Pentium czy Athlon???

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

Pentium czy Athlon?

Pentium
8
36%
Athlon
14
64%

Liczba głosów: 22

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 15 lip (sob) 2006, 19:58:11

A wystarczy też wyrzucić XP i zainstalować 2000 Proffesional....

taaj
Nowy(a)

Post autor: taaj » 15 lip (sob) 2006, 21:15:03

a w czym jest lepszy 2000 od XP? w tym, że uruchamia przy starcie wszysto co możliwe, łącznie z usługami serwerowymi (i przez to uruchamia się 3 razy dłużej)...
to może 2003 nowsza wersja 2000 - już lepsza... :P i przynajmniej wszystko zapisuje w logach, łącznie z nieplanowymi wyłączeniami komputera...

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 16 lip (ndz) 2006, 20:06:41

Nieprawda. 2003 to tylko nowa wersja Windows 2000 SERVER, a nie 2000 Proffesional. 2000 Proffesional to XP, tylko w brzydszym, stabilniejszym i szybszym wydaniu.

taaj
Nowy(a)

Post autor: taaj » 17 lip (pn) 2006, 07:52:46

spoko zgadzam się, że 2003 jest następcą serwerowym...

Nieprawda :P 2000 nie jest windowsem XP w "brzydszym, stabilniejszym i szybszym wydaniu" - po pierwsze nie jest szybszy(1)... i nie jest stabilniejszy(2)..., a style w xp można wyłączyć (i wtedy ma się dopiero brzydszy system XP)
pozatym xp różni się od 2000 funkcjonalnością (ponad 10 znaczących (ważnych) dodatkowych programów i funkcji, przy tym, windows 2000 pro od server różnił się tylko około 4 rzeczami - obsługą procesorów, zarządzaniem rozporszonym, uwierzytelnieniem i kilkoma mniej znaczącymi, niektóre z tych funkcjonalności znajdują się w windowsie xp pro).

ad (1) według testów eTesting Labs Inc (część niezależnego przedsiębiorstwa ZD Labs, które niestety już zmieniło swoją strukturę... :/ ) windows xp przed premierą ostatniej wersji, czyli xp w wersji RC1 Pro osiągnęło wyższe wyniki niż 2000, przy wyższej funkcjonalności (czyli jest szybszy nawet przy zastosowaniu wszystkich wodotrysków) + według testów prawie 30% szybszy start...
ad (2) stabilność windowsa niestety nie zależy głównie od samego windowsa, zależy w dużej mierze od sterowników a przez to od calego sprzętu zainstalowanego w środku... (dlatego między innymi komputery montowane (a nie składane np. przez polskie firmy "komputerowe") są o wiele bardziej stabilne - gdyż podzespoły są przetestowane na ewentualne niezgodności sprzętowe - może to już historia? nie, wystarczy wyszukać, jakieś testy komputerów markowych np. Della i porównać z podobną konfiguracją... i? okazuje się że są szybsze... dlaczego? po pierwsze mają usprawnienia, po drugie podzespoły tych komputerów zostały zaporjektowane lub wybrane tak, aby nie "budować niepotrzebnych "wąskich gardeł" lub niezgodności systemowych)...
[tutaj można podać przykład komputerów apple, który od czasu wprowadzenia procesorow intel i możliwości instalowania windowsa xp stał się komputerem w pełni komparatywnym dla oprogramowania testującego i tutaj jest również ogromna przewaga - podobne konfiguracje komputerów pc i apple (procesor, pamięc, dysk...) mają całkowicie inną wydajność od 15% do 30% różnicy na kożyść maców]

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 17 lip (pn) 2006, 10:53:53

Powiem wam ciekawą rzecz nie wiem jak XP sam w sobie ale ja swoją wersje testową XP-ka chwalę sobie. jest bezawaryjna sama w sobie. Jedyne pierdoły zaczęły być gdy wir zainfekował mi połowę plików systemowych i musiałem je wyrzucić :D Oczywiście nie był zbyt stabilny ale działał :D Jak dotąd to najstabilniejszy i najbardziej bezkonfliktowy OS. 95 była stabilna ale dziadowska :P 98 to syf, 98 SE był zajebisty i bym nadal go używał gdyby nie to że od kiedy zacząłem używać płyt głównych na chipsecie N-Force'a to musiałem przerzucić się na XP. Co do 2000 millenium to n/c to sie wywalało przy wszystkich możliwych procesach :P Najbardziej niedorobione Okno jakie wyszło. narazie za nowszymi OSami się nie oglądam bo i po co :D 2003 servera nie musze miec.

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 17 lip (pn) 2006, 14:34:03

taaj pisze:spoko zgadzam się, że 2003 jest następcą serwerowym...

