Za czy przeciw?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

Czy jesteś za przywróceniem kary śmierci?

Tak
24
56%
Nie
17
40%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów: 43

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Re: Leciuchny offtop

Post autor: s_wojtkowski » 12 sty (pt) 2007, 16:59:21

seize pisze:Tia poco dyskutować np. o wojnie na świecie skoro w TV leci fajny serial ..... :?
Nie bądź takim ponurakiem. Nie chodzi o serial, tylko o Kondratiuka!

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 12 sty (pt) 2007, 17:07:40

Miłego Kondratiuka.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Only 3 posts ....

Post autor: seize » 03 lut (sob) 2007, 19:34:34

"Kara śmierci to obraza ludzkiej godności"
Benedykt XVI (...) przypomniał o obowiązującym chrześcijan "nakazie poszanowania życia ludzkiego" i nazwał karę śmierci "nie tylko zamachem na życie, lecz również obrazą godności człowieka".

Zdaniem papieża państwo dysponuje "skuteczniejszymi środkami (niż kara śmierci) zwalczania zbrodni", które dają temu, kto ją popełnił, "szansę jej odkupienia". '
źródło : http://***SPAM***.pl/1478924,12,item.html (onet.pl)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 29 sie (śr) 2007, 00:41:48

Po 48 latach sąd uniewinnił skazanego na śmierć

http://***SPAM***.pl/1596207,12,item.html

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 05 wrz (śr) 2007, 14:51:19

"Polska jako jedyny kraj Unii Europejskiej opowiedziała się przeciwko ustanowieniu zaproponowanego przez Komisję Europejską Europejskiego Dnia przeciwko Karze Śmierci"

http://***SPAM***.pl/1600414,12,item.html

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Dzień przeciwko!

Post autor: s_wojtkowski » 05 wrz (śr) 2007, 15:04:46

seize pisze:"Polska jako jedyny kraj Unii Europejskiej opowiedziała się przeciwko ustanowieniu zaproponowanego przez Komisję Europejską Europejskiego Dnia przeciwko Karze Śmierci"

http://***SPAM***.pl/1600414,12,item.html
No to Polska postąpiła zgodnie z wolą większości swoich Obywateli.

Dzień przeciwko Karze Śmierci. Dzień przeciwko Elektrowniom Atomowym. Dzień przeciwko Elektrowniom Nieatomowym. Dzień przeciwko Karze Dożywocia Z Mozliwością Zwolnienia Warunkowego. Dzien przeciwko Karze Dożywocia Bez Możliwości Zwolnienia Warunkowego. Dzień przeciwko Homofobii. Dzień przeciwko Heterofobii. Dzień przeciwko Fobii. Dzień przeciwko Karze 25 lat Więzienia. Dzień przeciwko Karze 15 lat Więzienia. Dzień przeciwko Karze 16 lat Więzienia. Dzień przeciwko Nocy. Dzień przeciwko Dniu Przeciwko!

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Dzień przeciwko!

Post autor: seize » 05 wrz (śr) 2007, 15:22:22

Jeżeli zrównujesz Dzień przeciwko Karze Śmierci z czymś takim jak Dzień przeciwko Nocy, dezawuując totalnie sens czegoś takiego jak sprzeciw przeciwko karze śmierci to cóż ... "gratuluje".

Jak rozumiem zatem takie różnego rodzaju dni też uważasz za zbędne:
Dzień Papieża Jana Pawła II, Dzień Pamięci Ofiar Nazizmu, Światowy Dzień Walki z Rakiem, Narodowy Dzień Życia, Światowy Dzień Pamięci Ofiar Katynia, Dzień Zapobiegania Narkomanii, Światowy Dzień Modlitwy o Pokój itd. :?:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Re: Dzień przeciwko!

