Propozycje nowych przedmiotow w WSR

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
sinar
Loża WSR
Loża WSR

Propozycje nowych przedmiotow w WSR

Post autor: sinar » 26 lut (sob) 2005, 19:26:47

Nowy semestr za pasem. Nowe fakultety sa jeszcze owiane tajemnica. Proponuje pol zartem pol serio zajac sie wymyslaniem nowych zajec. Jako inspiracje zapodaje fragment tekstu z opiniotworczego JoeMonster o tym czego ucza na amerykanskich uniwersytetach

1. Uniwersytet Georgetown. Masz szansę zająć się tym, co do polskich zacofanych uczelni nie dotarło - "Filozofią Star Trek". Studenci omawiają naturę podróży w czasie, możliwość posiadania uczuć przez komputery.

2. Uniwersytet Wisconsin. Studenci analizują treść, tematykę i postaci porannych seriali dla niepracujących pań i omawiają ich wpływ na współczesne społeczeństwo na zajęciach pt. "Seriale poranne - rodzina i role społeczne"

3. Uniwersytet Iowa. Jeśli studenci pragną dowiedzieć się jak hot-dogi, parki rozrywki i pięciodniowy tydzień pracy wpłynęły na kulturę wypoczynku w USA, maja szansę to osiągnąć na zajęciach pt. "Amerykańskie wakacje". Dowiedzą się jak amerykańskie rodziny o różnym pochodzeniu społecznym kształtują swoje doświadczenia urlopowe.

4. Bowdoin College. Studenci mogą zapisać się na zajęcia "Horror w kontekście". Będą czytać Freuda i Poe oraz oglądać Hitchcocka i Cravena, omawiając sposób w jaki ten gatunek filmowy postrzega płeć, klasę społeczną i rodzinę.

5. Williams College. Studentom zaoferowano kurs "Historia porównawcza przestępczości zorganizowanej" na którym poznają metody pracy mafiozów z Włoch, Japonii, Rosji i USA.

6. Rhode Island School of Design oferuje zajęcia pt. "Grzech w sztuce i sztuka grzechu", zachęcając studentów do poznania pożądania i ognia piekielnego.

7. Centre College. Studenci mają możność uczęszczania na kurs "Sztuka chodzenia", na którym nie tylko czytają teksty Kanta i Nitzsche’go, ale chodzą na spacery po okolicy z profesorem i jego psem.

Jesli chodzi o mnie zainspirowaly mnie nr 1 i 6. Proponuje Reklama w Star Trek. Przyznam sie ze to obszar niezbadany gdzie nie dotarl jeszcze zaden czlowiek. Brak zrodel no chyba ze skupilibysmy sie na spolecznosci Ferengi. Znacznie latwiej bylo by z Star Trek - reklama, PR, media, merchandising. Cos takiego by mi sie usmiechalo

No a 6 to chyba oczywista. Proponuje Grzech w reklamie i reklama Grzecha (no niech bedzie grzechu albo Grzeskow jak kto woli) :D

PS. Czekam propozycje nowych przedmiotow. Te powazne proponuje jakos odznaczac na czerwono co by Czynniki latwiej go mogly wychwycic w tym zamecie fantastycznych idei ktore tu sie pewnie zaraz pojawia :)

PSS Jak beda ciekawe propozycje mozemy.... zrobic ankietke :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 26 lut (sob) 2005, 20:04:38 przez sinar, łącznie zmieniany 1 raz.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Propozycje nowych przedmiotow w WSR

Post autor: seize » 26 lut (sob) 2005, 19:49:51

sinar pisze:4. Bowdoin College. Studenci mogą zapisać się na zajęcia "Horror w kontekście". Będą czytać Freuda i Poe oraz oglądać Hitchcocka i Cravena, omawiając sposób w jaki ten gatunek filmowy postrzega płeć, klasę społeczną i rodzinę.
No to brzmi ciekawie :D Chociaz groza byla by chyba ciekawsza z tymze raczej nie łączyla by sie az tak bardzo z rodzina i klasa spoleczna co bardziej wchodziłaby w zakres milosci, pragnien, lęków i obaw ;)

"[...]
And the lamp-light o'er him streaming throws his shadow on the floor;
And my soul from out that shadow that lies floating on the floor
Shall be lifted - nevermore!"

Edgar Allan Poe: The Raven

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 26 lut (sob) 2005, 23:43:39

I obowiązkowo akademia dziwnych kroków :-)

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 27 lut (ndz) 2005, 15:25:11

No zajecia z glupich czy dziwnych krokow bylyby pewnie rarytasem dla wszystkich montypythonlogow. Jest ich troche w szkole i na forum ze z pamiecie wymienie Pesce, She, Ato, AW, Peyota, Seize. Tez bym sie pisal na cos takiego. Czasem mi sie wydaje ze w Polsce to sami montypythonlodzy sa :D A no i moze dostalibysmy jakas dotacje z wlasciwego Ministerstwa bysmy dostali :mrgreen:

Mysle tez ze trzeba by pare modelek na pokaz zaprosic bo one bardzo dziwne kroki stawiaja :)

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 28 lut (pn) 2005, 11:01:20

Ja to rozumiem ze sa pewne osoby itylko w ten sposob mialo by to sens zeby mozna bylo sobie jeszcze dobrac jakies przedioty wedle ulubionych upodoban.

Ale....

Znam wiele osob i ja sam sie zaliczam do takich ze nie moga obrobic sie z przedmiotami ktore saobowiazkowe , brak czasu itp....

Wiec....

Chyba marne szanse i skad wziac wykladowcow no chyba ze Sinar sam bedziesz wykladal StarTrek to wtedy nawet ja wezme na zaliczeniu:)

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 28 lut (pn) 2005, 11:11:30

To nie tak hop siup bo rzecz musi byc poparta praca naukowa. A tu jak na zlosc Polski Oddzial Gwiezdnej Floty zamknal Akademie Floty :( A bylem zapisany na wydziale trekologii ;) No ale kto wie moze cos sie da zrobic :D

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 28 lut (pn) 2005, 11:14:03

Licze na ciebie teraz na AXN zaczne sie poduczac:)

visenna-chan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: visenna-chan » 07 mar (pn) 2005, 16:38:26

Ja jestem za 5 i 6 8) to by było coś
poszłabym na to tak chętnie jak na humor w reklamie :twisted:
tylko żeby wykładowca jeszcze był porywający :mrgreen: :twisted:

ODPOWIEDZ