Inne dyskusje inspirowane The Advertinsing Age

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
andy
Ekspert
Ekspert

Inne dyskusje inspirowane The Advertinsing Age

Post autor: andy » 12 kwie (wt) 2005, 13:35:00

Lenka pisze:Czy wiecie jakie są najlepsze ikony reklamy według "Advertising Age"?
Wiecie. No tylko nie wiem czy Andy by mnie nie zaszlachtowal jakby zaczal wymieniac bo to rozumiem praca domowa. A moze nie.
Nie tylko nie zaszlachtowałbym, wręcz przeciwnie :-D W czytelni od kilku miesięcy dostępny jest mój egzelarz Ad Age o "Wieku Reklamy". Każdy może przybyć i okiem rzucić.

Lenka pisze:Mówiąc szczerze mieliśmy problem,bo czym jest ikona?
Do pewnego stopnia oczywiście tylko, a to głównie z uwagi na pomysł Mieze, aby do ikon reklamowych włączyć np. butelkę coca-coli. W dzisiejszym , szerokim rozumieniu terminu ikona, jest to rzecz jasna jak najbardziej sensowne.

Mnie ino chodziło, że trudno byłoby jednak zestawiać w jednym rankingu np. butelkę Absolut z Marlboro Manem.

(Ikona pochodzi od gr. eikon, oznaczała obrazy przedstawiające czczone postaci, święte wizerunki).
Ostatnio zmieniony 22 kwie (pt) 2005, 14:39:14 przez andy, łącznie zmieniany 1 raz.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Re: Ad Century

Post autor: sinar » 12 kwie (wt) 2005, 14:00:37

andy pisze:
Lenka pisze:Czy wiecie jakie są najlepsze ikony reklamy według "Advertising Age"?
Wiecie. No tylko nie wiem czy Andy by mnie nie zaszlachtowal jakby zaczal wymieniac bo to rozumiem praca domowa. A moze nie.
Nie tylko nie zaszlachtowałbym, wręcz przeciwnie :-D W czytelni od kilku miesięcy dostępny jest mój egzelarz Ad Age o "Wieku Reklamy". Każdy może przybyć i okiem rzucic
Poza Malboro Manem na pewno ten clown McDonalda i ten gumiasty ludzik Michlina co wyglada troche jak mumia. Co do pozostalych chetnie sie zapoznam bo z tej 10-tki ktora widzialem to rozpoznaje moze jeszcze 2-3 ikony.

Hehe no przyznam na cos sie ta obecnosc w Cwiartce i jej forum przydala bo przyznam do grudnia tez nie tylko nie interesowalem sie zbytnio problemem ale i nie do konca widzialem roznice

andy
Ekspert
Ekspert

The Advertisin Age

Post autor: andy » 15 kwie (pt) 2005, 18:48:56

W tym przyszłym tygodniu w środę o godz. 13:45 odbędą się drugie zajęcia "The Advertising Age".

(W tym tygodniu nie dało się, bowiem byłem z Sławkiem na Wizualiach w Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, z "krótką" ;-) prelekcją; za nieoczekiwane odwołanie zajęć raz jeszcze przepraszam).

Redakcja Ad Age przesłała mi w wersji gutenbergowskiej historię tygodnika, zaś polski kolporter dostarczył dziś do WSR nr March 21, 2005 (pierwszy numer po zaprenumerowaniu przez WSR).

Oto planowany porządek zajęć:

1. Historia Ad Age

2. Krótka dyskusja

3. Przegląd numeru z 1999 "Wiek reklamy" (proszę zajrzeć do naszej linkowni, można tam kilka informacji znaleźć: <a href="http://www.szkolareklamy.pl/link-36.html" target="blank"> kampanie reklamowe, postaci</a>, krótki szkic eseju o ikonach zamieszczę do ściągnięcia w przyszłym tygodniu)

4. Przegląd najciekawszych wydarzeń w świecie reklamy wg najnowszego wydania tygodnika Advertising Age.

5. Bardzo zależałoby mi na przygotowywaniu fotek, prezentacji w PowerPoincie na każde nasze spotkanie.

Za każdą pomoc, np. skanowanie itp. będę ogromnie wdzięczny.

