Rozmowy o polityce

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 02 paź (wt) 2007, 12:09:12

Magdusia pisze:nooo i zaraz bedzie ze podaja takie wyniki bo to komunistyczne media przeciwko wladzy nastawione albo cos w ten desen... :roll:
No tym co robią sondaże to już nie raz się jakoś tam obrywało więc jakiejś nowości by to raczej nie stanowiło by pojawił się zarzut o jakiejś tendencyjności czy coś. Dla mnie tam sondaż to sondaż czyli coś jak prognoza pogody : będzie tak albo nie będzie ale ze wskazanie że raczej może być :) Wynik gra role a nie sondaż; zmienność i tendencje sondaży mają większe znaczenie niż wyniki które prezentują :)

BTW: w tym robionym przez SMG/KRC ciekawy jest fragment :
"2,6 proc. badanych przeniosło swoje sympatie z PiS na LiD, zaś 0,8 proc. - z LiD na PiS."
:)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 02 paź (wt) 2007, 12:39:14

Magdusia pisze:(...) bo kiedy ktos zaczyna walic piescia w oparcie fotela zeby pokazac ze on ma racje to to swiadczy o autonapędzaniu sie i utwierdzaniu w slusznosci swoich lichych argumentów.(...)
No to było przy okazji że 'i dotrzemy do układu' - i przyznam było to elementem który zdecydowanie zaliczyłem na minus Premiera wpisując to w poczet zachowań na minus. Mania szukania "układu" momentami bowiem wydaje się już być chora. Bo już abstrahując nawet od tego czy istnieje czy nie to jeżeli Kwaśniewski prosi o podanie jakiegoś dowodu na ów układ a Kaczyński rzuca nazwisko Kaczmarka... to dla mnie jest nieco chore że przykładem na układ jest to co za sprawą nominacji w pewien sposób samemu się stworzyło dopuszczając na takie stanowiska - i tu chętni mogą dopisywać sobie, uznając że stworzyło się coś tylko po to by się wykazać lub też tak walczy się z układem a jednocześni przy obsadzaniu stanowisk dopuszczają osoby "z układu" ...

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 02 paź (wt) 2007, 22:51:19

Najbardziej po debacie dziwi mnie jedno, że nigdzie nie pokazują wypowiedzi politologów, bo tak naprawdę oni by mogli osądzić prawidłowo kto zwyciężył w tej debacie. Osobiście widziałem jedną i ten politolog powiedział, że na razie to przegrał Tusk, którego tam nie było.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 02 paź (wt) 2007, 23:40:01

Nie widziałeś wypowiedzi politologów ? 8O Ekhm to że tak powiem, za mało oglądasz tzw. "reżimowej telewizji" : ja już wczoraj w takowej słyszałem że był remis ale ze wskazaniem że to Premier wygrał, albo że w ogóle to premier wygrał :D Toż przecież wręcz tuż po tej debacie już były komentarze m.in. politologów. :D :lol:

Hehe a gdzie indziej to ja słyszałem, że to właśnie Tusk wygrał bo nie brał w tym udziału :lol: Normalnie ilu ludzi, politologów etc tyle zdań :D

Dlatego szczerze ale w żadne rozstrzygnięcie nie wierze takie bo już różnych politologów słuchałem i nie tylko i... przyznam słyszałem już: remis, Kwaśniewski, Kaczyński, Tusk ... :lol:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 paź (śr) 2007, 00:16:06

No ale to może trochę pomogę skoro Cię interesuje :

- Eksperci: w debacie nikt nie zwyciężył (onet.pl)
- Debata wyborcza mocno podzieliła publicystów (dziennik.pl)
- "Debata była festiwalem złośliwości" (wp.pl)

