Rozmowy o polityce

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 27 lis (pn) 2006, 00:22:40

Czemu obie informacje są sprzeczne 8O :? coś kręcą :roll: no ale już to nie jest 7% przewagi.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 27 lis (pn) 2006, 00:22:54

Kali pisze:Tak się zastanawiam gdzie ci zagorzali przeciwnicy wprowadzenia większej ilości patroli, dawania większych przywilejów Straży Miejskiej, godziny policyjnej :lol: [...] Nie ma wystarczająco kasy na policję, straż miejską to stwórzmy jeszcze jedną rzecz na którą nie będzie pieniędzy i na dodatek będzie ograniczała naszą swobodę obywatelską
Pewnie przetworzyli się w tą większość która z tego co słyszałem jest za wprowadzeniem godziny policyjnej dla niepełnoletnich od 23 do 6 czy jakoś tak :wink:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 27 lis (pn) 2006, 00:26:18

Kali pisze:Czemu obie informacje są sprzeczne 8O :?
Nie no nie wszystko jest tak raz dwa aktualizowane jak sądzę. Ale ten drugi wynik jest tym obowiązującym jak sądzę. Ale też głowy nie dam. Ot polece po prostu : http://www.pkw.gov.pl/

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 27 lis (pn) 2006, 09:12:42

96,73 % zatwierdzonych protokołów.
Hanna Beata Gronkiewicz-Waltz - 53,35%
Kazimierz Marcinkiewicz- 46,65

No i juz sie prawie wyrównało z sondażami powyborczymi, bo tam jak dobrze pamietam bylo 53.40 - 46.60.... :roll:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

O różnych aspektach moich wyborów (samorządowych)

Post autor: s_wojtkowski » 27 lis (pn) 2006, 18:09:27

sinar pisze:Nie spodziewalem sie tego rodzaju postow Slawku, zwlaszcza teraz. Nie chce mi sie w tej chwili na to odpowiadac.
Zagadkowo mnie skomentowałeś... Jakiego rodzaju postów? Ostrych, napastliwych, antylewicowych? Zwłaszcza teraz, tzn. kiedy (w jakiej sytuacji)? Że tuż przed drugą turą? Dopowiedz to, proszę, w wolnej chwili.
sinar pisze:Ale wydaje mi sie ze mozesz byc spokojny daje Marcinkiewiczowi 90% szans na zwyciestwo w 2. turze. Choc oczywiscie w glosach bedzie to bardzo blisko.
No patrz, Si, jednak HGW będzie rządzić Warszawą. Oczywiście nie jest złym kandydatem i mam nadzieję, że się sprawdzi. Życzę jej jak najlepiej. Gdybym miał uprawnienia, żeby głosować w Warszawie poparłbym jednak Marcinkiewicza.

Bardzo mnie interesuje jak głosowali wyborcy lewicowi w tej turze. Podejrzewam, że HGW wygrała dzięki głosom tradycyjnych wyborców SLD oraz poparciu Borowskiego i Kwaśniewskiego. I może uznacie to za przesadę, ale uważam, że nie wszystko się robi dla zwycięstwa, a kolaboracja z lewicą w Warszawie odbije się PO czkawką. Więcej nawet - gdyby Marcinkiewicz miał pokonać HGW głosami lewicy, to już lepiej, że przegrał.

Być może ciekawe przy tym wszystkim jest to, że ja (tak, ja) głosowałem w drugiej turze na... PO.
Otóż w Piasecznie dogrywali się: Bernacka-Rheims Maria Małgorzata, 56 lat, wykształcenie wyższe, zgłoszona przez Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska RP, nie należy do partii politycznej i Zalewski Józef, lat 50, wykształcenie wyższe, zgłoszony przez Komitet Wyborczy Stowarzyszenie Samorządowe Centrum, członek Polskiego Stronnictwa Ludowego.
Nie miałem więc wyjścia. Nie lubię ani tradycji PSL (wywodzącego się w prostej linii z PRLowskiego ZSL), ani miałkości ideowej tej partii, ani "panie Waldku pan się nie boi" ("Lewy Czerwcowy"), więc śmiało zagłosowałem na kandydatkę Platformy, która zresztą miała kilka ciekawych pomysłów na rozwój powiatu i gminy.
Niestety, przegraliśmy 47,62% (7356 głosów) do 52,38% (8091 głosów). Mamy burmistrza z PSL. Wioska.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: O różnych aspektach moich wyborów (samorządowych)

Post autor: seize » 27 lis (pn) 2006, 18:15:28

wojtkowski pisze:I może uznacie to za przesadę, ale uważam, że nie wszystko się robi dla zwycięstwa (...)
Ja jak już powiedziałem : skoro PiS by rządzić związało się np. z Samoobroną to teraz chyba mało która koalicja mnie już zdziwi.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: s_wojtkowski » 27 lis (pn) 2006, 18:32:00

seize pisze:Ja jak już powiedziałem : skoro PiS by rządzić związało się np. z Samoobroną to teraz chyba mało która koalicja mnie już zdziwi.
Otóż jest ogromna różnica w wiązaniu się z Samoobroną (co rzecz jasna chwały nie przynosi, ale da się znieść) i wiązaniu się z SLD. Kto tego nie czuje - to ja już mu tłumaczyć tego nie będę na pewno.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 27 lis (pn) 2006, 18:49:56

