MATURA! Opisy reklam, perswazja...

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Weronika

MATURA! Opisy reklam, perswazja...

Post autor: Weronika » 20 kwie (ndz) 2008, 19:46:36

Witam!
Mam małą hecę z moją pracą maturalną... : (
Temat brzmi: "Omów na przykładzie współczesnej reklamy środki językowej perswazji"

Mam wielki problem ze znalezieniem odpowiednich reklam, opisaniem ich (uwzględniając oczywiście językowe środki perswazji) i dopasowaniem do tego wniosków, które, póki co, stworzyłam takie (razem z całym ramowym planem wypowiedzi):
III. Ramowy plan wypowiedzi:
Teza: Skuteczność perswazji zależy od trafnego doboru środków językowych.
1. Wprowadzenie do zagadnień związanych z reklamą i komunikatami perswazyjnymi.
2. Charakterystyka kategorii reklam telewizyjnych i prasowych.
3. Analiza językowych elementów perswazji w reklamach.
4. Ocena skuteczności perswazji w przykładowych reklamach.
5. Podsumowanie prezentacji.

Wnioski:
- reklama współtworzy uniwersum medialne i uniwersum kulturowe;
- przekaz reklamowy należy do tekstów nakłaniających;
- skuteczność reklamy jest uzależniona od zastosowanego mechanizmuc perswazji;
- perswazja wykorzystuje znaczenia słów i ich połączeń, jak również te znaczenia, które niesie ze sobą gramatyka;
- cechą charakterystyczną perswazji jest manipulacja językiem i doskonale opracowana gra słów;
- porównania i metafory są siłą wymowy reklamy;
- język reklam skierowany jest ku potencjalnym odbiorcom;
- hasła reklamowe nastawione są na pozytywne wrażenia u widza;
- świadomość możliwości wykorzystania środków językowych może trwale i skutecznie powiązać nadawców i odbiorców.
Błagam, jeśli ktoś się zlituje nade mną, niech podeśle tu jakieś przykłady reklam z opisami i z językowymi środkami perswazji : (
__________________________________________________________________________________
Albo jeśli to nie wypali to może znajdzie się ktoś kto posiada takie reklamy jak:
* telewizyjna - Fiat Panda z 2003 roku (bodajże) ze sloganem "Tylko nie mów do mnie mały!"
* prasowe - Danone Activia, z nagłówkiem "Regularnie?" i dalszą odpowiedzią "Jak w zegarku!"
- tusz do rzęs Volume Shocking firmy L'OREAL Paris. ze sloganami takimi jak "12 x większa objętość rzęs" i "Odważ się na prowokację!"

Weronika

Post autor: Weronika » 21 kwie (pn) 2008, 11:26:45

jeśli ktoś ma taką samą pracę z zeszłych lat i nie udostępni z dobrego serca za darmo (:P) to mogę kupić!

desperatka....

ta reklama PANDY to musi być TA
tylko w naszym ojczystym języku ;(

ODPOWIEDZ