TVP Info jest wrecz niezbedny. Zwlaszcza zamiast Trojki kanal tematyczny na satelicie mialby za mala ogladalnosc. A ze kanal jest niezbedny najlepszy przyklad ostatni weekend. Na Jedynce przerwano mecz finalowy (!) Mistrzostw Europy w siatkowce (a wiec dosc popularnym u nas sporcie) w 4. secie tylko zeby na 10 minut pokazac Teleexpress. To jakas paranoja. Ciekawe czy jakby skakal Malysz tez by sie na to odwazyli. Korzeniowski by pewnie polecial (choc jak twierdzi nie ma na to wplywu bo decyduje o tym TAI). A na Trojce ni z tego ni z owego przerwano w 30 minucie transmisje z ligowego meczu pilki noznej zeby pokazac konwencje wyborcza PiS. I zaproszono zglupialych kibicow na retransmisje wieczorem. Ostatnio takie numery to chyba byly jak byly zjazdy partii nieboszczki.Magdusia pisze:jak podaje dziesiejszy "Dziennik", "6 października w samym środku kampanii ma wystartować długo oczekiwana stacja TVP Info. [...]Kanal TVP Info ma zastapic telewizyjna "Trojke" i wystartowac w nowej oprawie, scenografii, ze zmieniona ramowka i nowymi twarzami.
Wybory 2007 - Kampanie wyborcze
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Loża WSR
Re: zlota porada na koniec
-
- Loża WSR
Ba! Teraz to już nawet i więcej jest z tym spotemKali pisze:A spot PO łamie prawa autorskie.

O. Rydzyk żąda przeprosin od PO i zaprzestania emisji spotu
"W związku z treścią emitowanego w telewizji spotu wyborczego przez Komitet Wyborczy Platformy Obywatelskiej, stwierdzam, że bezprawnie wykorzystano mój wizerunek, głos i naruszono moje dobra osobiste, na zasadzie art. 24 kodeksu cywilnego, żądam natychmiastowego zaprzestania tych naruszeń i wycofania spotu wyborczego z emisji telewizyjnej" - napisał w liście o. Rydzyk.
źródło : http://***SPAM***.pl/1608844,11,item.html
Ciekawe zatem czy inne partie prawnie wykorzystują wizerunek innych osób publicznych np. konkurencyjnych polityków etc

Ps: ale jak widać autentyczność taśm już się w 100% potwierdziła bo wykorzystano głos, który dyrektor radia sam określił jako "mój"

-
- Loża WSR
Dla zainteresowanych :
Pełna treść oświadczenia znajduje się tutaj : http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=91592
Ps: swoją drogą ciekawe, że w tym oświadczeniu padają sprzeczne twierdzenia jak dla mnie :
"(...) bezprawnie wykorzystano mój (...) głos (...)"
"(...) wykorzystanie w tym spocie fragmentów skompilowanych nagrań, rzekomych moich różnych wypowiedzi (...)"
"(...)została wykorzystana skompilowana rzekoma moja wypowiedź dotycząca eutanazji. (...)"
Więc zatem to w końcu czyj głos wykorzystano ? Jedną wypowiedź czy miks różnych ? Albo się stwierdza że naruszona dobra osobiste bo wykorzystano głos albo rzekome wypowiedzi.
Pełna treść oświadczenia znajduje się tutaj : http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=91592
Ps: swoją drogą ciekawe, że w tym oświadczeniu padają sprzeczne twierdzenia jak dla mnie :
"(...) bezprawnie wykorzystano mój (...) głos (...)"
"(...) wykorzystanie w tym spocie fragmentów skompilowanych nagrań, rzekomych moich różnych wypowiedzi (...)"
"(...)została wykorzystana skompilowana rzekoma moja wypowiedź dotycząca eutanazji. (...)"
Więc zatem to w końcu czyj głos wykorzystano ? Jedną wypowiedź czy miks różnych ? Albo się stwierdza że naruszona dobra osobiste bo wykorzystano głos albo rzekome wypowiedzi.