E szkoda bo myślałem że skoro jesteś "wojującemu do ostatka antykomuniście i antysocjaliście" to jesteś też edukatorem, który wyjaśni czemu Samoobrona [ popierająca interwencjonizm i i zwiększenie wydatków socjalnych; której przedstawiciel - o ile się nie mylę - w Parlamencie Europejskim był (a może i jest) zrzeszony w Partii Europejskich Socjalistów - do której nota bene należy m.in SLD ] jest lepsza od jakiś innych partii gdzieś tam - przynajmniej w moim odbiorze - o cechach socjalistycznych.

Przecież jeżeli np. Tobie zależy by ludzie "zmądrzeli" to nie rozumiem czemu wytłumaczenie aż tak bardzo jest Ci dalekie.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 27 lis (pn) 2006, 19:38:53

Wg mnie Samoobrona to SLD-bis zeby nie powiedziec PZPR-bis. Nie ma chyba innej partii tak zapatrzonej w PRL i jego "dobrodziejstwa". I na tym wlasnie polega koniunkturalizm PiS. Spokojnie przelykaja komunistow w koalicji i w rzadzie (nie tylko z SO) a wielu swoich kolegow z Solidarnosci wyzywaja od ZOMO.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 27 lis (pn) 2006, 19:53:11

No więc właśnie Si i ja w tym widze pewną kwestie która może PiSowi nie służyć - wiecznie jako swoją wszelką alternatywę określają jako wszelkiej maści komunistów, a to w efekcie wydaje mi się może doprowadzić iż ludzie się zakręca i faktycznie zaczną tak scenę polityczną postrzegać i przypisywać się do tej grupy lewicowej jeżeli tylko jakoś nie zgadzają się z PiS - bo przecież wszyscy inni którzy nie stoją bezpośrednio przy nich, to tylko jakby pokamuflowani komuniści. Ja też przecież wyłącznie (chyba że się mylę) np. za krytykę rządów PiS (no i za mniej radykalne podejście do spraw wiary) zostałem przez Wojtkowskiego określony z marszu komunistą. Dlatego obawiam się że szukanie wszędzie wrogów - z cyklu : 'uważaj! wróg czuwa' - w dłuższej perspektywie owszem może i część bardziej zjednoczy ale drugą część zaczynie przerażać [niepozytywnie], nudzić i zaczną się polaryzować.

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 27 lis (pn) 2006, 21:55:38

seize pisze:
wojtkowski pisze:I może uznacie to za przesadę, ale uważam, że nie wszystko się robi dla zwycięstwa (...)
Ja jak już powiedziałem : skoro PiS by rządzić związało się np. z Samoobroną to teraz chyba mało która koalicja mnie już zdziwi.

Lecz PiS nie wygrał niczego dzięki poparciu Samoobrony, tylko związał się z nią w rządzie po to, aby konsekwentnie realizować plan, gdyby tego nie zrobili ten rząd nie miałby pewnie sensu, bo przechodziła by jedna ustawa na 10, a to tak jakby żadnego rządu nie było. Poza tym dla mnie Samoobrona była, jest taką swoistą marionetką PiSu w rządzie, a lewica ma trochę większy iloraz "inteligencji" i takową nie będzie.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 27 lis (pn) 2006, 22:34:41

Kali pisze:Lecz PiS nie wygrał niczego dzięki poparciu Samoobrony
Niczego? Na pewno? :lol: Bo jezeli juz chodzi o scislosc to tez moge powiedziec ze PO (w przeciwienstwie do HGW) w Warszawie tez niczego nie wygrala dzieki lewicy. Nie mylmy 2 pojec. Co innego 2 turowe osobowe wybory prezydenckie a co innego wybory do parlamentu/samorzadu. Bo podstawowe pytanie brzmi: Kto poparl Lecha Kaczynskiego w wyborach prezydenckich jak nie Lepper? :)

Czyli dowiaduje sie ze po Marcinkiewiczu PiS ma 2. marionetke (czy pionka jak kto woli)
Kali pisze:Poza tym dla mnie Samoobrona była, jest taką swoistą marionetką PiSu w rządzie
A to juz tym gorzej dla PiSu i polskiej demokracji. To by tylko potwierdzalo ze PiS traktuje inne partie czysto instrumentalnie a nie po partnersku (dobrze ze widza to tez jego wyborcy). Jezeli tak to bardzo dobrze ze PO nie weszla do rzadu i nie wpadla w rece modliszki takiej jak Prawo i Sprawiedliwosc. Bo w scenariuszu PiSu PO moglaby co najwyzej byc tylko kwiatkiem do kozucha/maszynka do glosowania pomyslow z programu PiS. Sek w tym ze do takiej roli Platforma byla za duza do polkniecia i dlatego PiS zdecydowal sie na SO.
Ostatnio zmieniony 27 lis (pn) 2006, 22:37:41 przez sinar, łącznie zmieniany 1 raz.

