Poszerzmy swoje horyzonty

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
patrykt
Nowy(a)

Re: Z cyku : "Nieprzydatny post ktory zginie w tle"

Post autor: patrykt » 19 lut (pn) 2007, 13:12:05

seize pisze:Dziś trochę muzyki której opisywanie słowne jest tak samo trudne jak np. zakodowanie w literach emocji jakie czuje się przy zachodzie słońca. Kiedyś (05.11.2005) o pewnym utworze Off the Sky pozwoliłem sobie napisać : "...ściana melancholijnego dźwięku który pulsując przepływa przez rejony ludzkiego umysłu, pokładu wspomnień ... ciepłego deszczu, radosnego śmiechu i zapachu mokrej polany ...". I taka mniej więcej będzie dzisiaj prezentowana tu muzyka. Melodie pływające gdzieś po krajobrazach, które widzimy zawsze gdy tylko zamkniemy oczy ... czyli ambientowe krajobrazy dźwiękowe.

Label : Autoplate
http://www.autoplate.cc/
  • ♦ Off the sky
    Tytuł : Caustic light
    Nr wydawnictwa : [APL033]
  • ♦ Emil Klotzsch
    Tytuł : Tiefe Berge
    Nr wydawnictwa : [APL036]
A skoro juz tak nieco w klimatach jakby trochę (light)ambient to może pójdźmy kawałek dalej :

Label : One
http://one.dot9.ca/
  • ♦ Loscil (Scott Morgan)
    Tytuł : Stases (drones 2001 - 2005)
    Nr wydawnictwa : [one023]
—

Label : Camomille
http://camomille.genshimedia.com/
  • ♦ Różni wykonawcy
    Tytuł : Demeter weeps
    Nr wydawnictwa : [cam092]
Wydawnictwa na licencji : Creative Commons License szczegółowe informacje umieszczone są na stronie konkretnego Netlabelu.
no no, Off the Sky, Loscil - widzę podobne upodobania muzyczne. zespoły z Kranky czy też Constellation tak samo wielbisz?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Z cyku : "Nieprzydatny post ktory zginie w tle&

Post autor: seize » 19 lut (pn) 2007, 13:50:48

patrykt pisze:no no, Off the Sky, Loscil - widzę podobne upodobania muzyczne. zespoły z Kranky czy też Constellation tak samo wielbisz?
No jeżeli mowa o wielbieniu to chyba bardziej do tego pasowało by stwierdzenie, że : mam wielki sentyment do wydawnictw na licencjach typu Creative Commons 8)

Jeżeli zaś chodzi o upodobania muzyczne to są bardzo szerokie; począwszy np. od folku przez klimaty metalowe, rockowe, industrialne, ebm kończąc dajmy na to na dark ambient czy też noise - jednym słowem prawie wszystko :) Jest tylko jeden warunek : muzyka musi być na tyle dobra by mnie ruszyła i czuć było w niej dusze etc. :)

Podczas pisania tego np leci sobie T3CHN0PH0B1A czyli taka jak to określiłem kiedyś mianem "dyskotekowa odmiana kredek (kredek czyli Cradle of Filth)" :)

patrykt
Nowy(a)

Post autor: patrykt » 19 lut (pn) 2007, 14:10:34

Polecam zapoznanie się z albumami Loscil wydanymi właśnie w wytwórni Kranky. Wprawdzie nie są dostępne nigdzie za darmo, jednakże są o niebo lepsze od "States". Zwłaszcza [ul=http://www.last.fm/music/Loscil/First+Narrows]"First Narrows"[/url]. Coś wspaniałego.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 22 mar (czw) 2007, 20:29:59

Depth Affect - John Cassettes EP

Strona zespołu : www.depthaffect.com
Label : Autres Directions
Styl : hmm... electronika, electro-hop
Info : wydawnictwo to zawiera m.in utwór "Blinzeln Blume" w remiksie OffTheSky.

[LINK DO WYDAWNICTWA]

Wydawnictwo oczywiście na licencji : Creative Commons License szczegółowe informacje umieszczone są na stronie Weblabelu.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 18 kwie (śr) 2007, 00:10:10

iambic² - under these stars, we'll sleep again

Label : laridae
Styl : emotional, ambient, electronic

[LINK DO WYDAWNICTWA]

Wydawnictwo oczywiście na licencji : Creative Commons License szczegółowe informacje umieszczone są na stronie Netlabelu.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 21 kwie (sob) 2007, 03:03:29

Nie dawałem chyba zatem nadrabiam zaległość
(bo podawałem info o poprzednich to i o tej by wypadało)

Składanka z muzyka zasadniczo Industrial/EBM :
"Italian Body Music vol.3"
http://www.italianbodymusic.com/

seize
Loża WSR
Loża WSR

A co sobie będe żałował postów w tym prestiżowym temacie ;P

Post autor: seize » 21 kwie (sob) 2007, 04:01:22

A.. no może żeby tak trochę z innej działki muzycznej polecieć - pewnie będzie to mało odkrywcze dla zainteresowanych (pisze o tym w ogóle bo swego czasu było widać że są tu tacy :) ) ale ... kogo to ;)

Tym co im nie obce Psytrance, Dark Psychedelic etc. chyba można zachęcić do zajrzenia na : http://www.triplag.com/
W sekcji 'trance' znaleźć można takie wydawnictwa jak :

- V.A. Triplagitus Shamanitus :: Vol. 1 Triplagitus
- V.A. Triplagitus Shamanitus :: Vol. 2 Shamanitus
- V.A. Asylum of Darkness
- V.A. SamowareZ