-
- Loża WSR
W oświadczeniu jest też o wykorzystaniu "podobizny dowolnie dobranej" - swoją drogą nie rozumiem, czy zatem PO miało się zwrócić w prośbą o przekazanie wybranego zdjęcia do użytku w tym spocie, włącznie z wystosowaniem formalnej prośby o możliwość jego użycia?
Art. 81 ust. 2 Ustawy o Prawie Autorskim mówi iż zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku: osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
Zatem jeżeli zdjęcie było by prawnie użyte - zgodnie z myślą zawartą w przedstawionym powyżej ustępie - a wypowiedzi są tylko "rzekomo" autorstwa dyrektora radia to wtedy, raczej powinna tu chyba w grę wchodzić sprawa o zniesławienie poprzez podpisanie i opatrzenie zdjęciem wypowiedzi nie będącej zapisem słów osoby, które się jej przypisuje. Tyle że wtedy ktoś musiałby sprawdzić autentyczność taśm.
Art. 81 ust. 2 Ustawy o Prawie Autorskim mówi iż zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku: osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
Zatem jeżeli zdjęcie było by prawnie użyte - zgodnie z myślą zawartą w przedstawionym powyżej ustępie - a wypowiedzi są tylko "rzekomo" autorstwa dyrektora radia to wtedy, raczej powinna tu chyba w grę wchodzić sprawa o zniesławienie poprzez podpisanie i opatrzenie zdjęciem wypowiedzi nie będącej zapisem słów osoby, które się jej przypisuje. Tyle że wtedy ktoś musiałby sprawdzić autentyczność taśm.
-
- Loża WSR
A co powiedzieć zatem np. o tym że kampania wyborcza rozpoczęła się oficjalnie 8 września, a billboardy z hasłem "zasady zobowiązują" zawisły jeszcze z tego co kojarzę przed tym terminem, bo gdzieś po 20-tym sierpnia?
BTW : Plakaty te o ile się nie mylę (jeśli się mylę proszę o sprostowanie) są sygnowane KW PiS, a taki komitet został zgłoszony do PKW dn. 10 września 2007 (ZPOW-540-05/07), czasem ciekaw jestem jak to jest z wymogami takich : czy można tak firmować materiały jeżeli jeszcze nie ma wyborów i jeżeli nie został zgłoszony komitet wyborczy do PKW
BTW : Plakaty te o ile się nie mylę (jeśli się mylę proszę o sprostowanie) są sygnowane KW PiS, a taki komitet został zgłoszony do PKW dn. 10 września 2007 (ZPOW-540-05/07), czasem ciekaw jestem jak to jest z wymogami takich : czy można tak firmować materiały jeżeli jeszcze nie ma wyborów i jeżeli nie został zgłoszony komitet wyborczy do PKW
-
- Loża WSR
Ciekawe też jak ocenić spot PiS, który mi osobiście kojarzy sie jawnie ze stylem jednej z reklam LiD-u. Sam ów spot PiS-u nie jest tez opatrzony logo etc. a tylko małym napisem na dole ze to materiał KW PiS.
BTW : podczas ostatnich ca.15 min poleciał on już 4 razy na TVP3
Spot LiD : dostępny -z boku- na : http://lid.org.pl/serwis/
Spot PiS : http://www.pis.org.pl/wideo-frame.php?f ... S00147.wmv
BTW : podczas ostatnich ca.15 min poleciał on już 4 razy na TVP3
Spot LiD : dostępny -z boku- na : http://lid.org.pl/serwis/
Spot PiS : http://www.pis.org.pl/wideo-frame.php?f ... S00147.wmv
-
- Ekspert
Nowy spot PiS-u.
http://www.pis.org.pl/multimedia.php?pl ... wideoframe
Prawo i Sprawiedliwość przedstawiło nowy spot wyborczy - wykorzystuje w nim hasła wyborcze Platformy Obywatelskiej.
Przedstawia on sceny z eleganckiego przyjęcia. Jego uczestnicy mówią między innymi, że "Kaczyńscy robią dużo krzyku" i że "przynoszą wstyd za granicą". Dwaj uczestnicy przyjęcia trącają się kieliszkami mówiąc "Mordo ty moja!". Zdjęcia podpisano hasłami wyborczymi Platformy Obywatelskiej "Spokój", "Budowanie", Szacunek" i "By żyło się lepiej". Na końcu premier Jarosław Kaczyński mówi "Nasi przeciwnicy mówią to, co słyszą w salonach. My robimy to, czego chcą Polacy".
http://www.pis.org.pl/multimedia.php?pl ... wideoframe
Prawo i Sprawiedliwość przedstawiło nowy spot wyborczy - wykorzystuje w nim hasła wyborcze Platformy Obywatelskiej.
Przedstawia on sceny z eleganckiego przyjęcia. Jego uczestnicy mówią między innymi, że "Kaczyńscy robią dużo krzyku" i że "przynoszą wstyd za granicą". Dwaj uczestnicy przyjęcia trącają się kieliszkami mówiąc "Mordo ty moja!". Zdjęcia podpisano hasłami wyborczymi Platformy Obywatelskiej "Spokój", "Budowanie", Szacunek" i "By żyło się lepiej". Na końcu premier Jarosław Kaczyński mówi "Nasi przeciwnicy mówią to, co słyszą w salonach. My robimy to, czego chcą Polacy".
-
- Loża WSR
A propo spotu PiS-u o nazwie "Układy" napisałem m.in:

I przychodzi mi powiedzieć to samo o spocie Partii Kobiet z Agnieszką Rylik. Choć rozumiem celowość takiej a nie innej formy, to jeżeli mam na to patrzeć jako na spot wyborczy to .. naprawdę brak mi słówseize pisze:(...) ale... co dużo ważniejsze : nie trawie żadnych reklam (może za wyjątkiem reklamy społecznej ale to tez bardzo rzadko) w której sięga się po użycie (nawet "wypikane") przekleństw. Każda taka reklama budzi moje pewne "obrzydzenie" i odwołanie do najniższych lotów.

-
- Loża WSR
Quasi-event polityczny
Przyznam że zaplanowana debata Kwaśniewski-Kaczyński jest sprawnym strategicznie krokiem jak dla mnie. Nie dość, że nieco tym samym marginalizuje Platformę to dodatkowo, kreuje obydwie strony na jawne skrajności [pomijając już fakt na ile są te partie w pewnych elementach podobne a na ile nie] - dla obydwu stron jest to dobre jeśli chodzi o wizerunek, a dodatkowo znosi debatę na inne rejony - nie będzie zdaje się już tak istotne stanowisko programowe i inne takie, a będzie to bardziej tryskanie hasłami i ideami oraz bazowanie na wizerunkach.
-
- Loża WSR
-
- Ekspert
Ale tam było chyba 'spieprzaj dziadu' - a to przeciez nie jest przeklenstwo.seize pisze:No to dziś dodam kolejną wypowiedz o przeklinaniu : Właśnie miałem okazje zobaczyć spot PO w którym pada sławetne już "Spie***aj dziadu!" - w dodatku nie wypikane ani nic. I tu tak jak powyżej było że choć rozumiem użycie to zdanie mam takie samo jak w innych przypadkach.