Post autor: s_wojtkowski » 07 wrz (pt) 2007, 16:41:49

seize pisze:Jeżeli zrównujesz Dzień przeciwko Karze Śmierci z czymś takim jak Dzień przeciwko Nocy, dezawuując totalnie sens czegoś takiego jak sprzeciw przeciwko karze śmierci to cóż ... "gratuluje".
Ale dlaczego jesteś taki nietolerancyjny? Czy wszyscy Europejczycy muszą być jednomyślni (szczególnie, że nie są)? To w Europie nazywacie tolerancją: jedynie słuszne poglądy w sprawie kary śmierci?
Na razie nie pisałem tu nic na temat czy jestem za czy przeciwko karze śmierci. Sama natomiast koncepcja "Europejskiego Dnia Przeciwko..." jest dla mnie groteskowa.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 07 wrz (pt) 2007, 17:01:55

A czy w którymkolwiek Państwie jest dopuszczalna obecnie kara śmierci ? Nie ma w żadnej. Równie groteskowymi można zatem nazywać wręcz zdecydowaną większość Dni, Świąt etc. gdy w dużej mierze dotyczą one tylko jakiejś grupy, która uznaje/obchodzi dane święto.

Dodatkowo czemu np. ludzie nie mogliby pracować w jakieś święta kościelne czy też niedziele i że ktoś postanowi to ustawowo zabronić - a jak jest rzesza tych co chcą wtedy pracować, pójść do kina.. a wszystko będzie zamknięte prócz apteki i kiosku dyżurnego a także kościoła - to to jest tolerancja ?

Jedno jednak zawsze dla mnie pozostanie bez zmienne : osoba która jest za zażyłym i zatwardziałym ochroną życia poczętego ze względu na podejście światopoglądowo-religijne nie może być jednocześnie za dopuszczaniem kary śmierci i nadawaniu sobie praw Boga do oceniania człowieka i jego likwidacji.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Kara śmierci a aborcja

Post autor: s_wojtkowski » 07 wrz (pt) 2007, 17:28:12

seize pisze:Jedno jednak zawsze dla mnie pozostanie bez zmienne : osoba która jest za zażyłym i zatwardziałym ochroną życia poczętego ze względu na podejście światopoglądowo-religijne nie może być jednocześnie za dopuszczaniem kary śmierci i nadawaniu sobie praw Boga do oceniania człowieka i jego likwidacji.
Nonsens. Np. Katechizm KK dopuszcza karę śmierci, a aborcję - nie. Wiele osób dopuszcza ochronę organizmu społecznego przez amputację tej części, która zagraża jego istnieniu (czyli np. karę śmierci wykonaną na notorycznym mordercy-recydiwiście, którego wina zostaje udowodniona, a wszelkie szanse na poprawę - zmarnowane). Aborcja jest natomiast zabiciem życia, które jest zawsze absolutnie niewinne.

Opętaniem chyba tylko można natomiast nazwać sytuację, w której Europa, która tak "pięknie" i wytrwale walczy o zniesienie kary śmierci dla morderców, jednocześnie dopuszcza zabijanie dzieci w łonach matek (bo np. mają zespół Downa albo ich rodzice mają za małe mieszkanie). Czy można sobie wyobrazić Europejski Dzień Przeciwko Zabijaniu Dzieci Nienarodzonych? Pytanie retoryczne. Ale Europejski Dzień Przeciwko Zabijaniu Morderców - to co innego.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 07 wrz (pt) 2007, 18:22:50

I jak byk jest też napisane "NIE ZABIJAJ!" - Zabicie kogoś i nawet nie w trakcie obrony koniecznej jest wyłącznie, przy podpieraniu się jakąkolwiek religią jest czystą podłością wobec godności człowieka, jest zgoda na takie coś jest niczym innym jak samo upodleniem i wiarą o podłożu którego nie można nazwać że jest przesycona miłosierdziem czy też miłością. A hipokryzją, uznawanie braku prawa do rozstrzygania i nie dopuścić do przerwania rozwoju płodu tłumacząc to ochroną życia, a zarazem pozwalanie sobie na stawianie się w roli siły najwyższej w której to mocy sprawczej leży decydowanie o tym czy ktoś powinien zginąć czy nie.