BTW : Podczas pisania postu leci sobie u mnie ostatni z rzeczonych składaków :)

Wydawnictwa oczywiście na licencji : Creative Commons License szczegółowe informacje umieszczone są na wskazanej wyżej stronie.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Z cyku : "Nieprzydatny post ktory zginie w tle" :)

Post autor: seize » 19 cze (wt) 2007, 00:49:05

Dziś zgoła inna muzyka z puli 'szef kuchni poleca' :)
Bowiem dziś radio [które nota bene coś mnie chyba nie lubi ;) ] przypomniało mi miło o muzyce mniej więcej pokroju Mogwai :) Tak więc dziś dość gitarowa pozycja dla tych którym 'coś a'la Mogwai' jakoś leży w guście :)

Loss of a Child - Caught and Lost

Label : Lost Children
Styl : post-alternative-instrumental rock

[LINK DO WYDAWNICTWA]

Wydawnictwo oczywiście na licencji : Creative Commons License szczegółowe informacje umieszczone są na stronie Netlabelu.

seize
Loża WSR
Loża WSR

336 miejsc

Post autor: seize » 14 lip (sob) 2007, 14:41:48

Pozwolę sobie niniejszym dokonać pewnej kontynuacji określonego wyżej horyzontu dziś jednak oprócz samych dźwięków dojdą też słowa, pejzaże w dualnym opisie, wojna marzeń z hałasem, piękną jak nocny spacer pustym mostem i sycąca jak piękny sen w uśpieniu pod latarnią ...

http://www.myspace.com/336miejsc

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 23 sie (czw) 2007, 23:50:35

Mr. Moods – In Love We Trust... And We Hate

Label : Dirtybird rexx
Styl : downtempo / hip-hop
Uwagi : Jeżeli komuś hasło NinjaTune coś mówi to sądzę, że powinien rzucić okiem

[LINK DO WYDAWNICTWA]

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 24 sie (pt) 2007, 18:06:52

Jeśli komuś się spodobało powyższe to warto też rzucić na inne wydawnictwo z tego labelu :

Laineet – Odotusta On EP

Label : Dirtybird rexx
Styl : elektronika / hip-hop

[LINK DO WYDAWNICTWA]

oraz :

Phasen - Yesterday Was Tommorow (EP)

Label : I/O [Electronic Netlabel]
Styl : Downtempo / Trip hop

[LINK DO WYDAWNICTWA]

-

Violent Public Disorderaz: Sadness In Square

Label : ILo-kiwi netlabel
Styl : Downtempo / Nu-jazz

[LINK DO WYDAWNICTWA]

Wydawnictwa oczywiście na licencji : Creative Commons License szczegółowe informacje umieszczone są na stronach Netlabel-i.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 24 sie (pt) 2007, 19:02:58

... a no i z tego wszystkiego zapomniałem o najważniejszym :|

Dla tych co to wolą rzeczy pokroju Mogwai i pięknych, głośnych eksplozji gitarowych emocji, gorąco polecam :

Milhaven - I.M. Wagner EP

Label : 12rec
Styl : post-rock / guitar-drones
Uwaga : tu piękny zwłaszcza utwór "Lords of birds"

[LINK DO WYDAWNICTWA]

Jeśli się komuś spodoba to w zbiorach tego Netlabelu znajduje się też wcześniejsze wydawnictwo Milhaven zatytułowane "Bars closing down" (z pięknym np. "Drink a pint of blood a day")
[LINK DO WYDAWNICTWA]

A dla "leniwych klikaczy" próbka :

Milhaven - Barnabas (nowy. nieopublikowany utwór)
(oczywiście z uwagi na moc dźwięku pojawia się charczenie)
[ytv]G2hYBC4z6NY[/ytv]

netmuzyka
Nowy(a)

Zaproszenie do współpracy użytkownika Seize

Post autor: netmuzyka » 27 sie (pn) 2007, 11:29:32

Witaj Seize,

nazywam się Piotr Melonik [mlonx, mlx, emeliks] i jestem autorem strony http://netmuzyka.com. Jest to blog, na którym rencenzuję płyty dostępne legalnie w internecie, przedstawiam własnej produkcji kompilacje itp.

Jak zauważyłem dzielisz ze mną pasję, dlatego pomyślałem, że może miałbyś ochotę współtworzyć netmuzykę ze mną? Nie udostępniasz swojego adresu mailowego w profilu, dlatego postanowiłem skontaktować się z Tobą w ten sposób.

Na wszystkie pytania odpowiem. Napisz proszę do mnie na adres mlonxy@neostrada.pl

Czekam na kontakt i pozdrawiam serdecznie
Piotrek Melonik

MaryÂś
Nowy(a)

Post autor: MaryÂś » 18 gru (wt) 2007, 02:19:00

Seize, ja to chciałabym Ci bardzo podziekować za to co tu zrobiłeś. ostatnie 3 godz. poświęciłam na zagłebienie sie w temacie i normalnie poprostu słów mi brak. myślę,że horyzonty me juz sa poszerzone na najblizszy co najmniej miesiąc. jeszcze raz dzieki. naprawde fajny z Ciebie facet :)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 19 gru (śr) 2007, 15:39:50

Cieszę się zatem, że to co kiedyś sukcesywnie czyniłem daje komuś jakąś radość. Niestety od pewnego czasu ciężko mi się już temu oddawać ale... kto wie może kiedyś powrócę do tego w jakiejś formie :roll: 8)

ODPOWIEDZ