prośba o poradę(dyskusja;)
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- WSR Guru
prośba o poradę(dyskusja;)
Witam wszystkich właśnie w ciągu przyszłych 2 tygodni planuję zakupić lustrzankę cyfrową no i jak zwyklę jest dylemat. Bo jest i cena ważna i obiektywy i matryca no i co tu zrobić. Podam między czym a czym teraz stoję:
Olympus e500
+ 2 obiektywy 14-45mm i 40-150mm oba f3.5-5.6 + karta pamięci kingstone CF 1GB
około - 3.100zł.
i zostają pieniądze na torbę, filtry, jeszcze jedna kartę i jeszcze jedną baterię, no i może lampę
Olympus e300
z tymi samymi obiektywami co wyżej bez karty pamięci
około - 2.900zł i pieniądze zostają na całą resztę
Nikon D70s
+ 2 obiektywy 18-70mm 3.5-5.6 70-300mm 4.5-5.6
około - 3.300zł i pieniądze na całą resztę
Canon 30D
+ 18-55mm 3.5-5.6
około - 4.700zł i i pieniądze na filtr i kartę pamięci
Canon 20D
+ ten sam obiektyw co wyżej
około - 3.800zł i pieniądze na kartę, filtry, dodatkową baterię i torbę
jak się domyślacie na zakup przeznaczam 5.000zł
Czekam na wasze opinie i nie ukrywam że będę z nimi również dyskutował bo jakąś tam swoja wizję mam ale nie jestem do końca przekonany;)Dzięki
Olympus e500
+ 2 obiektywy 14-45mm i 40-150mm oba f3.5-5.6 + karta pamięci kingstone CF 1GB
około - 3.100zł.
i zostają pieniądze na torbę, filtry, jeszcze jedna kartę i jeszcze jedną baterię, no i może lampę
Olympus e300
z tymi samymi obiektywami co wyżej bez karty pamięci
około - 2.900zł i pieniądze zostają na całą resztę
Nikon D70s
+ 2 obiektywy 18-70mm 3.5-5.6 70-300mm 4.5-5.6
około - 3.300zł i pieniądze na całą resztę
Canon 30D
+ 18-55mm 3.5-5.6
około - 4.700zł i i pieniądze na filtr i kartę pamięci
Canon 20D
+ ten sam obiektyw co wyżej
około - 3.800zł i pieniądze na kartę, filtry, dodatkową baterię i torbę
jak się domyślacie na zakup przeznaczam 5.000zł
Czekam na wasze opinie i nie ukrywam że będę z nimi również dyskutował bo jakąś tam swoja wizję mam ale nie jestem do końca przekonany;)Dzięki
-
- Zaczyna działać
No to napisze pare słów od siebie:
- Olympuski
, e-300 ma takie dziwne body, ergonomicznie go nie czułem a w łapkach pare razy miałem. E-500 ma już ładną budowe, dość lekki na jak na lustrzanke cyfrową (czy to plus czy minus: zależy od indywidualnych preferencji), Obiektywy te standardowe są najlepszymi kit'owymi obiektywami z tej półki na rynku (Zuiko) . Dodatkowo w e-500 już zastosowano pare poprawek dla tego nowego systemu 3/4. Rodzielczość dobra, jakoś tych zdjęc także, bardzo dobry wyswietlacz 2.5 cala. Ważna uwage lekkie opóźnienie migawki (jak masz już lustrzankowe nawyki to potrafi wkurzyć, brak zdjęc seryjnych z tego co wiem
, wbudowana lampa tez w automacie potrafi zdenerwowac. no i zbywalność Olympusów stoi pod znakiem zapytania, z powodu nowego systemu 3/4 (Nikony i Canony nie powinny w tej kwesti sprawiac problemów przez najbliższe czasy)
Nikon - super ergonomia jak dla mnie, w studiu ma tendencje do niedoświetlania (chyba coś z synchronizacja), jakościowo też bardzo dobrze, mniejszy wyświetlacz niż w Olympuskach, ogólnie ostatnio słysze dużo mieszanych opini na temat tego aparatu, ale według mnie jest ok.
A co do Canonów dobrze ze nawet nie uwzględniłeś eos-350D bo dla mnie to wielka porażka, mały, cieżko się trzyma nawet z battery gripem, beznadziejne kit'owe obiektywy, ale cała reszta ok
Canon 20d i 30d to już wysza półka i według mnie lepiej zainwestować w dobre body np. któryś z tych Canonków i powoli dokupywać reszte sprzętu. Dodatkowo pogadaj z Mikołajem K co do tych Canonów ma dużo wiedzy o nich
Mam nadzieje że do czegoś się te wypociny nadały
trzymaj się i powodzenia w wyborze
- Olympuski