Nieprawda :P 2000 nie jest windowsem XP w "brzydszym, stabilniejszym i szybszym wydaniu" - po pierwsze nie jest szybszy(1)... i nie jest stabilniejszy(2)..., a style w xp można wyłączyć (i wtedy ma się dopiero brzydszy system XP)
pozatym xp różni się od 2000 funkcjonalnością (ponad 10 znaczących (ważnych) dodatkowych programów i funkcji, przy tym, windows 2000 pro od server różnił się tylko około 4 rzeczami - obsługą procesorów, zarządzaniem rozporszonym, uwierzytelnieniem i kilkoma mniej znaczącymi, niektóre z tych funkcjonalności znajdują się w windowsie xp pro).

ad (1) według testów eTesting Labs Inc (część niezależnego przedsiębiorstwa ZD Labs, które niestety już zmieniło swoją strukturę... :/ ) windows xp przed premierą ostatniej wersji, czyli xp w wersji RC1 Pro osiągnęło wyższe wyniki niż 2000, przy wyższej funkcjonalności (czyli jest szybszy nawet przy zastosowaniu wszystkich wodotrysków) + według testów prawie 30% szybszy start...
ad (2) stabilność windowsa niestety nie zależy głównie od samego windowsa, zależy w dużej mierze od sterowników a przez to od calego sprzętu zainstalowanego w środku... (dlatego między innymi komputery montowane (a nie składane np. przez polskie firmy "komputerowe") są o wiele bardziej stabilne - gdyż podzespoły są przetestowane na ewentualne niezgodności sprzętowe - może to już historia? nie, wystarczy wyszukać, jakieś testy komputerów markowych np. Della i porównać z podobną konfiguracją... i? okazuje się że są szybsze... dlaczego? po pierwsze mają usprawnienia, po drugie podzespoły tych komputerów zostały zaporjektowane lub wybrane tak, aby nie "budować niepotrzebnych "wąskich gardeł" lub niezgodności systemowych)...
[tutaj można podać przykład komputerów apple, który od czasu wprowadzenia procesorow intel i możliwości instalowania windowsa xp stał się komputerem w pełni komparatywnym dla oprogramowania testującego i tutaj jest również ogromna przewaga - podobne konfiguracje komputerów pc i apple (procesor, pamięc, dysk...) mają całkowicie inną wydajność od 15% do 30% różnicy na kożyść maców]
Kolego/koleżanko, prasę branżową to każdy może cytować. Ale używałeś 2000 Proffesional? Gwarantuję Ci, że nie ma nic lepszego, a od XP naprawdę jest szybszy i stabilniejszy. Miałem jeden i drugi, i mogę z ręką na sercu stwierdzić, że 2000 uruchamia się na tym samym sprzęcie dwukrotnie szybciej, a zawiesić się go nie da. W każdym razie mi się nie udało, mimo działających jednocześnie np. Worda, Avasta, Spybota, Firewalla, Photoshopa i dodatkowo ściągania kilkunastu plików przez p2p. A jakież to cudowne programy ma XP, może wspaniałe zapory systemu, które blokują nie te programy które trzeba, a jak je wyłączysz, to cię wkurza ciągłe powiadamianie "Twój komputer jest zagrożony"?

taaj
Nowy(a)

Post autor: taaj » 17 lip (pn) 2006, 16:00:45

tak używałem 2000 Pro prawie rok, a xp sp2 korzystam już 2 lata... może jak ktoś instaluje wersje beta lub piraty to mu się xp uruchamia dłużej i 2000 działa szybciej :P (no jeszcze trzeba mieć sprzęt, który przynajmniej spełnia wymagania windows xp, i to nie te minimalne...)

jakbyś miał normalnie skonfigurowanego windowsa xp programy: "Avasta, Spybota, Firewalla" są niepotrzebne... a pracując 2 lata na xp nie miałem ani jednej zawieszki + brak reinstalacji już ponad rok...
a dodatkowe funkcje i programy - chodzilo mi o funkcjonalność w informatycznym znaczeniu tego słowa dla mnie najważnjesze to:
1. powrót do starszych sterowników w wypadku, nieprawidłowych nowych...
2. obsługa sieci bezprzewodowych za pomocą windows, a nie "zwyczajowego badziewia" kart wifi w stylu blekin
3. szybkie przełączanie użytkowników z działającymi programami w tle...
4. zdanly pulpit... i nowy interfejs, w którym można szybciej pracować... (oczywiście to znowu kwestia przyzwyczajenia i konfiguracji...)

a powiadomienie, że Two komputer jest zagrożnoy wyłączyć można zanzaczając opcje nie monitoruj... :/

to wszystko, nie zamierzam się więcej wypowiadać na ten temat... wszystko zależy od konfiguracji i preferencji użytownika, tudzież jego upodobań... :/

