Ojciec dyrektor - zreczny manipulator czy szarlatan :D ?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

Kim według Ciebie jest O. T. Rydzyk?

Szarlatanem
1
3%
Zręcznym manipulatorem
18
55%
Businessmanem
3
9%
Ojcem narodu
1
3%
Zerem
5
15%
Dobrym kaznodzieją
1
3%
Ufokiem
3
9%
Ostoją katolicyzmu
1
3%

Liczba głosów: 33

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 13 gru (śr) 2006, 09:55:37

Policja: Podwiezienie o. Rydzyka to "ludzki gest"

Dobry uczynek szefa toruńskiej policji, który podczas 15. urodzin Radia Maryja podwiózł służbową skodą o. Tadeusza Rydzyka, nie zostanie ukarany. Komendant wojewódzki uznał, że nie doszło do naruszenia przepisów.

- Był to zwyczajny ludzki gest nie kolidujący ze służbą - uzasadnia Jacek Krawczyk, rzecznik prasowy kujawsko-pomorskiej policji. - Co innego, gdyby radiowóz zjechał z wytyczonej trasy.

Brodziński nie opuścił jej jednak ani na moment - osobiście konwojował przejazd kolumny z premierem. - Wielokrotnie podwozimy do domów kierowców przyłapanych na jeździe po pijanemu, ostatnio jeden z nich w Rypinie odwdzięczył się nam, wybijając szybę w radiowozie. Tym bardziej nie ma nic zdrożnego w tym, że przejechała się nim osoba powszechnie szanowana - komentuje Krawczyk.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 13 gru (śr) 2006, 10:28:03

A mi się chyba wydaję że ostatnie zdanie powinno brzmieć chyba raczej z użyciem stwierdzenia : powszechnie znana - z tym szacunkiem to ja bym tak nie przesadzał - no chyba że to też semantyczne nadużycie. :mrgreen: :twisted:

Ciekawe też co to oznacza "wytyczona trasa" bo rozumiem ze zatem w niej mieści się przejazd spod rozgłośni do WSKSiM i z powrotem ... (bo o takich przejazdach była mowa tutaj w tym źródle : Onet.pl/IAR)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 24 lip (wt) 2007, 14:51:13

Postanowiłem odświeżyć ten temat z racji, iż w temacie Antyklerykalizm zaczęły się dużo ciekawsze dyskusję i przedmiot tamtych dyskusji jest dużo wyższej jak dla mnie rangi i wartości to w tym uważam warto będzie [by tam nie śmiecić] umieszczać to co tyczy się dyrektora radia.

No i przeprosiny poszły, zostały przyjęte i wszystko jest cacy. I ponowie swe pytanie : co musiało by się stać by Zakon dokonał zmiany personalnej? Czy w myśl nieusuwania "kury znoszącej złote jajka", "maszynki do zarabiania pieniędzy" etc - nie umniejszając... - nie ma wręcz takiej rzeczy, która była by w stanie to sprawić? Czy np. kiedykolwiek np. Radio Józef będzie miało wyższe znaczenie niż rozgłośnia toruńska? Czy też trzeba mówić o zagrożeniu obcych, ekspansji wrogów, ciągłym zagrożeniu ze strony jakichś bliźnich, połączonych w sieci etc by zyskać słuchalność (posłuch?) wiernych? :-|

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 24 sie (pt) 2007, 17:46:29

To, co robi Radio Maryja, to szkodliwa antyewangelizacja - abp Tadeusz Gocłowski

Arcybiskup: odwołać o. Rydzyka - Onet.pl

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 30 sie (czw) 2007, 12:29:57

No proszę jakie cuda ... taka zła była ta unia, taka była [przynajmniej w moim odczuciu] nagonka na to że to zło pachnące masonerią itd. a tu proszę może weźmie się od niej 15 milionów euro unijnej dotacji, bo czemu by nie... :twisted: :evil:

"Fajnie" że strona polska uznała uczelnie dyrektora rozgłośni jako inwestycję ważną dla państwa...

