XBOX360 vs PS3 vs Wii

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

Co kupić ?

XBOX360
5
38%
PS3
5
38%
Wii
3
23%

Liczba głosów: 13

yoghurt
Nowy(a)

XBOX360 vs PS3 vs Wii

Post autor: yoghurt » 04 paź (sob) 2008, 09:44:44

Właśnie rozważam zakup którejś z powyższych konsol. Interesuje mnie:

:arrow: dobra grafika
:arrow: grywalność
:arrow: brak awaryjności
:arrow: możliwość pozyskiwania gier z "nieoficjalnych" źródeł :wink:

Co byści polecili jako potencjalni użytkownicy tych zabawek ??

koza
Nowy(a)

Re: XBOX360 vs PS3 vs Wii

Post autor: koza » 13 paź (pn) 2008, 20:08:19

yoghurt pisze:Właśnie rozważam zakup którejś z powyższych konsol. Interesuje mnie:

:arrow: dobra grafika
:arrow: grywalność
:arrow: brak awaryjności
:arrow: możliwość pozyskiwania gier z "nieoficjalnych" źródeł :wink:

Co byści polecili jako potencjalni użytkownicy tych zabawek ??
Troche pozno dodaje odpowiedz, ale zawsze ;)

- Pierwsze kryterium niejako eleiminuje Wii, ktore jest obecnie najslabsza sprzetowo konsola (moc porownywalna z pierwszym X'em).

- W drugim kryterium musisz bardziej sprecyzowac , o jaka grywalnosc Ci chodzi. Jezeli machanie pilotem Ci sie spodoba, to wybor jest prosty: Wii. Jezeli jednak wolisz 'zwykle' gty, to twoj wybor ogranicza sie do X'a i PS3

- Awaryjnosc niejako dyskwalifikuje starsze modele Xboxa, ktore notabene sa jeszcze na rynku.

- W kwestii piratow Wii zgarnia wszystkie nagrody - bez problemu mozna kupic modchipy do konsoli wielkiego N. W przypadku X'a i PS3 ta kwestia jeszcze raczkuje, co prawda PS3 jest juz niejako zlamane, ale zeby odpalic jakiegos pirata trzeba sporo sie nakombinowac.

Moja propozycja jest taka, zebys pokukal w necie na gry, ktore sie ukazaly i na te, ktore sie ukaza. Zwracaj szczegolna uwage na exclusive'y, bo obecnie spora czesc gier to mulitplatformowki, przykladowo Final Fantasy XIII oraz Takken 6 ukaza sie na X360. Zerknij takze na to co oferuja poszczegolne konsole w kwestii internetowej (demka do sciagniecia czy pelne gry do kupienia). Zerknij takze do portfela - to czasem tez decyduje o wyborze systemu ;)

Patrzac ze strony rynkowej, to obecnie X360 naprawde daje czadu - zostalo w pelni wyprzedane w Japonii, co sie niektorym ludziom w pale nie miesci ;)

A moze cos z przenosnych konsol? PSP oferuje nam sporo hiciorow, ktore znamy z 'duzych' konsol, przykladowo Burnout czy Tekken.
Nintendo DS takze nie ma sie czego wsydzic z powodu licencji Nintendo typu Metroid czy Mario.

Tym samym wskazanie Ci jednoznacznie konsoli, ktora powinienes wybrac jest raczej niemozliwe. Musisz sie zastanowic, czego oczekujesz od konsoli ;)

Artur0
Ekspert
Ekspert

Post autor: Artur0 » 13 paź (pn) 2008, 20:58:23

Ja bym wybrał Wii, gdybym był naprawdę zmuszony, bo PieCyka nic nie zastąpi. Bo po pierwsze, bardziej od tych wszystkich wodotrysków liczy się grywalność (do dziś MarioBros sprawia mi niezmierną przyjemność). Po drugie to coś nowego. Nie znowu skrzyneczka z fajnymi podzespołami, które PC prześcignie wydajnością w max rok (a w konsoli podzespołu nie wymienisz, tak więc tylko traci z czasem), a coś świeżego i dającego więcej frajdy niż odwieczny trening kciuków. Tak więc Wii zdecydowanie z konsol według mnie. ;) Nie siedzenie i hodowanie "dupy", a coś fajnego przy czym człowiek może się fajnie, bezstresowo pobawić i rozruszać. ;)

Augustanna
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Augustanna » 13 paź (pn) 2008, 21:19:30

