Słodkie dzieciństwo w PRL-u

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
ciastkarobisiE
Nowy(a)

Słodkie dzieciństwo w PRL-u

Post autor: ciastkarobisiE » 08 paź (śr) 2008, 23:42:23

My dzieci PRL-u
Jesteśmy pokoleniem, które jako ostatnie zapamięta realia minionej już epoki.
Czarno-białych telewizorów (jeśli w ogóle było się jego szczęśliwym posiadaczem); ograniczonych możliwości wyboru, pustych półek w sklepach, papieru toaletowego na sznurku czy niekończących się kolejek lub kartek żywnościowych- ale to głównie zmartwienia naszych rodziców.
Każde z nas ma podobne elementy wspomnień. Pamiętamy te same zabawki –bawiliśmy się jednakowymi >bo innych po prostu nie było. Pisaliśmy w takich samych zeszytach, z szaroburymi lub błękitnymi okładkami >bo innych po prostu nie było. Mieliśmy takie same kredki (12 sztuk) w żółtym opakowaniu z misiem> bo innych po prostu nie było.
Pamiętacie plastikowe sandałki, krótkie spodenki gimnastyczne z białą oblamówką, a czeszki (pepegi z gumką i maleńką czeską flagą)?. Może mydło Kajtek” albo Jacek i Agatka” ; gumę do żucia Donald;
pierwsze chipsy w foliowych woreczkach, albo cudowną coca-colę?
A chyba najwspanialsze były dolary ,które przysyłała ciocia z Ameryki !!!
W zapomnienie odeszły już bajki Gucio i Cezar”, Miś Coralgol”, Miś Uszatek”, Piaskowy dziadek” i
Piesek w kratkę” oraz mistrzowski Wilk i Zając” oraz wiele, wiele innych……

Miałam nie tęgą minę przeglądając strony www nawiązujące do tamtego okresu… tyle wspomnień powróciło;] Naprawdę zachęcam Was do ponownego odkrywania "magii" tamtych lat ..

slav
Nowy(a)

Post autor: slav » 20 lut (pt) 2009, 10:27:04

Ja jeszcze pamiętam z I klasy jak Pani pisała na tablicy nazwę naszego kochanego kraju - POLSKA REPUBLIKA LUDOWA.
Komiksy "Kajko i Kokosz", "Tytus Romek i Atomek", mój pierwszy rower Reksio, telewizory Rubin, pomarańczowy 126P mojego ojca...

disaster
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: disaster » 20 lut (pt) 2009, 15:14:38

haha, si, pamietam :) fajne to bylo dorastanie, mysle, ze wiele nas nauczylo.

slav
Nowy(a)

Post autor: slav » 20 lut (pt) 2009, 16:58:15

O qurde, ale wpadka!!! Oczywiście POLSKA RZECZPOSPOLITA LUDOWA...:oops: :oops: :oops:
No i pieniądze przed denominacją - banknoty 2 mln zł :D

bartek_f
Bywalec
Bywalec

Post autor: bartek_f » 20 lut (pt) 2009, 23:37:35

w sumie Rzeczpospolita = Republika więc tragedii ni ma ;)

ODPOWIEDZ