Wiosna. Lato. Jesień. Zima. I znowu wiosna...

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 06 gru (śr) 2006, 23:00:39

jest to najcieplejsza jesień od około 270 lat, czyli odkąd zaczęto zapisywać pomiary temperatur.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 07 gru (czw) 2006, 00:54:40

Nie no bo po co ktoś miałby myśleć o środowisku, o wpływie człowieka na nie, zmianach w nim... grunt by było coraz szybciej, wygodniej i wogóle blee... :roll: :cry: :? :evil:

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 07 gru (czw) 2006, 07:17:01

dziś cieplutki choć ciemny poranek.
jadac do pracy pan w radiu podawał pogodę i od poniedziałku bedzie ochłodzenie temperatura ma nie przekraczać +10 :mrgreen:

kiti
Ekspert
Ekspert

Post autor: kiti » 07 gru (czw) 2006, 07:40:41

zielonyszerszen pisze:dziś cieplutki choć ciemny poranek.
jadac do pracy pan w radiu podawał pogodę i od poniedziałku bedzie ochłodzenie temperatura ma nie przekraczać +10 :mrgreen:
Straaaaaaaaaaaaaaaaaszne... :D

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 09 gru (sob) 2006, 10:02:06

Niby ciepło, słońce świeci a mi jakoś zimno i ręce mam zmarznięte. To chyba z niewyspania. :? A Wy jak tam dziś spędzicie ten prawie że wiosenny dzień w grudniu? Kto idzie na jakiś długi fajny spacer? :idea:

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 09 gru (sob) 2006, 10:12:02

Przyroda zaczyna wariować
"Dziennik Zachodni": Tak ciepłego początku grudnia dawno już nie było. Na równinach temperatura wynosi kilkanaście kresek powyżej zera, w górach wieje halny. Przyroda zaczyna wariować.
Kwitną wilcze łyka, forsycje, drzewa liściaste wypuszczają pąki, a w lesie nadal można znaleźć grzyby - pisze "Dziennik Zachodni".

Jeśli nie przyjdzie ochłodzenie, to na święta możemy mieć zielone brzozy - mówi Tomasz Pasierbek, przyrodnik z Babiogórskiego Parku Narodowego. Dodaje, że wiosenna temperatura sprawia, iż soki krążące w drzewach nie zeszły jeszcze do korzeni i gwałtowne przymrozki sprawią, że drzewa będą pękać.
W lesie słychać nawet śpiew ptaków, charakterystyczny dla wiosennych ociepleń. Na Babiej Górze w żlebach zalegają topniejące płaty śniegu.

- Po naszej stronie nie widać śladów, ale nawet niedźwiedzie jeszcze nie śpią - dodaje Pasierbek.

Grzegorz Mrózek, przyrodnik z żywieckiego Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego widział ostatnio salamandrę. To też nietypowe dla grudnia.

Ciepłe dni sprawiają, że trawa porastająca niektóre hale jest jeszcze zielona. Gospodarze nadal wypasają owce.

Nie śpią niedźwiedzie, jeże, borsuki. Ale dla nich te anomalia pogodowe są mniej niebezpieczne niż dla flory. Zwierzęta wykorzystują cieplejsze dni, żeby uzupełnić pokarm. Drzewa z kolei uśpione były na chwilę, kiedy w listopadzie spadł śnieg i obniżyły się temperatury. Teraz zaczynają puszczać pąki, które mogą zostać zmrożone. Obserwuję już od kilku lat przesunięcie początku zimy, wiosna też później przychodzi. Przyroda się do tego jeszcze nie przyzwyczaiła - wyjaśnia Mrózek.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 09 gru (sob) 2006, 13:47:35

Jeszcze troche i w ogole u nas zim nie bedzie... :roll: Za to beda rosnac pomarancze i brzoskwinie :D

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 09 gru (sob) 2006, 13:49:27

I palmy! :lol: :lol: Huuuura! I będzie Morze Czerwone i piękne rafy koralowe! I nie trzeba będzie jeździć na wakacje do Egiptu ani kupować puchówek! Mi się bardzo podoba ten pomysł! :idea:

Ja kochać ciepło a zimna nie lubić! :idea:

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 09 gru (sob) 2006, 14:00:04

hurra nie będzie trzeba po te puchówki jeździć :roll: :P

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 09 gru (sob) 2006, 14:03:29

..., no ale że na razie tak nie jest to niestety w następnym tygodniu trzeba! :mrgreen: A co z tego że nie po puchówki jak trzeba będzie i tak jeździć po letnie rzeczy! :idea:

kiti
Ekspert
Ekspert

Post autor: kiti » 10 gru (ndz) 2006, 20:59:43

Jak wyjeżdżałam w piątek.. było cieplutko
Jak dziś wróciłam... pada deszczyk :roll:

A tak naprawde to ja chce śnieg... i wiem że się powtarzam - ŚNIEG * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

kiti
Ekspert
Ekspert

Post autor: kiti » 12 gru (wt) 2006, 07:52:20

A dziś to nie wiem jaka pora roku... ciemno jest
pada cosik jakby deszcz albo snieg...
zimno jest a w autobusach goraco...
Cholera sama nie wiem ... jesień/zima/wiosna...
Lato wykluczam :D :lol: :D

Kinfolk
Ekspert
Ekspert

Post autor: Kinfolk » 12 gru (wt) 2006, 07:58:45

kiti pisze:Jak wyjeżdżałam w piątek.. było cieplutko

A tak naprawde to ja chce śnieg... i wiem że się powtarzam - ŚNIEG * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
No i masz.... Śnieg! Phi... Lepiej było jak było ciepło... Teraz to ni pies ni wydra... :wink:

Jestem w stanie zgodzić się na śniego w okresie 20-30 grudnia (maximum!) a potem bardzo proszę znów +10 stopni...

kiti
Ekspert
Ekspert

Post autor: kiti » 12 gru (wt) 2006, 08:18:52

Kinfolk pisze:
kiti pisze:Jak wyjeżdżałam w piątek.. było cieplutko

No i masz.... Śnieg! Phi... Lepiej było jak było ciepło... Teraz to ni pies ni wydra... :wink:

Jestem w stanie zgodzić się na śniego w okresie 20-30 grudnia (maximum!) a potem bardzo proszę znów +10 stopni...

Ale ja chce taki bielutki śnieżek.... z mrozikiem :wink:
To co teraz pada z nieba wcale mi się nie podoba... :roll:
Ja chciałabym na sanki i bałwana ulepić....
Co ja na to poradze że ja lubie... :roll:

Kinfolk
Ekspert
Ekspert

Post autor: Kinfolk » 12 gru (wt) 2006, 08:42:01

No tak - u nas już śnieg za oknem... Kiti - masz chody tam na górze... :wink: :twisted:

ODPOWIEDZ