WSR Podbija Billboardy!

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 13 lip (śr) 2005, 11:37:34

wszystko zwiazane z lokalizacja w metrze centrum od strony kabat

[1] najlepsza miejscowka na stacji, akorat naprzeciw przychodzacych ludzi. jednak szczegolnie w tygodniu w godzinach szczytu metro przyjezdza co 2 min. wiec go nie widac. bo na stacji praktycznie sie nie czeka, jak wspomnial sinar, o wiele lepsza bylaby miejscowa w wagonikach, juz nie wspominajac o przestrzeni nad schodami w centrum gdzie wisi obecnie wojna swiatow.

[2] co do rysuneczku to mi trudno jest sie wypowiadac jako ze juz miliony razy go widzialem w roznych formach. ma bardzo dobra zauwazalnosc wsrod plakatow wiszacych w centum.jest "inny".

jednak brakuje mu mocniejszgo akcentu kolorystycznego coby ktos wogole zwrucil uwage na niego - do reklam na stacji juz ludzie sie przyzwyczaili i musi przykuc cos ich wzrok.

bardzo dobrze to robi plakacik wspomnianej wojny swiatow. fajny rysuneczek na ktory moge patrzec dluzej niz 5 minut i kolory zwracajace uwage.

[3]a) tak - jesli ktos szuka szkoly o danym profilu i zauwazy go na plakacie napewno odwiedzi strone internetowa.

Mysha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Mysha » 16 lip (sob) 2005, 13:36:33

Faktycznie, jak tu ktoś już wspomniał, ludzie z zewnątrz nie bardzo mogą wiedzieć o co chodzi na billboardzie WSR. Słowo "kupa" rzeczywiście jest tu punktem najbardziej skupiającym i najbardzoiej ciekawym :D jednocześnie znam wielu zwolenników w WSR tego słowa ("kupa" wkrada się w łaski) hehehe nie no to tak trochę żartem ;)

Chyba nic ciekawego nie dopowiem w kwestii "jakości" billboardu: szary, niekumaty dla ludności pozaszkolnej, nie wiem czy ma reklamować szkołę czy ją lekkomówiąc ośmieszać, może ma reklamować szaloną i oryginalną tworczość słuchaczy? Ale przyznam że miło mi się zrobiło jak zobaczyłam reklamę WSR, uśmiech mi się przykleił do twarzy (szczególnie przez tą "kupę" i skojarzenie z prof. Piwockim)

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 16 lip (sob) 2005, 16:54:39

a ja msyle ze jesli chodzi o zrozumienie to nie trzeba tu nic jest rozumiec, jest www, wypisane kierunki, a reszta ma przykuc uwage. co oczywiscie nie dokonca sie udalo. i jeszcze ten szary gubi sie w ciemnosciach i szarzyznie torow. jak by to powiedziala p. Siczek - potrzebny jest akcent kolorystyczny

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Odpieram niektóre zarzuty i ustosunkowuję się do uwag

Post autor: s_wojtkowski » 28 lip (czw) 2005, 16:44:23

Ponieważ co do lokalizacji tablic opinie są w zasadzie zgodne, odniosę się krótko do zarzutów i uwag na temat projektu graficznego. Głównie dlatego, że nie zgadzam się z wiekszością zamieszczonych wypowiedzi.

Q pisze:Sam projekt powiedzialbym, ze jest mocno sredni. (...) jedyne co przykulo uwage to slowo kupa, a reszta projektu to wroc do slowa z za przecinka.
Myślę, że nasz plakat silnie przyciąga uwagę, szczególnie ludzi młodych. Dzieje się tak dlatego, że jest zaskakujący i oryginalny (na tle innych przekazów eksponowanych w metrze) oraz monochromatyczny. Słowo "kupa" nie jest często spotykane w reklamie - pewnie dlatego przykuwa uwagę i nie pozwala przejść koło reklamy obojętnie. Przy tym młodych ludzi raczej nie oburza i nie razi. Jeżeli natomiast uważasz, że reszta projektu "to kupa" - przydałoby się jakieś uzasadnienie. Bo inaczej trudno z takim stwierdzeniem polemizować. Można napisać np. "reszta projektu jest właśnie super" i to już przezwycięża Twój quasi-zarzut.