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 03 paź (śr) 2007, 08:08:03

Wiem Kali ze nie darzysz zbytnia sympatia Lisa ale na pewno ucieszy Cie ze on twierdzi ze wygral Kaczynski (65-35). Mowi ze premier byl niemal perfekcyjny. Tlumaczy tez dlaczego Tobie i elektoratowi sie podobalo. Kwasniewskiego krytykuje ale sadze ze dla Ciebie moze byc niezbyt zjadliwe bo mowi co nalezalo wytknac Kaczynskiemu. Dlatego radze Ci posluchac tylko 30 sekund ;)

www.cozpolska.pl

Jednak moim zdaniem nie ma co czekac i przejmowac sie werdyktem jakis ekspertow czy nawet wynikami sondazy po debacie. To i tak nie ma sensu Debate oceni spoleczenstwo w wyborach (fakt faktem posrednio). Jesli LID osiagnie wynik w granicach 20% to bedzie zasluga osobista Kwasniewskiego (nikt inny na taki poziom tej partii nie wyciagnalby w tej chwili) a co za tym idzie tej debaty. Podobnie jesli PIS znaczaco zdystansuje PO.

Co do samej debaty a zwlaszcza ewentualnej dogrywki to jak dla mnie jest to temat dla PKW. Moim zdaniem narusza to zasade rownosci wyborow. A zwlaszcza rownosci dostepu do mediow. Moge zrozumiec ze publiczna tv zrezygnowala w ogole z transmisji ligowych meczow pilkarskich bo musi pokazywac konwencje PIS. W koncu kolega premiera i prezydenta jest jej prezesem. Takie praktyki i stronniczosc zdarzaly sie juz za Kwiatkowskiego i wczesniej choc moze nie az na taka skale jak teraz.

Nie bardzo jednak rozumiem z jakich powodow na specjalnych prawach traktuje sie niektore komitety. Przeciez maja one okreslony wydzielony czas na swoje ogloszenia a poza tym moga kupowac czas na swoje reklamy. Tymczasem telewizja publiczna plus 2 telewizje informacyjne oraz radio publiczne za darmo podarowuja 2 partiom swoj czas nie dopuszczajac na podobnych zasadach innych komitetow to glosu.

Jak zyje w tym kraju czegos podobne nie widzialem. Panom K. cos sie pokielbasilo i mysla ze startuja w 2. turze wyborow prezydenckich. Bo przypominam ze u nas nie wybieramy sobie premiera (co wiecej Kwasniewski w ogole nie startuje w wyborach - choc reprezentuje komitet wyborczy LID) Odkad siegam pamiecia nie bylo takiego procederu w tv w czasie kampanii. Albo zapraszalo sie do dyskusji wszystkich. Albo tak sie organizowalo takie spotkania ze kazdy mogl sie spotkac z kazdym. Ale oczywiscie spotkanie z Giertychem czy Lepperem byloby Kaczynskiemu wyraznie nie na reke.

Odsuniecie Tuska tak jak pisal Seize to oczywiscie proba marginalizacji PO. Przyznam jednak ze wg mnie moze to mu wyjsc na dobre. O ile nie bedzie kolejnych debat K-K (faktycznie mogloby powstac wrazenie dwubiegunowosci wyborow) jak rowniez z jakies debaty z udzialem Tuska. Po pierwsze jak pisalem wyzej debaty powinny sie odbywac wg jakiegos planu i konwencji z udzialem przedstawicieli wszystkich komitetow ktore zarejestrowaly listy w calym kraju. Po drugie panowie K-K nie wzieli jednego pod uwage - tego ze pewnie by w takiej debacie z Tuskiem wygrali. Jest on niestety niezbyt medialny i charyzmatyczny (nie udalo mu sie wygrac debaty z dosc bezbarwnym L. Kaczynskim)

I ostatnia kwestia. Ciesze sie ze Giertych wspomnial o wspieraniu przez Kaczynskiego lewej nogi ala Walesa. Chyba sie z nim jakos telepatycznie polaczylem bo mowilem o tym od ponad tygodnia. A LID moim zdaniem dla pozornych zyskow taktycznych - lepszej pozycji przetargowej po wyborach poswieca cele strategiczne. Bo moze sie okazac ze tych straconych przez PO procentow na rzecz LID (ale takze PIS) moze zabraknac po wyborach zeby skonstruowac koalicje. I wtedy moga sobie pluc w brode ze kolejna kadencje spedza w opozycji i to z wlasnej winy. No chyba ze skoro tak dobrze idzie im dogadywanie sie z PIS ze bedzie koalicja z Kaczynskimi. A to co innego. Osobiscie w to nie wierze bo elektoraty im na to nie pozwola. Ale mysle ze juz sie zawiazala podobna nic porozumienia jak miedzy SLD i Samoobrona. I kto wie czy czesto nie uslyszymy w przyszlej kadencji: "Wojtku prosze cie wyjdz..."