Uczelnia ta np. w rankingu - dokładnie w rankingu z 2007, niepaństwowych szkoły niebiznesowe, składającym się z 70 pozycji - Wprost znajduje się aż na 65(!) pozycji.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

O dofinansowaniu uczelni Rydzyka przez UE

Post autor: s_wojtkowski » 30 sie (czw) 2007, 16:47:58

seize pisze:Uczelnia ta np. w rankingu - dokładnie w rankingu z 2007, niepaństwowych szkoły niebiznesowe, składającym się z 70 pozycji - Wprost znajduje się aż na 65(!) pozycji.
I właśnie dlatego trzeba ją trochę dofinansować :D. Proste. :wink:
(Ale Owsiak jaki zły, jaki zazdrosny! Jego list do Rydzyka jest bezprecedensowy.)

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 30 sie (czw) 2007, 16:57:34

Podobno uczelnia Rydzyka znalazla sie na liscie inwestycji priorytetowych (takich na ktore musza znalezc sie dotacje bez konkursow) m.in. kosztem nowej drogi z Poznania do Wroclawia szykowanej na Euro2012

I druga sprawa ktora opisuje Presserwis

Sobala przeprasza za skrót myślowy dziennikarza

Dyrektor Programu I Polskiego Radia w liście do redaktor naczelnej "Naszego Dziennika", przeprasza, że dziennikarz jego stacji "użył skrótu myślowego, który mógł wypaczyć wypowiedź Ojca Tadeusza Rydzyka"

"Jest nam niezmiernie przykro, że w jednym z naszych dzienników - wyemitowanym w dniu 22.08.07 o godz. 1.00 autor użył niezamierzonego skrótu myślowego, który mógł wypaczyć wypowiedź Ojca Tadeusza Rydzyka" - czytamy w liście Sobali.

"Nasz Dziennik" zarzucił radiowej Jedynce manipulację po tym, jak prezenter - informując decyzji prokuratora ws. "taśm Rydzyka" - powiedział, że dyrektor Radia Maryja w nagraniu nazwał prezydenta oszustem. W rzeczywistości Rydzyk powiedział: "prezydent mnie oszukał".

"Czyżby tak mierną znajomość semantyki języka polskiego posiadali dziennikarze publicznego radia, że słowa 'prezydent mnie oszukał' odczytują jako obelgę 'prezydent jest oszustem'?!" - napisał "Nasz Dziennik" 23 sierpnia.

List był własną inicjatywą Sobali: nie dostał on wniosku o sprostowanie ani od Rydzyka, ani od żadnego z jego mediów. - Powinnością każdego dziennikarza, również dyrektora, jest przepraszać za błąd. Ja widzę różnicę między tymi dwoma sformułowaniami i uważam, że dziennikarz popełnił błąd. Został pouczony - mówi Sobala.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: O dofinansowaniu uczelni Rydzyka przez UE

Post autor: seize » 30 sie (czw) 2007, 18:09:52

wojtkowski pisze:I właśnie dlatego trzeba ją trochę dofinansować :D. Proste. :wink:
(Ale Owsiak jaki zły, jaki zazdrosny! Jego list do Rydzyka jest bezprecedensowy.)
To dlatego może dofinansujmy jakąś szkołę ideologicznie wolna w jakiejś miejscowości gdzie jest problem z edukacja na tym poziomie. Dużo mamy szkół które można było by dofinansować tak by nie trzeba było czegoś budować od wręcz podstaw tylko rozwijać.

Jednym słowem jeżeli takie rzeczy dopuszcza sie na najważniejsze miejsca na liście priorytetowej to dla mnie jest to wysoce żenujące - i mam jako człowiek czy może przede wszystkim obywatel prawo do takiego zdania.

Co do Sobali to cóż wystarczy popatrzeć jak było gdy obejmował zarządzanie Radia BIS które było przed jego przyjściem bardzo dobra stacją kulturalno-muzyczna której rosła słuchalność. I przerabiane były zwolnienia przez telefon z tego co pamiętam i inne co było głośno komentowane przez społeczność słuchaczy - jak również i na antenie nie obyło sie bez wycieczek w stronę osoby Sobali. Tak wie mnie to nijak nie zdziwiło.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

To jasne!