Q pisze:szkoda bo mozna lepiej
Grupa kilkunastu osób z grupy graficznej dziennej pacowała nad rozwiązaniami graficznymi m.in. layuotem bilboardu pod okiem prof. Piwockiego przez cały semestr. Niestety efekt był kiepski. Nie powstał ani jeden projekt, który mógłby istonie zagrozić koncepcji komiksowej. Jeżeli natomiast masz jakieś swoje pomysły (lub znasz koncepty kolegów czy koleżanek), które byłyby lepsze - daj znać.

Q pisze:czy mozna wiedziec kto jest autorem?
Autorem projektu jest absolwent WSR Łukasz Traczyk. Kierownictwo kreatywne i copywriting sprawował aw (przy niewielkiej pomocy mojej skromnej osoby). Wiem, można zarzucić mi w związku z takim autorstwem brak obiektywizmu. Ale staram się merytorycznie uzasadniać swoje opinie.

Marqoni pisze:lubię komiksy, ale coś co jest dobre w animacji flashowej przeniesione na duzy format po prostu traci...
Pewnie coś traci - tylko co? Ostrość, wyrazistość, klimat, walory estetyczne? Mógłbyś to doprecyzować? Nasze ludziki na wielkim formacie bardzo mi sie podobają. Też wolę oglądać ich przygody w prasie czy na ekranie komputera, ale efekt druku wielkoformatowego w tym przypadku mile mnie zaskoczył.

Marqoni pisze:Brak kolorów i metrowe nienajlepsze oświetlenie wywarły na mnie wrażenie przygnębiające.
Brak kolorów jest w tym przypadku efektem zamierzonym i przemyślanym. Wszystkie plakaty wiszące w metrze są kolorowe. W różnych tonacjach i konfiguracjach barwnych. Tylko nasz jest monochromatyczny i dlatego właśnie jest zauważalny i swoiście "niepojący". Ato pisze o tym tak:
Ato pisze:co do rysuneczku to mi trudno jest sie wypowiadac jako ze juz miliony razy go widzialem w roznych formach. ma bardzo dobra zauwazalnosc wsrod plakatow wiszacych w centum - jest "inny".
Marqoni pisze:Projekt Maćka był lepszy...
Absolutnie się nie zgadzam. Projekt Maćka był dużo gorszy. Nie dyskwalifikuję oczywiście jego talentu, ale ten projekt mu nie wyszedł. (Podobnie zresztą jak i kilku innym osobom, które przedstawiły nam swoje propozycje - może dam radę zamieścić je na forum.) Był przy tym właśnie przygnębiający i "niekolorowy" i to w sposób jakby niezamierzony, odczuwalnie mimowolny.

