Rozmowy o polityce

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 10 sty (czw) 2008, 22:28:53

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... caid=1527f

"Solidaryzujemy się w tej sprawie z intelektualistami warszawskimi, bo czujemy, że zamiast zwalczania korupcji, zwalczani są jej przeciwnicy - powiedział prof. Stanisław Mikołajczak, jeden z sygnatariuszy listu."

Ważne i jak prawdziwe słowa.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Intelektualiści polscy a CBA

Post autor: s_wojtkowski » 11 sty (pt) 2008, 14:53:18

Kali pisze:"Solidaryzujemy się w tej sprawie z intelektualistami warszawskimi, bo czujemy, że zamiast zwalczania korupcji, zwalczani są jej przeciwnicy - powiedział prof. Stanisław Mikołajczak, jeden z sygnatariuszy listu."
Ważne i jak prawdziwe słowa.
Intelektualiści bronią CBA? Jestem mile zaskoczony i poruszony. Obawiam się jednak, że tylko na chwilę. Przewiduję kontrofensywę. Za chwilę Gazeta Wyborcza zbierze jeszcze więcej podpisów "intelektualnych" popierających działania rządu Tuska w kwestii rozbrajania CBA. Jednym z pierwszych sygnatariuszy będą prof. Magdalena Środa i prof. Andrzej Rzepliński. Założymy się?

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Człowiek Roku 2007

Post autor: s_wojtkowski » 11 sty (pt) 2008, 15:31:07

No i jak dla mnie bardzo zaskakująca sonda (z wp.pl)

Człowiek Roku 2007 to:

Władysław Bartoszewski 39%
Leo Beenhakker 15%
Donald Tusk 15%
Zbigniew Ziobro 15%
Przemysław Saleta 8%
Robert Kubica 4%
Al Gore 1%
Jan Rokita 1%
Nicolas Sarkozy 1%
Radosław Sikorski 1%

Nie bardzo wiem dlaczego wygrał Bartoszewski (chyba z braku lepszego wyrazistego kandydata), ale ciekawe jest to, że Tusk, w niezłym stylu wygrywając wybory, ma tyle samo głosów, co zaszczuty przez media Ziobro... I to wśród internautów!

Czyżby pierwsze symptomy odwracania się sympatii społecznych?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 11 sty (pt) 2008, 16:10:57

Dla mnie to przede wszystkim to, że prof Bartoszewski jest wyrazistą postacią, która chyba nie ma co sie oszukiwać jest obecnie jednym z niewielu obecnie autorytetów.
Osoby, które w takiej ankiecie są jakkolwiek pro-tuskowi chyba i tak wybierają właśnie Prof. Bartoszewskiego, bo w takim ujęciu ankiety jest on dużo większą postacią. Zwłaszcza że Tusk to dopiero teraz (w tym roku) będzie mógł wg mnie pretendować do takiego miana jeżeli oczywiście faktycznie czegoś dokona.

BTW: ankiety w których znajduję się jakaś osoba z puli - mniejszych czy większych ale jednak - autorytetów, dla mnie osobiście są tak samo proste w wynikach jak taka typu gdyby w takim zestawieniu na rok 2004 postawić jakieś postacie w zestawieniu z dajmy na to Janem Pawłem II.

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 11 sty (pt) 2008, 17:40:06

No też uważam to za trochę dziwne, bo nie wiem co prof. Bartoszewski zdziałał w tym roku, w sensie wyboru jego przez innych i ogólnie kandydowania. Bo to skąd się wzięły głosy to już napisał Seize, po prostu wsparł on mocno PO w wyborach i zaatakował rząd PiSu i stąd te głosy.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 16 sty (śr) 2008, 23:57:35

Dziś obyło się na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim spotkanie z Panem wicepremierem oraz ministrem gospodarki Waldemarem Pawlakiem. Jak donoszą media internetowe, wicepremier mówił dużo o Linuksie i ogólnie Open Source.

Jak patrzeć na takie wydarzenia oraz np. na to iż sam wicepremier Pawlak używa Linuksa ("Pingwin na niedzielę" - waldemarpawlak.***SPAM***.pl) to aż chciało by się aby to on był ministrem ds. informatyzacji :D

Tym samym punkt dla wicepremiera Pawlaka ode mnie :D

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Poranny optymizm

Post autor: s_wojtkowski » 18 sty (pt) 2008, 09:27:46

No to tchnijmy tu nieco optymizmu z rana!