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 paź (śr) 2007, 13:55:58

Na wstępie pozwolę sobie powiedzieć że na kogo jak na kogo ale widzę że na Sinara można liczyć :)

Zgadzam się w całej rozciągłości iż powinny być też inne debaty - ale już bez rewanżu K-K. Teraz powinny być inne kombinacje liderów przynajmniej tych 3 największych partii.

Im bardziej Premier będzie unikał Tuska tym bardziej się dla mnie będzie stawał człowiekiem bez wyrazu, bojącego spotkania się z kimś kto nie stanowi wygodnego przeciwieństwa, z kim łatwo walczyć o elektorat. Cóż to bowiem za trudność prowadzić twór z cyklu np. (prawie) prawica kontra (prawie) lewica. Odważyć się i wygrać na bardziej własnym poletku niż jakiejś przeciwnej opcji - to jest sztuka i to pokazuje własnych charakter i tu się walczy o wyższość własnego programu.

To są wybory, kandydaci powinni się ścierać na programy. Jeżeli roi się debatę to trzeba i innym dawać szanse, a nie rzucać im ultimatum typu 'jak mi przyrzekniecie coś co ja bym chciał usłyszeć tam to ja pomyśle by się może spotkać i pogadać' - żenada. Jak się uważa że PO to ekipa pomocnicza LiD-u itd to sru robić debatę stanąć twarzą w twarz i wykazać to wszystko na oczach wyborców.

Bo ta debata co przyniosła pod kątem pod jakim miała tak naprawdę coś przynieść, czyli jak dla mnie wydarcia wyborców PO dla własnych partii i wpłynięcia na tych niezdecydowanych ? Bardzo, bardzo niewiele.
Między PiS a LiD elektoraty przecież tylko cząstkowe są w stanie przepływać, a co z wyborcami PO ? Rozumiem że LiD może mniej zabiegać o rozbicie tego elektoratu, ale żeby PiS się bał i trząsł nóżkami by stanąć na przeciwko "drugiej" największej partii politycznej, która jest tak samo partią umiejscawiającą się bardziej po prawo; tego nie rozumiem. No może i rozumiem... elektorat PiS jest dość skrajnie niechętnie patrzącym w to lewo które symbolizuje Kwaśniewski i łatwo wtedy się prezentować in plus. Ale jak by się miało stanąć na przeciwko "innej prawicy" to już trzeba uważać bo może się zgarnie trochę elektoratu przeciwnika, ale można też stracić własny.

Co do działań LiD-u już wcześniej trochę pisałem tak więc narazie się nie będę rozwijał, wole popatrzeć jeszcze nieco na wydarzenia i być może zrozumiem o co chodzi i jaka jest strategia. Bo przyznam póki co zdaje się ona być właśnie nieco dość krótko dystansowa i dająca się wciągnąć w rozbijanie PO, które nota bene w wyborach było by na korzyść PiS-u.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 paź (śr) 2007, 14:40:03

seize pisze:(...) Jeżeli roi się debatę to trzeba i innym dawać szanse, a nie rzucać im ultimatum typu 'jak mi przyrzekniecie coś co ja bym chciał usłyszeć tam to ja pomyśle by się może spotkać i pogadać' - żenada. (...)
Pozwolę sobie dodać iż to tyczy się nie tylko PiS-u ale i LiD-u. Bo choć owszem PiS robi wielkie ultimatum co by przyrzec że nie będzie PO-LiDu - co jest dla mnie na maksa chore patrząc na to jaka była niedawno koalicja i słysząc że przecież byli do niej zmuszeni; to i LiD jak daje się słyszeć mówi Tuskowi 'owszem, ale powiedz kto wygrał debatę".

