Wiara, religia, modlitwa, tolerancja

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
bartek_f
Bywalec
Bywalec

Post autor: bartek_f » 26 lis (śr) 2008, 21:14:36

tak jeszcze jedno przemyślenie dodam... homoseksualiści są tak samo groźni jak mańkuci.

Augustanna
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Augustanna » 26 lis (śr) 2008, 21:43:10

bartek_f pisze:ale zadajmy sobie pytanie czy zdjęcie gejów to propagowanie homoseksualizmu? Czyli zdjęcie marchewki to propagowanie marchewek, tak?
To było takie moje przemyślenie zaraz obok tego tematu, lecz nie tyczące się go bezpośrednio :P
Poza tym, jakby nie patrzeć, każde zdjęcie coś sugeruje, chcąc nie chcąc- np. że istnieją. A to co my sobie do tego dopowiemy, to inna sprawa...
bartek_f pisze:tak jeszcze jedno przemyślenie dodam... homoseksualiści są tak samo groźni jak mańkuci.
O rany, nie wiedziałam że jestem tak samo groźna jak oni :<

:D

Natalunia
Ekspert
Ekspert

Post autor: Natalunia » 27 lis (czw) 2008, 10:15:50

omg... Jak zobaczylam autora tego topiku, juz sie balam, ze cos w zyciu przeoczylam ;)

Wiecie co polecam? Odkrywanie Boga w innych świątyniach... Wielokrotnie byłam w kościele, bożnicy, w kościele protestanckim. Widzialam modlitwę muzułmanów... niesamowite przeżycia. Wiecie co odkryjecie? Że każdy kocha Boga tak samo, tylko inaczej oddaje mu cześć i hołd. To trochę nauczy tolerancji i innego widzenia świata.

Gospel jest rewelacyjny :D

Paziu
Ekspert
Ekspert

Post autor: Paziu » 27 lis (czw) 2008, 10:35:42

gdzie w Warszawie grają gospel? O_o

zapraszam do stupy: www.stupahouse.pl

po_prostu_Adam
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: po_prostu_Adam » 27 lis (czw) 2008, 11:03:08

a moze w tym katalogu IKEA to ojciec z synem po prostu, a ludzie sobie dopowiadaja jakies rzeczy :/

KaWusia
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: KaWusia » 27 lis (czw) 2008, 11:17:54

Natalunia pisze: Wiecie co polecam? Odkrywanie Boga w innych świątyniach... Wielokrotnie byłam w kościele, bożnicy, w kościele protestanckim. Widzialam modlitwę muzułmanów... niesamowite przeżycia. Wiecie co odkryjecie? Że każdy kocha Boga tak samo, tylko inaczej oddaje mu cześć i hołd. To trochę nauczy tolerancji i innego widzenia świata.
Moja przyjaciółka opowiedziała mi kiedyś taką historię: znajomy ich rodziny znał Jana Pawła II jeszcze z czasów przedpapieskich. Miał córkę, która porzuciła katolicyzm i "przechrzciła się" na wiarę żydowską, a ponieważ to była rodzina bardzo religijna, wszyscy się strasznie martwili. A do tego za każdym razem, kiedy mieli kontakt z biskupem Wojtyłą, ten jak na złość wypytywał o wszystkich członków rodziny. Jak Mu to powiedzieć? Po paru latach znajomy ten jednak z wielkim bólem odważył się przyznać, myśląc, że biskup się zmartwi. Ale JP2 się ucieszył, bo przez te lata wyczuwał, że coś mu koleś kręci, jak pyta o jego córkę i mu odpowiedział, że to dobrze, że nie odeszła od Boga tylko, że go szuka w innej wierze.

Najważniejsze więc, żeby Boga szukać i żeby nie zatracić potrzeby kontaktu z Bogiem.

po_prostu_Adam
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: po_prostu_Adam » 27 lis (czw) 2008, 11:18:30