Marqoni pisze:wątpię czy będzie w stanie ją rozkodować...
Mysha pisze:Faktycznie, jak tu ktoś już wspomniał, ludzie z zewnątrz nie bardzo mogą wiedzieć o co chodzi na billboardzie WSR.
Każdy jest w stanie rozkodować tę reklamę. Bo quasi-historyjka obrazkowa ma za zadanie jedynie przyciagnąć uwagę i zaintrygować, zaniepokoić, wywołać efekt "o co tu właściwie chodzi?". Dlatego nie trzeba jej rozumieć tak jak rozumieja ją Słuchacze WSR (i to też tylko niektórzy). Choć nic nie przeszkadza podjąć grę z reklamodawcą (czyli z WSR) i coś próbować zgadnąć albo czegoś się domyśleć. Cała reszta jest jasna: nazwy specjalizacji czy kierunków kształcenia będące jednocześnie problematyką, w której obraca się główny nurt naszych zainteresowań + nazwa szkoły + jej adres internetowy. Przekaz w reklamie zewnętrznej (nawet o nieco zwiększonym przeciętnym czasie percepcji, jak to ma miejsce w metrze) nie może być bardziej skomplikowany. Ato pisze o tym tak:
Ato pisze:a ja msyle ze jesli chodzi o zrozumienie to nie trzeba tu nic jest rozumiec, jest www, wypisane kierunki, a reszta ma przykuć uwage.
Ato pisze:jednak brakuje mu mocniejszgo akcentu kolorystycznego coby ktos wogole zwrucil uwage na niego - do reklam na stacji juz ludzie sie przyzwyczaili i musi przykuc cos ich wzrok.
Ato pisze:jak by to powiedziala p. Siczek - potrzebny jest akcent kolorystyczny
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Akcent kolorystyczny rozłożyłby ten projekt. Żywą kolorystyką oddziałują poza tym wszystkie inne plakaty w metrze (i nie tylko). Właśnie do tego już się ludzie przyzwyczaili. I właśnie takich plakatów już nie zauważają.

Mysha pisze:nie wiem czy ma reklamować szkołę czy ją lekkomówiąc ośmieszać, może ma reklamować szaloną i oryginalną tworczość słuchaczy? Ale przyznam że miło mi się zrobiło jak zobaczyłam reklamę WSR, uśmiech mi się przykleił do twarzy
Przepraszam Cię Mysha, ale Twoja wypowiedź jest wewnętrznie sprzeczna. Uważasz, że plakat ośmiesza szkołę, ale jednocześnie jest Ci miło i wesoło jak go oglądasz? Rozśmieszył Cię, ale uważasz, że nie działa na ludzi? Wspominasz o możliwości odczytania przesłania plakatu jako wskazania na oryginalną i szaloną twórczość Słuchaczy w kontekście negatywnym?

Mysha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Mysha » 28 lip (czw) 2005, 17:58:06

1.raczej w negatywnym.
2.jako osobie "z zewnatrz" reklama by mnei nie zaciekawila, a jako ludź z "wewnatrz" usmiech mi sie przykleil przez tą karykature prof. Piwockiego. 3.a milo sie zrobilo bo szkola postanowila sie zareklamowac.
czy juz nei jest sprzecznie?
4.juz mi nei jest milo i wesolo jak ogladam plakat bo to bylo raczej 1-2 razowe :D

yarlan
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: yarlan » 28 lip (czw) 2005, 18:17:11

A ja podsumowujac swoje przemyslenia stwierdzam ze - Jest spoko :!:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 28 lip (czw) 2005, 18:24:33

Ja moge powiedziec tyle ze wczoraj jadac metrem - podczas postoju pociagu na stacji - zaobserwowalem jedna osobe plci zenskiej wiek ok. 21-24 wlosy ciemne, twarz owalna itd ktora przechodzac obok billboardu rzucila na niego okiem i przez chwile mu sie przygladala 8)

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 28 lip (czw) 2005, 18:45:22

ee ja czekajac zwykle na stacji centrum widze ze ludzie sie na niego patrza bo w przeciwienstwie do WSE i Media Markt oraz x filmu to tylko on jest na tyle ciekawy zeby na neigo spojrzec poza tym zmusza do przeczytania dymkow na nim co zwieksza efekt zapamietania 8) Jest git.

kitka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: kitka » 28 lip (czw) 2005, 20:44:30

czy ktos moglby zamiescic tu ten projekt zeby ci mniej zorientowani mogli byc choc troszke w temacie? :(

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 29 lip (pt) 2005, 00:04:54

sprubuje jutro zrobic zdjecie z komorki, moze mnie ze stacji nie zwina.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Pozytywnie o potencjalnej skuteczności plakatu...

