Nowy kanal sportowy

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
sinar
Loża WSR
Loża WSR

Nowy kanal sportowy

Post autor: sinar » 22 lip (sob) 2006, 10:47:47

Juź 29 lipca pojawi się nowy kanał dla fanów Bundesligi "Sport Klub Poland". Narazie kanał ten będzie można oglądac tylko w sieci kablowej Aster City. Fani Bundesligi będą mogli przez najbliższe trzy lata oglądac na żywo niemiecką piłkę, do pokazywania której do tej pory prawa należały do Polsatu. Oprócz tego w kanale tym zobaczymy również ligę austriacką i rozgrywki piłkarski piłkarskie w Ameryce Południowej m.in. ligę brazylijską, Puchar Ameryki. Wkrótce na naszych telewizorach powinny pojawi się kolejne sportowe kanały, których właścicielami będą TVP i TVN.

Wiecej na ten temat mozna tez przeczytac:

http://sport.gazeta.pl/sport/1,65025,3498285.html

Kibicowski rozklad jazdy na najblizsze miesiace

ITI Sport: Liga Mistrzów (wszystkie mecze)

TVN: bramki z Orange Ekstraklasy, magazyn ligowy

Polsat Sport: liga holenderska, liga szkocka, I liga angielska, Puchar UEFA (zagraniczne zespoły), mecze różnych reprezentacji narodowych, pakiet mniejszościowy ligi włoskiej (prawo do relacji meczów kilku wybranych klubów), retransmisje kanałów klubowych (Arsenal, MUTV, Liverpool, Chelsea)

TVP: mecze reprezentacji Polski i polskich drużyn w europejskich pucharach, mundial 2010 w RPA

Canal+: Orange Ekstraklasa, liga angielska, hiszpańska, włoska, francuska, mecze różnych reprezentacji narodowych

Sport Klub: Bundesliga, II liga niemiecka, liga austriacka, liga brazylijska, liga duńska, amerykańska MLS

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 22 lip (sob) 2006, 10:54:42

Si wszystko fajnie tylko żeby było jeszcze troszkę czasu na oglądanie tego wszystkiego.
ale miło że jest taka duza konkurencja co do stacji.
kiedyś tylko tvp i to wszystko i ujęcie z jednej kamery i komentarz ze studia.
a teraz Panie do wyboru do koloru.
takie ujęcie taki komentator.
dla mnie nadal jest numer jeden C+

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 22 lip (sob) 2006, 11:11:34

No to wrzuce taka quasi analize rynku telewizyjnego w tym segmencie ktora wykonalem na innym forum :) Jak bedzie Ci sie bardzo nudzilo Szerszeniu to mozesz polowe przeczytac ;) :D

Kiedys za czasow Wizji Sport mowilo sie ze w Polsce nie ma miejsca na 2 kanaly sportowe. Ostatnie lata pokazaly ze miejsce (a konkretnie pieniadze z abonamentu lub reklam) jest. Jednak rynek nie jest z gumy. Wydaje mi sie ze jezeli z tych w sumie 5 kanalow (a raczej firm bo kanalow to jest wiecej) zostanie w dluzszej perspektywie 3 to bedzie dobrze

Polsat wypuscil z rak swoje podstawowe atuty, to na czym budowal swoja pozycje (oprocz mistrzostw swiata) - Bundeslige i LM. Dodajmy do tego nieudana batalie o Premiership z C+. To zbyt powazne straty zeby sie podniesc. Liga szkocka (fakt z Polakami) bedzie teraz sztandarowy produktem bo retransmisje czolowych klubow angielskich i trasmisje mniejszych klubow wloskich (bo juz bez Lazio) to troche malo. Swoja droga ciekawe czy Eurosport bedzie mial prawa do Serie B (z Juve, Fiorentina i Lazio). Sadze ze wczesniej czy pozniej Polsat Sport padnie. Moze jakos dogada sie z TVN bo na polu telewizji tematycznej Solorz i Walter dosc dobrze kooperuja. Moze sie skonczyc tak ze Polsat sprzeda TVN prawa (i komentatorow ;) ) ktore ma a TVN Sport poszerzajac rynek trafi do platformy Polsatu

