od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem nowego komputera. Z racji tego, że ma służyć on do czegoś więcej niż Facebook i sporadycznie Word, to wypadałoby kupić sprzęt o odpowiednich parametrach. Szukałem trochę w necie, ale tam często wypowiadają się ludkowie, którzy nie zawsze znają się na rzeczy i gadają bzdury - ciężko z tego śmietnika czasami wyłowić coś wartościowego.
Jednak przypomniałem sobie, że uczęszczam do takiej jednej fajnej szkoły i tam jest sporo ludzi, którzy powinni się znać na tym doskonale, którzy nie na jednym sprzęcie pracowali. Wpadłem na pomysł, by założyć tutaj taki temat.
Jaki sprzęt komputerowy jest nam potrzebny?
Na co zwracać uwagę, na czym się skupiać przy wyborze sprzętu do 2D, na czym do 3D, na czym do animacji?
Czy lepiej nastawiać się na renderowanie na CPU czy na GPU? Czy lepiej aby było więcej rdzeni w procesorze, czy żeby był po prostu szybszy? A może dwa procesory?

Czy opłaca się brać nVidię Quadro? Czy faktycznie odczuwalna jest poprawa komfortu pracy? A może lepiej wziąć dwie GForce?
Jeśli pomożecie odpowiedzieć chociaż na część z tych pytań będę niezmiernie wdzięczny, a takie informacje, począwszy od ogólnych założeń (które się nie zestarzeją zbyt szybko), po konkretne modele podzespołów czy całych zestawów mogą nie jednej osobie się przydać.
(Jeśli to kogoś by interesowało, czy pomogło w określeniu w co celuję, to powiem, że planuję budżet poniżej 6 tysięcy - sama skrzynia, bez ekranu i całej reszty.)