Galeria Online WSR

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Sowhat
Nowy(a)

Galeria Online WSR

Post autor: Sowhat » 17 wrz (pt) 2004, 09:40:53

Witam serdecznie,

Chciałbym zapytać WAS jako słuchaczy, uczestników zajęć WSR w szczególności przyszłych fotografów.
Przeglądałem prace WSR poswięcone fotografii. Waszej jak sądze.

Ludzie kochani, przeciez niektóre prace, (nie mowie o modelach, modelkach czy technice) wołają o pomstę do nieba!
Czy na prawde taki problem jest w zeskanowaniu czy to odbitki czy to negatywu? Czy problemem jest wyczyszczenie szkła w skanerze? Czy problemem jest umiejetne zalozenie kasety z filmem do aparatu lub wyczyszczenie go zeby nie było piachu?

Rysa na całą ekspozycję i paprochy!
http://galeria.szkolareklamy.pl/display ... m=2&pos=82
http://galeria.szkolareklamy.pl/display ... m=2&pos=96

http://galeria.szkolareklamy.pl/display ... =2&pos=113

Tych przykaldów mozna podac wiele! Problemem jest to ze nie jest to najlepsza reklama dla szkoły reklamy!

Pozdrawiam,

Sowhat
---
System wykonał nieprawodłowa operacje i zamknął dostęp do sygnaturki

senq
Ekspert
Ekspert

Post autor: senq » 17 wrz (pt) 2004, 10:03:45

Ja wiem że liczy sie jakość a nie ilość ale co zrobić.

Sowhat
Nowy(a)

Post autor: Sowhat » 17 wrz (pt) 2004, 10:14:38

Jak to co zrobic? Albo nie robic fotek, albo poprostu używać płynu do czyszczenai szyb! To chyba nie jest problem.
Osobiscie nie skorzystalbym z uslug takiego "Pseudofotografa" ktory wali mi takie paprochy i smieci na skaner!

No i jeszcze najbardziej podstawowa sprawa!
Gdzie jest wykładowca który tego nie powiedzial ze tak sie nie robi!
Gdzie jest ktoś a'la moderator, ktory powinien pilnować poprawnosci estetycznej wykonanych prac? Niektóre wystawione w galerii na prawde moga zaszkodzić szkole.

Pozdr,

Sowhat
--

Bez sygnaturki bo system znowu zamknął dostęp

senq
Ekspert
Ekspert

Post autor: senq » 17 wrz (pt) 2004, 10:26:03

Kim jestes? Bo cos mam czuja że Cie znam.

Sowhat
Nowy(a)

Post autor: Sowhat » 17 wrz (pt) 2004, 10:34:05

Spoko:-) Nie znamy sie.

Co prawda wiem gdzie jest Szkoła Reklamy, byłem tam raz, kiedyś dawnop temu.... i mam zamiar własnie pouczyć sie trochę (zaocznie) fotografii ale tej prawdziwej.
Zastanawiam sie nad:
1) Fotografia reklamowa
2) Grafika komputerowa
3) a trzeciego wyboru jeszcze nie znam.....

Moze pomozesz dokonac wyboru?
Ide dzis lub jutro na dni otwarte, moze cos wybiore dla siebie. Nie jestem juz najmlodszy wiec podchodze inaczej.

Ty na jakim kierunku jestes?

senq
Ekspert
Ekspert

Post autor: senq » 17 wrz (pt) 2004, 10:35:35

Ja jestem na Realizacji TV ale wiem że moim powołaniem jest fotografia :) Co oczywiscie nie przeszkadza w robieniu obu rzeczy. Jednak sercem za fotografią.

Wpadaj na dni otwarte.

aeila
Bywalec
Bywalec

Post autor: aeila » 17 wrz (pt) 2004, 10:40:15

owszem zgadzam sie z Toba,ale galeria ta sluzy przede wszystkim pokazaniu prac jakie wykonali uczniowie - nawet tych zlych i totalnie beznadziejnych(nie chodzilo o pokazanie tych najlepszych)
Nie wiem - moze to z czasem sie zmieni,moze poprawia....
Jestem za tym by jakos to poprawic, ale zdaje sobie sprawe z tego, ze zajmuje to starasznie duzo czasu
a jak galeria to galeria - nawet i takie prace zasluguja na uwage - chociaz by dlatego, by moc na ten temat podyskutowac i zauwazyc jakie sa bledy i co jes zle...