Przed TVN Sport z LM i Legia moze stac wiec swietlana przyszlosc ale podstawa to pozyskanie wiekszej ilosci transmisji sportowych glownie futbolu bo to jest kolo napedowe kazdej stacji sportowej. LM i boks a nawet cos na ksztalt Legia TV nie wystarcza zeby zapelnic ramowke

TVP Sport teoretycznie ma racje bytu. TVP juz teraz ma kupe praw do roznych dyscyplin i lig ale nie umie tego pokazac albo nie ma kiedy pokac. Czesto transmisje spada do regionalnej Trojki (teraz ma byc kanalem informacyjnym) albo pokazywane sa noca. Realizujac tzw misje TVP bedzie teraz moglo pokazywac sport na zywo w lepszych godzinach, takze dyscypliny mniej znane (np. chod sportowy ;) ) Jednak jakby na to nie patrzyc TVP widzi w telewizji tematycznej nie tylko misje ale dochodowy interes. Po czym jak po czym ale akurat po TVP Sport to sobie obiecuja zyski zwlaszcza ze troche kasy idzie na prawa do transmisji. Kanal prawdopodobnie sie utrzyma ale jesli przeinwestuja to TVP Sport moze czekac los kanalu muzycznego Tylko Muzyka. Tez byl dobry ale podobno kosztowal telewizje publiczna zbyt wiele i po kilku miesiacach zniknal

Canal + mowiac krotko z taka oferta lig jaka ma powinien sie utrzymac bez problemu. Przetrwali/przejeli u nas Filmnet, Wizje Sport /UPC przetrwaja i to. Moze tylko przez jakis czas zyski beda troche miejsze bo bedzie trzeba wydac wiecej na promocje.

Sport Klub - kanal zagadka. Osobiscie traktuje go troche jako skok na kase. Wchodzi w momencie kiedy u nas robi sie najwiekszy scisk, bez zaplecza i pozycji u nas w kraju ale z calkiem atrakcyjna oferta (Bundesliga i ligi amerykanskie). Pewnie chodzi o to zeby ugrac jak najwiecej, zdobyc jak najwiecej udzialow w rynku i dosc szybko je pozniej odsprzedac. Jezeli bedzie trzeba za ten kanal placic i podpisywac jakies dluzsze umowy to ja sie na to nie pisze bo pewnie za jakis czas ktos ich przejmie lub odkupi od nich prawa i bedzie tak jak z Wizja.

To tylko przypuszczenia ale moze sie okazac ze za rok bedziemy mieli juz tylko 3 graczy na rynku. Ja bym typowal ze po ciezkim boju o serca (a raczej kieszenie) kibica ostana sie TVN, TVP i Canal+. Moge sie mylic no ale to tylko taka moja wizja ;) :D

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 22 lip (sob) 2006, 11:30:53

sinar pisze:Ja bym typowal ze po ciezkim boju o serca (a raczej kieszenie) kibica ostana sie TVN, TVP i Canal+. Moge sie mylic no ale to tylko taka moja wizja ;) :D
bo prawdopobonie tak będzie.
polsat spotr po woli pada nawet żużel który pokazują nic im nie da ponieważ nawet Tomek Gollob dał sobie spokoj i nie jeździ już tak jak z 3 lata temu.
TVP- musi i bedzie istnieć nawet jakby musieli wyłożyć ogromną kasę tak jak np. mistrzostwa w niemczech.
TVN- rozwija się w szybkim tempie i będzie to robil nadal.
Jeżeli jeszcze Legia będzie grała w LM lub chociaż w Grupach pucharu Uefa to nie ma bata aby sobie nie poradzili
na koniec zostawilem:
C+- oni mając tak rozległe zainteresowania sportowe i gamę róznych propozycji i do chodzi jeszcze do tego sposób transmisji, są dla mnie nie do pobicia na rynku.

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 22 lip (sob) 2006, 12:44:18

jeszcze troche i sie pewnie doczekamy TVN Sport.....to by wtedy byl istny monopol - ale w tym przypadku mi to akurat nie przeszkadza :D

ODPOWIEDZ