Dlaczego 2+2=4 a nie 22?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
andy
Ekspert
Ekspert

Dlaczego 2+2=4 a nie 22?

Post autor: andy » 11 sty (wt) 2005, 15:19:33

Ostatnio rzuca się w oczy (łoczywiście w niedosłownym tego słowa znaczeniu 8O reklama fundacji niejakiego Jurka Owsiaka.

Pomijam już to, że billboardy są z daleka zupełnie nieczytelne, ale kiedym wczoraj ma metro czekał ten wielki kloc akurat znalazł sie naprzeciw miejsca, na którym usiadłem.

Jest tam info, że od 12 lat Fundacja zebrała 50 "ileśtam" milionów USD, zaś na sprzęt wydała także 50 "ileśtam" milionów USD, jeśli dobrze pamiętam, to wydała jakies 2 miliony więcej niż zebrała. Pod tym jest mniejszą czcioną kolejna info: Jak to możliwe? Bo 2+2=4 a nie 22.

Długom się wahał przed napisaniem tego, bo wszak reklamy uczę, tymczasem kompletnie nie czaję o co chodzi z tym 2+2 itd.
Czy ktoś mógłby mi pomóc w zrozumieniu tego? Bo strasznie mnie to męczy :mrgreen:

Neema
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Neema » 11 sty (wt) 2005, 15:34:57

Biedyn, maył, głupiótik Andy ció, ciu cju :twisted:

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 11 sty (wt) 2005, 15:38:57

Ożesz Ty Babbayaggo pogadamy w realu :mrgreen:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 11 sty (wt) 2005, 16:33:42

Tez mnie to zwalilo z nog jak pierwszy raz zobaczylem ten collage. Przykuwa uwage i daje do myslenia. Moze chodzi o to co pisala dzis w newsach Pesca.

Owsiak pokazuje ze robi cuda bez cudow. I ze jest przejrzysty finansowo. Ma lepszych matematykow w banku niz Rydzyk w radiu. Przystanek Woodstock jest "dziekówka" za orkiestre dla wolontariuszy. A kasa na to jest z procentow a nie z pieniedzy bezposrednio zebranych przez WOSP. Czy to uczciwe i w porzadku czy moze za to nalezaloby kupic wiecej sprzetu to juz niech kazdy rozwaza w swoim sumieniu.

Ogolnie rzecz ujmujac to racje mial w niedziele R. Maciag na zajeciach ze obejrzenie finalu Orkiestry daje wiecej do myslenia o mediach, PR itp niz ogladanie tv przez caly rok.

PS.Hiehie w realu... Z tego co widze siedzicie na 2 kompach w szkole :D Ale ja z bratem tez tak mam. Rozmawiamy praktycznie telepatycznie ;) ...na gg :-D

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 11 sty (wt) 2005, 16:41:46

Już sobie z Alice Sinarze wyjaśniliśmy to i owo ;-)

Istotnie owo zdarzenie aż trzy klasyczne jedności zachowało: w tym samym czasie, miejscu pisaliśmy na (tym samym) forum. :-D
Ostatnio zmieniony 11 sty (wt) 2005, 18:17:06 przez andy, łącznie zmieniany 1 raz.

rysiek
Nowy(a)

Post autor: rysiek » 11 sty (wt) 2005, 17:27:26

Ja też zachodze w glowe o co chodzi z 2+2? A moze jakis nowy fundusz inwestycyjny?

rysiek
Nowy(a)

Post autor: rysiek » 11 sty (wt) 2005, 17:53:57

Sinar - interesujace jest to co napisales?
wydawalo mi sie, ze pieniadze od razu przekazywane sa szczytny cel, a
tu jeszcze jakies procenty?wyczuwam tu jakis nowy wymiar wolontariatu-
polishtariat

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 11 sty (wt) 2005, 22:33:06

coż zgadzam się z am, że ten billboard powoduje konfuzje
- powód? - wywołuje sprzeczne skojarzenia
gdyby napisał, że dla nich 2+2=5, bo potrafia zarabiać na tym i dzięki temu jest więcej kasy dla dzieci i dla młodzieży też cos tam jest, byłoby jasne
ale oni chcieli zarazem powiedzieć że dla nich 2+2 nie równa się 22 tzn. że niemuszą dostać 22 żeby z tego wydac cztery na dzieci (aluzja do łapuwek i ciemnych interesów) - mówią matematyka jest jedna, jasna, jak zasady, które nami kierują
i tak to jest
kiedy chcesz powiedzieć zbyt dużo za jednym razem
robi się z tego melanż i szum informacyjny
za tą kampanię 3=
szczególnie, że jak to z owsikiem i przystankiem jest, to już słyszeliśmy
- jakis pan ze straganikiem nie chce płacić myta - to go w ryj itd
palemka odbija i najlepszym czasami
i to juz jest kiepskie i PR-owo nie fajnie się łączy z chorymi dziećmi
bo chora głowa nie równa się chore dzieci - matematyka jest nieubłagana rzeczywiście

ODPOWIEDZ