I mogę, mogę, dyskutować o plusach i minusach tych spraw. Ale nigdy nie uznam że te dwie sprzeczne rzeczy jak obrona życia i zgoda na kare śmierci wynikłą z osądu mogą w duchu religijnym być spójnymi i niewykluczającymi się zasadami. Bo to co powoduje chęć zabicia z osądu daje się wręcz zamknąć w tym co też w katechizmie stoi jak byk 'Siedmiu grzechach głównych' a przede wszystkich w jednym... szóstym - wprost zwanym : GNIEW.

Jeżeli nawet w Stanach Zjednoczonych gdzie system prawny dział dużo lepiej niż u nas.. jeżeli tam dochodzi do tego że po 48 latach ktoś zostaje uniewinniony a w pierwotnym procesie został po zaledwie 6h skazany na karę śmierci.. i dopiero tyle lat było potrzebne by być oczyszczonym z zarzutów, to.. szkoda słów.
seize pisze:"Kara śmierci to obraza ludzkiej godności"
Benedykt XVI (...) przypomniał o obowiązującym chrześcijan "nakazie poszanowania życia ludzkiego" i nazwał karę śmierci "nie tylko zamachem na życie, lecz również obrazą godności człowieka".

Zdaniem papieża państwo dysponuje "skuteczniejszymi środkami (niż kara śmierci) zwalczania zbrodni", które dają temu, kto ją popełnił, "szansę jej odkupienia". '
źródło : http://***SPAM***.pl/1478924,12,item.html (onet.pl)

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Sonda jak to sonda

Post autor: s_wojtkowski » 19 wrz (śr) 2007, 15:09:47

Sonda Wirtualnej Polski (wyniki z dziś z godz. 15:00)

Czy jesteś za ustanowieniem Europejskiego Dnia przeciwko Karze Śmierci?

Tak 43%
Nie 51%
Nie mam zdania 6%

Łączna liczba głosów: 15517

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 19 wrz (śr) 2007, 15:31:42

Powiedzmy sobie szczerze gdyby to bezposrednio od ludzi zależało - kara smierci by byla (nie tylko w Polsce ale pewnie i w calej Europie). U nas poparcie dla niej siega tak pewnie 60-70%.

Dlatego w kazdej kampanii wyborczej tak kwestia staje sie swego rodzaju kielbasa wyborcza. Ciekawe tylko co przeszkadzalo PiS i Ziobrze wprowadzic przez 2 lata takie zmiany w kodeksie karnym. Bo przeciez nie koalicjanci :D A jesli "Europa" to nie ma co teraz mydlic ludziom oczy i skladac kolejnych pustych obietnic.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Kara śmierci a kampania wyborcza

Post autor: s_wojtkowski » 19 wrz (śr) 2007, 15:41:19

sinar pisze:Ciekawe tylko co przeszkadzalo PiS i Ziobrze wprowadzic przez 2 lata takie zmiany w kodeksie karnym. Bo przeciez nie koalicjanci :D A jesli "Europa" to nie ma co teraz mydlic ludziom oczy i skladac kolejnych pustych obietnic.
Ja nie wiem czy PiS jest za przywróceniem kary śmierci, ale nie sądzę, żeby takie było oficjalne stanowisko tej partii (myślę, że zdania są tu podzielone, jak w innych partiach). Wiem też, że nie bardzo możemy sobie jako Polacy decydować o stosowaniu bądź nie stosowaniu kary śmierci w Polsce, bo chcąc przystąpić do Unii Europejskiej musieliśmy podpisać bezwzględne moratorium na jej nie stosowanie. Nie zauważyłem też, żeby w tej kampanii wyborczej któreś ugrupowanie grało karą śmierci bądź cokolwiek obiecywało w tym zakresie (choć mogłem oczywiście czegoś nie zauważyć).

ODPOWIEDZ