Ja polecam zabawy z dzieciństwa, które na wyjazdach grupowych w przestrzeni sprawdzają się na starość 200% bardziej. Tj. chowanego, ciuciubabka, razdwatrzy babajaga patrzy. Radzę tylko dobrać sobie jeszcze kilka osób z sąsiednich namiotów, najlepiej tych z porozrzucanymi dookoła brudnymi ubraniami (to na pewno będą faceci:)
Gry standardowe: takie jak rozbierany poker czy kuku, albo znana przez wszystkich butelka. W kuku można też świetnie się bawić na kary. Czyli przegrany dostaje karę od ludzi, których nie zgadł koloru lub figur i musi spełnić życzenie, często ośmieszające go w pewien sposób lub po prostu perfidne.

Inną podobną zabawą jest pytanie czy zadanie. W tej grze wszyscy uczestnicy przed jej podjęciem przyrzekają sobie mówić prawdę i tylko prawdę. Jedna osoba zaczyna od pytania do wybranego przez siebie uczestnika gry, (który na przyszłość zapamiętuje tę podłość) "Pytanie czy zadanie", osoba, która jest pytana może sobie wybrać czy woli mówić szczerą prawdę na pytanie bardzo osobiste czy zrobić coś, co wymyślił sobie nasz kat.

och tę zabawę polecam szczególnie

.
Karcianych gier jest tak dużo, że ciężko wybierać, ja pamiętam ze swoich prywatnych wyjazdów, (ale one nie zaczęły się tak wcześnie jak u koleżanki), że świetnie się bawiliśmy przy grach takich jak > dupa biskupa, kibel, czy świetna gra strategiczna mafia. Ale jej zasady gdzieś w sieci na pewno krążą.
Polecam też RPG na długie bezsenne noce, ale do tego trzeba być już zaawansowanym graczem po lekturze podręcznika no i w dzisiejszych czasach ciężko jest znaleźć godnego przeciwników mistrza gry.
Kurcze jest jeszcze tego mnóstwo, ale bez przesady to forum nie dotyczy gier i zabaw na plenerach WSR. Choć może to nie byłby zły temat.
Bądź, co bądź najlepszą dla mnie rozrywką jest siedzenie przy ognisku ze znajomymi i gitarą. Takich wspomnień nie przebiją żadne gry i zabawy. Także radzę się dołączyć do ogniska już rozpalonego z facetem z gitarą.

I życzę udanego wyjazdu.
p.s. Mam czternastoletniego brata i mam nadzieje, że on nie zna jeszcze zabawy w białego misia ;>