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Free Burma

Post autor: sinar » 04 paź (czw) 2007, 15:28:19

Obrazek

Jestesmy akurat w srodku wyborczej goraczki. Jednak dzis proponuje dajmy sobie spokoj ze sporami politycznymi i spojrzmy na nasz kraj z wiekszej perspektywy. I to zarowno geograficznej i historycznej. Wszystko to po to by zobaczyc jak mimo wszystko duzo osiagnelismy i pomyslec tez o innych ktorzy nie maja takiego szczescia

Jest taki kraj nie w Europie tylko w dalekiej poludniowo-wschodniej Azji ktory jest teraz bardzo bliski mojemu sercu. Miejscowy rzad nazywa go inaczej lecz na swiecie znamy go jako Burme (u nas Birme). I kiedy tak patrze z daleka to mimo roznic kulturowych wydaje mi sie bardzo nam podobny. Rzadzaca od dziesiecioleci junta zmienila nazwe tego kraju na Myanmar podobnie jak u nas mielismy PRL zamiast Polski. Podobnie jak u nas kiedys odbywaja sie tam teraz wielotysieczne demonstaracje. Niestety w starciach z wojskiem gina ludzie. Opozycja w tym duchowni sa represjonowani i torturowani. Wprowadzono godzine policyjną. Birma ma takze swojego laureata pokojowej nagrody nobla. Pani Aung San Suu Kyi pozostaje jednak w zamknieciu w areszcie domowym. Podobnie jak Walesa nie mogla odebrac osobiscie nagrody przyznanej przez Komitet Noblowski

Mam nadzieje... na to ze to nie jest koniec podobienstw miedzy naszymi narodami. I wierze ze niedlugo rowniez i Birma wkroczy na ta sama droge na ktorej jest teraz Polska i bedzie wolna i demokratyczna. Bo to co niektorym wydaje sie polskim piekielkiem dla wielu jest rajem ktorego nigdy nie mogli zaznac.

Prosze Was dzis o to co jest w Waszej mocy: pare slow od siebie w internecie, pomoc materialna czy po prostu kilka sekund, jedna pozytywna mysl na rzecz Wolnej Birmy.

Wiecej informacji:
www.free-burma.org

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Free Burma

Post autor: sinar » 04 paź (czw) 2007, 20:47:21

[ytv]QXukjFnbnrI[/ytv]

I jeszcze pare slow od Jima Carey'ego

[ytv]FwgwkMc__Es[/ytv]

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 05 paź (pt) 2007, 21:47:14

Trochę mi głupio, zwłaszcza iz uważam to co wrzucił Sinar jest BARDZO ważne i nie chce tego umniejszać ale ... tak może dla rozluźnienia tematu politycznego w kontekście wyborów ...

Na stronie http://www.rmf.fm/ w bocznym menu można znaleźć : "Ogłoszenia zasadniczo niepłatne" czyli "parodie" radiowych reklam wyborczych :)

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 08 paź (pn) 2007, 12:12:53

Wypełniać i podawać swoje wyniki 8)

Prawo i Sprawiedliwość - 70%
Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 70%
Platforma Obywatelska - 50%
Samoobrona RP - 45%
Polskie Stronnictwo Ludowe - 45%
Polska Partia Pracy - 40%
Lewica i Demokraci - 25%

http://wybory2007.wp.pl/kalkulatorq.html

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 08 paź (pn) 2007, 12:21:15

Platforma Obywatelska - 78% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:
Lewica i Demokraci - 68%
Polskie Stronnictwo Ludowe - 53%
Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 53%
Samoobrona RP - 53%
Polska Partia Pracy - 48%
Prawo i Sprawiedliwość - 28%

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 08 paź (pn) 2007, 13:22:37

Platforma Obywatelska - 65% zbieżnych odpowiedzi
* Polska Partia Pracy - 65%
* Lewica i Demokraci - 55%
* Polskie Stronnictwo Ludowe - 50%
* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 45%
* Samoobrona RP - 45%
* Prawo i Sprawiedliwość - 20%

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 paź (pn) 2007, 14:39:29

Heh nie ma to jak "na szybciora" wybierać jedną opcji w odpowiedziach ^^ :D :lol:

Platforma Obywatelska - 80% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

Lewica i Demokraci - 80%
Samoobrona RP - 60%
Polska Partia Pracy - 60%
Polskie Stronnictwo Ludowe - 55%
Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 35%
Prawo i Sprawiedliwość - 35%

ODPOWIEDZ