Post autor: s_wojtkowski » 29 lip (pt) 2005, 11:01:59

seize pisze:Ja moge powiedziec tyle ze wczoraj jadac metrem - podczas postoju pociagu na stacji - zaobserwowalem jedna osobe plci zenskiej wiek ok. 21-24 wlosy ciemne, twarz owalna itd ktora przechodzac obok billboardu rzucila na niego okiem i przez chwile mu sie przygladala 8)
No więc właśnie! Nie jeżdżę zbyt często metrem, podczas ostatniego miesiąca (czyli od kiedy wiszą plakaty) zdarzyło mi się to kilka razy. Obserwowałem reakcje ludzi na stacji Wilanowska i widziałem, że plakat przyciąga uwagę szczególnie tzw. młodzieży (starsi rzeczywiście go ignorują). Wiem, że to nie jest reprezentatywne i nie świadczy o tym, że plakat jest skuteczny, ale przynajmniej dobrze wróży i nastraja optymistycznie.

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 29 lip (pt) 2005, 11:25:54

dzisiaj celowo nie wsiadlem do metra w centrum aby moc obserwowac reakcje ludzi, rzeczywiscie - przy lekko wiekszym tlumie to mozna bylo zauwazyc ze mlodziez (znaczy taka starsza mlodziez akorat byla, gdzies ok 22-25, 4 osoby) spoglada na billboard i nawet przez dluzszy czas nad nim kontem-pluja a starsi ludzie nie zwracaja wogole na to uwagi.

mam nadzieje tylko ze tak jest zawsze, bo mogli patrzec po prostu na to co przed chwilka fotografowalem (w sumie to calkiem niezla by byla to forma ambient media). Niestety jako ze komorka do kitu to niewiele ze zdjec wyszlo i strasznie rozmyte.
ale wrzuce tu pozniej jako zajawke zanim ktos zrobi porzadne zdjecie albo wlepi caly projekt ;)

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 29 lip (pt) 2005, 12:27:12

cóż, nie wiem jakimi kierowali się przesłankami wcześniejśi interlokutorzy ale dorzucę i ja kilka groszy do sprawy:
1. trzeba nie lada być filozofem, żeby nie zrozumieć, ze bochomaz w postaci plamy na rysunku nie jest żadnym dziełem sztuki a tekst w chmurce "artysta" jest prześmiewczy - przekaz pokazuje prawdę o wsr tzn. że jest u nas i grupa osob zadufanych w sobie, ktore myslą że są juz artystami (niezaleznie od tego co potrafią i co nabazgrają) i jest też grupa, która widzi, że kupa to kupa niezaleznie od tego jaką się do niej dorobi ideologię - moim zdaniem nie trzeba wielkiej inteligencji, żeby to zrozumieć i w żadnym razie nie stawia to szkoły w złym świetle;
hermetyczny moze być co najwyżej papieros w dłoni prof. Piwockiego i tekst "psoże na moją prace upadł popiół" i dobrze - bo, to zostawia pole do interpretacji i daje też satysfakcję "naszym" ze szczególnego zrozumienia tego żartu - to taki rodzaj zabawy z widzem.
2. po raz pierwszy słyszę, że jest regułą, że jak coś jest czarno białe z odcieniami szarości, to automatycznie jest ponure - jak ten projekt jest ponury to ja jestem subtelny
3. projekt jest lekki, nieprzeładowny treścią, czysty w formie, kompozycyjnie zrównoważony i wyróżnia się na tle kolorowej masy innych reklam (dla porównania radzę spojrzeć na przystanek magister)
4. co do lokalizacji - plakaty w wagonikach skupiają wokół kilka do kilkunastu osób - ilość składów i ilość wagonów - a co zatym idzie cena wykluczają uzycie przez nas tego medium - wolę kupić nowe komputery do montażu
Ostatnio zmieniony 29 lip (pt) 2005, 12:30:26 przez aw, łącznie zmieniany 1 raz.

