Havok pisze:Ciekaw tylko jestem czy psychologia cos mowi na ten temat

Łatwiej już wymienić to, o czym psychologia nie mówi. O psychologii miłości, seksualności itd. powstały wagony prac.
Bogdan Wojciszke napiał "Psychologię miłości", łatwo to zdobyć, ubaw po pachy. Miłość jest tam przedstawiana na wykresach. Chcesz widzieć w jakiej fazie Twój związek się znajduje? Korzystając z konceptu tzw. triady Sternberga (miłość = Intymność -Namiętność - Zaangażowanie) na bodaj ponad 200 stronicach rozwodzi się o tym, jak pisze we wstępie, najważniejszym wydarzeniu między narodzinami a śmiercią. Ale może się mylę, może powinniśmy bardziej świadomie kształtować związki, a nie ulegać mitom z filmu czy literatury?
Inną ciekawostką przyrodniczą jest dzieło skądinąd wielkiego myśliciela Fromma. Napisał "Sztukę miłości" dając...praktyczne wskazówki, co zrobić, aby miłość w pełni przetrwała i dobrze się miała zycie całe.
Jeszcze ciekawszą lekturą jest monument Lindy Brannon, amerykańskiej psycholożki / feministki "Psychologia rodzaju". Żeby być trendy - trza ją przeczytać

To bodaj najmodniejszy trynd w psychologii. Bezlitośnie niestety, chociaż elegancko na jakichś 600 stronach dewaluujących wartość faceta.
A może chcesz wziąć udział w typowym badaniu psychologicznym? Psycholog Sternberg realizuje <a href="
http://selectsmart.com/FREE/select.php?client=sternburg" target="_blank"> Sternberg's Love Theory Survey</a>.
Ale ktoś może pomyśleć skąd (że tak powiem) cóś wiem o tym. Otóż, jeśli wolno, długo bardzo pozostawałem w związku z psycholog. Czysta ciekawość sprawiła, że zaczytywałem się w rozmaitych tomiszczach.
Wydaje mi się, że w Polsce wartościowe rzeczy robią w psychologii Nęcka (UJ), Doliński (UJ i Uniwersytet Opolski) i kilku innych. Bezkonkurencyjni są jednak Amerykanie. Ot chociażby "Psychologia Internetu" Patricii Wallace. Rewelacja!
Może dlatego, że w USA finansuje się badania, które trwają nawet 25 lat. A w Polsce od kilku lat nie można nawet doktoratu w spokoju napisać. Większość uczelni po prostu nie robi naboru na takie studia.