NIESAMOWICI TWÓRCY

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
piotr
Początkujący(a)
Początkujący(a)

NIESAMOWICI TWÓRCY

Post autor: piotr » 02 paź (czw) 2008, 23:52:58

witam chciałem zaproponować wątek jak najbardziej odpowiedni dla nas wszystkich. tematem jest a właściwie są najbardziej zniewalające spoty reklamowe które oferuje nam tv... nie chodzi o zwykłe wypociny 3d reklamujące sieci tesco. chciałem pokazać/byście wy pokazali, waszym/moim zdaniem najbardziej kreatywne i wyróżniające się wykonaniem reklamy

piotr
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: piotr » 02 paź (czw) 2008, 23:59:07

na początek myślę że doskonałym, znanym nam wszystkim przykładem który jest w temat jest reklamówka sony bravia. http://pl.youtube.com/watch?v=CLUAbkRUvVQ

bartek_f
Bywalec
Bywalec

Post autor: bartek_f » 03 paź (pt) 2008, 00:02:34

ja tam się nie znam, ale... bardzo chciałbym zobaczyć jakiś spot reklamowy wyreżyserowany przez Davida Lyncha... ciekawe, czy ktoś by kupił reklamowany produkt :D

piotr
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: piotr » 03 paź (pt) 2008, 00:09:17

co ciekawe o czym można się dowiedzieć w materiałach z realizacji tego klipu, spośród wszystkich dzisiejszych dostępnych technik animacyjnych, 3d i innych do tej widowiskowej reklamy wykorzystano najstarszą i najprostszą technikę stop-motion polegającą na poruszaniu co 1 klatkę plasteliny by ożywić ją w 30fps'owym 1,5 minutowym filmie. mimo ze momentami wydaje się ze animacje wspomagają komputery cały film jest zrobiony ta prostą techniką
niewspominając już o samym pomyśle, kolorach i morfowaniu kropel w króliki, ich w tsunami, tsunami w kry a kry w wieloryba z którego ogona powstaje gigantyczny zajączek

piotr
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: piotr » 03 paź (pt) 2008, 00:15:45

bartek_f pisze:ja tam się nie znam, ale... bardzo chciałbym zobaczyć jakiś spot reklamowy wyreżyserowany przez Davida Lyncha... ciekawe, czy ktoś by kupił reklamowany produkt :D
w odpowiedzi na twój post przeszukałem zasoby youtuba by zaznajomić sie z tym problemem i... faktycznie... ciekawe czy ktoś by kupił :D

piotr
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: piotr » 03 paź (pt) 2008, 00:20:11

kończąc jeszcze tylko temat widowiskowej reklamówki sony'ego podsyłam krótki (krótki jak krótki) artykuł o szczegółach realizacji tego spotu:
Na potrzeby telewizyjnej reklamówki stworzono z kolorowej plasteliny setki zabawnych figurek, które wzięły udział w nieco surrealistycznej historyjce. Podobnie jak we wcześniejszych reklamach telewizorów BRAVIA firma Sony postarała się o maksimum realizmu. „Wzrost” 200 króliczków wahał się od 10 centymetrów do 10 metrów – większość jednak miała około metra wysokości.

Do stworzenia animacji wykorzystano ogromną grupę animatorów – 40 osób. Cały ten zespół przez trzy tygodnie ustawiał plastelinowe figury i figurki na Foley Square w Nowym Jorku. Ze zrobionych w tym czasie 100 tysięcy zdjęć stworzono później film reklamowy trwający 60 sekund. Dodatkowym wyzwaniem był fakt, że w czasie kiedy animatorzy pracowali nad kolejnymi ujęciami, wokół nich 8 milionów nowojorczyków zajmowało się swoimi codziennymi sprawami.

W takich warunkach trzeba było między innymi zbudować ogromnego, dziesięciometrowego królika w centrum dzielnicy finansowej i stworzyć ponad 18 metrów kwadratowych fioletowej wody, po której ulicami Manhattanu „płynął” plastelinowy wieloryb.
Obrazek
„Od strony technicznej to najtrudniejsza produkcja, w jakiej uczestniczyłem” – przyznaje reżyser filmu, Frank Budgen. – Niezwykle trudno było kontrolować całą tę sytuację. W jednej chwili na planie było zbyt wielu statystów, w następnej było ich za mało… Tłumy nowojorczyków przechodziły przez plan i nic się z tym nie dało zrobić, bo wszystko działo się naprawdę.”

„To było ogromne przedsięwzięcie – dodaje James Kennedy z Sony Europe. – Sami ustawiliśmy wysoko poprzeczkę wypuszczając 250 tysięcy skaczących piłeczek na ulice San Francisco i tworząc fajerwerki z farby w Glasgow. Choć pracowało nad nią czterdziestu animatorów, stworzenie zaledwie czterech sekund filmu zajęło nam ponad cztery godziny! Ale też efekt jest niezwykle widowiskowy.”

piotr
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: piotr » 03 paź (pt) 2008, 00:21:35

czekam na wasze propozycje niesamowitych reklam i jakieś krótkie notki o samej ich realizacji ;)

megejra
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: megejra » 03 paź (pt) 2008, 01:58:59

bartek_f pisze:ja tam się nie znam, ale... bardzo chciałbym zobaczyć jakiś spot reklamowy wyreżyserowany przez Davida Lyncha... ciekawe, czy ktoś by kupił reklamowany produkt :D
"chyba kupują"... :roll:

http://moda.gazeta.pl/moda/1,77803,5128 ... Gucci.html

http://www.popcorner.pl/popcorner/1,81588,4388313.html

http://david.lynch.filmweb.pl/o68/David ... iekawostki

piotr
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: piotr » 03 paź (pt) 2008, 11:17:58

zaraz zmienimy tytuł wątku na wszystko o Davidzie Lynchu :D

ODPOWIEDZ