droga do zawodu

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
paula0000007

droga do zawodu

Post autor: paula0000007 » 03 sie (śr) 2005, 17:50:42

Witam. Jestem uczennicą kl. III gimanzjum (przynajmniej będę za miesiąc). Od jakiegoś czasu interesuję się reklamą. Chciałabym kiedyś pracować w agencji reklamowej, organizować kampanie i te sprawy. Czy ktoś mi może powiedzieć jaka jest droga do tego zawodu?

senq
Ekspert
Ekspert

Post autor: senq » 03 sie (śr) 2005, 22:07:55

Długa jak droga z Madrytu do Ułan Bator(polecam Atlas). Ciężka jak droga na klęczki przez całą Warszawę. W dodatku bez znajomości Twoje cierpienie się wydłuży w niskończoność. Patrz na życie trzeźwo i z dystansem. Nie wierz wszystkim którzy obiecują gruszki na wierzbie jak SLD.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 03 sie (śr) 2005, 23:12:53

No Senq ma sporo racji. Ja to tak widze. Czytaj ksiazki na temat oczywiscie bo masz jeszcze troche czasu ale jak juz bedziesz mogla zacznij jak najwczesniej pracowac. Musi byc jakas rownowaga teorii z praktyka no nie :) Najlatwiej trafic do agencji jako account ale jak bedzie trzeba zacznij jako sekretarka albo praktykantka. Ucz sie angielskiego (ale tak porzadnie) to podstawa plus francuski/niemiecki - zdarzaja sie i takie agencje. Nawet jak bedziesz tylko organizatorem/strategiem zapoznaj sie przy okazji troche z fotografia czy grafika. Tak na wszelki wypadek zeby sie nie dac okantowac jakiemus cfaniakowi. Wyrabiaj sobie kontakty (networking) to juz Senq wspomial. A jak juz bedziesz pracowac w tej wymarzonej agencji to sie odezwij tu do nas :)

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 03 sie (śr) 2005, 23:57:08

wszyscy macie racje....hmm eee yyy moze mi ktos powiedziec co ja robie w WSR? :twisted:

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 04 sie (czw) 2005, 00:20:39

Havoc pisze:wszyscy macie racje....hmm eee yyy moze mi ktos powiedziec co ja robie w WSR? :twisted:
Ja Ci mogę powiedzieć! Uczysz się i podrywasz dziewczyny! :P

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 sie (czw) 2005, 00:24:07

Happy pisze:Ja Ci mogę powiedzieć! Uczysz się i podrywasz dziewczyny! :P
No ba przeciez trzeba przygotowywac sie kto we moze kiedys trzeba bedzie prowadzic jakies kursy z 'marketingu osobowego wlasnej postaci' ;) Jakzez uzyteczne w zyciu codziennym :D

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 04 sie (czw) 2005, 00:41:19

Happy pisze:Ja Ci mogę powiedzieć! Uczysz się i podrywasz dziewczyny! :P
yyy... hehe no tak right 8) :twisted:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 04 sie (czw) 2005, 09:11:38

Happy, Hav, Keso. Ciag dalszy Waszej rozmowy tutaj:
http://www.szkolareklamy.pl/ftopicp-35968.html#35968

paula0000007

Post autor: paula0000007 » 04 sie (czw) 2005, 13:26:51

sinar pisze:Wyrabiaj sobie kontakty (networking) to juz Senq wspomial.
możesz trochę jasniej? plz

I dzięki za rady. Że to będzie trudne to ja wiem... A jakie studia najlepiej skończyć?

andy
Ekspert
Ekspert

Re: droga do zawodu

Post autor: andy » 04 sie (czw) 2005, 13:53:39

paula0000007 pisze:Witam. Jestem uczennicą kl. III gimanzjum (przynajmniej będę za miesiąc). Od jakiegoś czasu interesuję się reklamą. Chciałabym kiedyś pracować w agencji reklamowej, organizować kampanie i te sprawy. Czy ktoś mi może powiedzieć jaka jest droga do tego zawodu?
Jeśli reklama jest czymś, co Cię pociąga, a może nawet jest Twoją pasją, droga do, jak to ujęłaś, "organizowania kampanii" ["i tych spraw" 8O ] może być względnie szybka, łatwa i przyjemna. Tj. mam na myśli to, że silne motywacje oznaczają duzą efektywność w nauce i pracy. No ale to wszyscy wiemy.

Inna rzecz, to specyfika tego zawodu. Jak wiele innych, związanych z koniecznością bardzo wszechstronnego rozwoju decydując się na pracę w tym zawodzie musisz wiedzieć, że będziesz się go uczyła właściwie przez całe życie. Są pewne uniwersalne zasady, jest ich nawet sporo, jednak mając np. ambicje bycia w czołówce nie możesz sobie pozwolić na to, by nie śledzić co nowego w tej branży dzieje się (zwłaszcza co porabiają twórcy anglojęzyczni, bowim to tacy ciągle dominują w reklamie).