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 17 lip (pn) 2006, 17:07:45

taaj pisze:wszystko zależy od konfiguracji (...)
O to chyba najlepszy fragment z którym moge sie zgodzić wręcz po całości :)

myimmortal
Bywalec
Bywalec

Post autor: myimmortal » 22 lip (sob) 2006, 18:14:18

to bedzie dlugie, sorry, ale dlugo mnie tu nie bylo i duzo do skomentowania przybylo...

seize pisze:przez pare ostatnich lat jedyny wirus jaki mi się przyplątał to ten którym na własne życzenie zainfekowałem swój system
w to nigdy nie uwierze... jesli nie masz antywira to chyba mysiales miec kabel od netu odlaczony przez te ostatnich pare lat zeby zlapac tylko jednego wirusa i to "na swoje zyczenie"...
seize pisze:A co do Mac OS no cóż jemu przecież zdydowanie blizej do Unixa
no tak sie akurat sklada ze to jest unix i dlatego tez jest w pelni stabilny i nie jest tak dziurawy jak Winda...
Kali pisze:27 trojanów bardzo wysokiego ryzyka
w to jakos mi latwiej uwierzyc... hmmm... ciekawe czemu?
seize pisze:jezeli chodzi o korzystanie z internetu w sensie stron to cóż obsługe javy czy też JavaScripts można sobie wyłączyć, ciasteczka traktować selektywnie etc etc. Z poczty jak najbardziej korzystam tylko mam wyłączony automatyczny podgląd treści, zablokowane automatyczne otwieranie załączników a wszelki w moim odbiorze dziwny syf jest usuwany etc etc.
ała... ten gosc jest zawziety... a powiedz mi ile zajmuje Ci skonfigurowanie tego wszystkiego do "bezpieczniego" ;) poziomu po reinstalce? hehe... pewnie dobrych pare godzin, i ja bym tego przy skonfigurowanym juz necie nie robila, bo jakos tak jak jeszcze mialam Winde to zawsze po reinstalce zanim zdarzylam wszystko skonfigurowac to juz wirusy mialam... potem sie nauczylam instalowac antywira przed konfiguracja netu...
CASE pisze:przybiega do mnie z placzem, ze nagle zaczely jej wyskakiwac jakies okienka, potem komputer sie wylaczyl, a teraz system sie nie wlacza..... Po odpaleniu przez tryb awaryjny nie dzialalo ZADNE urzadzenie kompa, niemozliwe bylo wejscie do menedzera zadań.... format c:
hehe... no tak tez bywa... coz zrobic drogi urzytkowniku windowsa...
taaj pisze:rozwiązanie dla windowsów jest balanie proste... i jakże mało potrzeba...
1. zakaz korzystania z programu pocztowego!!! a szczególenie produkcji microsoft (i każdego innego także!!!) - interfejsy www są o wiele bardziej bezpieczniejsze, a pozatym gwarantują dostęp do ksiązki adresowej, notatek, poczty z każdego miejsca i każdego komputera
2. włączenia automatycznych aktualizacji windows i ich natychmiastowa instalacja!!! (oczywiście wcześniejsze zaopatrzenie się w windows XP z SP2) większość wirusów korzysta z już dawno zalatanych dziur (to znaczy z dziur w systemie na które już wydano poprawki)
3. a pozatym pełna dowolność... ja korzystam z win xp z sp2 ie 6 żadnego antywira, ogniomurek standardowy windows i od roku nie zauważylem niczego podejrzanego w systemie (i od tego samego roku żadnych reinstalacji)

wystarczy mięć podstawowe wiadomości co można a czego nie...
1. widząc podejrzany list, i nawet otwierając go przez interfejs www, od razu jesteśmy w stanie stwierdzić czy jest to wirus - treść listu w języku angielski, załącznik spakowany zipem, ciekawy tytuł, a nadawcą jest nasz kolega/koleżanka...
2. IE ze wszystkimi poprawkami microsoftu nie powinien ściągnąć żadnego wirusa od tak sobie, chyba, że mu na to pozwolimy - klikniemy tak, albo na naszej liście zaufanych stron znajdują się już jakieś syfy!!!
3. javascript może być włączona podobnie cookies - wystarzcy opróżnić cache przy wychodzeniu z przeglądarki i ma się wszystko z głowy!!! (jest taka opcja w menu)
4. o sieci akademickie i firmowe powinni dbać administratorzy!!! i ograniczać dostęp nie pozwalając na instalacje czegokolwiek - każde konto w sieci akademickiej powinno być kontem gościa!!! (z wyjątkiem konta administratora :P)
5. java powinna być wyłączona w przeglądarkach internetowych, bo to niestety nie pomaga, chociaż czasami przydaje się [niestety...]
6. rootkity zostały wymyślone przez firmę sony w celu sprawdzania legalnośći ściąganej muzyki... i to się niestety na nich zemściło... rozwiązanie tego problemu jest również proste, lecz TYRWIALNE, nie instalować programów, w których jest podejrzenie o korzystanie z tych mechanizmów...