Post autor: s_wojtkowski » 30 sie (czw) 2007, 20:02:01

sinar pisze:Podobno uczelnia Rydzyka znalazla sie na liscie inwestycji priorytetowych (takich na ktore musza znalezc sie dotacje bez konkursow) m.in. kosztem nowej drogi z Poznania do Wroclawia szykowanej na Euro2012.
I dwóch stadionów. Oraz kosztem sierot z rodzinnych domów dziecka i leków uśmierzających ból chorym na raka.

Obrazek

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 lis (sob) 2007, 14:30:57

"Pieniądze ze Skarbu Państwa na Radio Maryja?" (onet.pl)

W lutym tego roku fundacja "Lux Veritatis" (związana z ojcem Tadeuszem Rydzykiem) otrzymała od Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej dotację w wysokości 12mln zł na poszukiwanie i wykorzystanie wód termalnych, którymi to miały być ogrzewane m.in akademiki Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej (uczelnia której "Ojcem Założycielem" jest T. Rydzyk) w Toruniu

Jak podaje Super Express, w październiku NFOŚiGW dostało z fundacji o. Tadeusza wniosek o zwiększenie dotacji o 15 mln zł. Wniosek tłumaczony jest niby : wzrostem kosztów z uwagi na zmianę technologię i głębokości wiercenia przez wykonawcę.

na podstawie powyżej zlinkowanego newsa.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 28 lis (śr) 2007, 09:35:22

"(...) My żadnych ulg nie chcemy. Chcemy być traktowani jak każdy obywatel i bez specjalnych przywilejów. My o przywileje nie prosimy, tylko o normalność"* - T. Rydzyk

Nie no z tym zdaniem to ja się zgadzam w dużej rozciągłości :)

Też jestem za tym ów człowiek i jego organa zawsze podlegały dokładnie tym wszystkim zasadom jakie obowiązują innych obywateli i przedmioty ich działalności z których dokonują pełnych rozliczeń min. finansowych.

* źródło : O. Rydzyk: cofamy się do komunizmu, do terroru - Onet.pl/PAP

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 30 lis (pt) 2007, 16:50:32

Dziennikarka programu Uwaga! (TVN) próbowała (przeprowadziła "atak") "w sposób agresywny wymóc rozmowę" na T. Rydzyku podczas lotu do Buenos Aires.

"Zajawka" programu którego emisja będzie miała miejsce jutro o 19:45 w TVN : link

Na stronie wiadomego radia (RM) można również naleźć (a posłuchać dla wyrobienia sobie "kontrastu") 12 minutowy materiał w formie mp3 dotyczący m.in: "napadu"/"napaści"/"obrażania inwektywami"/"przemocy psychicznej"/"molestowania słownego"/"terroryzmu medialnego"* etc. 8)

* cytaty z materiału audio dostępnego na stronie radia

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 10 gru (pn) 2007, 09:35:52

Według KRTiTV tylko* radio, pana (co najwyżej!) Rydzyka nie łamie zasad przyznanej koncesji ... :lol: :lol: :mrgreen: :lol:

Takiej informacji nie mogę skwitować inaczej niż tylko jednym wielki śmiechem :lol: :lol: :lol:

Ciekawe zatem co w radiu o charakterze "nadawcy społecznego" robią rozmaite reklamy różnych wydawnictw, szkoły i wszelkiej maści innych temu podobnych :twisted: :evil: 8)

* z monitorowanej 13-ki

Natalunia
Ekspert
Ekspert

Post autor: Natalunia » 10 gru (pn) 2007, 09:58:59

Rydzyk należy do ugrupowania nazistowskiego, i jest jedną z szych. Do tego ugrupowania należy jedynie okolo 20 członków. Rydzyk dotuje tę organizację. I ostatnio zasilił jej konto na 1 mln euro. Organizacja działa w Niemczech.

Fajnie, co? a u nas podobno nazizm jest karany...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 10 gru (pn) 2007, 10:10:01

Przyznam, że mi o niczym takim nie wiadomo, więc ciężko komentować.

ODPOWIEDZ