Gwałtowny spadek poparcia dla LiD

Kryzys LiD. Tylko 4% Polaków popiera koalicję Lewica i Demokraci - wynika z sondażu "Rzeczpospolitej". To prawie o połowę mniej niż przed miesiącem. Czy ostry spadek w sondażach wróży rychły koniec lewicy?

Trzy miesiące temu na koalicję Lewica i Demokraci zagłosowało 13% wyborców. Dziś - jak wynika z najnowszego sondażu GfK Polonia dla "Rzeczpospolitej" - ten elektorat stopniał o dwie trzecie. Spadek poparcia dla LiD był widoczny już w pierwszych powyborczych sondażach. Nigdy jednak poparcie dla lewicy nie spadło poniżej 5%.

Czy ostry sondażowy spadek sympatii wyborców oznacza koniec lewicy w jej obecnym kształcie? Takiego zdania jest politolog Kazimierz Kik z Akademii Świętokrzyskiej. Przed LiD nie ma przyszłości - mówi. Przez najbliższe lata polska lewica się nie podniesie. Nie ma w niej siły do zmiany, bo ona wypływa z ideowości, a lewica już dawno ją straciła - stwierdza.

[za wp.pl]

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 18 sty (pt) 2008, 10:13:24

No ja tego newsa czytałem wczoraj wieczorem i (kurcze świat się wali hyhy) ale tu zgadzam się z przedstawioną tezą i zarazem też odczuwam z tego powodu pewną satysfakcję.

Pisałem zresztą już o tym że tak dziać się będzie tutaj. Bo o ile np. PiS dokonuję zmian - bo już nie tylko wideoblog ale także i pomysł PiS TV. Dziś też słychać o tym, że niektórzy politycy tej partii mają mieć "zakaz medialny". Mnie przyznam cieszył by fakt gdyby osoby takie jak np. poseł Brudziński czy Giżyński mieli taki "zakaz". Wydaje mi się zresztą, iż właśnie mogło by to mieć pozytywne przełożenie dla całej partii. Tylko pozostaje pytanie na ile takie "zakazy" mogą być tak naprawdę złym przejawem blokowania zdania członków...

No ale wróćmy do rzeczy. LiD w mojej ocenie się wypala, choćby dlatego że konwencja takiego tworu nie jest spójna oraz że coraz mniej w tym wszystkim jest zdroworozsądkowej lewicowości - bo już nieraz PiS było bardziej lewicowe np. w sprawach socjalnych niż chociażby SLD. Dziś lewicowość przez takie posunięcia jakie w większości (IMHO) dokonuje SLD kojarzy się z walką o małżeństwa homoseksualne czy też innymi, które tak naprawdę nie muszą być wcale popierane przez osoby jakoś tam lewicujące czy też po prostu szukające alternatywy dla "skrajnej prawicy". A ponieważ jest właśnie tak a nie inaczej to część poparcia eseldowskiego siłą rzeczy będzie lądować po stronie PO czy wręcz nawet PiS, a SLD jako partia trwająca w politycznej stagnacji sięgająca wyłącznie np. po "odgrzewane kotlety" będzie chylić się ku nieodwracalnemu upadkowi.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 28 sty (pn) 2008, 14:03:55

Nie będę ukrywał, że w ostatnim czasie zbierało mi się na mdłości jak patrzyłem na te przepychanki - żywcem wręcz wyjęte z piaskownicy - kto, kiedy komu powiedział i dlaczego inny nie wiedział... Po prostu żenada :evil:

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 02 lut (sob) 2008, 10:27:08

Dawno nic nie pisałem :twisted: to może zacznę od jednej obietnicy Kaczora Donalda. Przed wyborami gwarantował, że jak zostanie prezydentem to natychmiast prawie wszystkie posiadłości rządowe zostaną oddane samorządom. Wszystko po to, żeby nie odciążyły one budżetu państwa. Tymczasem dla Tuska prawie wszystkie i natychmiast, to po stu dniach urzędowania znaczy około 8 z 80. Brawo.

Dzisiaj przeczytałem kolejny absurd od pani Kopacz. Ona niech lepiej kopnie się w głowę. Obiecała pielęgniarkom, że za 2 lata będą zarabiały 3000zł brutto, to o połowę więcej niż zarabia moja matka nauczycielka po studiach z 20 letnim stażem. To jakaś paranoja pani Kopacz.

A tak a w ogóle czemu skończyły się żarty na temat rządu??