bylem w meczecie, bylem w cerkwii. z czystej ciekawosci. jest inaczej :) za kazdym razem jednak bylo to w okresie bez zwiedzajacych i poza obrzadkiem (choc w cerkwii trafilem tez na msze). osobiscie jestem zwolennikiem chodzenia w momencie potrzeby. wiekszosc chodzi do kosciola dla spotkania, poplotkowania, prawda. moze maja potrzebe pokazania sie - ich prawo. jednak ja wole miec te swoje 5 minut dla siebie z Panem Bogiem :)
lubie chodzic do kosciola w 1 dzien swiat ze wzgledu na koledy :) organista ma glos jak gosciu ze starego dobrego malzenstwa, cieply :) polaczywszy radosna piesn z cieplym glosem, zapach igliwia na choinkach, siarczysty mroz na zewnatrz oraz zapach sniegu i won kadzidla... od razu czlowiek (czyli ja) przezywa ekstaze :) jakkolwiek to zabrzmi :P i pomimo mojej calej niecheci do instytucji kosciola i kleru - robie wyjatki ze wzgledu na panujacy nastroj. staram sie wylaczyc i nie slyszec bzdurnego kazania czesto politycznego, a jesli jest odpowiadajace okazji - chetnie wyslucham :) wydaje mi sie, ze akurat w te dni ludzie jednak troche sie opanowuja i podchodza z sympatia do blizniego.

szkoda tylko, ze ta sympatia nie trwa caly rok :( moze to wina latwego "pozbycia sie" grzechow przy spowiedzi?

moze i ja nie zawsze kocham blizniego jak siebie samego, jednak staram sie kierowac powiedzeniem "nie czyn drugiemu, co tobie niemile" :)

a na zakonczenie, co by wszystkich pogodzic, proponuje posluchac czegos nastrojowego, co pogodzi wszystkich zwasnionych :)

http://www.youtube.com/watch?v=kBpPTGUg0WE

no i Wesołych Świąt ;)

Natalunia
Ekspert
Ekspert

Post autor: Natalunia » 27 lis (czw) 2008, 13:21:02

Paziu pisze:gdzie w Warszawie grają gospel? O_o

zapraszam do stupy: www.stupahouse.pl
czemu grają gospel? Na nabożeństwach chór śpiewa gospel. Niesamowita atmosfera :) Koncerty są, ale nie wiem jak to wygląda w Warszawie. Śledzę koncerty na swoim podwórku ;)

Natalunia
Ekspert
Ekspert

Post autor: Natalunia » 05 sty (pn) 2009, 10:00:01

Wszystkim prawosławnym, którzy obchodzą święta w starym stylu, życzę wesołych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia :):):)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 06 sty (wt) 2009, 01:17:34

Zatem, naprawdę w pełni wesołych i spokojnych Świąt życzę :)

Natalunia
Ekspert
Ekspert

Post autor: Natalunia » 30 sty (pt) 2009, 16:11:15

Co sądzicie o ekumeniźmie?

Samson
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Samson » 29 lip (śr) 2009, 18:13:00

Natalunia pisze:Co sądzicie o ekumeniźmie?
hm?? po offtopuje troche..
Ekumenizm to słowo które próbują mi wszczepić na wykładach na uczelni.. heh jak dotąd nie udało im sie:):)
Generalnie jestem zdania że deklaracja "Dominus Iesus" dobrze wyznacza granice ekumenizmu jak również dialogu miedzyreligijnego. Chociaż ów dokument wywołał spore zamieszanie:)
Ale z tego co wyżej przeczytałem to chciałaś nawiązać do małżeństwa swoich znajomych?? hm?? Nie widze najmniejszego problemu w małżeństwach mieszanych zwłaszcza w obrębie chrześcijaństwa przecież wszyscy wierzymy w tego samego Boga i co do tego nie ma chyba żadnych wątpliwości (przynajmniej jeśli chodzi o chrześcijańskie religie)

bartek_f
Bywalec
Bywalec

Post autor: bartek_f » 30 lip (czw) 2009, 20:26:02

Natalunia pisze:Co sądzicie o ekumeniźmie?
jest okej, osobiście wolę brokuły.

Olo
Nowy(a)

Post autor: Olo » 12 wrz (sob) 2009, 23:46:58

Ekumenizm wydaje się bez sensu, coś jak łączenie fanów Gwiezdnych Wojen i Władcy Pierścieni.

Dalej, chociażby z tej strony - to nie jest wiara w jednego boga, bo czarne na białym jest napisane, że się drastycznie różnią.
Jechowa nienawidził wszystkich, którzy nie byli Żydami, Jezus tylko nie tolerował a późniejszy bóg, już bez imienia, kochał wszystkich.

Dalej, ateizm nie jest wiarą, jak nazwa wskazuje jest to opozycja wobec wiary w siły nadprzyrodzone.

szpilman123
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: szpilman123 » 30 wrz (śr) 2009, 14:44:30

Może mało się znam, ale ekumenizm zawsze wydawał mi się szukaniem consensusu i wspólnych wartości religii, które służą człowiekowi. W tym znaczeniu zostawiłbym wszystkie interpretacje pism na boku.

I ludzie i religia tworzą się nawzajem.

Połzdero!

ODPOWIEDZ