"z wielkiej" zamiast "od wielkiej" to jest chyba takie samo upotocznienie jak "zacząć z lewej nogi" zamiast "od lewej nogi" ... uwierz mi jeśli można powiedzieć że "tam coś pisze" zamiast "tam jest napisane" ... naprawdę taki błąd nie robi już różnicy ... (bawimy sie w potoczny język ... tylko przy wytykaniu zasad trzymamy się zasad ... przynajmniej takie odniosłem wrażenie)
to mogło być inaczej sformułowane ... jako strażnik naszej poprawności nie zaczynaj agresywnie bo Cię nikt nie posłucha ...i może ALT napraw na potrzeby purystycznych dyskusji.
nie kłócę się o to czy określenia jednostek pisze się dużą literą czy nie ... tylko o to, co jest nazwą własną ... ("Artur" ... czy "Artur Waczko") -> myślę że czytanie ze zrozumieniem jest ważniejsze nawet niż sama poprawność gramatyczna przy podejmowaniu takich dyskusji.# wszystkie określenia jednostek (Artur, Kasia, Bełchatów, Słowacki), a nie klas (chłopak, dziewczyna, miasto, pisarz) piszemy wielką literą. Bardzo nietrafiona i nieuzasadniona zaczepka. Tak dla samej zaczepki, jak mniemam.
... bez komentarza ...Fajnie.
autentycznie myślałaś że moje wielokropki są niechcący/że tak piszę w zeszycie/że tak piszę podania do dyrekcji?# nie baw się w interpunkcyjnego (i nie dajcie bogowie STYLISTYCZNEGO!) guru, podczas gdy sam robisz błąd za błędem.
zaznaczyłem wcześniej:
(to było jeszcze do Artura) ... poza tym nie chodzi tu o "zabawę w guru", a o wytknięcie błędu osobie przeciwnej ... rodzaj ĆWICZENIA na spostrzegawczość ... elokwencję ... możliwość tworzenia kontrargumentów ... kreatywność nawet ... ale zdecydowanie nie o stworzenie zbioru zasad języka polskiego - bo to ma każdy w swoim domu w postaci słownika ...<podpowiedź - ja to robię specjalnie ... a Ty niechcący ... >
wcale nie twierdzę, że jestem wszechwiedzący, błędy "potoczne internetowo" robię z premedytacją, a co za tym idzie "rada" taka nie jest tutaj odpowiednia
# chwytasz się jakichś nieznanych sztuce retoryki sposobów dyskusji, co utrudnia dialog z Tobą i czytanie Cię. A wszystko po to, żebyś miał ostatnie zdanie.
wytykam błąd po błędzie wspierając się definicją słownikową ... jeśli mam trudności w przekazaniu tego co myślę - no cóż, wybacz ośrodkom mowy w moim mózgu rozwiniętym niedostatecznie aby przekazać całą myśl jasno i klarownie ... przy znajomości więcej niż 3 języków - imo ... zaczyna się tworzyć w głowie coś takiego jak gramatyka uniwersalna dość trudna czasem do kontrolowania ...
hmm ... językowo mnie poprawiać możesz - masz na to studia, ale z obyczajowością ... ehh ...Fajnie po raz drugi.
Artur jako strona w dyskusji był atakowany i zgadzał się na to ... <z wzajemnością> ... natomiast Ty jako bezstronna wchodzisz i ... depczesz mnie? - podpowiedź i w Twoim kierunku w takim razie - jeśli chcesz żeby ktoś wziął pod uwagę Twoje wypowiedzi przy konstruktywnej krytyce ... nie kończ każdej wypowiedzi pokazując człowiekowi że masz go w dupie ...