Jak w każdym innym zawodzie na tzw. sukces, czy rozgłos możesz bardzo długo, czekać latami. Nawet jeśli bardzo szybko zaczniesz robić rzeczy oryginalne, zaskakujące, skuteczne przede wszystkim.

Najlepiej nie zwlekaj i już zacznij robić kampanie reklamowe: w szkole, w klubie (jeśli do jakiegoś należysz); albo po prostu dla zabawy.

Zawsze możesz dać znać o swoich pomysłach, czy poprosić tu o pomoc, konsultacje, albo - pochwalić się sukcesami, podzielić spostrzeżeniami. :-D

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 04 sie (czw) 2005, 13:56:35

No pierwsze skojarzenie to jest pewnie z network marketingiem ale nie o to glownie/tylko chodzi. Chodzi o siec kontaktow. Niezaleznie czy szukasz klienta, partnera zyciowego czy biznesowego, mieszkania czy pracy (nie tylko w agencji) licza sie Twoje kontakty i ich pozyskiwanie i utrzymywanie. Jak niektorzy mowia zlosliwie czy zazdrosnie znajomosci :) Wielu ofert po prostu nie ma w obiegu na rynku i jedyny sposob by do nich dotrzec to uruchomic swoich znajomych kontakty i pozwolic im pracowac na nasza korzysc

Gość

Post autor: Gość » 15 sie (pn) 2005, 00:11:46

Ja w tym roku zdaję maturę i jestem jeszcze nie do końca zdecydowany co do przyszłośi i zawodu... Ale reklama, wymyslanie haseł i sloganow to coś co mnie pociąga... Powiedzcie prosze, czy po WSR można pracować jako taki "wymyślacz"...? :P Znany również pod kryptonimem kopirajtera... :)

andy
Ekspert
Ekspert

branża reklamowa

Post autor: andy » 15 sie (pn) 2005, 19:58:19

Jeśli wykorzystasz wszystkie okazje i sposobności, jakie daje WSR możesz pracować nie tylko jako copywriter; można założyć własną firmę reklamową, radzić sobie nieźle jako grafik reklamowy, fotograf, trafić do TV, studiów produkcji reklamowej i TV. Projektować i wykonywać witryny internetowe. Może Ci się to przydarzyć jeszcze w trakcie edukacji w WSR. :-D

paula0000007

Post autor: paula0000007 » 17 lut (pt) 2006, 23:56:02

Wita was znowu Paula :D Kolejny problem nie daje jej spokoju ;)

Tak więc niedługo kończę gimnazjum i muszę wybrać teraz liceum. Tu mam problem. Nie wiem na jaki profil się zdecydować. W grę wchodzą trzy (reszta odrzucona po wstępnych selekcjach ;) ): językowy, humanistyczny z elementami dziennikarstwa i matematyczno-informatyczny. Najbliżej w zasięgu mam dziennikarski, bo jestem dobra z polskiego (nawet dostałam się do konkursu wojewódzkiego, ale to tak tylko nawiasem mówiąc, a właściwie się chwaląc ;) ). Matematyczny profil znowu wszyscy mi doradzają, chociaż ja nie jestem przekonana, bo nie za bardzo lubię uczyć się matmy, mimo że jestem w tym nawet dobra. Najbardziej chciałabym iść na językowy, bo angielski lubię i chcę się dalej uczyć. Do tego dochodzi francuski albo niemiecki (intensywne nauczanie), tylko że ja wcześniej nie miałam kontaku z żadnym z tym języków i trochę się boję, że nie dam rady.
Jak już pisałam chcę w przyszłości robić coś związanego z reklamą albo pr, tylko z tego co wiem to tutaj nie ma typowych wyznaczników a liczy się szczęście. Chciałabym temu szczęściu dopomóc i wybrać profil (a potem studia), które na coś się "zdadzą" ;) Może będziecie mi w stanie coś doradzić, bo ja już nie mam pojęcia co wybrać. Z góry dzięki :)

gosienka2005
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: gosienka2005 » 18 lut (sob) 2006, 01:06:49

Wiesz co Paula poradzę CI z punktu widzenia osoby poszukującej ... jeżeli zdecydujesz się na coś co Cię nie do końca pociąga to choćby nie wiem jak wydawało się to w przyszłości przydatne istnieje prawdopodobieństwo że przez trzy lata będziesz myślała że źle wybrałaś co może zaowocować niechęcią. Kończyłam mat-inf i szczerze CI powiem że w tym momenmcie nie ma to znaczenia. Patrząc z perspektywy czasu, z takimi możliwościami jakie tam wymieniłaś wybrałąbym języki, bo to się zawsze przyda, niezależnie od tego co będziesz chciała robić w przyszłości. Natmiast Twoje obawy... cóż jeżeli chcesz zaistnieć w branży reklamowej... nie takie kłody będziesz mieć pod nogami. Ale cóż... życzę Ci powodzenia i dobrego wyboru

ODPOWIEDZ