Pozdrawiam

Sowhat
Nowy(a)

Post autor: Sowhat » 17 wrz (pt) 2004, 10:42:42

O jakze milo!
Ja przez chwile mialem przeswit na szarych komórkach o realizacji dzwięku, ale nie mam wyksztalcenia muzycznego i to mi jakos nie wspolgra.
Choc chcialbym.

Tak wiec pozostaje przy Fotografii lub Grafice.

===

Czego sie uczysz na Realizacji TV ?

Pozdr,

Sowhat

Sowhat
Nowy(a)

Post autor: Sowhat » 17 wrz (pt) 2004, 10:47:32

aeila pisze:owszem zgadzam sie z Toba,ale galeria ta sluzy przede wszystkim pokazaniu prac jakie wykonali uczniowie - nawet tych zlych i totalnie beznadziejnych(nie chodzilo o pokazanie tych najlepszych)
Nie wiem - moze to z czasem sie zmieni,moze poprawia....
Jestem za tym by jakos to poprawic, ale zdaje sobie sprawe z tego, ze zajmuje to starasznie duzo czasu
a jak galeria to galeria - nawet i takie prace zasluguja na uwage - chociaz by dlatego, by moc na ten temat podyskutowac i zauwazyc jakie sa bledy i co jes zle...

Pozdrawiam

Oczywiscie masz racje! W pelni sie z Tobą zgadzam. Ale jeszcze raz podkreslam to co napisalem w pierwszym poscie. Nie mowie co jest złe a co dobre i co sie komu podoba. Nie mowie o technice czy o sprzecie na jakim robione są foty!

Mowie o niedbalstwie skanów. Mowie o tym iz nie chcialo sie komuś przeczyscic szkła na skanerze, nie chcialo sie wyczyscic matówki w aparacie, nie chcialo sie wyczyscic tła! To sa podstawowe błędy. aA nie technika!

aeila
Bywalec
Bywalec

Post autor: aeila » 17 wrz (pt) 2004, 10:51:17

cholerka - moze ten skaner jest jakis popsuty....brudny no nie wiem - wczesniej jakos nie przygladalam sie temu tak uwaznie i nie zwracalam uwagi
ale nie - raczej jest czysty - trzeba pogadac o tym ze scanerboyem
on sie na tym bardziej zna....moze poprawi,moze cos zrobi

Sowhat
Nowy(a)

Post autor: Sowhat » 17 wrz (pt) 2004, 11:05:32

aeila pisze:cholerka - moze ten skaner jest jakis popsuty....brudny no nie wiem - wczesniej jakos nie przygladalam sie temu tak uwaznie i nie zwracalam uwagi
ale nie - raczej jest czysty - trzeba pogadac o tym ze scanerboyem
on sie na tym bardziej zna....moze poprawi,moze cos zrobi

Własnie! Trzeba z kims pogadać! Scannerboy, ktokolwiek.
Nie wiem czy pokazalem Twoje prace, jesli tak, wybacz. Nie mialem nic do prac, mialem raczej do ich jakosci skanów. Rysa przez całą fote nie współgra ze zdjeciem, a wystarczy po wakacjach nad morzem wyczyscic aparat z piachu. A i zdjecia bedą lepszej jakosci. Wystarczy zobaczyć prace "senq" i bedzie wiadomo o czym mowie.

Srdecznie pozdrawiam,

Sowhat
====

Obowiązki wzywają.
Wracam za 3 godz, chetnie zapoznam sie z Waszym zdaniem.

aeila
Bywalec
Bywalec

Post autor: aeila » 17 wrz (pt) 2004, 11:11:30

nie - to nie byly moje zdjecia
a co do zdjec senq - to dobrze znamy i podziwiamy

Mika
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Mika » 17 wrz (pt) 2004, 11:24:03

Chciałam tylko dodać, że niektóre zdjęcia są sprzed kilku lat. Może ma to mały związek ale...

