, wcale nie mają np. oznaczeń wiekowych :| !
Jak rodzic sra na to, w co gra [ba, co robi w ogóle!] dzieciak-> łaskawie nie wytłumaczy, że coś jest fikcją/czegoś nie można robić w prawdziwym życiu to wszystko może budzić agresję/etc. :|

Ale przecież to wina gier komputerowych...

Zaś ja, dzięki tym głupim grom komputerowym miałam o wiele lepszy start jeżeli chodzi o język angielski, niż moi rówieśnicy- kiedyś nie było gier po polsku, we wszystko grało się ze słownikiem.

Annka
Bywalec
Bywalec

Post autor: Annka » 03 lut (wt) 2009, 22:19:04

no to gratulacje!
Masz rację, gry są oznaczane, wszystko zależy od rodziców, którzy powinni wyjaśniać dzieciom, że to fikcja itp. Ale często dzieciaki mimo że wiedzą, że to fikcja, jakoś nie potrafią zachować tej granicy.
Zresztą co może być świetnego w ćwiczeniu sie w umiejętnościach zabijania ludzi...
Dobra, wiem, jestem naiwna... a rzeczywistość brutalna, dlatego trzeba się nauczyć z nią radzić.

Augustanna
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Augustanna » 03 lut (wt) 2009, 22:43:38

Annka pisze:Masz rację, gry są oznaczane, wszystko zależy od rodziców, którzy powinni wyjaśniać dzieciom, że to fikcja itp. Ale często dzieciaki mimo że wiedzą, że to fikcja, jakoś nie potrafią zachować tej granicy.
Zresztą co może być świetnego w ćwiczeniu sie w umiejętnościach zabijania ludzi...
Dobra, wiem, jestem naiwna... a rzeczywistość brutalna, dlatego trzeba się nauczyć z nią radzić.
To z drugiej strony- po co ojciec kupował dziecku pistolet na kulki?
Gdzie tu logika?

Co może być fajnego? To, że możesz wirtualnie zrobić to, czego nigdy w życiu nie zrobisz. Proste. W moim mniemaniu.

Annka
Bywalec
Bywalec

Post autor: Annka » 03 lut (wt) 2009, 23:33:09

Gdzie tu logika?
nie wiem, bo był głupi, ne potrafił odmówić dzieciakowi, który krzyczy że jego wszyscy kumple mają taki i on chce...
możesz wirtualnie zrobić to, czego nigdy w życiu nie zrobisz
Skoro normalnie tego nie zrobisz, to po co to robić :?:
A jak już poznasz to wirtualnie, to czemu nie zrobić tego w realu?

Z drugiej strony mówimy tu o ekstremalnych przypadkach. Rzeczywiście, nikt przy zdrowych zmysłach nie posunął by się tak daleko...
po prostu dziwi mnie, dlaczego te najfajniejsze gry, najbardziej cool, te, w które wszyscy MUSZĄ grać musza jednocześnie być tak brutalne. Czy nie potrafimy już się cieszyć innymi rzeczami?

No i jaki związek ma to wszystko z snami, o których jest ten topic :?

Augustanna
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Augustanna » 03 lut (wt) 2009, 23:48:47

Annka pisze:
Gdzie tu logika?
nie wiem, bo był głupi, ne potrafił odmówić dzieciakowi, który krzyczy że jego wszyscy kumple mają taki i on chce...
Ale to grę trzeba obwinić o to, że rodzic nie upilnował dzieciaka.
Annka pisze:
możesz wirtualnie zrobić to, czego nigdy w życiu nie zrobisz
Skoro normalnie tego nie zrobisz, to po co to robić :?:
A jak już poznasz to wirtualnie, to czemu nie zrobić tego w realu?
Z CIEKAWOŚCI. Żeby oderwać się od rzeczywistości na chwilę, żeby być kimś innym, blablablabla. Można dokleić dowolnie długą listę powodów!

Czemu nie w realu? Bo w przeciwieństwie do dzieci i jednostek pacniętych na psychice normalni ludzie widzą granicę między rzeczywistością, a fikcją.
Annka pisze: po prostu dziwi mnie, dlaczego te najfajniejsze gry, najbardziej cool, te, w które wszyscy MUSZĄ grać musza jednocześnie być tak brutalne. Czy nie potrafimy już się cieszyć innymi rzeczami?
Skąd Ty masz takie informacje :|?
Szczerze? Rzeczywistość, kino, książka, historia, religia, telewizja są o wiele bardziej brutalne i mają gorszy wpływ na ludzi, niż gry.
No ale to gry są złe.
Poza tym uzależniają.
Tak jakby inne rzeczy nie uzależniały.
Tak jakby użytkownicy nie byli świadomi co robią. Nieee, wcale.

Nie mówię, że są całkiem bez winy. Ale są winne w takim samym stopniu, jak reszta świata.

Poza tym, wszystko dla ludzi, póki z umiarem.

Jak się moderatorom nie spodoba, to usuną posty- proste.

Annka
Bywalec
Bywalec

Post autor: Annka » 04 lut (śr) 2009, 10:45:51

widzę, że uraziłam fankę gier...
Poza tym, wszystko dla ludzi, póki z umiarem
Oczywiście :!:
no i masz rację, że jak głupi człowiek usiądzie do głupiej gry to będzie mega głupota.

Ale nie rozumiesz o co mi chodzi. Dziwi mnie nasza (może nie moja i Twoja, ale większości ludzi) pochwała dla brutalności. Pełno jej w filmach, książkach, w życiu, w grach, w religii, jak słusznie zauważyłaś, też. Nie mówię, że gry są złe, ani dobre. Po prostu są gorsze gry i lepsze. Zauważam tylko, że mają one duży wpływ, jeden z większych na pewną grupę ludzi i przyjmowane są bezkrytycznie.

Zawsze winni będą oczywiście ludzie, gra jest tylko przedmiotem. Jednak irytuje mnie takie bałwochwalcze podejście do gier. [/code]

Faren
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Faren » 04 lut (śr) 2009, 10:57:37

Racja Aniu, ja dzięki grom znam lepiej angielski.

A jeśli chodzi o same gry, te NAJLEPSZE to wcale

nie te najbrutalniejsze (pomijam GTA). Chodzi

zazwyczaj o klimat i fabułę. Gry mają da nam

możliwości sprawdzenia się w sytuacjach

niecodziennych. Kto by grał w grę w której gracz

tylko siedzi 45 minut na lekcji i słucha

nauczyciela? NUDY! Nie chcieliście nigdy by

rycerzem? Walczyc ze złem lub dobrem (zło też

pociąga)? Zwiedza kosmos, dziki zachód,

średniowieczne zamczyska itp. Pare przykładów:

1. Homeworld, moja ulubiona gra science-fiction,

strategia 3d, nie jest brutalna, bowiem