No dobra, może i jestem babskim graczem, jednak sama wybrałam Wii ze względu na to, że jednak jest to konsola inna niż wszystkie [obecnie dostępne]. Fajnie się gra ze znajomymi, nawet w te durne minigierki- jest o wiele więcej radochy, niż przy tradycyjnych nawalankach. Jedyne co może przeszkadzać- ciekawszy wybór gier jest na inne konsole :F [no dobra, ale ja jestem "chora" i kupuję tylko oryginały] No i jednak większość graczy szuka super-hiper-ambitnych [hahaha] tytułów i prosta, aczkolwiek wciągająca rozrywka im nie wystarcza :P [no bo to dla dziewczyn, albo dzieci :P]
No i z jakiegoś [bliżej niewyjaśnionego] powodu Wii przypomina mi stare czasy nesa/snesa/segi/etc.- kiedy jednak nie stawiało się w grze na fabułę czy grafikę, ale grywalność. [no, z wyjątkami]

Nie wybrałabym 'tradycyjnej konsoli' choćby ze względu na to, że pada równie dobrze mogę podłączyć do PC, jak się uprę. No dobra, nie ma tylu 'zajefajnych' gier, trzeba mieć lepszy sprzęt- ale np. mi to wystarcza.
[bo jakby nie patrzeć, piszę ze swojego punktu widzenia]
No ale też nie jestem hardcore playerem.

koza
Nowy(a)

Post autor: koza » 13 paź (pn) 2008, 21:30:00

Ja osobiscie posiadam Wii (ale w domq niestety ;p), ale staram sie nie opowiadac za zadna konkretna strona, gdyz pisaniem o grach i konsolach zajmuje sie niejako zawodowo ;)

Moje wrazenia z Wii sa jak najbardziej przyjemne, same dolaczone do konsoli Wii Sports potrafia zajac spooooroo czasu, szczegolnie gdy wpadna do nas znajomi na sesje piwo+kregle ;), podobnie jak WarioWare: Smooth Moves. Poprzez stworzenie Wii, Nintendo niejako otowrzylo rynek gier konsolowych ludziom, ktorzy dotychczas nie nie mielu kontaktu z konsolami (na przykladzie wlasnej rodzinki stwierdzone).

Jednak jak juz mowilem, wszystko zalezy od tego, czego dana jednostka oczekuje od konsoli. Wii jednak moze odstraszac hardcore'owych graczy, ktorzy twierdza, ze to 'nie sa prawdziwe gry'.

W pelni zgadzam sie z Augustanna, ze Wii przypomina stare, dobre czasy - chociazby za sprawa Virtual Console ;)

yoghurt
Nowy(a)

Post autor: yoghurt » 14 paź (wt) 2008, 15:05:58

Witam ponownie, widze że jednak znaleźli się jacys pasjonaci gier 8)

Ja to widze tak: wii dobre na imprezke, x-box na po pracy. Takie najczesciej opinie pisza forumowicze. Warto mieć wiec obie:)
i rzeczywiście w wii gra grafa znacznie gorsza, ale ten gameplay echh, mam nadzieje ze wyjdzie niedlugo ulepszona wersja wii ze wzmocniona grafika.

Apropo staroci nie tylko wii bo xbox360 ma rozbudowany dział arcade (czyli własnie gierek z automatów i starych komputerów)
http://www.xbox.com/en-US/games/livearc ... efault.htm
Poza tym wchodzi tez uwspółcześniona wersja mega hitu automatowego Golden Axe :o http://www.gry-online.pl/s016.asp?id=7376

PS3 ma Blue Raya i Metal Gear Solid, cenowo jest znacznie gorszy, piractwo jest zerowo, bo trzeba miec nagrywarkę BlueRaya która troche kosztuje...na X-a piracenie kwitnie i nie jest to trudne, wystarczy ściągnąć gierke, wypalić płyte i juu. Gorzej jest z tym że od kwietnia X-y są produkowane z napędami Lite-On które są (ponoć) nie przerabialne. Wiec jesli chce sie miec przerobiona konsole trzeba kupic uzywana, starsza konsole badz doplacic 300 zł za wymiany napedu przy zakupie nowego.
Nie namawiam oczywiscie nikogo do tego 8)

Wybrałem wiec narazie X-a, ma przyjsc do mnie w piatek, jak ktos chce wypróbowac, zapraszam :o

yoghurt
Nowy(a)

Post autor: yoghurt » 14 paź (wt) 2008, 15:08:23

gdyz pisaniem o grach i konsolach zajmuje sie niejako zawodowo Wink
zdradzisz gdzie ??

ODPOWIEDZ