Warszawski Metropolitan okrzyknięto najlepszym budynkiem biurowym świata roku 2003
Niesłychanie prestiżowe wyróżnienie przyznawane jest na międzynarodowych targach nieruchomości (MIPIM) w Cannes. Metropolitan zwyciężył w kategorii budynków biurowych.
- Wracamy do Polski w znakomitych nastrojach. Jesteśmy dumni, bo po raz pierwszy nagrodę przyznano za obiekt z Europy Środkowej - mówił wczoraj w Cannes inwestor budynku Mieczysław Godzisz, dyrektor generalny firmy Hines Polska.
Budynek miał mocną konkurencję - Tower Place w Londynie i Central City w kanadyjskim Vancouver. Budynkiem Tower Place jego autor Norman Foster konkurował sam ze sobą.
- Profesjonalne jury już w styczniu wybrało te trzy obiekty. Na targach zadecydował vox populi. Każdy z uczestników targów miał prawo oddać głos na jeden z trzech nominowanych obiektów w każdej z kilku kategorii. Niemal wszyscy Polacy głosowali na nas. Bardzo im wszystkim dziękuję - mówi Wojciech Rumian z Hines Polska.
NAtomiast Mieczysław Godzisz podkreśla, że do ostatniej chwili nie byli pewni wyników: - Głosy rozkładały się niemal równo. Każdy z nominowanych budynków jest przecież na swój sposób wyjątkowy. Najważniejsze, że udało się nam przekonać uczestników targów z całego świata, iż w stolicy Polski powstają realizacje najwyższej klasy.
Czy nagroda przełoży się na większy sukces komercyjny budynku?
Niekoniecznie. -Zwycięstwo w konkursie nie przekłada się na wynajęcie większej powierzchni biurowej. Tu chodzi raczej o prestiż. Ale nie tylko. Jest przecież wielki sukces Warszawy - mówi Mieczysław Godzisz.
Metropolitan, Warszawa, plac Piłsudskiego
(autorzy: Foster and Partners, współpraca JEMS Architekci, 2003 r., inwestor: Hines.)
źródło: gazeta wyborcza
Metropolitan najlepszym budynkiem na świecie w 2003 roku
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Zadomowił(a) się
-
- Zadomowił(a) się
Od początku powstania projektu nie podobało mi się jedno - lokalizacja. Nie wyobrażałem sobie, aby na pl. Piłsudskiego mógł stanąć jakiś nowoczesny biurowiec. A jednak go tam wcisnęli
Nie ukrywam, że i tak mam pewne zastrzeżenia co do lokalizacji, ale sam budynek zdecydowanie zasłużył na tą nagrodę.
Głównie chodziło mi o to, że jak tam coś wybudują, to to coś zasłoni teatr - a on ładnie pasował do reszty zabudowy, ale w sumie wyszło to chyba na lepsze krajobrazowi

Głównie chodziło mi o to, że jak tam coś wybudują, to to coś zasłoni teatr - a on ładnie pasował do reszty zabudowy, ale w sumie wyszło to chyba na lepsze krajobrazowi

-
- Nowy(a)
WITAM
Budynek jest rewelacyjny- szkoda tylko, że nie wiele takich współczesnych "perełek" powstaje w naszym kraju...
a propos Fostera - w wolnym czasie zajrzyjcie na stronkę:
www.fosterandpartners.com
polecam.
mefju: pewnie wiesz, ze sa plany kolejnej budowy w pobliżu placu Piłsudskiego... Jesli dojdzie do ich realizacji to ze strony hotelu Europejskiego czy chocby Metropolitanu park Saski nie bedzie widoczny...
Fakt: Teatru Wielkiego nie zasłoni, ale w okolicy zrobi się troche ciaśniej.
Budynek jest rewelacyjny- szkoda tylko, że nie wiele takich współczesnych "perełek" powstaje w naszym kraju...
a propos Fostera - w wolnym czasie zajrzyjcie na stronkę:
www.fosterandpartners.com
polecam.
mefju: pewnie wiesz, ze sa plany kolejnej budowy w pobliżu placu Piłsudskiego... Jesli dojdzie do ich realizacji to ze strony hotelu Europejskiego czy chocby Metropolitanu park Saski nie bedzie widoczny...
Fakt: Teatru Wielkiego nie zasłoni, ale w okolicy zrobi się troche ciaśniej.