6. Chciałbym także przygotować słownik / Encyklopedię Advertising Age, także serdecznie zapraszam do współpracy.

7. Przedstawię listę tematów / tekstów dla zainteresowanych tłumaczeniem i krótkimi wystąpieniami.

P.S. Byłbym wdzięczny, gdyby ten topic służył wymianie informacji zgodnie z jego tematem. Kwestie lingwistyczne, dotyczące języków obcych można wszak z rozmachem ogromnym prowadzić gdzie indziej. Miejsca ci u nas wszak dostatek.
Ostatnio zmieniony 16 kwie (sob) 2005, 12:15:52 przez andy, łącznie zmieniany 1 raz.

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 15 kwie (pt) 2005, 21:49:02

heh no i dalej nei wiem czy na to chodzic czy nie? Moglby ktos mi tu machnac liste osob ktore chodza ? Btw. Andy czego oczekujesz jako zaliczenie?

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 16 kwie (sob) 2005, 06:41:51

Z postow wynika ze chodza Lenka i Mieze. Kim jest 3.osoba nic narazie nie wiadomo. Kto wie moze sie jednak ujawni a moze nie ma jej na forum. Najprostszym sposobem sprawdzenia byloby przyjscie na zajecia Havok :)

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 16 kwie (sob) 2005, 10:35:20

Zastanawiam sie czy Andy chodzi na te zajecia :twisted: bo by pasowal jako ta brakujaca 3 osoba :D

andy
Ekspert
Ekspert

adAge.com

Post autor: andy » 16 kwie (sob) 2005, 10:54:30

Havok pisze:heh no i dalej nei wiem czy na to chodzic czy nie? Moglby ktos mi tu machnac liste osob ktore chodza ? Btw. Andy czego oczekujesz jako zaliczenie?
Havok, czy chodzisz ze względu na listę osób, czy powodem miałaby być materia merytoryczna? Nie wiem ile osób ewentualnie przybyło / ubyło, bowiem, jak już wspominałem, miałem w środę wystąpienie we Wrocławiu.

Co do warunków zaliczenia? Zazwyczaj na dodatkowych zajęciach daję pewien margines co do decyzji Słuchaczom. Oznacza to, że proponuję sposoby zaliczenia (obecność - to wiadomo, ale zawsze ważna jest dla mnie aktywność; poza tym może to być przygotowanie krótkiego wystąpienia, esej, tłumaczenie dłuższego tekstu, test końcowy, tzw. "kolokwium ustne", aktywność na forum itp.). Albo przygotowanie Encyklopedii Ad Age? Pomysłów jest zawsze bardzo wiele, zazwyczaj większość decyduje się na opracowanie kilku + jakaś własna, interesująca inicjatywa.

Koncept tych zajęć, w środku semestru, jest realizowany - to chyba oczywiste - dla max. korzyści zainteresowanych tematem.
Ostatnio zmieniony 16 kwie (sob) 2005, 12:19:46 przez andy, łącznie zmieniany 1 raz.

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 16 kwie (sob) 2005, 11:15:56

No powodem glownym mam nadzieje bylaby chec poznania reklamy na przestrzeni lat. Zawsze to czegos uczy np. umiejetnosci dostrzegania faktu jakie reklamy i w jaki sposob zrealizowane sprawialy ze ludzie kupywali dany produkt na przestrzeni ostatnich lat. To sie mam nadzieje by ladnei przekladalo na to jakie rzeczy ludzi najbardziej pociagac beda w przyszlosci, a to chyba uzyteczna wiedza dla stratega:>

mieze
Bywalec
Bywalec

Post autor: mieze » 22 kwie (pt) 2005, 13:20:58

Andy :D Czy mógłbyś napisać jakie są te ikony reklamy z listy TOP 10 :D :twisted:
Bardzo byłabym dźwięczna :D

andy
Ekspert
Ekspert

The Ad Age

Post autor: andy » 22 kwie (pt) 2005, 15:36:12

Dyskusję o tematach omawianych / sygnalizowanych na zajęciach The Advertising Age przenosimy do topicu <a href="http://www.szkolareklamy.pl/ftopicp-28247.html#28247"> Advertising Age. Informacje do zajęć </a>.

ODPOWIEDZ