Nikon - super ergonomia jak dla mnie, w studiu ma tendencje do niedoświetlania (chyba coś z synchronizacja), jakościowo też bardzo dobrze, mniejszy wyświetlacz niż w Olympuskach, ogólnie ostatnio słysze dużo mieszanych opini na temat tego aparatu, ale według mnie jest ok.
A co do Canonów dobrze ze nawet nie uwzględniłeś eos-350D bo dla mnie to wielka porażka, mały, cieżko się trzyma nawet z battery gripem, beznadziejne kit'owe obiektywy, ale cała reszta ok
Canon 20d i 30d to już wysza półka i według mnie lepiej zainwestować w dobre body np. któryś z tych Canonków i powoli dokupywać reszte sprzętu. Dodatkowo pogadaj z Mikołajem K co do tych Canonów ma dużo wiedzy o nich

Mam nadzieje że do czegoś się te wypociny nadały

trzymaj się i powodzenia w wyborze
-
- WSR Guru
to ja teraz coś od siebie jak sie już ktoś wypowiedział co ja sądzę
jeśli chodzi o zdjęcia seryjne to z tego co czytałem 2,5 klatki na sekundę robi, no fakt body 300 jest tragiczne jakieś w wyglądzie choć jest do niego dzięki pewnie temu obudowa do zdjęć podwodnych. Co do nikona dla mnie trochę odpada jeśli chodzi o matrycę która jest tylko już 6 milionowa czyli jak robiłem ostatnio zdjęcia na reklamę na samochody to jest juz minimum nawet może trochę naciągane. Co do canonów to wiem że to niezły sprzęt tylko ten obiekty w zestawie niezbyt dobry no i cena taka że na następny obiektyw pewnie będzie mnie stać może dopiero za rok(bo będę spłacał aparat) o to jest badzo długi czas. Z Mikołajem K już gadałem
No i jeszcze jedna rzecz przemawia za Olympusem cena w sklepie prawie taka sama lub taka sama jak na aukcjach czyli mogę wziąźć na raty przy Nikonie a jeszcze bardziej przy Canonie gigantyczna różnica pieniężna czasami. Czekam na kolejne opinie 

jeśli chodzi o zdjęcia seryjne to z tego co czytałem 2,5 klatki na sekundę robi, no fakt body 300 jest tragiczne jakieś w wyglądzie choć jest do niego dzięki pewnie temu obudowa do zdjęć podwodnych. Co do nikona dla mnie trochę odpada jeśli chodzi o matrycę która jest tylko już 6 milionowa czyli jak robiłem ostatnio zdjęcia na reklamę na samochody to jest juz minimum nawet może trochę naciągane. Co do canonów to wiem że to niezły sprzęt tylko ten obiekty w zestawie niezbyt dobry no i cena taka że na następny obiektyw pewnie będzie mnie stać może dopiero za rok(bo będę spłacał aparat) o to jest badzo długi czas. Z Mikołajem K już gadałem

