"Motywy buntu wobec Boga w literaturze wybranych epok&q
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
"Motywy buntu wobec Boga w literaturze wybranych epok&q
Hej....zabieram sie własnie do pisania mojej pracy maturalnej na powyższy temat. Nie bardzo wiem jak mam to zacząc...co w niej zawrzec...co zrobic zeby była interesująca, co mógłbym zamiescic w prezentacji multimedialnej?? Moze jakas dobra duszyczka podpowie mi cos...strasznie bede wdzieczny
-
- Bywalec
Prometeusz-> Bunt przeciwko bogom w imię ludzkości-> Dla dobra ludzi wykradł z Olimpu ogień.
Konrad z "Dziadów" Mickiewicza. Buntuje się przeciwko Bogu, ale bunt ten wzniesiony jest w imię ludzkości.->Wielka Improwizacja- walka z Bogiem o władzę. Monolog Konrada, który właściwie stawia się na równi z Bogiem.
„Ja czuję nieśmiertelność, nieśmiertelność tworzę.
Cóż Ty większego mogłeś zrobić - Boże?”
Pod koniec dochodzi nawet do bluźnierstw- prawie nazywa Boga carem.
"Treny" Kochanowskiego. Buntuje się po śmierci córki. Wątpi w sprawiedliwość boską.
Jan Kasprowicz "Dies Irae"
Takie luźne skojarzenia:-) Mama nadzieję, że się do czegokolwiek przyda:-)
Konrad z "Dziadów" Mickiewicza. Buntuje się przeciwko Bogu, ale bunt ten wzniesiony jest w imię ludzkości.->Wielka Improwizacja- walka z Bogiem o władzę. Monolog Konrada, który właściwie stawia się na równi z Bogiem.
„Ja czuję nieśmiertelność, nieśmiertelność tworzę.
Cóż Ty większego mogłeś zrobić - Boże?”
Pod koniec dochodzi nawet do bluźnierstw- prawie nazywa Boga carem.
"Treny" Kochanowskiego. Buntuje się po śmierci córki. Wątpi w sprawiedliwość boską.
Jan Kasprowicz "Dies Irae"
Takie luźne skojarzenia:-) Mama nadzieję, że się do czegokolwiek przyda:-)
napisz do nas
WItaj,
zajmujemy się pisaniem prac m,aturalnych wraz z planem prezentracji i bibliorgafią oraz uatrakcyjnieniem prezentacji. www.asystent.glt.pl lub tel. 500 68 63 63, mail: asystentglt@wp.pl
zajmujemy się pisaniem prac m,aturalnych wraz z planem prezentracji i bibliorgafią oraz uatrakcyjnieniem prezentacji. www.asystent.glt.pl lub tel. 500 68 63 63, mail: asystentglt@wp.pl