zagrożenia dla współczesnej polszczyzny

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
małgosia

zagrożenia dla współczesnej polszczyzny

Post autor: małgosia » 04 mar (pt) 2005, 21:52:17

potrzebuje planu wypowiedzi. poprostu co mam w tym temacie zawżeć???
Ewentualnie jak to rozpatrywac, dzielić ? itp Pozdrawiam i z góry dziękuje! małgo

kitka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: kitka » 06 mar (ndz) 2005, 23:39:40

Małgo, mozesz mi podac swojego maila?
Mam cosik special for you :wink:

malgoska

odpowiedz

Post autor: malgoska » 08 mar (wt) 2005, 15:10:56

Hej! oto mój adres:
g.ziembinska@op.pl
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz. :-)

andy
Ekspert
Ekspert

filologia, językoznawstwo, język polski

Post autor: andy » 08 mar (wt) 2005, 18:54:45

Sądzę, że język polskie był zagrożony np. w czasie zaborów, kiedy usiłowano np. "zniemczyć" Wielkopolskę, czy zruszczyć część zaboru rosyjskiego. Nie lekceważyłbym oczywiście niedobrych trendów, czy rozmaitych tendencji, ale ostrożnie terminu zagrożenie używał.

Wydaje mi się, że polsczyzna przełomu stuleci stoi raczej przed poważnymi wyzwaniami:

napływ nowych technologii, np Internetu, gdzie znakomita częśc nazw jest pochodzenie anglojęzycznego; podobnie zresztą z takimi dziedzinami, jak reklama, marketing, i w ogóle biznes.
Jednak obok terminów angielskich funkcjonują znakomite polskie odpowiedniki. Client Service Department - Dział Obsługi Klienta, e-mail - poczta elektroniczna itd. itp., przykładów wiele.
Wydaje się, że w niektórych przypadkach polszczyzna wzbogaca się o nową terminologię.

Czas integracji z UE, wielonarodowe korporacje itd.

Popatrz na język angielski: OK, to język uniwersalny, współczesna łacina / greka; ale ile odmian, slangów, subkultur ma angielski? Miłośnicy / obrońcy angielszczyzny mogą, z powodu właśnie jej popularności, mieć powody do ...rozpaczy.

Polska włączyła się w "globalną wiochę" ;-) a ponieważ nasza kultura przegrywa raczej konkurencję z innymi, to i język na tym może ucierpieć / wzbogacić się. Ale sądząc z historii takie problemy były udziałem Polaków w każdej chyba epoce.

Jak można byłoby sporządzić plan wypowiedzi?

Jakaś "ogólna" teoria rozwoju / ewolucja języka
Kontekst historyczny
Etapy rozwoju języka polskiego
Język polski a języki krajów europejskich
Przełom 1989 roku
Kultura masowa, Internet, język mediów
Język czatu, pokolenie sms itd.
Poprawność polityczna
Język oficjalny, potoczny, literacki, publicystyczny, slang młodzieżowy itp.

gocha

Post autor: gocha » 11 mar (pt) 2005, 13:04:25

thx ciesze sie bardzo :D :D

ODPOWIEDZ