Może zacznę :roll:
Czemu ostatnio służba zdrowia jest w tak opłakanym stanie?
Bo jak minister cały czas płacze to i cały resort razem z nią.

Marny nie :P ale nie mam talentu do wymyślania kawałów :lol:

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 02 lut (sob) 2008, 10:28:12

oczywiście *"jak zostanie Premierem" (dopiero wstałem) :P

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Marność

Post autor: s_wojtkowski » 04 lut (pn) 2008, 08:32:48

Kali pisze:A tak a w ogóle czemu skończyły się żarty na temat rządu?
Bo rząd sobie świetnie radzi!

Dobry żart, co?

Tak naprawdę to trudny czas nastał dla Gabinetu Tuska. Niepokoje społeczne, żądania podwyżek, pierwsze (ciche jeszcze) próby rozliczania obietnic... Zgadzam się, że jeszcze za wcześnie, żeby oceniać pracę tej ekipy, ale na razie marnie to wygląda i perspektywy też nie świetlane.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 lut (pn) 2008, 09:52:59

Czemu skończyły się żarty? To chyba nie mi odpowiadać bo to raczej jak mówiłem obecnie rola tych którym rządy Tuska są nie po ich myśli wyborczej i chcą sobie rozluźnić tą drogą samopoczucie. Dlatego też jak mówiłem wielokrotnie, liczyłem że ten temat stanie się tematem aktywnym, z tym że teraz w drugą stronę jakby polityczną - choć poniekąd to przecież ta sama część sceny politycznej.
Jednym słowem : chcecie więcej żartów czy też temu podobnych? Nie krygujcie się zatem tylko do dzieła :D

Nastroje społeczne? Kurcze albo coś jest z moją pamięcią albo nie wiem... ale dałbym sobie prawie że głowę uciąć, że jak były protesty społeczne za rządów poprzednich to było, że to ludzie są podburzani specjalnie. A teraz..?

Rzeczą która mnie jednak najbardziej śmieszy jest umniejszanie wartości sprawy laptopa (i danych na nim) oraz kart sim. Bo tutaj to zdaje się niektórzy wykazują się totalną pamięcią selektywną. Tym wszystkim może polecę przypomnienie sobie jednej sprawy. Jednak co by się nie rozpisywać i nie zalewać zbiorem linków podam tylko jeden do treści "PAPowskiej" umieszczonej na stronie PiS-u :
"Ziobro: Podejrzenie popełnienia przestępstwa przez Jakubowską"
:twisted: :twisted:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Marność

Post autor: seize » 04 lut (pn) 2008, 12:08:23

wojtkowski pisze:
Kali pisze:A tak a w ogóle czemu skończyły się żarty na temat rządu?
Bo rząd sobie świetnie radzi!

Dobry żart, co?
Jak dla mnie lepsze żarty pisze samo życie :) Bo co można wnosić np. po poście powyżej mnie ostatnio rozśmieszył taki :

"Na kartach miałem zapisane telefony do najważniejszych osób. Asystentka miała skasować z nich te numery, ale powiedziała, że jest to niemożliwe - powiedział Ziobro." *

Sam bym chciał mieć taką kartę SIM z trybem read-only co to miała by książkę telefoniczną jednokrotnego zapisu że jak już coś się wpisze to się tego nie skasuje a tylko ewentualnie dogra nowe :D Normalnie ile to ja bym przez to numerów telefonów nie potracił :)

* - http://***SPAM***.pl/1684738,11,item.html

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 06 lut (śr) 2008, 10:50:46

Wielki Test Polityczny - http://mojapolityka.pl/testpolityczny.php

Hahaha :lol: Oto moje wyniki po szybkim (czyli bez większego wczytywaniu się w treści) przejściu testu :

Tradycjonalizm : -10%
Wolność gospodarcza : 15%
Wolności obywatelskie : 8%

Doktryna najlepiej opisująca Twoje poglądy to: Liberalizm socjalny (socjal-liberalizm)

Mały Test Polityczny - http://mojapolityka.pl/malytestpolityczny.php

Ten wskazał mi że z pośród czterech opcji jest mi bardziej na lewo :) Jak zmieniłem odpowiedz w jednej kwestii to już mnie dało na styku lewicy i wolności gospodarczej :) Za trzecim razem dało mnie już prawie totalnie na środku z lekkim "odchyłem" w lewo :lol:

ODPOWIEDZ