Z resztą się zgadzam.

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 17 wrz (pt) 2004, 19:10:20

W galerii prezentowanych jest masa prac - dobrych, super i zwyczajnie kiepskich; te prace to raczej zapis historii i wizualizacja procesu (bez kitu i ściemy) - autorami są zarówno ludzie z foto jak i innych specjalizacji - ich możliwości i umiejętności są różne;
co do paprochów, linii i skaz:
1. jeśli rzeczywiście robisz zdjęcia i się na tym znasz, wiesz że można oddać negatyw do najlepszego nawet zakładu i dostać rysę przez całą jego długość
2. skaner jest niszowej firmy hihi Heidelberg - która do xp-eka nie dała oprogramowania - od czasu do czasu przez cała dlugośc foty robi niebieski pasek - bardzo prawdopodobne, że ktoś skanując to przeoczył - jestesmy wdzieczni za wskazanie takich fot
3. w wiekszosci przypadkow z ubieglych lat mamy tylko odbitki zdjęć i to nie najlepszej jakości technicznej (oryginały negatywy są własnościa autorów) - możemy albo ich w ogóle nie publikować, albo pokazać choćby ze względów sentymentalnych - za chwile zlot absolwentów na 10-o lecie szkoly
4. jak zapewne wiesz fotografowanie, to nie tylko nacikanie guziczka i czyszczenie szybek - kompozycja, światło, obsługa techniczna sprzętu w studio fleszowym, temat, umiejętność dokumentowania chwili - są dla mnie ważniejsze niż Twoje paprochy czy linie - te moge sobie wyczyścić w kompie jak to bedzie komercyjne zlecenie
5. zakładam, że zrobisz lepsze zdjecia i wtedy będą sie doskonale wyrózniały na tle miernoty
6. uwielbiam krytykanctwo na wjeździe - to taki oryginalny styl budowania sobie wizerunku - jak te zdjecia tak moga zaszkodzić tej budzie, to po co rozważasz ją jako ewentualna alternatywę?

Sowhat
Nowy(a)

Post autor: Sowhat » 17 wrz (pt) 2004, 19:33:28

Ale sie ciesze! Kocham takie posty! Pół na pół z tłumaczeniem się za innych, za siebie, i za kiepskie wykonanie pracy.

Ale do rzeczy:

AD pkt1)

Nie wiedzialem, można oddać negatyw do najlepszego nawet zakładu i dostać rysę przez całą jego długość. Uwazam ze najlepszy lub dobry zaklad nie odwali kaszany. Jesli Ty takie dostawales, zmien zakład lub sam wołaj.

AD pkt2)

Brak zoftu nie usprawiedliwia paska. Proponuje wyczyszcis lustra w skanerze.

AD pkt3)

Co to ma do rzeczy?

AD pkt4)

" jak zapewne wiesz fotografowanie, to nie tylko".... wiem, ale to nie MOJE paprochy. Ktos kto uczeszcza do szkoly o takim profilu powiniem umiec nie tylko komponowac, naciskac guziczek itp ale powinien takze umiesz wiedziec jak sie obsluguje skaner, czysci matówke i obiektyw! Uwazam zr to podstawa. Kazdy umie nacisnąć guziczek.

AD pkt5)

Po co złośliwości?

AD pkt6)

Coż, nie wyszlo Ci krytykanctwo przez co nie zbudowałes sobie wizerunku a tylko go pogorszyłeś.
A co do ewentualnej alternatywy.... Gdzie wspomianm o alternatywie? Wspominam o uczeszczaniu a nie alternatywie. A to dwie różne rzeczy.

Dziekuje Ci za zajecie zdania, było niezwykle pouczające. Ale dalej nie przekonałeś mnie ze rysy na zdjęciach są czyms nieszkodliwym, czasem wrecz naturalnym lub usprawiedliwionym poprzez brak sterów do skanera.

Nie mow nic z tego co tu napisales swoim wykładowcom bo Ci nie zaliczą!

Pozdr,

Sowhat

==
Dalej bark sygnaturki.
[/b]

ODPOWIEDZ