[b]ANALIZA REKLAMY[/b] COCA-COLA LIGHT
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
[b]ANALIZA REKLAMY[/b] COCA-COLA LIGHT
Ludzie mam big prosbe. Potrzebuje analize reklamy coca-cola light(ta jak meszczyzna wychodzi z wody i okazuje sie byc ksiedzem, gdzie na plazy czeka juz na niego podekscytowana nim dziewczyna). Musze miec zrobione: do kogo jest ta reklama skierowana, jakie srodki perswazji uzyto, czy jest skuteczna, jej plusy i minusy. Bardzo pilnie i mocno prosze o pomoc!! mozecie mi pomoc?
proste...
reklama jest skierowana głównie do ludzi młodych ( wskazuje na to głownie wiem postaci wystepujacych reklamie), aktywnie spedzajacych czas dla których coca cola light moze byc jedynym sposobem na ugaszenie pragnienia w goracy upalny dzien... Srodki perswazji to oczywiscie atrakcyjna sexowna dziewczyna i przystojny meżczyzna, ciekawe jest to ze reklama zostaje w pamieci powniewaz uzyte sa w niej takie srodki jak budowanie napiecia (koles wyuchodzi z wody a kobieta nie moze sie go doczekać) oraz drastyczne przerwanie napiecia poprzez załozenie przez kolesia koloratki, plusem reklamy jest to ze jest fajna ciekawa z humorem i nie nudna... minuysem ze skierowana jest do waskiego grona osób kóre nie oburza sie na to ze w tak perfidny sposób wykożystano wizerónek ksiedza w reklamie
-
- Bywalec
Re: proste...
wizerunekrafalek999 pisze:wizerónek

-
- Nowy(a)
-
- Loża WSR
Potrzebujesz filmik GoSu? Wiem ze mam bo niedawno znajomym podsylalem
Musze tylko poszukac. Aha niestety nie jest to polska wersja reklamy. Ale w sumie rozni sie tylko tym ze na koncu wyswietla sie slogan po angielsku. No i oczywiscie jest tez zdziebko krotsza (bez jakis konkursow na koncu). Hmm jezeli to Ci nie przeszkadza moge Ci ja podeslac np. jutro 

-
- Nowy(a)
odnosnie tej reklamy coca coli tez by mi sie przydala do swojej pracy kontakt ze mna:D nosens@***SPAM***.pl
minusem jest jeszcze niekonsekwencja
hasłem coca-coli jest "życie ze smakiem" w naszej (polskiej, katolickiej) kulturze ta reklama nie ma smaku. Pokazuje dziewczynę, która ślini się na widok księdza. Moim zdaniem to nie jest "smaczne" ani taktowne i jeżeli picie coca-coli light ma moje życie sprowadzać do takich doświadczeń, to ja wolę pepsi.
hasłem coca-coli jest "życie ze smakiem" w naszej (polskiej, katolickiej) kulturze ta reklama nie ma smaku. Pokazuje dziewczynę, która ślini się na widok księdza. Moim zdaniem to nie jest "smaczne" ani taktowne i jeżeli picie coca-coli light ma moje życie sprowadzać do takich doświadczeń, to ja wolę pepsi.
potrzebuje jakis reklam
Potrzebuje materialow o perswazji jezyka jak ktos ma jakies materialu to prosze przeslijcie mi cos na moj e mail hannatrzcinska@buziaczek.pl
-
- Loża WSR
Popieram Mieze. Tez podoba mi się ta reklama. Dziewczyna slini sie nie na widok księdza ale przystojnego mężczyzny (o którym zreszta nie wie ze jest duchownym). W koncu ksiadz tez czlowiek. Nie musi byc zawsze jak jakis grzyb czy inny wrzodak.
Reklama moze w jakis sposob dotyka tabu ale go nie lamie. Moze i cos jest in the air ale nic wiecej. Zaleznie od wersji ksiadz albo pije cole albo kresli tylko znak krzyza na czole dziewczyny. To calkie sympatyczne i dosc niewinne. Moze mam tylko takie wrazenie ale prawie na pewno jest pokazywany w katolickiej Ameryce Poludniowej moze nawet stamtad pochodzi (ta sceneria i modelka) Ten rodzaju tabu jest czesto obecny w latynoskich produkcji (filmy, seriale, reklamy) Motyw ten wystepuje tam w roznych kombinacjach bo jak nie ksiadz to brat, matka albo kuzyn
Jakos z tym zyja a u nas rozne dewotki czesto rozparawiaja miedzy soba o gosposi proboszcza ale jak sie poruszy ten problem publicznie to juz jest obrazoburstwo i obraza majestatu calego kosciola.
Wg mnie wiecej w tej reklamie smaku niz w niebieskim mikolaju Pepsi ktory sie urwal prosto z chirurgii plastycznej. Istota katolicyzmu chrzescijanstwa nie jest zamykanie oczu na swiat unikanie pokus ale radzenie sobie z nimi i sztuka wyboru. Dziewczyna na widok koloratki jest zmieszana (za 1 razem my również), ksiadz podchodzi do dziewczyny ale tylko zeby napic sie coli bo to ona bardziej wodzi go na pokuszenie. To chyba nie jest sprzeczne z katechizmem Kosciola Katolickiego
Calosc jest pokazana na tyle subtelnie ze nie powinna bulwersowac. Szczegolnie ponad 10 lat po bratersko-siostrzanym pocalunku ksiedza z zakonnica w reklamie Benetona.
Reklama moze w jakis sposob dotyka tabu ale go nie lamie. Moze i cos jest in the air ale nic wiecej. Zaleznie od wersji ksiadz albo pije cole albo kresli tylko znak krzyza na czole dziewczyny. To calkie sympatyczne i dosc niewinne. Moze mam tylko takie wrazenie ale prawie na pewno jest pokazywany w katolickiej Ameryce Poludniowej moze nawet stamtad pochodzi (ta sceneria i modelka) Ten rodzaju tabu jest czesto obecny w latynoskich produkcji (filmy, seriale, reklamy) Motyw ten wystepuje tam w roznych kombinacjach bo jak nie ksiadz to brat, matka albo kuzyn

Wg mnie wiecej w tej reklamie smaku niz w niebieskim mikolaju Pepsi ktory sie urwal prosto z chirurgii plastycznej. Istota katolicyzmu chrzescijanstwa nie jest zamykanie oczu na swiat unikanie pokus ale radzenie sobie z nimi i sztuka wyboru. Dziewczyna na widok koloratki jest zmieszana (za 1 razem my również), ksiadz podchodzi do dziewczyny ale tylko zeby napic sie coli bo to ona bardziej wodzi go na pokuszenie. To chyba nie jest sprzeczne z katechizmem Kosciola Katolickiego

-
- Ekspert
Re: potrzebuje jakis reklam
Proszę tego nie odbierać jako złośliwość, ale rzecz jest bardzo nieprecyzyjnie wyłożonaHanka pisze:Potrzebuje materialow o perswazji jezyka

Poza tym mamy taką zasadę, że nie przesyłamy materiałów na e-mail. Nasze debaty toczą się na forum.