"Odsłona penisa"

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
mieze
Bywalec
Bywalec

"Odsłona penisa"

Post autor: mieze » 25 sty (wt) 2005, 22:37:03

W dziesiejszym (t.j. z dnia 25 stycznia 2005;-)) Metropolu, został zamieszczony felieton (?) Zuzanny Ziomeckiej, redaktorki naczelnej "Activista". Przeczytałam i stwierdzam, że nareszcie ktoś ubrał w słowa to, co mi ostatnio po myślach lata :mrgreen: :twisted:
Przepisałam więc całość i wklejm poniżej... :mrgreen:
A, no i żeby się potem LPR nie czepiało: "Poniżej cytowany fragment zawiera treści przeznaczone dla osób powyżej 18 roku życia..." :twisted:

Na tablicy mojej redakcji wiszą wydruki każdej strony następnego wydania „Exklusiva”. Na środku znajdują się dwa zdjęcia. Na pierwszym widać nagą kobietę, na drugim- nagiego mężczyznę. Na fotografii nagiej kobiety wzrok gości i pracowników wydawnictwa się nie zatrzymuje. Na widok tej drugiej mój wydawca zzieleniał, szefowa sprzedaży się zaczerwieniła, a menedżer światowej firmy z którą współpracujemy, zagwizdał ze zmartwieniem: „no, ostro”. Co jest takiego hardcorowego w penisie, czego nie ma w cipce? Co o tym sądzą feministki, na pewno wszyscy wiemy. W skrócie- uważają, że penis jest obdarzany większym szacunkiem i troską niż wagina, więc społeczeństwo lepiej dba o jego prywatność. Cipka jest zaś dobrem konsumenckim oraz sama w sobie zarówno celem jak i formą marketingu. Nie twierdzę, że nie zgadzam się z tym poglądem. Niemniej coś więcej musi tkwić w fenomenie oburzenia zdjęciem penisa, gdyż zarówno szefowa sprzedaży, jak i mój wydawca są świtowymi lydźmi z bardzo nowoczesnymi poglądami.

W poszukiwaniu odpowiedzi spojrzałam na to z męskiego punktu widzenia. Wyobraziłam sobie, że mam penisa i staram się utożsamić z poczuciem zagrożenia spowodowanego fotografią cudzego członka. Jedyne co wymyśliłam, to przypuszczenie, że mężczyźni chcą, żeby kobieta, z którą idą do łóżka po raz pierwszy, była zaskoczona na widok penisa. Nie widząc wcześniej innych w filmach i w reklamach, zapoznaje się z narządem kochanka, co staje się fascynującą podróżą w nieznane, zamiast zabiegiem porównawczym, w którym dany okaz może wypaść niekorzystnie. Tysiące kobiet, których piersi nie wyglądają tak jak w reklamach mydła, wiedzą jak irytujące takie porównania bywają. Pozatym pamiętajmy, że pierwotny mężczyzna ino dzidą i kamieniem musiał polować na dziczyznę, żeby przetrwać. Zapewne współczesny facet ma gdzieś jeszcze zakodowane, że zaskoczenie jest skutecznym narzędziem zwycięstwa.

Ale to tłumaczenie nie wyjaśnia reakcji koleżanki z redakcji. Nie wierzę, żeby do takiego stopnia troszczyła się o samopoczucie facetów. Lepszą odpowiedź znalazłam w drodze do kina, w trakcie rozmowy z młodszą znajomą, która zauważyła, że naga kobieta wcale nie pokazuje swojej cipki, tylko, że tak powiem, jej ogrodzenie. I tu cię mam śliska prawdo! Nagość od pasa w dół pokazuje całego mężczyznę- wszystko wisi na zewnątrz. A kobiety mają swoje najsłodsze tajemnice schowane w głębokiej kieszonce, poza widokiem. Kobiece wdzięki są tak dobrze schowane, że wiele kobiet nie wie, jak wyglądają! Jaki więc będzie los nagusa w następnym wydaniu „Exklusiva””? Być może pojawi się w druku jako mały, radosny odwet naczelnej z małymi, mało reklamowymi cyckami za te wszystkie sztuczne biusty wiszące na co drugim billboardzie w naszych miastach...

:twisted: :twisted: :twisted: :mrgreen: :mrgreen:

Tooommmyyy
Początkujący(a)
Początkujący(a)

cudze chwalicie, swego nie znacie

Post autor: Tooommmyyy » 25 sty (wt) 2005, 22:57:31

ja nie czuję sie zażenowany widokiem penisa, nawet cudzego, o ile nie jest zbyt blisko (mowa o tych w realności) i o ile na twrazy właściciela nie widzę podejrzanej miny:]

RafMak
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: RafMak » 26 sty (śr) 2005, 00:25:23

hmm i na to trzeba bylo calego felietonu? :P... aaa to metro :)

ODPOWIEDZ