Prezentacja "Poetyka i język reklamy"

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
KasiaJ
Nowy(a)

Prezentacja "Poetyka i język reklamy"

Post autor: KasiaJ » 29 kwie (wt) 2008, 17:19:07

Wybrałam sobie taki temat na maturę ustną i niestety okazał się bardziej skomplikowany niż na początku myślałam. Niewiele pomogło mi przeczytanie książki "Poetyka reklamy" E. Szczęsnej. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.

a_anka
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: a_anka » 29 kwie (wt) 2008, 17:33:07

rychło w czas :wink: masz tylko jedną książkę? Nie wiem co może Ci pomóc na ostatnią chwilę, ale chyba powinnaś mieć zdecydowanie więcej materiałów chociażby po to, żeby spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Poza tym książka, którą przeczytałaś to pierwsza, która wyskakuje w googlach po wstukaniu słów poetyka reklamy, więc może poszukaj głębiej?
Znalazłam coś takiego:
* Bralczyk J., "Język na sprzedaż", Gdańsk 2004.
* Dobek-Ostrowska B., Fras J., Ociepka B., "Teoria i praktyka propagandy", Wrocław 1997.
* Dybalska R., "Czy białe może być czarne? O reklamowych mechanizmach językowej manipulacji" [w:] "Język Polski w Szkole", 1998/99, nr 6, s. 84-91.
* Goślicki J., "Sztuka reklamy", Kraków 1993.
* Kochan M., "Slogany w reklamie i polityce", Warszawa 2003.
* Lewiński P. H., "Retoryka reklamy", Wrocław 1999.
* Skowronek K., "Reklama : studium pragmalingwistyczne", Kraków 2001.
* Szczęsna E., "Poetyka reklamy", Warszawa 2001.
* Zarówny W., "Język reklamy" [w:] "Nauki Humanistyczne", 1998, nr 4, s. 239-242.

ale nikt za Ciebie tego nie przeczyta i nie omówi, więc masz trochę roboty :roll:

KasiaJ
Nowy(a)

Post autor: KasiaJ » 29 kwie (wt) 2008, 21:59:05

oczywiście ze nie jedną. czytałam jeszcze "Język na sprzedaż" i przeglądałam "Język reklamy" jednak nie pomogło mi to w omówieniu tematu. w ogóle znalazłam niewiele jest informacji na temat poetyki reklamy. mimo wszystko dziękuje za radę :).

ODPOWIEDZ