O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 12 wrz (śr) 2007, 12:09:38
No i mamy haslo wyborcze Platformy
PO prostu POlska
Mowiac szczerze czuje sie lekko zawiedziony. Mogli sie troche lepiej postarac. Takie marne haselka to ja dla PO na poczekaniu na zajeciach u Rafala Maciaga wymyslalem i to 3 lata temu. W kazdym razie czekam teraz na tantiemy

-
s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR

autor: s_wojtkowski » 12 wrz (śr) 2007, 12:37:25
sinar pisze:W przypadku reklam PiS zastanawia czy sie nie przejedza (efekt wear-out) - zgodnie z teoria Krugmana do uzyskania efektu powinny wystarczyc 3 uderzenia. Bierzynski tu mowi ze w zasadzie mamy juz jesli rozumiem 5+. Oczywiscie sa reklamy i kampanie gdzie mamy zaplanowane srednio 4 i wiecej kontakty z przekazem. Bo obecnie w przypadku teorii 3 uderzen mowi sie raczej o trzech czesciach/fazach a nie koniecznie doslownie o 3 kontaktach. Jednak czy faktycznie nie ma. nie mowie konkretnie o sobie, ale o statystycznym odbiorcy niezaleznie od jego pogladow politycznych, zmeczenia tak intensywna reklama. Czy ona juz nie zaczyna draznic?
No tak, z analizy zasiegu, częstotliwości i - co za tym idzie - intensywności kampanii, wynika, że PiS trochę jakby przegiął. Teraz koniecznie muszą zmienić spot, bo ten ograny zacznie irytować ze względu na częstość oglądania (pomijając tych, których irytował i irytuje ze względu na treść), co może doprowadzić do efektu bumerangowego. Samo "wyprzedzenie kampanii" i "wyjście przed orkiestrę" należy chyba jednak pochwalić - reklama wybiła się znacząco m.in. dlatego, że nie miała "branżowej" konkurencji, i PiS może tu liczyć na efekt "palmy pierwszeństwa".
sinar pisze:W przypadku kampanii PO zastanawiam sie czy te takie "anonimowe" teasery o wstydzie itp rzadami PiS maja sens. Tzn czy odbiorca patrzac na nie a nie czytajac w w gazetach wie kto jest zleceniodawca. Czy przelozy sie to faktycznie na dalsza czesc kampanii (ciekawe co bedzie tym lacznikiem). Bo na razie to mi sie wydaje ze takie same billboardy moglaby teoretycznie zamowic Samoobrona. LPR czy LiD. Innymi slowy czy ta swoja kampania PO nie robi dobrze swojej konkurencji.
No właśnie wydaje mi się, że to nie są teasery, że nie będzie kontynuacji i łącznika z dalszymi działaniami marketingowymi PO (już niedługo się okaże czy mam rację). Brakuje w tym działaniu swoistego politycznego USP (unique selling proposition), czyli unikatowego przesłania trudnego do skopiowania przez konkurentów. Przeciwnie, jak zauwazył Si, dokładnie takie samo przesłanie mogłyby sformułować inne partie (LiD, Samoobrona, LPR) i wcale nie zabrzmiałoby ono fałszywie, bo taka retoryka jest obecna w ich wypowiedziach od dawna. A może dlatego większośc tych plakatów nie jest podpisana, że miała miejsce na ich druk i ekspozycje swoista zrzutka?