Marqoni
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Re: Odpieram niektóre zarzuty i ustosunkowuję się do uwag

Post autor: Marqoni » 29 lip (pt) 2005, 12:27:18

wojtkowski pisze:Pewnie coś traci - tylko co? Ostrość, wyrazistość, klimat, walory estetyczne? Mógłbyś to doprecyzować? Nasze ludziki na wielkim formacie bardzo mi sie podobają. Też wolę oglądać ich przygody w prasie czy na ekranie komputera, ale efekt druku wielkoformatowego w tym przypadku mile mnie zaskoczył.
Proszę bardzo. Grafika z billbordu traci na spójności. Wcześniej widziałem grafiki z tej serii na stronie WSR i na flashowych animowanych banerach, wówczas stanowiły one element integralny korespondujący z resztą zawartości. Przglądając serwis mogłem natknąć się na kontynuację lub nawiązanie do wcześniej obejrzanych scenek.
W przypadku tego konkretnego billbordu nie można mówić o spójności, brak układu zdarzeń, tak typowego dla komiksu, skutkuje tym, że nie można powiążać przedstawionej grafiki z inną równolegle istniejącą w innym medium. A nie zauważyłem obecnie ani w prasie anie na stronie WSR grafik Łukasza...
  • "Zamknięcie w określonych ramach czyni z zawartości przekazu całość znaczącą i każdy jego składnik przekształca w nośnik znaczenia. W przekazie wizualnym znaczenie jest komunikowane przez widok rzeczy i wzbogacane lub modyfikowane zarówno przez każdy element, który znalazł się w ramach obrazu, jak i przez rodzaj zależności pomiędzy obrazem i tym, któ patrzy. Obraz ma za zadanie określić jednocześnie, co ma być zobaczone i w jaki sposób należy na to patrzeć." - Jerzy Szyłak, "Poetyk komiksu. Warstwa ikonograficzna i językowa".
Ja patrząc na billbord odnoszę wrażenie chaotyczności. Miejsce akcji trudno określić, bohaterowie bliżej nie znani. Sensu wypowiedzi do tej pory nie znalazłem...
wojtkowski pisze:Nasze ludziki na wielkim formacie bardzo mi sie podobają. Też wolę oglądać ich przygody w prasie czy na ekranie komputera, ale efekt druku wielkoformatowego w tym przypadku mile mnie zaskoczył.
A może sympatia, jaką darzysz grafiki Łukasza wynika z faktu, że jesteś bohaterem jednej z nich :twisted: ?
Marqoni pisze:Brak kolorów i metrowe nienajlepsze oświetlenie wywarły na mnie wrażenie przygnębiające.
wojtkowski pisze:Brak kolorów jest w tym przypadku efektem zamierzonym i przemyślanym. Wszystkie plakaty wiszące w metrze są kolorowe. W różnych tonacjach i konfiguracjach barwnych. Tylko nasz jest monochromatyczny i dlatego właśnie jest zauważalny i swoiście "niepojący".
Cel "monochromatyczność" udało się osiągnąć w 100%, do tego stopnia, że na stacji Politechnika plakat niemal zlewa się z szarą ścianą.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Czyżby jakieś przesunięcie pieniędzy pomiędzy budżetami?

Post autor: s_wojtkowski » 29 lip (pt) 2005, 12:52:04

aw pisze:co do lokalizacji - plakaty w wagonikach skupiają wokół kilka do kilkunastu osób - ilość składów i ilość wagonów - a co za tym idzie cena wykluczają uzycie przez nas tego medium - wolę kupić nowe komputery do montażu
Ale aw, pomyliłeś budżety - przecież wynajem powierzchni reklamowej (np. w wagonikach) obsługuje budżet promocyjny, a zakup sprzętu i pomocy naukowych do szkoły (np. komputerów do montażu) budżet inwestycyjno-modernizacyjny :!: :evil:

ODPOWIEDZ