jeżeli to komuś jeszcze nie wystarcza, to może się zaopatrzeć w modem / czy tam nawet router z firewallem - to rozwiązanie powinno już zatrzymać "prawie wszystko" ;)
no sorry ale po co to wszystko? nie wydaje wam sie ze to naprawde za duzo zachodu jest? jakbym juz byla zmuszona korzystac z peceta to bym chyba sobie jakiegos linuxa zainstalowala, bo na windzie naprawde nie da sie uniknac wirusow...
CASE pisze:Proffesional to XP, tylko w brzydszym, stabilniejszym i szybszym wydaniu.
windows jest ogolnie brzydszy, a co do tej stabilnosci, to ja bym dyskutowala...
Havoc pisze:ja swoją wersje testową XP-ka chwalę sobie. jest bezawaryjna sama w sobie. Jedyne pierdoły zaczęły być gdy wir zainfekował mi połowę plików systemowych i musiałem je wyrzucić :D
no faktycznie - nie ma jak stary doby XP... tylko sie cieszyc...

a jaki jest z tego moral?

LUDZIE, KUPUJCIE APPLE!

nowy mac jest na intelu i bedzie obslugiwal winde (jesli ktos sie boi ze nie bedzie jakiegostam programu na maca) ktora mozna sobie zainstalowac jako virtual pc, a w standardzie urzywac mac osx ktory jest przesliczny i dziala perfekcyjnie...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 22 lip (sob) 2006, 18:31:01

Cóż ja do wiary w cokolwiek nikogo nie nakłaniam, ot mówie jak było :) Moze żeby łatwiej było uwierzyć to powiem ze mówiąc wirus nie mialem na mysli ani spyware'u ani adware'u - bo te sie trafiały i temu nie przecze.
Powiem Ci też że kiedyś miałem zainstalowanego antywira przez pół roku i mialem zero alertów. Hehe nawet sie smialem ze z niego zwykla prowizorka ale jak pobralem jakieś pakiety kontrolne które zawieraly rzeczy na które to antywiry miały reagować to wtedy zaalarmowal :) I kabel od netu wcale nie byl odłączony :)
myimmortal pisze:no tak sie akurat sklada ze to jest unix i dlatego tez jest w pelni stabilny i nie jest tak dziurawy jak Winda...
Totez dlatego wczesniej wlasnie nieco na to wskazalem :)
myimmortal pisze:ała... ten gosc jest zawziety... a powiedz mi ile zajmuje Ci skonfigurowanie tego wszystkiego do "bezpieczniego" ;) poziomu po reinstalce? hehe...
Heheh no coż jak wejdzie w krew to wcale tak nie boli :) Zwłaszcza ze nie reinstaluje zbytnio - np. XP odkąd został zainstalowany tak sobie stoi do chwili obecnej bez reinstalki :)

myimmortal
Bywalec
Bywalec

Post autor: myimmortal » 22 lip (sob) 2006, 18:39:21

seize pisze:Moze żeby łatwiej było uwierzyć to powiem ze mówiąc wirus nie mialem na mysli ani spyware'u ani adware'u - bo te sie trafiały i temu nie przecze.
no faktycznie troche latwiej w to uwierzyc :P

ale ja tam sie klucic nie bede... bo ja tez kiedys myslalam ze winda jest super i w ogole... do momentu kiedy nie poznalam maczka... na poczatku ciezko mi sie bylo do niego przyswyczaic, bo sie jednak bardzo od windy rozni, ale jak sie juz przyzwyczailam to zaczal mi sie bardziej i bardziej podobac, no a teraz to juz swiata poza nim nie widze :D a do windy na pewno nie wroce... no chyba ze jestem do tego zmuszona (w pracy)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 22 lip (sob) 2006, 18:44:09

Ale czy ja mówie ze Winda jest super ? 8O
Bo w to że jest super to nawet ja nie uwierze :D

myimmortal
Bywalec
Bywalec

Post autor: myimmortal » 22 lip (sob) 2006, 19:15:03

seize pisze:Ale czy ja mówie ze Winda jest super ? 8O
Bo w to że jest super to nawet ja nie uwierze :D
hehehe... :D ale to po co na niej siedziec?

ODPOWIEDZ