Cytaty, złote myśli etc

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 29 sie (śr) 2007, 11:21:32

Magdusia pisze:A na koniec Karol Marks proszony o ostatnie słowa:

- "No, już, wynoście się stąd! Ostatnie słowa są dla głupców którzy nie powiedzieli wystarczająco wiele."
To miałem wczoraj wrzucić razem z tamtym ale uznałem że zrobię to później :roll: :twisted:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 29 sie (śr) 2007, 16:43:24

Coz za artysta umiera we mnie (Neron)

Umieram z pomoca zbyt wielu lekarzy (Aleksander Wielki)

O sancta simplicitas! / O swieta naiwnosci! (Jan Hus do wiesniaczki, dokladajacej chrustu do stosu, na ktorym mial splonac)

Nie psuj moich kol (Archimedes do rzymskiego zolnierza, rozdeptujacego jego rysunki)

I ty Brutusie przeciwko mnie (Cezar)

O niebo nie stoje, piekla sie nie boje (Kasper Bekiesz)

Chcialbym podziekowac swojej rodzinie za jej milosc i oddanie. A reszta swiata moze mnie pocalowac w d... (Johnny Frank Garrett, skazany w 1981 za zamordowanie zakonnicy)

Sentencje pochodza z ksiazki Tomasza Basiuka i Pawla Piaseckiego "Prosimy powtarzac. 1000 cytatow na kazda okazje"

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 30 sie (czw) 2007, 18:15:36

Przekroczmy rzekę i odpocznijmy w cieniu drzew - Thomas Stonewall Jackson

Parafrazując Casanove powiedział bym : Żyłem jak chrześcijanin, umieram jak filozof.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Gáspár Békés, ur. ok.1520, zm. 1579

Post autor: s_wojtkowski » 30 sie (czw) 2007, 19:43:57

sinar pisze:O niebo nie stoje, piekla sie nie boje (Kasper Bekiesz)
Niezły gość. Nawet umierając rymował. Poeta wierszokleta. Bo chyba przekład próbuje oddać nie tylko sens, ale i piękno przedśmiertnej wypowiedzi (:?:) Ciekawe czy formułkę miał przygotowaną wcześniej czy improwizował.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 30 sie (czw) 2007, 21:35:44

Bo każdy człowiek ma trzy życia w sobie jedno, po którym płacze, drugie w którym żyje i stęka, trzecie, którego się spodziewa - Józef Ignacy Kraszewski

Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca - Autor nieznany

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 wrz (pn) 2007, 22:43:42

W ciszy twoje serce znajdzie odpowiedzi, których rozum znaleźć nie potrafi - Phil Bosmans

Ani czas, ani mądrość nie zmieniają człowieka – bo odmienić istotę ludzką zdolna jest wyłącznie miłość - Paulo Coelho

Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego - Marek Aureliusz

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 04 wrz (wt) 2007, 15:27:21

seize pisze:Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca - Autor nieznany
jakie to ładne... :roll:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Poglądy Seize'go na relacje komunizmu i chrzescijaństwa

Post autor: s_wojtkowski » 10 wrz (pn) 2007, 16:08:15

seize pisze:można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami jednocześnie określają się chrześcijanami

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 10 wrz (pn) 2007, 16:58:02

Sławku powiem Ci jasno : Przekraczasz dopuszczalną granicę :!:

Jeżeli chcesz coś cytować to nie zachowuj się niczym Gazeta której to na konferencji udowadniano jakiego kłamstwa i manipulacji dopuściła się wpływając na treść i wygląd cytatu m.in. przez niezaznaczanie urywania treści cytowanej etc.

Jeżeli czujesz potrzebę cytowania to cytuj tak jak stoi w oryginale wypowiedzi albo wskaż miejsce w którym dokonujesz manipulacji / zmiany sensu treści przez wycięcie fragmentu. :!: :evil: :evil:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 10 wrz (pn) 2007, 17:17:52

Happy wspomniała o "żydo-komunie" co m.in zaowocowało komentarzem Sinara :
sinar pisze:2. Co do sekty to pewnie masz racje. 2000 lat temu byl taki Zyd co zalozyl "sekte" ktora do tej pory rzadzi swiatem. No bo nie da sie ukryc ze ze wzgledu na pochodzenie oraz poglady Jezus byl zapewne pierwszym ZydoKomuchem.
Na który ja sobie pozwoliłem odpisać w ten sposób :
seize pisze:Toż więc właśnie 8) :lol: Nie ujmując ale tak właśnie czasem patrząc można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami i/lub antysemitami jednocześnie określają się chrześcijanami - choć fakt, dużo częściej katolikami niż chrześcijanami :D
Jeśli sens nie jest jasny to może Ci go wytłuszczę :

"(...) można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami i/lub antysemitami jednocześnie określają się chrześcijanami (...)"