-
- WSR Guru
Witam,
tak D70 z tego co opisales jest najlepszy jak sie orientowalem. Jeszcze d100 ale to juz wyzsze pieniadze. Ostatnio tez chodzilem za aparatmi ale powiem ze lustrzanka nie musi byc i kompaktem mozna zrobic czasami lepsze zdjecia niz lustrzanka.
Jesli chodzi o mnie nie kupowalbym aparatu za tyl popatrz jakie teraz oferuje aparaty Panasonic.
Wazne tez jest na jaki nosnik mozna nagrac zdjecia SD, CF czy MS.
Nie wszystkie karty maja duze pojemnosci w stosunku do pozostalych.
Wazne tez wedlug mnei czy aparat jest na baterie (akumulatorki) czy ma wbudowany jakis akumulator co wedlug mnei nei zawsze jest dobrym rozwiazaniem bedac gdzies w terenie poza stalym pradem:)
ciekawy jeszcze ostatnio widzailem Fuji 9500 chyba S zoabcz sam i nei jest on najdrozszy.
Jedna z lepszych optyk mialy minolty ale tego juz nei produkuja lub nie sprzedaja u nas w Polsce. Wiem ze znajomi ostatnio sobie sprowadzili z zagranicy ;||)
Moze i malo sie znam na aparatach ale zawsze to cos:D
tak D70 z tego co opisales jest najlepszy jak sie orientowalem. Jeszcze d100 ale to juz wyzsze pieniadze. Ostatnio tez chodzilem za aparatmi ale powiem ze lustrzanka nie musi byc i kompaktem mozna zrobic czasami lepsze zdjecia niz lustrzanka.
Jesli chodzi o mnie nie kupowalbym aparatu za tyl popatrz jakie teraz oferuje aparaty Panasonic.
Wazne tez jest na jaki nosnik mozna nagrac zdjecia SD, CF czy MS.
Nie wszystkie karty maja duze pojemnosci w stosunku do pozostalych.
Wazne tez wedlug mnei czy aparat jest na baterie (akumulatorki) czy ma wbudowany jakis akumulator co wedlug mnei nei zawsze jest dobrym rozwiazaniem bedac gdzies w terenie poza stalym pradem:)
ciekawy jeszcze ostatnio widzailem Fuji 9500 chyba S zoabcz sam i nei jest on najdrozszy.
Jedna z lepszych optyk mialy minolty ale tego juz nei produkuja lub nie sprzedaja u nas w Polsce. Wiem ze znajomi ostatnio sobie sprowadzili z zagranicy ;||)
Moze i malo sie znam na aparatach ale zawsze to cos:D
-
- Ekspert
I w dużej mierze zależy, co chesz nim robić. Olympusy są wolne!!!! O reporterce i przyrodzie zapomnij. Ale jeśli chodzi o jakość, szczególnie kitowych szkieł, oraz platykę zdjęć, rewelka.
Nie wiem, który tam pisał, żebyś kupił dobry korpus, a potem rozbudowywał system, ale to bzdura: jak wiemy, najważniejszym elementem tego całego bajzlu jest obiektyw, dlatego Olympus bije wszystko na głowę; mowa oczywiście o kitowym szkle. Poza tym systemy mają to do siebie, że lubią się zmieniać. Z tego względu odradzam Canona: zobacz, jeszcze kilka lat temu standardem w Canonie było mocowanie obiektywów typu FD. Potem przeszli na EF, całkiem inne. Potem, w erze cyfry, na EF-S. Pamiętaj, sprzęt tanieje. Jeśli kupisz teraz 350D czy 20D z kitem czy innym EF-S' em, a za kilka lat 5D stanieje tak bardzo, że postanowisz zmienić korpus, to EF-S'y możesz wyrzucić. Canon bardzo leci w człona ze swoim własnym systemem, nawet w temacie lamp. Doskonałej 540 EZ już sobie nie poużywasz z nowym sprzętem.
A jeśli chodzi o akcesoria do Olympusa, jakbyś się już zdecydował, polecam sklep Fotokonsorcjum w C.H. Targówek na Głębockiej. Nie, żebyś tam kupował, bo drogo; ale mają spory wybór szkieł i na pewno pozwolą poprzymierzać.
Nie wiem, który tam pisał, żebyś kupił dobry korpus, a potem rozbudowywał system, ale to bzdura: jak wiemy, najważniejszym elementem tego całego bajzlu jest obiektyw, dlatego Olympus bije wszystko na głowę; mowa oczywiście o kitowym szkle. Poza tym systemy mają to do siebie, że lubią się zmieniać. Z tego względu odradzam Canona: zobacz, jeszcze kilka lat temu standardem w Canonie było mocowanie obiektywów typu FD. Potem przeszli na EF, całkiem inne. Potem, w erze cyfry, na EF-S. Pamiętaj, sprzęt tanieje. Jeśli kupisz teraz 350D czy 20D z kitem czy innym EF-S' em, a za kilka lat 5D stanieje tak bardzo, że postanowisz zmienić korpus, to EF-S'y możesz wyrzucić. Canon bardzo leci w człona ze swoim własnym systemem, nawet w temacie lamp. Doskonałej 540 EZ już sobie nie poużywasz z nowym sprzętem.
A jeśli chodzi o akcesoria do Olympusa, jakbyś się już zdecydował, polecam sklep Fotokonsorcjum w C.H. Targówek na Głębockiej. Nie, żebyś tam kupował, bo drogo; ale mają spory wybór szkieł i na pewno pozwolą poprzymierzać.
-
- Ekspert
BTW: stary, jeśli piszesz, że w Nikonie 6 mpix to mało, to gwarantuję, że przy zapisie w RAW-ie i 4 mln by ci wystarczyły. W szczególności na samochody, a już bardzo w szczególności na folię One-way vision. Zresztą, 4 mpix w RAW-ie i na billboardy starczają. Bo jeśli dla zaoszczędzenia miejca na karcie planujesz robić JPG 8-mpix'owym aparatem, to o reklamie zenętrznej zapomnij.
Re: KESO
Wszystkie lustrzanki cyfrowe z wyjątkiem Nikona D50 robią na CF.
Panasonic, Samsung czy inne renomowane (ROTFL!!!) firmy fotograficzne polecam odstawić.
Re: KESO
Wszystkie lustrzanki cyfrowe z wyjątkiem Nikona D50 robią na CF.
Panasonic, Samsung czy inne renomowane (ROTFL!!!) firmy fotograficzne polecam odstawić.
-
- WSR Guru
6mln. pikseli w rawach to dolna granica tak mi powiedział grafik który już w tym jakiś czas siedzi i właśnie on miał dostać nasze zdjęci z D70. A miejsca na karcie zaoszczędzać nie będę musiał rawy przy olympusie zajmują z tego co pamiętam 12 mb a będę miał 2 karty 2gb i jedną 1gb czyli około 400 zdjęć w rawach