-
s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR

autor: s_wojtkowski » 13 wrz (czw) 2007, 09:52:44
wojtkowski pisze:No tak, z analizy zasiegu, częstotliwości i - co za tym idzie - intensywności kampanii, wynika, że PiS trochę jakby przegiął. Teraz koniecznie muszą zmienić spot, bo ten ograny zacznie irytować
IAR: Mocne wejście PiS nowym spotem telewizyjnym
W samo południe PiS zaprezentuje nowy spot telewizyjny. Już wieczorem ma się pojawić w największych stacjach telewizyjnych - ujawnia "Dziennik". Poseł PiS Tomasz Dudziński zapowiada, że nowa reklamówka to "mocne wejście".
Poseł Dudziński zapewnia, że reklamówka zaskoczy widza swoją oryginalnością. Zastrzega jednak, że PiS nie skupia się na atakowaniu przeciwników politycznych, w czym zadaniem posła specjalizują się inne partie.
W nowym spocie PiS na pewno nie będzie pluszaka, który w poprzedniej kampanii wyborczej skutecznie dopiekł PO - czytamy w "Dzienniku".
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 13 wrz (czw) 2007, 12:51:03
PiS funduje nam kino akcji...
Spot PiS-u: Wiem, k…, że nie biorą. Trzeba skończyć z Ziobrą
Prawo i Sprawiedliwość zaprezentowało swój nowy spot wyborczy. Autorem scenariusza filmiku pt. "Układy" jest Michał Kamiński - napisany jest on na podstawie tego, "co działa się przez ostatnie lata".
Spot utrzymany jest w kinowym klimacie. Użyta została czcionka rodem z listów gończych z Dzikiego Zachodu. Przewijają się w nim gangsterzy w białych kołnierzyka: dzwonią do siebie i ściskają. – Mordo ty moja – mówi jedna z postaci występujących w reklamówce. - Trzeba jeszcze tylko posmarować opozycji - dodaje kolejny bohater spotu.
Filmik jest podzielony na dwie części. Pierwsza, zaczynająca się od słów "Niedawno temu w Polsce", przedstawia sytuację sprzed rządów PiS, wtedy to nieuczciwi biznesmeni dzwonią do siebie i cieszą się z nowych kontraktów z rządem.
W części drugiej, mężczyzna denerwuje się, bo stracił kontrakty, które wcześniej otrzymywał dzięki znajomością z ludźmi władzy. - Wiem, k…, że nie biorą. Trzeba skończyć z tym Ziobro i Kaczyńskim i wracamy do gry – mówi do słuchawki. Przekleństwa są zagłuszone.
Reklama kończy się napisem "Czy wrócą?".
(Onet.pl)
Swoja droga ciekawe jaki wplyw na notowania rzadu i PIS bedzie mial serial Ekipa. Bo ja mysle ze jednak miec moze wplyw pozytywny. Pomimo ze postacie beda fikcyjne ludzie zapewne bardziej niz z fabula beda sie utozsamiac raczej z postaciami premiera czy prezydenta.
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 14 wrz (pt) 2007, 14:48:47
wojtkowski pisze:No właśnie wydaje mi się, że to nie są teasery, że nie będzie kontynuacji i łącznika z dalszymi działaniami marketingowymi PO (już niedługo się okaże czy mam rację). (...)
No to sądzę że obecna część kampanii, stanowić będzie odpowiedź na Twoje niepewności w kwestii kontynuacji/łącznika

-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 16 wrz (ndz) 2007, 10:20:40
hehe widziałem billboard LiDu

normalnie wirtualny Olejniczak. Ja bym grosza nie zapłacił za tak zaprojektowaną reklamę. I jeszcze ta wirtualna głowa ucięta od dołu i od góry. Ten kto to robił zmysł estetyczny miał zerowy.
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 16 wrz (ndz) 2007, 12:05:09
Ja jeszcze nie widziałem żadnego billboardu LiD-u, ale mam nadzieje że mi się uda. Niemniej zgodzę się iż to nowe "Corporate Identity" jest ogólnie takie mało profesjonalne - zresztą pisałem więcej o tym w poście otwierającym temat : Wybory 2007 - Kampanie wyborcze.
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 26 wrz (śr) 2007, 16:53:14
My tu hmm gadu gadu a tymczasem PSL wyskakuje z czyms takim:
Prawdopodobnie najlepsza partia w kraju
Jest tez reakcja Carlsberga:
W związku z nowym hasłem wyborczym Polskiego Stronnictwa Ludowego „Najprawdopodobniej najlepsza partia w Polsce” firma Carlsberg Polska pragnie podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do wymyślenia i wypromowania tego sloganu.
Poseł Jan Bury twierdzi wprawdzie, że woli inne piwa, jednak, aby przekonać go do prawdopodobnie najlepszego piwa na świecie, mamy dla niego prezent – w naszej siedzibie czekać będzie na niego czteropak Carlsberga, w nowej grawerowanej butelce z odkręcanym kapslem. Po odbiór zapraszam w dogodnym czasie - powiedział Eryk Kłopotowski Corporate Communications Manager.
Jednocześnie przypominamy, że reklama piwa w Polsce podlega ograniczeniom, dlatego prosimy władze PSL o ostrożność i przestrzeganie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 11 paź (czw) 2007, 23:53:26
Zupelnie przypadkiem w dniu dzisiejszym trafily do mnie 2 materialy kandydatow PO. Mysle ze dosc swieze podejscie do tematu. Zreszta zobaczcie sami:
1. Gra wyborcza: "Zablokuj PIS"
http://www.karpinski.torun.pl/gra/
PS. Szczegolnie apetyczne sa naglowki gazet
2. Spot wyborczy Damiana Siwca
[ytv]D4Ct8dAJlhk[/ytv]
PS. Jezeli ktos ma podobne reklamowki innych partii (ulubionych badz znienawidzonych) prosze tu wrzucac