O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 30 gru (sob) 2006, 14:23:06
Kali pisze:Ja pomimo tego, że jestem wierzący, jestem za karą śmierci(w takich właśnie przypadkach kiedy wina jest niepodwarzalna aż do bólu), wiem że to grzech, ale taki jestem, takie jest moje myślenie i nic tego nie zmieni i z tym grzechem będę żył.
I dlatego zawsze najbardziej śmieszna jest dla mnie swoista hipokryzja...
Kali pisze:I tak też uważam oprócz komentarza Watykanu wszystkie inne są zbędne i nie potrzebne.
A mogę z ciekawości zapytać czemu tylko ten komentarz jest zasadny i ważny ?
-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 30 gru (sob) 2006, 14:29:51
Jaka znowu hipokryzja to jest myślenie tak żadkie jednostkowe(a szkoda), kiedy się zastanawiam sam nad tym, a nie idę za głosem kościoła czy stanowiskiem TVN lub liberalnymi poglądami.
Jest ważny ze względu na jedno z przykazań Biblijnych "nie zabijaj"
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 30 gru (sob) 2006, 14:36:06
Kali pisze:I tak też uważam oprócz komentarza Watykanu wszystkie inne są zbędne i nie potrzebne.
I proponuje ten temat przenieść dalej do tematu o karze śmierci.
Nie wiem czemu wszystkie inne komentarze sa zbedne. W sumie Saddam nalezal raczej do swiata arabskiego. To bardziej ich sprawa. Chrzescijaninem w rezimie Saddam byl chyba tylko Terik Aziz. Sam Husajn byl albo jako socjalista ateista albo muzulmaninem (w ostatnim okresie zycia tak sie deklarowal). Rozumiem wiec ze komentarz Watykanu jest dla Ciebie osobiscie istotny. Moze warto go przypomiec.
Watykan: to tragiczna wiadomość
Tragiczną wiadomością" nazwał egzekucję Husajna rzecznik Watykanu ksiądz Federico Lombardi. W wypowiedzi dla Radia Watykańskiego podkreślił, że istnieje ryzyko, iż to, co się stało, "podsyci ducha zemsty i będzie siać nową przemoc".
Według księdza Lombardiego "jest to powód do smutku, nawet jeśli chodzi o osobę uznaną za winną ciężkich zbrodni".
- Stanowisko Kościoła katolickiego, przeciwnego karze śmierci, było wielokrotnie przypominane. Zabicie winnego nie jest drogą do odbudowy sprawiedliwości i pojednania społeczeństwa - oświadczył watykański rzecznik.
Zreszta w sumie to nic nowego w 10 przykazaniach mamy nie zabijaj. Nie jest napisane np nie zabijaj ludzi albo nie zabijaj nikogo poza mordercami.
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 30 gru (sob) 2006, 14:38:06
Kali pisze:Jest ważny ze względu na jedno z przykazań Biblijnych "nie zabijaj"
I co z tego wynika...?

-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 30 gru (sob) 2006, 14:43:23
Sam sobie na to odpowiedziałeś w twoim poprzednim poście. The end
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 30 gru (sob) 2006, 14:52:10
Kali : Myślenie to myślenie i masz zupełną racje że obecnie jest naprawdę rzadkie i słucha się jakichś "liderów opinii" nie próbując znaleźć własnego zdania; lub czasem mając inne zdanie, odmienne postawy w różnych kwestiach i tak przypisuje się siebie do jakiegoś grona większościowego czy też popularnego.
Zresztą myślenie to myślenie ale chyba można było by powiedzieć że relatywizowanie [tego tak, tego nie] to już co innego - a mam wrażenie że ktoś dla Ciebie ważny mówił że coś takiego jak relatywizowanie jest złe ...
[tu następowało pewne "klasyczne" przywołanie postaw historycznych wobec innowierców ale uznałem że jednak je usunę przed wysłaniem]
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 30 gru (sob) 2006, 14:54:33
No jak koniec to koniec. Chodzilo mi tylko o to ze napisales ze opinia Kosciola w tej sprawie jest wazna a wiec jest dla Ciebie jakism wyznacznikiem i drogowskazem. A zarazem mowisz ze w tym wypadku nie idziesz za glosem kosciola. Tego po prostu nie rozumiem
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 30 gru (sob) 2006, 14:57:26
No ja widać właśnie ja też nie zrozumiałem tej rozbieżności tak samo jak Sinar i stad wspomnienie o hipokryzji - niespójności zasad moralnych.
-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 30 gru (sob) 2006, 15:15:58
No i muszę się jednak odezwać, bo ktoś mi coś wmawia.
Po pierwsze nie napisałem, że opinia kościoła jest dla mnie tutaj wyznacznikiem. Dlatego prosze nie nazywać mnie hipokrytą. Po drugie kościól dla mnie mógł się wypowiedzieć, gdyż jakby się nie wypowiedział było by to wbrew jego zasadom tworzonym m.in. przez Biblię, co za tym idzie utratą autorytetu. A tak jak już wcześniej napisałem ja mimo, że należę do wierzących nie zawsze z kościołem się zgadzam tak samo jak stoję po stronie PiSu nie zawsze też z ich działaniami się zgadzam(w przeciwieństwie do innych), dlatego właśnie że myśle sam.
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 30 gru (sob) 2006, 15:32:34
Kali pisze:Po pierwsze nie napisałem, że opinia kościoła jest dla mnie tutaj wyznacznikiem. Dlatego prosze nie nazywać mnie hipokrytą.
Określenie odnosiło się do :
Kali wcześniej pisze:Ja pomimo tego, że jestem wierzący, jestem za karą śmierci(w takich właśnie przypadkach kiedy wina jest niepodwarzalna aż do bólu), wiem że to grzech, ale taki jestem, takie jest moje myślenie i nic tego nie zmieni i z tym grzechem będę żył.
Przepraszam. Niestety też jak widać czasem łapie się w odbiorze treści na to pokutujące społecznie zrównoważenie że wierzący to od razu musi oznaczać katolik.
Kali pisze:Po drugie kościól dla mnie mógł się wypowiedzieć, gdyż jakby się nie wypowiedział było by to wbrew jego zasadom tworzonym m.in. przez Biblię, co za tym idzie utratą autorytetu.
Cóż wcześniej napisałeś że nie tyle co "mógł" a :
"I tak też uważam oprócz komentarza Watykanu wszystkie inne są zbędne i nie potrzebne. " - a to mam wrażenie co innego niż "mógł".
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 30 gru (sob) 2006, 16:36:20
Ja to moze dam sobie na wstrzymanie i na razie zostawie w szufladzie to co wlasnie napisalem. Byc moze wrzuce to jak troche ochlone i jak bede mial wiecej czasu dysputy na forum. Jedyne co teraz powiem to ze Seize ma bardzo trafny podpis.
-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 30 gru (sob) 2006, 17:11:55
o bardzo ciekawy prezent na moje urodziny

fajnie

-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 30 gru (sob) 2006, 17:20:25
No na moje tez

Wybacze im ten jeden dzien spoznienia

-
Happy
- Wyrocznia WSR

autor: Happy » 30 gru (sob) 2006, 19:49:52
I na moje pierwsze kiedyś obchodzone imieninki!