* czyli że chrześcijanami określają się osoby : określające się same antykomunistami i antysemitami [zarazem, bo tym cechuje się przecież określenie użyte przez Happy, a do którego moje słowa się odnosiły) lub określające się po prostu antysemitami.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 10 wrz (pn) 2007, 17:30:07

W TYM poście tez dopuściłeś się manipulacji moimi słowami - tnąc treści mojej wypowiedzi, którą cytujesz bez jakiegokolwiek oznaczenia ingerencji w zdanie :!:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

O prawidłach rządzących spójnikiem zdaniowym alternatywy

Post autor: s_wojtkowski » 10 wrz (pn) 2007, 17:35:40

seize pisze:Jeśli sens nie jest jasny to może Ci go wytłuszczę :

"(...) można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami i/lub antysemitami jednocześnie określają się chrześcijanami (...)"

* czyli że chrześcijanami określają się osoby : określające się same antykomunistami i antysemitami [zarazem, bo tym cechuje się przecież określenie użyte przez Happy, a do którego moje słowa się odnosiły) lub określające się po prostu antysemitami.
Stwierdzam z przykrością, że mimo podstaw edukacji filozoficznej nie rozumiesz funkcji logicznych spójników zdaniowych.

Twoja wypowiedź brzmi:

"można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami i/lub antysemitami jednocześnie określają się chrześcijanami"

zatem człon "i/lub antysemitami" można usunąć BEZ WPŁYWU na wartość logiczną wypowiedzi. Wynika to z praw rządzących ALTERNATYWĄ (czyli spójnikiem "i/lub", znak "v").

Inaczej rzecz umując jesli ktos twierdzi, że"można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami i/lub antysemitami jednocześnie określają się chrześcijanami" twierdzi zarazem, że "można to nazwać jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami jednocześnie określają się chrześcijanami".

Czy dobrze rozumiem, że chcesz się z tego drugiego twierdzenia wycofać?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 10 wrz (pn) 2007, 18:18:41

Być może i źle rozumiem ale złączenia ALTERNATYWY i KONIUNKCJI nie uważam za uprawniająca do wycinana z cytowanego zdania jego części, które to znajdują się w nim celowo. Gdyż m.in nie było tam użycia KONTRAWALENCJI zamiast tego występowała swoista RÓWNOWAŻNOŚĆ

Innymi słowy zdania ma charakter treściowy o formie :
p wtedy i tylko wtedy, gdy q lub q

p = 0
p = 1 iff q =1

p = 0
p + q = 1
q = 1

Wobec tego twierdzenie zawarte w tym zdaniu był taki że osoba która używa pojęcia "żydokomuna" a zatem mającego przekonania antysemickie i antykomunistyczne dokonuje dziwnego przewrotu myślowego - tak samo jak osoba która ma po prostu przekonania antysemickie - gdy przy tym równocześnie określa się mianem chrześcijanina.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Co tak naprawdę stwierdził Seize?

Post autor: s_wojtkowski » 10 wrz (pn) 2007, 18:32:32

seize pisze:zamiast tego występowała swoista RÓWNOWAŻNOŚĆ.
Chyba bardzo swoista :wink:.
seize pisze:Wobec tego twierdzenie zawarte w tym zdaniu był taki że osoba która używa pojęcia "żydokomuna" a zatem mającego przekonania antysemickie i antykomunistyczne dokonuje dziwnego przewrotu myślowego - tak samo jak osoba która ma po prostu przekonania antysemickie - gdy przy tym równocześnie określa się mianem chrześcijanina.
Powiedz zatem czy zgadzasz się ze stwierdzeniem, że "[jest] jednym z największych przekrętów, że osoby określające się antykomunistami jednocześnie określają się chrześcijanami" czy nie? Bo jeśli nie chciałeś tego powiedzieć, a wynika to tylko z niefortunnego zastosowania spójników logicznych to możemy dać temu pokój.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 10 wrz (pn) 2007, 18:59:14

Tak swoiste jak traktowanie 'i/lub' jako alternatywy bezwzględnej gdzie pomija się kwestie łączności.

Jeśli jeszcze nie znasz mojego zdania przeczytaj jeszcze raz umieszczonego tu posta; tuż nad twoją wypowiedzią.

ODPOWIEDZ