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 27 lis (pn) 2006, 22:36:43

wojtkowski pisze:Bardzo mnie interesuje jak głosowali wyborcy lewicowi w tej turze. Podejrzewam, że HGW wygrała dzięki głosom tradycyjnych wyborców SLD oraz poparciu Borowskiego i Kwaśniewskiego.
W sondazach powyborczych prowadzonych przez TVN24 podali, ze 89% wyborcow Marka Borowskiego glosowalo na HGW , a 11% na Marcinkiewicza. Nie podali jednak jaki procent wyborcow Borowskiego na wybory nie poszlo....

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 27 lis (pn) 2006, 22:49:13

Kali :
Wygrał - bo dzięki temu mógł właśnie objąć rządy większościowe i wprowadzać swoje rzeczy; bo sam wynik wyborów im nie dawał tej możliwości.

Po prostu jak nasłuchałem się wcześniejszych tekstów partii obecnie rządzącej o swoim obecnym współkoalicjancie to .. a jeszcze jak do tego dołożyć co SO pisała to też aż dziwnie człowiek się czuł [kilka ciekawych artykułów zostało wskazanych TUTAJ. Tak więc teraz to chyba musiała by nastąpić jakaś kosmiczna i nierealna koalicja typu PiS-SLD żeby mnie jakoś naprawdę zadziwić. Choć coś ostatnio słyszałem o jakimś takim lokalnym połączeniu, ale które z uwagi na jakieś odgórne czy coś decyzje nie została w pełni zawiązana - choć też nie wiem na ile to wogóle prawdziwe było doniesienie bo już nawet źródła nie pamiętam

Zresztą z Twojej wypowiedzi rozumiem że każdy dla swoich celów ma prawo szukać sojuszników, by móc wprowadzać swoje rzeczy uaktywniając na stałe lub czasowo zasadę "wróg mojego wroga jest moim przyjacielem" ?

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 27 lis (pn) 2006, 23:22:01

sinar pisze:
Kali pisze:Lecz PiS nie wygrał niczego dzięki poparciu Samoobrony
Niczego? Na pewno? :lol: Bo jezeli juz chodzi o scislosc to tez moge powiedziec ze PO (w przeciwienstwie do HGW) w Warszawie tez niczego nie wygrala dzieki lewicy. Nie mylmy 2 pojec. Co innego 2 turowe osobowe wybory prezydenckie a co innego wybory do parlamentu/samorzadu. Bo podstawowe pytanie brzmi: Kto poparl Lecha Kaczynskiego w wyborach prezydenckich jak nie Lepper? :)

Czyli dowiaduje sie ze po Marcinkiewiczu PiS ma 2. marionetke (czy pionka jak kto woli)
Kali pisze:Poza tym dla mnie Samoobrona była, jest taką swoistą marionetką PiSu w rządzie
A to juz tym gorzej dla PiSu i polskiej demokracji. To by tylko potwierdzalo ze PiS traktuje inne partie czysto instrumentalnie a nie po partnersku (dobrze ze widza to tez jego wyborcy). Jezeli tak to bardzo dobrze ze PO nie weszla do rzadu i nie wpadla w rece modliszki takiej jak Prawo i Sprawiedliwosc. Bo w scenariuszu PiSu PO moglaby co najwyzej byc tylko kwiatkiem do kozucha/maszynka do glosowania pomyslow z programu PiS. Sek w tym ze do takiej roli Platforma byla za duza do polkniecia i dlatego PiS zdecydowal sie na SO.
Ale ja mówię o wyborach tylko prezydenckich Warszawy, a co za tym idzie H.G.W. będzie dyrygowała samorządami złożonymi z PO, a zapowiedziała współpracę z lewicą. A nawet jak poparł Lepper, to nie jest on postacią, która może zagrozić naszemu Państwu, to jest tymczasowo wypromowana twarz, której zresztą czasy świetności się powoli kończą co można wywnioskować po tych wyborach, w przeciwieństwie do socjal demokratów, którzy swoje umieją zrobić, oczywiście wszystko dla siebie.

Jeśli uważasz, że Marcinkiewicz jest marionetką PiSu to trochę nie rozumiem tego stwierdzenia, on jest z PiSu jak może być jego marionetką, dalej idąc twym torem podobną marionetką Pana Tuska jest H.G.W..
Nie czytasz dokładnie moich postów, S. jest marionetką PiSu, bo to jest banda przygłupów, którzy chcieli by poczuć trochę władzyw rękach i trochę jeszcze przy tym zarobić, dlatego PiS ich inteligentnie wykorzystał(kiedy to PO nie chciało po przez swoją dumę przyłączyć się do partnerskiego prowadzenia krajem). Natomiast jak napisałem SLD i inne partie są inteligentnymi, które wchodząc w koalicję z założenia nie będę popychadłem. Dlatego się obawiam tego sojuszu PO z lewicą w Warszawie. Bo co jak co ale Kwaśniewski swoimi kaprawymi oczkami, zwęszył dla lewicy w tym jakiś interes, bo nie do końca to była

ODPOWIEDZ